Netherlands

Piloot Liz van de eerste volledig vrouwelijke vlucht gaat met pensioen

Precies 31 jaar geleden vertrok de allereerste Nederlandse vlucht met een volledig vrouwelijke bemanning vanaf Schiphol. Piloot Liz Jennings Clark (57) bestierde de cockpit. Vandaag, op de dag van haar pensioen, deed ze de all female flight over.

Dat resulteerde in een groot applaus van haar passagiers. In 1989 ging dat soms behoorlijk anders. Bijvoorbeeld de keer dat Jennings, die vanaf haar 20ste vliegt, een man met vliegangst aan boord had. "Toen hij mijn stem bij de welkomstspeech hoorde, overmeesterde zijn angst hem." De man verliet uiteindelijk het vliegtuig. "Het was een grote, macho uitziende man. Ik zou banger van hem zijn."

'Wat knap!'

'Als dat maar goed gaat', of 'wat knap dat u dit doet als vrouw.' Het zijn opmerkingen die in de carrière van Jennings vaak voorbij kwamen. Ze zeggen volgens haar iets over hoe laag de verwachtingen over vrouwen waren.

Langzamerhand worden de reacties minder 'geschrokken en meer verbaasd', zegt de piloot. "Maar het gaat wel erg langzaam. We worden nog steeds in een hokje geplaatst."

Ik had gehoopt dat een vrouwelijke piloot bij mijn pensioen de normaalste zaak van de wereld zou zijn

Een verschil tussen werken met een mannelijke of vrouwelijke bemanning is er volgens Jennings niet. In het begin van haar carrière, toen ze nog in de Caraïben werkte, kwam het voor dat mannelijke collega's niet met haar wilden vliegen. "Ik denk dat dat nu niet meer gebeurt."

Myriam Adnani, copiloot tijdens de laatste vlucht van Jennings, beaamt dat. Mensen reageren eigenlijk altijd positief op haar. Volgens Adnani heeft Jennings de weg vrijgemaakt voor de huidige vrouwelijke piloten. "Mensen zijn nu op een positieve manier verrast."

Normaalste zaak van de wereld

Jennings: "Ik had gehoopt dat een vrouwelijke piloot bij mijn pensioen de normaalste zaak van de wereld zou zijn. Laten we hopen dat het bij het pensioen van Myriam wel zo is."

Om daar werk van te maken vertelt ze graag aan meisjes over het 'mooie werk'. "Want het is echt een ambacht. Bijvoorbeeld met windkracht 8 landen, dan moet je laten zien wat je kan."

Ook roemt ze de prachtige zonsopgangen die ze vanuit de cockpit zag. "Ik had een kantoor met het beste uitzicht ooit." De indrukwekkende uitzichten deelde Jennings de afgelopen jaren op sociale media.

Bijvoorbeeld deze video van het opstijgen vanaf Schiphol met zonsopgang:

Jennings, die opgeroeide op het eiland Saint Lucia in de Cariben, vloog 31 jaar in een Boeing 737 voor Transavia. Het is niet voor niks dat de vliegmaatschappij de eerste vrouwenvlucht graag overdeed.

De piloot is een mooi rolmodel en Transavia wil graag een voorbeeld zijn. "Want anders blijven meisjes denken dat de luchtvaart een mannenwereld is", zegt Transavia-woordvoerder Claudia Metz.

Nu is nog 9 procent van de piloten bij Transavia vrouw. "En het moeten er nog meer zijn", zegt Metz. Het blijft lastig om vrouwen binnen te krijgen. "Het begint bijvoorbeeld al bij kinderen informeren over wat er allemaal op een vliegveld speelt."

804.000 nieuwe piloten

De werving van (vrouwelijke) piloten stond de afgelopen tijd hoog op de agenda bij luchtvaartmaatschappijen, ook bij Transavia. Voor de coronacrisis groeide het aantal vliegreizen wereldwijd namelijk met zo'n 5 procent per jaar. Om aan die vraag tegemoet te komen, zouden er de komende twintig jaar 804.000 piloten bij moeten komen.

Maar voor gelijkheid in de cockpit is bereikt, is nog een lange weg te gaan. Nu nog is namelijk 5,3 procent van de piloten vrouw, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Vrouwelijke Piloten (ISWAP). En vanwege de coronacrisis, zag de organisatie het aantal vrouwelijke piloten dalen. Vermoed wordt dat het aantal de komende tijd nog verder afneemt.

Jennings wil er niet aan dat dat te maken heeft met discriminatie van vrouwen. "Zij zijn er de afgelopen jaren het laatst bijgekomen. En wie het kortst in dienst is, vliegt er als eerste uit. Het is vervelend, maar puur toeval."

Football news:

ISCO zou in januari naar Sevilla kunnen verhuizen. Lopetegui is persoonlijk geïnteresseerd
Bilyaletdinov over de Champions League: Loco kan de groep verlaten. In de 6de ronde kan Bayern worden verslagen. De voormalige Lokomotiv middenvelder Diniyar Bilyaletdinov sprak voor de Champions League wedstrijd, waar de spoorwegwaymen met Salzburg zullen spelen
Zlatan Ibrahimovic: ik dacht erover om met pensioen te gaan, maar ik wilde de mentaliteit van Milaan
In de zomer van 2021 koopt Real Madrid geen Mbappe als gevolg van de crisis (Le Parisien)
Ibra scoort in 39, Buffon sleept in 42, Ronaldo heeft geen plannen om te eindigen. Wordt football echt oud?
Ziyech over wie hem inspireert: Eden Hazard. Een wereldklasse speler
Jermain Defoe: Kane en zoon zijn op dit moment de beste link in de wereld.Voormalig England striker Jermain Defoe heeft zijn gedachten gedeeld over Tottenham stakers Harry Kane en Son Heung-Min. Wat Mourinho deed met Kane en zoon is geweldig. Met Kane en zoon was Mourinho ongelooflijk zei Defoe op de mennie Talks podcast. Deze twee zijn de beste groep ter wereld op dit moment. Het moeilijkste op het hoogste niveau is stabiliteit. Zo 'n stabiliteit van dit paar is geweldig, zei Defoe voor de Mannie Talks Podcast