Netherlands

Risico op hartstilstand door omstreden Covid-middel

Geneeskunde Een oud middel voor reumapatiënten is ook gepropageerd als Covid-19-medicijn. Het vergroot de kans op een hartstilstand.

Het risico om te overlijden aan een hartstilstand is bij gebruikers van hydroxychloroquine drie tot vier keer zo hoog als bij vergelijkbare personen die het middel niet slikken. Dat blijkt uit de zogeheten ERGO-studie, een langlopend onderzoek naar ziekte en gezondheid van mensen in de Rotterdamse wijk Ommoord. Jaarlijks overlijdt ongeveer een op de duizend mensen in Nederland aan een hartstilstand. De resultaten zijn vorige week gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology.

Het is opnieuw een waarschuwing dat de oude middelen tegen malaria chloroquine en hydroxychloroquine niet zomaar moeten worden ingezet als medicijn tegen Covid-19. „Hydroxychloroquine is een middel met een bewezen ernstige bijwerking en dat tegelijkertijd géén bewezen werking heeft tegen Covid-19”, zegt onderzoeksleider Bruno Stricker, hoogleraar farmaco-epidemiologie aan het Erasmus MC in Rotterdam. „De kracht van onze studie is dat we die bijwerking zonder de vertekening van ernstig zieke Covid-19-patienten hebben kunnen aantonen. De resultaten komen uit de periode 1991 tot 2014, lang voordat corona zich aandiende.”

Stricker en zijn team analyseerden voor dit de oude gegevens van meer dan 14.000 deelnemers aan de ERGO-studie. Daaronder waren 346 mensen die hydroxychloroquine slikten als middel tegen reuma. Stricker: „Voordat moderne reumamiddelen als etanercept beschikbaar kwamen, slikten veel reumapatiënten dit als medicijn. En er zijn nog steeds patiënten die het daarvoor gebruiken.”

Het was al bekend dat hydroxychloroquine als bijwerking hartritmestoornissen kan veroorzaken. In ernstige gevallen leidt dat tot een hartstilstand. Dit kwam ook al naar voren in verschillende klinische studies.

In absolute aantallen gaat het om weinig patiënten, slechts vijf van de hydroxychloroquine gebruikers overleden gedurende de onderzochte periode aan een hartstilstand. Maar relatief was dat aantal fors hoger dan in de controlegroep.

„In de gegevens zien we een dosis-effectrelatie met de bijwerkingen op het hart, en ook een relatie met de duur van het medicijngebruik”, zegt Stricker. Dat ziet hij als een duidelijke waarschuwing: „Dit middel moet je zeker niet gaan geven aan Covid-patiënten die al behoorlijk ziek zijn. Je moet de toegevoegde waarde van een geneesmiddel altijd goed afwegen tegen het risico. Bij reuma is die balans er, maar bij Covid-19 is dat zeer kwestieus.”

De vraag is hoeveel Nederlanders nog (preventief) hydroxychloroquine slikken tegen Covid-19. Daar is volgens Stricker geen goed zicht op. Uit de cijfers van reguliere apotheekverstrekkingen blijkt dat er alleen een piek in maart is geweest. In hoeverre ziekenhuizen Covid-19-patiënten met hydroxychloroquine hebben behandeld of nog steeds behandelen is niet na te gaan omdat die gegevens niet openbaar zijn. Het middel is uit de behandelrichtlijn voor Covid-19 geschrapt.

Stricker sluit niet uit dat er nog steeds Nederlanders zijn die hydroxychloroquine preventief slikken. „Dat blijft buiten het zicht omdat mensen het via internet in Duitsland of België bestellen.”

