Netherlands

Poëzie bij inauguratie

Maarten van Rossem was in Op1 niet erg te spreken over de inauguratierede van Joe Biden. Te veel gemeenplaatsen, vond hij. Dat was ook zo, maar barst het niet bijna altijd van gemeenplaatsen in zulke redevoeringen? Bovendien zijn er goedaardige en kwaadaardige gemeenplaatsen; Biden grossierde in de eerste soort, zijn voorganger in de tweede.

Dergelijke toespraken zijn een soort rituelen, maar daarom nog niet zonder betekenis. Belangrijker dan de inhoud zijn de toon en de intentie waarmee ze worden uitgesproken. Biden wilde verzoenen, Trump begon meteen met ophitsen.

Ter vergelijking met Biden werden op tv ook beelden van een speechende Obama getoond. Het verschil was groot. Obama sprak met meer retorische kracht, maar toch heb ik me vaak afgevraagd of er van zijn soms ingewikkelde volzinnen veel bleef hangen bij een breed gehoor. Biden bereikt misschien met zijn soberder aanpak een groter deel van de bevolking.

Biden manifesteerde zich als de bezorgde oom die op verzoek van de wanhopige ouders hun stuurloze, opstandige puberzoon toespreekt. „Kijk, jongen, ik begrijp wat je dwarszit, al dat gezanik van mensen die weten wat goed voor je is, maar pik er de beste adviezen uit en blijf vooral praten, want van mokken is nog nooit iemand beter geworden.”

De inauguratieplechtigheid, door liefst 2,6 miljoen Nederlanders bekeken, was ook memorabel dankzij het optreden van enkele artiesten die ik eerlijk gezegd nooit tot mijn favorieten heb gerekend: Lady Gaga, Jennifer Lopez en zelfs de gladde countryzanger Garth Brooks. Wat zongen ze goed! Lady Gaga was zichtbaar trots op haar invitatie en genoot ook na afloop: ze was niet weg te slaan bij Obama, die tot tweemaal toe een omhelzing moest doorstaan.

De bijzonderste verschijning was de schitterend uitgedoste 22-jarige dichteres Amanda Gorman, die haar gedicht ‘The Hill We Climb’ bevlogen declameerde. Ze was de keus van Bidens vrouw Jill, die een voorlezing van haar had bijgewoond op de Library of Congress, de nationale bibliotheek.

Gorman had zich gebaseerd op het thema van deze inauguratie: ‘America United’. Het gedicht had ze al voor de helft af toen ze hoorde van de aanval op het Capitool. Daarop besloot ze deze regels toe te voegen: „We’ve seen a force that would shatter our nation rather than share it,/ would destroy our country if it meant delaying democracy,/ and this effort very nearly succeeded./ But while democracy can be periodically delayed,/ it can never be permanently defeated.” Om af te sluiten met: „The new dawn blooms as we free it,/ for there is always light,/ if only we’re brave enough to see it,/ if only we’re brave enough to be it.”

De traditie om een gedicht voor te lezen bij de inauguratie begon pas in 1961 bij John Kennedy. Hij koos de dichter Robert Frost, die een nieuw gedicht zou declameren maar te verblind werd door zonlicht om te kunnen lezen en ter plekke besloot een ouder gedicht uit zijn hoofd op te zeggen. Ook daarna waren het alleen Democratische presidenten die een gedicht lieten voorlezen: Bill Clinton tweemaal (door Maya Angelou en Miller Williams) en Barack Obama tweemaal (door Elizabeth Alexander en Richard Blanco).

Poëzie was tot dusver niet aan de Republikeinen besteed, maar vooral Trump heeft nu tijd genoeg om de schade in te halen.

Football news:

Antonio Conte: de fans van onze rivalen zeiden dat Conte uit Inter moet worden geschopt. Het zou hen helpen
Real Madrid is klaar om te luisteren naar voorstellen voor Varane als contract onderhandelingen niet beginnen tegen de zomer
Antonio Cassano: Juve kocht Ronaldo om de Champions League te winnen, maar de resultaten werden slechter. Ze namen de Serie A zonder hem. Voormalig Italiaanse spits Antonio Cassano bekritiseerde opnieuw Juventus forward Cristiano Ronaldo. Hij heeft nog een jaar te gaan werken. Juventus tekende hem om de Champions League te winnen, maar na zijn aankomst werden de resultaten in het toernooi slechter. Ze hebben de Serie A zonder hem genomen. Het project is verkeerd gebouwd. 120 jaar lang waren alleen overwinningen belangrijk voor Juventus. Dat blijft tot op de dag van vandaag de verantwoordelijkheid van de club, maar ze probeerden zich te veranderen door Sarri en Andrea [Pirlo] in te schakelen. Ronaldo past niet bij Pirlo ' s ideeën. Hij zal blijven scoren, omdat hij het zelfs zittend kan doen. Hij rent naar binnen vanaf de linkerrand en kan het doel raken, en zijn head shots zijn uniek. Andrea wil een beweging opbouwen vanuit de verdediging, hij heeft hoge druk nodig. Ronaldo kan beslissen over de uitkomst van wedstrijden, maar hij is niet zozeer betrokken bij teamwerk. Ik denk dat zijn tijd bij Juventus is jammer als ze niet winnen van de Champions League, Cassano zei
Manchester United kon Pau Torres kopen van Villarreal. Kunde uit Sevilla is te duur
Ik heb met Barca onderhandeld, maar dat is verleden tijd. Ik zal een nieuw contract ondertekenen met Inter
Miguel Veloso: Ronaldo is net als Jordan, hij is een legende. Cristiano zal de beste scorer in de geschiedenis van het voetbal zijn
Dallas Hara forward: als Messi gaat naar MLS, Ik zal kussen zijn voeten