Netherlands

Peiling I&O dat FVD bijna 50% te laag inschatte: PVV en FVD verliezen, mediafavorieten JA21, Volt en D66 stijgen

Peiler I&O Research heeft een nieuwe peiling doen gepubliceerd. Volgens de mainstream-peiler zouden zowel de PVV als FVD zetels verliezen als er vandaag verkiezingen gehouden werden. De VVD, daarentegen, is “stabiel,” terwijl mediafavorieten als D66, Volt en ook JA21 juist zouden stijgen. De peiling werd op Twitter met ongeloof verwelkomd door kritische gebruikers. “Is dat het peilbureau dat FVD ook veel lager peilde voor de verkiezingen van 17 maart?” vragen Twitteraars zich retorisch af. 

Volgens I&O Research zouden er flink wat verschuivingen zijn als de verkiezingen niet op 17 maart gehouden werden, maar vandaag. Bovenaan verandert er niets, aldus de peiler.

De VVD komt uit op 34 zetels. Maar daaronder zijn er virtueel heel wat verschuivingen. Te beginnen met D66. Die partij zou nu uitkomen op 15 zetels, aldus I&O Research. Een zwaar verlies van twee zetels. Het CDA gaat er één zetel op achteruit en komt uit op 14 zetels. Daarna komt de eerste stijger: de SP gaat van 9 naar 10. Dan de PvdA: een daling van 9 naar 8. GroenLinks gaat er twee op achteruit, net als de PVV: van 8 naar een magere 6 zetels.

Forum voor Democratie (FVD) zou volgens I&O Research nu genoegen moeten nemen met 7 zetels, één minder dan bij de verkiezingen van 17 maart. Voor die partij is dat geweldig nieuws, want deze peiler onderschatte FVD aanzienlijk in de aanloop naar de verkiezingen. Zoals Hoofd Communicatie Samuel Jong stelt: “Dit is de ‘peiling’ die FVD bijna 50% te laag inschatte op 17 maart. Nu zouden we dalen.” Dan volgt er een clown-emoticon en “Press X to doubt!”

Andere Twitteraars delen Jongs kritische houding. Zo vraagt ene Albert of dit niet toevallig het bureau is dat FVD “veel lager peilde voor de verkiezingen?” Ja, dat klopt. Janot Lapin heeft een nieuwe naam voor het onderzoeksbureau: “Idealiter & Ongefundeerd.” En Kees Mulder laat weten dat het sowieso “totaal onzinnig [is] om überhaupt te peilen.” Niet zo gek die kritiek, want als we de peilingen van dit kantoor vergelijken met de uiteindelijk verkiezingsuitslag kunnen we alleen maar concluderen dat I&O Research de steun voor FVD chronisch onderschat heeft. Op de dag voor de verkiezingen voorspelde I&O nog steeds 5 zetels voor de partij, met een bovengrens van 6 en een ondergrens van 4… Het werden er uiteindelijk 8.

Onder FVD verandert er ook het één en ander. De Partij voor de Dieren blijft weliswaar op 6 zetels staan, en de ChristenUnie staat stijf op 5 zetels, maar Volt gaat van 3 naar 4, en JA21 gaat volgens deze peiler zowaar van 3 naar 6. SGP, DENK, 50Plus, BBB, en BIJ1 blijven ondertussen op hetzelfde aantal staan als ze bij de verkiezingen van 17 maart kregen.

Opmerkelijk, want Caroline van der Plas van BBB gooit met name op (populistisch) rechts toch behoorlijk hoge ogen. Op sociale media komen er erg veel positieve berichten over haar voorbij, ook van mensen die niet op haar partij gestemd hebben. Dat zij dan nog steeds op 1 zetel staat is verrassend.

De verschillen tussen I&O Research en de peiling van Maurice de Hond zijn ook significant. Daar kan BBB op 2 virtuele zetels rekenen, de VVD op slechts 31, FVD op 9 (dus 1 meer dan nu in de Kamer, en 2 meer dan I&O Research de partij geeft)… JA21 op 5. En D66 staat daar op 24, net als bij de verkiezingen.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal … en word lid van onze mooie groep op Facebook-alternatief MeWe!

Dat is deels in ieder geval een heel ander plaatje dan wat I&O Research schetst, en het valt op dat de stijgende partijen bij I&O nou juist die clubs zijn die populairder lijken te zijn in de media dan de dalers.

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude