Netherlands

Roderick Veelo – Het probleem dat wordt verzwegen heet ‘Marokkaanse reljongeren’

Toen oud PvdA-leider Diederik Samsom het in 2011 had over een etnisch monopolie van Marokkaanse reljongeren op overlast, had hij als straatcoach de onaantastbaarheid en de terreur van deze jongens een jaar lang van dichtbij meegemaakt.

Samsom zag de afwezigheid van respect voor politie en medemens en sprak van een ‘onthutsende ervaring’.

Zijn partijgenoot Hans Spekman was hem in die verbijstering voorgegaan. Drie jaar eerder sprak Spekman tegenover Vrij Nederland over zijn tijd als wethouder in Utrecht. Over zijn ervaring met het wangedrag van Marokkaanse jongeren in die stad.

De weerzin van Spekman betrof nadrukkelijk de gevolgen van het wangedrag voor de rest van de Marokkanen. De jongeren die wel willen deugen, maar door het gedrag van deze specifieke groep te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie.

Maar wat het meeste nieuws maakte uit dat interview was Spekmans idee om publieke vernedering het hoofdbestanddeel van de oplossing te maken.

‘Klassieke hulpverlening haalt niets uit bij deze groep’, was ook Samsoms conclusie. ‘De aanpak moet harder, duidelijker en eerder.’ Deze jongens zouden voor het oog van buurt en familie verantwoording moeten afleggen over hun wangedrag en met schaamte moeten worden bekogeld.

De straatterreur die Samsom en Spekman te berde brachten – en waarin zij Geert Wilders gelijk gaven – was niets meer dan waar gewone burgers toen al twintig jaar last van hadden. En wat voor het eerst de politieke agenda haalde dankzij Pim Fortuyn.

Fortuyn, die daarvoor nog – door actiegroepen en toenmalig D66-leider Thom de Graaff – werd uitgemaakt voor racist en nazi tot de dood erop volgde.

De onorthodoxe aanpak van Samsom en Spekman haalde het niet.

In plaats van schaamte en verantwoording werden de daders en hun daden steeds vaker geanonimiseerd. Politie, lokale bestuurders en ook de pers spraken steeds minder van Marokkaanse probleemjongeren, maar van ‘jongeren’, ‘tieners’ of ‘raddraaiers’.

Zo verdwenen Marokkaanse probleemjongeren gestaag uit de officiële en journalistieke berichtgeving. Uiteraard een bewuste keuze met als argument het willen tegengaan van stigmatisering van alle Marokkaanse jongeren.

Maar de werkelijkheid past zich maar moeilijk aan de wensen van zijn beschrijvers aan. Stigmatisering tegengaan is natuurlijk een mooi streven, maar maakt weinig kans als de werkelijkheid dezelfde blijft.

Onderzoeken en nieuwsberichten geven geen aanleiding te denken dat er sinds Samson en Spekman iets veranderd is in de aanwezigheid en het gedrag van Marokkaanse probleemjongen op straat.

Een aantal recente voorbeelden:

Zoals iedere zomer krijgen Nederlandse zwembaden te maken met grote overlast door deze groepen jongeren. Daarbij staan badmeesters en zwembaddirecties machteloos en kunnen zij alleen nog de politie oproepen om de rellende jongeren uit de zwembaden te verwijderen.

Uit onderzoeken naar (seksuele) intimidatie en uit ervaringen van vrouwen blijken seksuele intimidatie en scheldpartijen een snel groeiend probleem. De meeste daders worden beschreven als jongemannen met een migratieachtergrond.

Ook geweld tegen homo’s komt voor het grootse deel voor rekening van Marokkaanse jongeren, die thuis of in de moskee te horen krijgen dat homoseksualiteit een zonde is.

In Monnickendam hangen Marokkaanse jongeren rond in de buurt van een bejaardencentrum. Ouderen worden van en naar hun aanleunwoningen de stuipen op het lijf gejaagd. Ze worden uitgescholden en bespuugd: “Zo, nou heb je corona. Jullie zijn kankerlijers en moeten dood.”

Straatterreur in Den Haag door een groepje Marokkanen. Een 71-jarige man spreekt ze aan op hun gedrag en moet dat met de dood bekopen.

Hetzelfde gebeurde zaterdag met de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, die een jongen uit een groepje mannen met een licht getint uiterlijk aansprak op het bestelen van een vriend.

Samsom en Spekman zagen hun ervaringen terug in het laatste grote onderzoek naar de oververtegenwoordiging van Marokkaanse daders.

De culturele dissonantie tussen thuis en de normen van de Nederlandse samenleving buiten wordt genoemd als een van de verklaringen voor de Marokkaanse oververtegenwoordiging in criminaliteit en wangedrag op straat.

Uit het rapport: ‘Kleine criminaliteit onder jongeren wordt onder Marokkanen niet gezien als iets wat gezichtsverlies oplevert. Dit wordt het pas als buitenstaanders de ouders ter verantwoording roepen voor het gedrag van hun kinderen. Bovendien leggen veel Marokkaanse ouders de verantwoordelijkheid voor het gedrag van hun kinderen eerder bij de politie of de schoolleiding dan bij henzelf.’

Met alle kennis en ervaring van de afgelopen dertig jaar – over opvoeding, schaamtecultuur en het politiek-correcte wegkijken – kunnen op z’n minst alle mislukkingen de vuilnis in. Boven aan die lijst staat het verzwijgen van het probleem. En het probleem heet Marokkaanse reljongeren.

