Edu Prades en Damien Touzé zijn ook niet ongeschonden gekomen uit de heftige crash van woensdag in de eerste etappe van de Ronde van Polen. De Spaanse renner van Movistar heeft een nekwervel gebroken en de Franse renner van Cofidis een vinger.

Prades werd geraakt door een van de dranghekken die door de val van Fabio Jakobsen op de weg belandde. Hij bleef vervolgens minutenlang op de grond liggen omdat hij veel pijn had aan zijn nek, schouder, ribben en rug, waar een diepe wond zat.

De Catalaan moest de nacht doorbrengen in het ziekenhuis in Katowice en röntgenfoto’s brachten een kleine breuk in nekwervel C6 aan het licht. Hij wordt overgebracht naar het hoofdkwartier van Movistar in Pamplona, waar hij verder zal herstellen.

Touzé viel over de vele renners die voor hem al tegen het asfalt waren gesmakt. Hij kon vrijwel meteen opstaan, maar moest wel worden afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij succesvol werd geopereerd aan zijn vinger.

Voor de appgebruikers: tik op de tweet om een video van de valpartij te bekijken.

Ook Sarreau niet meer van start

Prades en Touzé gaan donderdag vanzelfsprekend niet meer van start in de tweede etappe. Dat geldt ook voor Marc Sarreau. De Franse renner van Groupama-FDJ heeft een schouderblessure overgehouden aan de crash.

Jakobsen klapte in de eindsprint van de eerste etappe, die licht bergaf ging, hard tegen de dranghekken na contact met Dylan Groenewegen, die in de spurt van zijn lijn week en zijn landgenoot in de verdrukking bracht.

De renner van Deceuninck-Quick-Step liep onder meer een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp op en onderging 's nachts met succes een operatie van vijf uur. Hij wordt momenteel in een kunstmatige coma gehouden. Zijn situatie is ernstig, maar stabiel.

Groenewegen werd naar aanleiding van het incident gediskwalificeerd voor de eerste etappe en uit koers genomen. Het is nog onduidelijk wat de verdere sancties zijn voor de kopman van Jumbo-Visma.