Netherlands

Onderzoekers: 'Koppig kind wordt later succesvol'

Onderhandelen

10 minuten geleden Aangepast: 6 minuten geleden

Misschien worden dit hele succesvolle kinderen Beeld © Getty Images

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Trekt jouw kind een hele trukendoos open voordat hij naar bed gaat? Of wil jouw kind écht geen groente eten? Goed nieuws. Uit Amerikaans onderzoekt blijkt dat koppige kinderen later succesvoller zijn dan kinderen die makkelijk zijn in de opvoeding.

Onderzoekers van de American Psychological Association verdiepten zich in het gedrag van kinderen en wat dat voor invloed heeft op latere leeftijd. Hiervoor 745 kinderen veertig jaar lang gevolgd. Het onderzoek werd in 2015 afgerond maar wordt nu opnieuw onder de aandacht gebracht.

De onderzoekers zagen een verband tussen koppige kinderen die moeilijk naar bed gaan zeuren over eten, en het saldo op hun bankrekening op latere leeftijd. Rebelse kinderen bleken meer te verdienen dan volwassenen die als kind een stuk gemakkelijker waren. Ze zouden beter zijn in onderhandelen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wat is jouw favoriete slaaphouding? Dit zijn de voor- en nadelen

Hoopvol nieuws voor moeders zoals Carolien Harpal-Cornel. Haar zoon Ravi (7) heeft 's avonds in alles zin, behalve om naar te bed gaan.

'Nog even een liedje zingen'

"Hij heeft dorst, of hij moet nog even voetballen, of even op bed springen, of even een dansje laten zien", zegt Carolien tegen EditieNL. Ravi heeft alle vertragingstechnieken bij zijn moeder geprobeerd. "Dan heeft hij weer een nieuw voetbaltrucje geleerd wat hij nog even moet laten zien, of wil hij tóch nog even een liedje zingen voor Sinterklaas."

Naar bed gaan is in huize Harpal-Cornel een hele uitdaging. Maar ook al levert het nu veel stress op, misschien hebben ze er later profijt van. "Als hij later succesvol wordt dan hoop ik dat hij me wat terugbetaalt. Dat ik er wat slaap voor terug krijg."

Ravi en Carolien Ravi en Carolien

Maar het slaapontwijkend gedrag stimuleren is volgens slaapdeskundige Stephanie Lampe geen goed idee.

Manipuleren

"Het is actie en reactie', legt Lampe uit. "Als een kind leert dat wanneer het heel vaak roept of ingewikkeld gaat doen, en als ouder geef je daaraan toe dan leert een kind manipuleren." Bovendien heeft een kind ook echt voldoende slaap nodig.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Meer kinderen achter op verlengde fiets: hoe veilig is dat?

"Om goed te kunnen leren, om goede cijfers te halen en om complexe taken ter verrichten heb je echt slaap nodig." Dus die slaap is wel nodig om succesvol te worden.

'Slaap wordt iets negatiefs'

Een tip voor ouders van moeilijke slapers is volgens Lampe om ze eerder naar bed te brengen. "Op het moment dat je te laat naar bed gaat dan stijgt het cortisolgehalte in je bloed en dan kom je nog moelijker in slaap. Als je als ouder dan gaat pushen dan wordt slapen iets negatiefs."

Ravis jongere broertje slaapt overigens prima, maar hij is volgens zijn moeder minder goed in onderhandelen.

Football news:

Clattenburg over de scheidsrechter Van De Liverpool - Manchester United match: hij had moeten wachten in de Manet aflevering, maar ik zou hem niet bekritiseren
Ik legde Messi op het lichaam en hij werd boos en sloeg me in het gezicht. Duidelijke agressie. Athletic forward over red Leo
Messi kan worden gediskwalificeerd voor 2 wedstrijden. De scheidsrechter gaf niet aan dat de Barca forward agressie toonde door de tegenstander op het hoofd te slaan.De aanvaller van Barcelona Lionel Messi kan voor meerdere wedstrijden geschorst worden nadat hij is uitgezonden in de Spaanse Super Cup wedstrijd tegen Athletic. De belangrijkste scheidsrechter van de wedstrijd, Jezus Gil Manzano, toonde de Argentijn een rode kaart in de 120e minuut voor het slaan van de achterkant van het hoofd van striker Asier Villalibre. Messi kreeg zijn eerste rode kaart in 753 wedstrijden in een Blaugrana shirt. De scheidsrechter verwijderde de Argentijn met de hulp van VAR. De maximale straf voor een voetballer bedraagt 4 diskwalificatiewedstrijden. Het is mogelijk als de mededingingscommissie de klap die Messi aan de tegenstander heeft toegebracht als een uiting van agressie beschouwt
Pirlo about 0:2 van Inter: de coach zou de eerste moeten zijn die de schuld op zich neemt. We waren te voorspelbaar. Juventus hoofdcoach Andrea Pirlo deelde zijn gedachten na de nederlaag naar Inter ... We verplaatsten de bal te langzaam. Het gaat nog meer om onze verdedigers, niet om onze middenvelders. We wilden situaties creëren waarin Chiesa of Ramsey tussen de linies kon zitten. Het gebeurde niet omdat we te langzaam en te diep gingen. In feite hebben wij nooit Inter-spelers uit hun posities gehaald. We waren te voorspelbaar. De coach moet altijd eerst de schuld op zich nemen. Als het team niet speelt zoals gepland, betekent het dat het het plan niet begreep. Toen we het eerste doel toegaven, waren we ongeorganiseerd, volgden hun runs niet en werden we gepakt. Sindsdien is de situatie ingewikkelder geworden zei Pirlo
Solskjaer about 0:0 met Liverpool: we verdienden het niet om te winnen. Wij wilden een resultaat bereiken, gezien hun blessures
Het veld is de veiligste plek die we hebben. Liverpool en Manchester United hebben de leadership showdown uitgesteld voor de tweede helft van het seizoen
Messi kan worden gediskwalificeerd voor 4 wedstrijden voor het slaan van een atletische speler op het hoofd