Netherlands

Paul ruimt mondkapjes op tijdens het hardlopen: 'Ik kom er tientallen tegen'

Plogging

19 minuten geleden Aangepast: 16 minuten geleden

Paul Waye met een mondkapje dat hij tijdens het hardlopen tegenkwam. Beeld © Privéfoto

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Flesjes frisdrank, blikjes bier, sigaretten en kauwgom: zwerfafval is al langer een probleem. Maar sinds de komst van het coronavirus worden ook nog eens veel mondkapjes op straat gegooid. 'Plogger' Paul Waye (53) vreest dat het alleen maar erger wordt nu het dragen van een mondkapje verplicht wordt.

Plogging is een combinatie van joggen en het opruimen van afval. Het fenomeen werd in 2016 populair in Zweden en verspreidde zich twee jaar later ook naar andere landen. Waye ruimt echter al afval op sinds 2011.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mondkapjesplicht gaat morgen dan toch écht in: boete is 95 euro

"Ik vind zwerfafval vervelend", vertelt hij tegen RTL Nieuws. "Ik ruim het op omdat ik een schoner land wil hebben. Zo simpel is het. Ik doe het voor de toekomst, maar ik doe het ook omdat het netjes lijkt. Stel je ziet een mooi weiland, maar er ligt veel plastic. Dat verpest het."

Steeds meer mondkapjes

De afgelopen twee maanden heeft Waye, die iedere dag een flink stuk hardloopt, een enorme toename gezien in het aantal mondkapjes dat op straat slingert. "Afgelopen zaterdag heb ik 17 kilometer gelopen en kwam ik 65 mondkapjes tegen. Gisteren rende ik 33 kilometer en heb ik er 200 geteld."

Waye woont in Haarlem, maar ziet de mondkapjes niet alleen rondslingeren in het centrum. Hij komt ze juist vooral buiten de stad tegen, bijvoorbeeld op fietspaden en in het bos. Het is niet zo dat hij ze alleen vindt op 'logische plekken', zoals bijvoorbeeld bij supermarkten en bushaltes, zegt hij.

Paul Waye ruimt al langer zwerfafval op. Paul Waye ruimt al langer zwerfafval op.

Nu de mondkapjesplicht ingaat, verwacht Waye dat het probleem alleen nog maar groter wordt. "Als ik nu naar de supermarkt ga, zie ik dat ongeveer 60 procent van de mensen een mondkapje draagt. Als dit straks 100 procent zal zijn, zullen er ook meer mondkapjes op straat worden gegooid."

Bekijk ook: Mondkapje vanaf verplicht, dit zijn de regels

Waar het mondkapje op moet, wie dat allemaal moet en welke mondkapjes wel of niet mogen, leggen we uit in deze video.

Ook Nederland Schoon is bang dat het aantal zwerf-mondkapjes flink zal toenemen. De stichting houdt bij waar zwerfafval in Nederland uit bestaat. Uit cijfers van oktober blijkt dat inmiddels één op de twintig (4,3 procent) stuks zwerfafval een mondkapje is. In juni was dit nog 1,7 procent.

Hotspots zijn volgens Nederland Schoon het openbaar vervoer, winkelcentra, supermarkten en parkeerplaatsen. "Dus vooral plekken waar je even een mondkapje op moet zetten", vertelt directeur Helen van Zutphen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Beschermen doorzichtige spatkappen net zo goed als mondkapjes?

Ze benadrukt dat niet iedereen het mondkapje expres op straat gooit. "Minder dan 10 procent van de mensen gooit weleens expres iets weg op straat. Het gebeurt ook vaak per ongeluk, bijvoorbeeld als het uit een jaszak valt of uit de auto waait."

Bang voor besmetting

Daarnaast is er ook nog een tweede probleem: zwerfafval blijft nu langer liggen dan voor de coronacrisis. Dat komt doordat mensen spullen van een ander niet willen aanraken, zegt Van Zutphen. "Mensen zijn bang om besmet te raken."

