Noord-Korea heeft de vredesonderhandelingen met Zuid-Korea voorlopig stilgezet vanwege de militaire oefeningen die wij (Zuid-Korea, red.) uitvoeren met de VS, vertelde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in donderdag tijdens een toespraak. Persbureau Reuters schrijft op basis van een Noord-Koreaanse woordvoerder dat het land "nooit meer" om de tafel wil met de zuiderburen.

Het land ziet de gezamenlijke oefeningen als "voorbereidingen op een oorlog". "Wij hebben hen niets meer te zeggen en hebben daar ook geen behoefte meer aan", aldus de woordvoerder.

De uitspraken volgen op dezelfde dag waarin Noord-Korea opnieuw twee rakettesten uitvoerde. Twee nog niet geïdentificeerde projectielen belandden aan de oostkant van het Koreaanse schiereiland in zee.

Ze werden vanuit de oostelijke kustprovincie Tongchon afgevuurd. Het zou alweer de zesde rakettest van Noord-Korea zijn binnen één maand. Eerder deze week vuurde het land nog twee korteafstandsraketten af richting de Japanse Zee.

Onderhandelingen tussen Trump en Kim Jong-un lopen nog

De Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un onderhandelen sinds februari 2019 over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Een top in die maand liep op niets uit, maar beide leiders hebben uitgesproken dat ze openstaan voor een nieuwe ontmoeting. In de tussentijd zette Trump als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem.

Het Aziatische land wil graag af van de vele internationale sancties of ziet ze op zijn minst verzwakken. Trump wil daar alleen in meegaan als Noord-Korea haast maakt met de nucleaire ontwapening.