Football news:

Het management van Real Madrid vertrouwt Zidane en zal hem de tijd geven om de situatie te corrigeren (doel). Real Madrid is niet van plan hoofdcoach Zinedine Zidane te ontslaan. De Franse specialist geniet het volledige vertrouwen van het management van de club. Zidane krijgt de tijd om de situatie recht te zetten. In La Liga staat Real Madrid op de tweede plaats, 4 punten achter de kopgroep van Letico Madrid (10 punten verloren). Real vloog naar de club van de 3e league: zijn samenstelling is 300 keer goedkoper! Alcoyano won op het einde en scoorde het winnende doelpunt in extra tijd met tien
AC Milan defender Conti is naar Parma verhuisd met een verplichte overname voor 7 miljoen euro. Milan defender Andrea Conti is naar Parma verhuisd. De 26-jarige is tot het einde van het seizoen in bruikleen met een opkoopverplichting. Parma heeft tot 2025 al een contract met Conti gesloten. Er werd gemeld dat de aankoop van de defender Parma 7 miljoen euro plus bonussen zal kosten. In het huidige seizoen van de Serie A speelde de verdediger 3 wedstrijden. Hier kunt u meer te weten komen over de statistieken
UEFA over de Euro in een land: elke stad zal zijn eigen scenario hebben
De FIFA en de UEFA zullen Superliga clubs verbieden deel te nemen aan toernooien onder hun eigen auspiciën.FIFA, UEFA en vijf andere continentale confederaties hebben een verklaring afgelegd over hun houding ten aanzien van het idee van de oprichting van een Europese Superliga. In het licht van de recente speculaties in de media over de oprichting van een gesloten Europese Superliga door sommige Europese clubs, willen wij herhalen en duidelijk maken dat een dergelijk toernooi niet zal worden erkend door de FIFA of de betrokken Confederatie. Bijgevolg mag elke club of speler die aan een dergelijk toernooi deelneemt niet deelnemen aan wedstrijden die door de FIFA of de betrokken Confederatie worden georganiseerd. De FIFA erkent het wereldkampioenschap voetbal als de enige Internationale clubcompetitie. De enige continental club competities die erkend worden door de FIFA zijn toernooien die georganiseerd worden door de respectieve confederaties. De universele beginselen van atletische prestaties, solidariteit, promotie en degradatie en subsidiariteit vormen de basis van de voetbalpiramide die het wereldwijde succes van het spel garandeert. Dankzij deze principes heeft voetbal een lange en succesvolle geschiedenis. Deelname aan Internationale en continentale competities moet altijd gewonnen worden op het terrein, aldus de verklaring. Onder auspiciën van de FIFA zijn het WK, de confederations Cup en de club world Cup. De UEFA is verantwoordelijk voor het organiseren van het Europees kampioenschap, de Champions League en de Europa League. Voetbal Super League 2025: teams alleen uit de top 5, licenties voor 3 jaar, schaak, oranje kaarten. De president van La Liga verteert het idee van een Super League niet. Hij zegt dat dergelijke projecten worden geboren in een bar om 5 uur, en geeft Perez
Mikel Arteta: Ozil heeft veel gedaan voor Arsenal, maar Ik wil het team in een andere richting sturen
Gladbach forward Embolo ontsnapte van een illegale partij via een raam naar het dak en verborg zich in een nabijgelegen appartement.De politie meldde details over een illegale partij die werd bijgewoond door Borussia Monchengladbach striker Breel Embolo. In een van de restaurants in Essen, die gesloten moest worden, verzamelden 23 mensen zich, Embol was onder hen. Volgens de politie ontsnapte de 23-jarige speler na de aankomst van de politie uit het restaurant via het raam naar het dak, van waar hij in het raam van een naburig appartement klom. De politie brak de deur van het appartement in en vond Embolo daar. Hij was alleen in de kamer. Daarom nemen we aan dat de persoon die ontsnapte Embolo was zei een politiewoordvoerder. Embolo werd uitgesloten van Borussia ' s bod voor de wedstrijd van de 17de Ronde van de Bundesliga tegen Werder (1-0). De club merkte op dat de beslissing werd genomen door het feit dat de speler het anti-coronavirus protocol schond
Simeone verandert Attico: hij speelt een hybride plan, geeft spelers meer vrijheid en gelooft in Suarez. De titel van de league is al lange tijd niet meer zo dicht bij elkaar gelegen.Attletico staat voor het eerst in vijf jaar stevig aan de leiding in La Liga. Real Madrid ligt maar vier punten achter, maar Simeone ' s kant heeft nog twee wedstrijden over. In potentieAttico draagt de buren maar liefst 10 punten - zo ' n reserve was zelfs niet in het kampioenschap seizoen. Vergelijkingen zijn logisch, maar deze Letico verschilt aanzienlijk van het team-2013/14