Netherlands

Politiechef: er lag stevige informatie over mogelijke rellen

Bij de oproepen om op 30 januari in Leeuwarden te ‘protesteren tegen de avondklok’ waren mensen betrokken die bij de rellen in Amsterdam tegen de politie vochten.

Dat zei de Leeuwarder teamchef Klaas Dunnink woensdag tijdens de gemeenteraad waar gesproken werd over de noodverordening die op 30 januari werd ingesteld in Leeuwarden. Ook waren er in de diverse groepen waar over het Leeuwarder ‘protest’ werd gesproken, mensen actief die tijdens oud en nieuw betrokken waren bij de rellen op en rond de Voorstreek.

De gemeenteraad sprak woensdagavond over de noodverordening en de communicatie daarover. Die leidde tot verwarring: onder meer een supermarkt sloot de deuren en mensen vroegen zich af of ze wel of niet naar buiten mochten of juist binnen moesten blijven.

De meeste fracties wilde vooral weten wat de gemeente geleerd had van de communicatie. Burgemeester Sybrand Buma gaf aan dat er weliswaar meerdere mensen de tekst vooraf gezien hadden, maar dat er misschien te weinig gekeken was naar hoe die overkwam. ,,De tekst ‘blijf binnen’ was bedoeld als in dat mensen niet de straat op moesten gaan om te rellen”, aldus Buma. ,,Wat een noodverordening inhoudt, is voor ons duidelijk, maar van deze formulering hebben we geleerd.” In het persbericht werden inwoners opgeroepen binnen te blijven en niet naar buiten te gaan. ,,De les is dat we precies moeten communiceren, de juiste middelen inzetten en evalueren en eventueel aanpassen.”

Football news:

Ronaldo overweegt een terugkeer naar Manchester United. Cristiano is klaar om een loonsverlaging (GdS) te nemen
Arteta dat Arsenal niet had moeten worden opgeroepen voor de Super League: wij zijn een van de beste clubs in de wereld. Er is geen ontkennen het verhaal
Man City zijn overeengekomen om de 17-jarige winger Fluminense Kaiki over te dragen voor 12 miljoen euro
Fonseca op 1:1 met Atalanta: Roma was beter in de tweede helft en toonde karakter
Vijf jaar geleden bouwde esports zijn eigen Super League. Het project mislukte door de ontevredenheid van de spelers
Keylor Navas is de beste Ligue 1 speler in Maart
Rodgers op 3-0 Met West Brom: Leicester kan veel beter spelen