Netherlands

Nog geen contact tussen door Iran in beslag genomen Brits schip en de rederij

De Zweedse rederij Stena Bulk heeft nog geen contact gehad met de bemanning van de door Iran in beslag genomen tanker Stena Bulk. Het bedrijf zegt ook dat de Britse tanker zich aan alle internationale wetten hield.

Iran heeft gisteravond laat ontkend dat een tweede tanker, de Britse olietanker Mesdar die onder Liberiaanse vlag vaart, in beslag is genomen. Trackinggegevens wijzen uit dat het schip andermaal van koers is veranderd en nu weer westwaarts gaat richting de Perzische Golf en niet naar het noorden richting de Iraanse kust.

Het schip Stena Impero werd vrijdag door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) in beslag genomen vanwege het niet naleven van de internationale regels. Volgens de rederij zijn er 23 bemanningsleden aan boord uit India, Rusland, Letland en de Filipijnen. “We hebben nog geen meldingen gehad over gewonden. De veiligheid van onze bemanning blijft onze prioriteit”, zegt de directeur van Stena Bulk.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft Iran gewaarschuwd dat het de grootste verliezer wordt als het de Britse tanker nog langer vasthoudt. “Dit is compleet onacceptabel, we zullen hard, maar bedachtzaam reageren.”

“We hebben geen militaire opties besproken, maar denken aan een diplomatieke manier om het op te lossen”, aldus Hunt, die denkt snel met zijn Iraanse tegenhanger Javad Zarif te spreken. “Het is wel duidelijk dat het opgelost moet worden.”

De Verenigde Staten hebben laten weten met surveillancevliegtuigen de situatie rond de Straat van Hormuz in de gaten te houden. Daarnaast heeft de Amerikaanse marine al contact gehad met schepen in de omgeving, om de veiligheid van de bemanningsleden van de Stena Impero te waarborgen.

 
‘Het is echt waar: alleen met jouw hulp kan TPO.nl de komende jaren blijven bestaan. Neem daarom nu een abonnement op TPO+ voor slechts 40 euro per jaar. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

En je krijgt er heel wat voor terug: exclusieve artikelen van bekende auteurs, een site die helemaal vrij is van reclamebanjers, de mogelijkheid tot reageren en toegang tot het volledige TPO+-archief.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

Neem nu direct een jaarabonnement op TPO+ en treed ook toe tot de TPO-elite.

TPO.nl, where the elite meet tot read.’

Steun TPO

 

Football news:

Aubameyang is de eerste speler sinds Henri die 20+ goals scoorde in twee opeenvolgende Premier League seizoenen
Pep Guardiola: als Manchester City Arsenal en Real Madrid speelt zoals ze deden met Southampton, zullen ze worden gedegradeerd
Chelsea had de intrige in de wedstrijd moeten doden. Willian en Pulisic waren uitstekend
De 39-jarige belezoglu is de eerste speler in de geschiedenis van het Turkse kampioenschap die in vier decennia scoorde
Let op je taal als je over Florence praat. De armen worden ook beroofd. Fiorentina fans reageerden op Ribery
Manchester United en Manchester City zullen strijden voor Coulibaly en Skrinjara
Juventus en Manchester City zijn de leiders in de strijd voor Adam Traore