Netherlands

Op maandagen weinig, op vrijdagen veel besmettingen: hoe kan dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De oplettende kijker was het al opgevallen: er zit een patroon in de besmettingscijfers die dagelijks worden gemeld. Op maandag ligt het aantal nieuwe coronagevallen meestal wat lager dan in de rest van de week. Vandaag ook weer. Is daar een verklaring voor?

Die vraag gaan we beantwoorden in de 181ste corona-update. Wil je zelf ook een vraag insturen, dat kan hier.

Eerst even de cijfers

Laten we eens de cijfers erbij pakken die veel nieuwsmedia dagelijks naar buiten brengen. Het gaat hier dus om nieuwe gerapporteerde coronagevallen.

In het algemeen kunnen we zeggen: op maandagen en dinsdagen zijn de cijfers laag, op vrijdagen hoog. Hoe kan dit? Zou het kunnen dat op bepaalde dagen meer mensen worden getest dan op andere dagen?

We vragen het de GGD. Het antwoord is: ja. "Wat we zien, eigenlijk al vanaf 1 juni, is dat de testbereidheid door de week heen fluctueert. Het volgt eigenlijk een vrij vast patroon", zegt woordvoerder Sonja Kloppenburg.

'Maandagochtendpiek'

De week begint telkens met een 'maandagochtendpiek', zegt Kloppenburg. Het is dan opvallend druk in de teststraten. "Maandag zijn het er echt veel meer dan op zondag."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De dagelijkse coronacijfers: wat zeggen ze wel en wat niet?

Hoeveel mensen er precies per dag worden getest, kan ze niet zeggen. Ook het RIVM maakt dit niet dagelijks bekend. Daar is al kritiek op, onder andere door Marino van Zelst van het Red Team. Hij wil de cijfers graag inzien. "Behandel volwassen mensen als volwassen mensen: geef duiding en geef het vaak", twitterde hij dit weekend.

Kloppenburg kan alleen zeggen: op maandag laten echt veel meer mensen zich testen dan in het weekend. "Niet tien procent meer, maar véél meer dan dat. Substantie meer."

Er zit vertraging in

De mensen die zich op maandag laten testen, krijgen meestal niet diezelfde dag de uitslag. Het duurt ook even voordat het RIVM de positieve gevallen binnenkrijgt. Vandaar dat de besmettingscijfers gedurende de week oplopen - en op maandag nog laag zijn.

De afgelopen weken valt overigens op dat de dagelijkse schommelingen veel groter zijn dan aan het begin van de eerste golf. Een verklaring daarvoor is er niet.

'Het is gissen'

Wat de GGD in ieder geval ziet, is dat in het weekend mensen zich veel minder laten testen. "Het is gissen waarom dat zo is", zegt Kloppenburg. "Misschien kun je spreken van een huisartseneffect. Een huisarts bel je maandagochtend ook pas met gewone klachten. Blijkbaar zit dat toch ergens in de hoofden van mensen. Maar dat is niet nodig."

Kloppenburg betwijfelt of je echt kan spreken van een lagere testbereidheid in het weekend. Wellicht denken mensen onterecht dat testen in het weekend niet kan. "We proberen ook steeds duidelijk te maken als GGD: we zijn echt bereikbaar hoor. Ook op zondag."

Volgens de GGD - en overigens ook het RIVM - is het beter om de cijfers over de hele week te bekijken. RTL Nieuws publiceert dagelijks het aantal nieuwe coronagevallen, maar publiceert daarbij sinds een tijdje ook de cijfers bij van de afgelopen week. Dat geeft een beter beeld van de huidige trend. Dat ziet er zo uit:

Kloppenburg van de GGD: "Wij zeggen ook: vergelijk het cijfer van vandaag de met dezelfde dag een week geleden. Dus niet een dag eerder", zegt Kloppenburg.

Het cijfer van vandaag - maandag - is lager dan gisteren. Vorige week maandag waren de cijfers ook al een stuk lager. Niet te vroeg juichen op maandagen dus.

Football news:

Neuer zal spelen in een regenboogkleurige armband ter ondersteuning van seksuele minderheden-slachtoffers van de nazi ' s
Dinamo Zagreb-federaties: 14 Dynamo spelers brachten het team zilver op het WK 2018, en als reactie, de rechters vermoorden ons. U maakt zich geen zorgen over de Kroatische voetbal
Tuchel op de nullen met Wolverhampton: als we zo Spelen, komt het resultaat. Chelsea manager Thomas Tuchel deelde zijn gedachten over de goalless draw met Wolverhampton in zijn eerste Premier League wedstrijd. Ik heb er echt van genoten omdat ik erg blij ben met de intensiteit, de houding, de kracht en het niveau van mijn team. We waren erg georganiseerd, vaak namen we de bal weg in het laatste derde van het veld. In de tweede helft hebben wij van minuut tot minuut het woord gevoerd. Ik ben erg blij met het spel. Helaas konden we niet scoren, maar als we op dezelfde manier blijven spelen, zal het resultaat komen. Het deed me een beetje denken aan onze spelletjes in Dortmund. Gisteren hadden we een zeer goede training sessie: 21 jongens die volledig wakker waren om te proberen te doen wat we doen - tactisch, structureel, waar het spel te versnellen, hoe te verdedigen. Ik had niet verwacht dat het op dit niveau zou zijn na één trainingssessie en twee vergaderingen. Het geeft me een goed gevoel voor de toekomst. Ik kan niemand in het team uitleggen waarom ze vandaag niet speelden. Het is niet eerlijk, zei Tuchel
Nuno op de trekking met Chelsea: we begrepen dat we niet veel bezit
Messi brak Barcelona ' s record voor het aantal wedstrijden in de Spaanse Cup
Martin Edegor: Arteta lijkt me een topcoach, ik hou van zijn ideeën
Napoli heeft het volste vertrouwen in Gattuso. De club heeft een officiële verklaring afgegeven. Napoli heeft een verklaring afgegeven over hoofdcoach Gennaro Gattuso. President Aurelio De Laurentiis, Vice-President Edoardo De Laurentiis en CEO Andrea Chiavelli hebben vandaag een ontmoeting gehad met het team en de coaching staf en hebben hen verzekerd dat zij volledig vertrouwen hebben in Rino Gattuso, zei de club op haar website. De relatie van Gattuso met De Laurentius is verslechterd. Verlenging van het Contract lijkt nu onwaarschijnlijk