Dat het zwerfafval langer blijft liggen, zorgt vervolgens weer voor een derde probleem. "Onze ervaring is dat wanneer ergens al veel zwerfafval ligt, er vaak ook snel meer bijkomt." De drempel om je mondkapje weg te gooien op een plek waar al veel andere mondkapjes liggen, is minder hoog.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Brildragers met een mondkapje: zo voorkom je dat je glazen beslaan

Maar zelf die mondkapjes opruimen, is dat dan niet vies en onveilig? Niet als je het goed doet, vindt plogger Waye. "Ik gebruik altijd dezelfde methode. Ik draag handschoenen en pak de mondkapjes op met een soort wasknijper, zodat ik ze niet met mijn blote huid aanraak. Voor mezelf ben ik niet bang, maar ik wil niet mijn familie of vrienden besmetten."

De 'wasknijper' waarmee Paul Waye mondkapjes opruimt. De 'wasknijper' waarmee Paul Waye mondkapjes opruimt.

Mondkapjes van stof

Het liefst zou Waye zien dat mensen alleen herbruikbare mondkapjes zouden gebruiken. "Mondkapjes gebruiken is belangrijk, maar doe het wel op de juiste manier voor de toekomst. Veel mensen weten het niet, maar in de mondkapjes die je eenmalig kunt gebruiken, zit plastic. Gebruik liever een mondkapje van stof, die je kunt wassen."

Waye weet dat het hem niet gaat lukken om in zijn eentje al het zwerfafval op te ruimen. Daarom probeert hij op social media aandacht te schenken aan het probleem. "Als iedereen die hardloopt één mondkapje of blikje zou opruimen, zou dat al heel veel helpen."

Football news:

Brandt was niet dicht bij Arsenal. Borussia zal hem in de winter niet laten gaan. Julian Brandt zal Borussia Dortmund niet in de winter verlaten. De Duitser was nooit dichtbij om zich bij Arsenal aan te sluiten. Borussia is niet van plan hem in Januari te verkopen en zal in de zomer een beslissing nemen over zijn toekomst, schrijft journalist Fabrizio Romano. Arsenal nam enkele weken geleden contact op met de agent van de Norwich middenvelder Emiliano Buendia, maar besloot vervolgens over te stappen op Martin Edegor, waarvan de Londense club gisteren de ondertekening aankondigde. Gedetailleerde statistieken van de 24-jarige middenvelder, die één doelpunt scoorde en één assisteerde in 17 Bundesliga wedstrijden, zijn hier te vinden
Pogba om contractverlenging met Manchester United te bespreken: ik ga met de club praten. Ik wil winnen, Manchester United, middenvelder Paul Pogba heeft onthuld dat hij van plan is om een contractverlenging met de club te bespreken. Ik heb een geldige overeenkomst. Ik ben hier en geniet van het spel. Iedereen weet dat ik nog een jaar heb. Ik ga met de club praten. Eens kijken hoe het afloopt
Manchester United defender Tuansebe werd na de nederlaag van Sheffield United (5) aan racistisch geweld blootgesteld nadat de ploeg had verloren aan Sheffield United (5). Verschillende gebruikers van instagram lieten racistische opmerkingen en symbolen achter onder de foto die de voetballer twee weken geleden plaatste. De wedstrijd tegen Sheffield Wednesday was Tuansebe ' s eerste wedstrijd in de Manchester United in dit seizoen. De speler speelde dit seizoen in vijf wedstrijden van de Premier League. Zijn statistieken zijn hier te vinden
Barca 's waarnemend president weigert de speler
Attetico defender Perez kan naar Cadiz verhuizen. Hij is te leen in Granada
Manchester United was sombere en soms levenloos tegen Sheffield Wednesday. Instabiliteit is niet iets dat wint de Premier League
De rotor is getekend Keeper Khabarovsk SKA Obukhov. Hij heeft 7 wedstrijden tegen nul in het seizoen van de FNL