Netherlands

Noodbevel in Urk vanwege 'dramatische avond' na ingaan avondklok

In Urk is een noodbevel afgegeven in verband met de onrust die is ontstaan na het ingaan van de avondklok. Vele tientallen jongeren protesteerden gisteravond na 21.00 uur in het havengebied tegen de avondklok. Ze reden met zo'n honderd auto's toeterend door de haven, waar ook een teststraat van de GGD in brand werd gestoken. Een nog onbekend aantal mensen is opgepakt.

"Dramatisch zoals deze avond nu verloopt. Ik schaam me voor de gebeurtenissen", reageerde burgemeester Van den Bos op Twitter. "Op dit moment rest mij als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar één middel: het noodbevel met de inzet van de ME. We willen rust op Urk." Uiteindelijk was de inzet van de ME niet nodig om de rust te herstellen, zegt de politie tegen Omroep Flevoland.

Een noodbevel kan worden ingezet bij bijvoorbeeld een oproer, ramp of zware ongevallen. Als een noodbevel wordt afgegeven is de burgemeester bevoegd om alle bevelen te geven die hij nodig acht voor handhaving van de openbare orde of om gevaar te beperken. In Urk staan de mobiele eenheid en de marechaussee nu klaar om in te grijpen als dat nodig is.

De politie bevestigt dat de brand in de teststraat in de haven is aangestoken. Op beelden is te zien dat een deur van het gebouw wordt ingetrapt. Daarna is te zien dat er brand is. Omroep Flevoland meldt verder dat agenten zijn bestookt met vuurwerk.

Rond 23.30 uur zei de politie dat het havengebied is ontruimd en dat er aanhoudingen zijn verricht. Hoeveel dat er zijn, is nog niet duidelijk. In het centrum was het toen nog steeds druk. Agenten probeerden iedereen naar huis te krijgen. Ook cirkelde er een politiehelikopter boven het dorp.

De lokale afdeling van de ChristenUnie heeft verontwaardigd gereageerd op de onrust. De partij vindt de brandstichting een "kansloos dieptepunt".

Ook de SGP reageert afwijzend op de situatie in de haven. De partij deed een oproep aan mensen om naar huis te gaan.

De politie zegt van tevoren op de hoogte te zijn geweest van een protestactie in het havengebied. Op sociale media werd opgeroepen om om 20.45 uur naar de haven te komen voor een demonstratie.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het zeer onrustig is in het vissersdorp. Vorige maand, op 5 december, kondigde burgemeester Van den Bos ook al een noodbevel af. Toen waren er dagenlang 's avonds rellen waarbij brandjes werden gesticht en vuurwerk naar hulpverleners werd gegooid.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7