Een oplossing zou alle voorrang moeten hebben. Omdat het elimineren van dit wangedrag het beste wapen is tegen discriminatie en onderling wantrouwen. En omdat het na 30 jaar een keer afgelopen moet zijn met de buitensporige ellende die groepen Marokkaanse reljongeren de samenleving aandoen.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws.nl.

Neem nu een abonnement op TPO+, al vanaf 4 euro per maand. Daarmee zorg je ervoor dat TPO.nl voor altijd online blijft.

TPO.nl, where the elite meet to read.

Steun TPO

 

Football news:

Prochorov ontkende dat hij Manchester United wilde kopen. De Russische miljardair Mikhail Prochorov is niet van plan Manchester United te kopen. De zakenman ontkende dat hij van plan was een bod te doen om de club te kopen. Op dit moment is de ondernemer niet van plan terug te keren naar de sportindustrie. Van 2009 tot 2019 was Prokhorov de eigenaar van een meerderheidsbelang in de basketbalclub Brooklyn nets. Het fortuin van Prochorov wordt geschat op 11,3 miljard dollar
Tiago nam afscheid van Bayern: dit is de moeilijkste beslissing van mijn carrière. Ik heb nieuwe uitdagingen nodig. Tiago Alcantara nam afscheid van Bayern München voordat hij naar Liverpool overstapte. Ja, het was de moeilijkste beslissing van mijn carrière. Ik besloot het hoofdstuk in deze prachtige club af te maken. In Bayern groeide en ontwikkelde ik me de afgelopen 7 jaar als speler. Er waren overwinningen, successen, vreugdevolle momenten, soms moeilijke tijden. Vooral ben ik er trots op dat ik naar München ben gekomen als een jonge man vol dromen en dat ik me volledig heb gerealiseerd door me te identificeren met de club, Geschiedenis, Filosofie, Taal en cultuur. Mijn familie en ik hebben hier fantastische momenten gehad: in de stad en natuurlijk in onze geliefde Allianz Arena. Jij, de Bayern familie, behandelde me heel goed en gaf elke seconde je liefde voor mij uit. Mijn besluit heeft alleen betrekking op sport. Als speler heb ik nieuwe uitdagingen nodig om te ontwikkelen, net als bij Bayern. Bayern zal altijd een plek zijn waar ik me thuis voel. Dankzij jou, Bayern. de Spanjaard schreef
Bale en Regilon vliegen vandaag naar Londen om de transfers naar Tottenham te voltooien.Real Madrid winger Gareth bale is bijna terug naar Tottenham. De Welshman slaagde met succes voor een medische behandeling in Madrid voordat hij een lening kreeg
We hebben een club gevonden in de Bundesliga die zal voorkomen dat Bayern kampioenen. Meer in het bijzonder werd het samengesteld door de spelers van Dortmund en Leipzig, het management van Gladbach, de sponsor van Hertha. Bayern is de beste club in Europa, het wordt beheerd door een competente coach, het is goed uitgerust en in de zomer werd het versterkt door Leroy Sane. Nu is het Duitse kampioenschap gewoon geen club is gelijk aan rekordmeister. Om te voorkomen dat zo ' n monster van het winnen van de Bundesliga voor de negende keer op rij, kunt u alleen samenwerken. We namen al het beste dat andere teams in de League hebben en stelden een rivaal samen in de status van München
Bruno is volgens de fans de beste speler van het seizoen bij Manchester United. = = Clubcarrière = = Fernandes maakte zijn debuut voor Manchester United in januari 2012. De 26-jarige kreeg 35,5% van de stemmen. De tweede plaats werd ingenomen door forward Anthony Martial (34%), De derde front Marcus Ashford (10,4%). Bruno is de tweede Portugese na Cristiano Ronaldo die deze prijs heeft gewonnen. Doelman David De Gea werd erkend als de meest voorkomende speler van het seizoen - 4 keer. Bruno Fernandes kwam in januari bij United uit sporting. Player statistieken zijn hier beschikbaar
Het team met de sponsor sperma versneller speelde in de Europa League. En dit is slechts een van de 15 logo ' s op het T-shirt.Zelfs CSKA zal jaloers zijn op hun uniformen. In de Europa League kwalificatie zijn er altijd veel exotische clubs (sommige gaan zelfs verder-in tegenstelling tot Dynamo) en exotische resultaten - bijvoorbeeld Topol' s Tank en de FCSB gaf het op (en dan de jonge FCSB Keeper sleepte in een penalty shootout). Maar de Oostenrijkse Hartberg werd beroemd om een andere: in de wedstrijd tegen Piast kwam de keeper van het team uit in een t-shirt, dat als sponsor een enorme inscriptieProfertil-sperma versneller had. De reclame voor medische apparatuur is ook in de vorm van veldspelers - maar niet zo opvallend. Profertil is een medicijn tegen mannelijke onvruchtbaarheid. Het wordt geproduceerd door de Oostenrijkse farmaceutische onderneming Lenus Pharma. We lachten om de vorm van CSKA, die vol sponsors zit, en Hartberg scoorde alles. Het T-shirt bevat advertenties voor de lokale Egger glass factory, Prolactal dairy, Sirter beer, en zelfs de lokale Admiral sports bar. In totaal hebben we 15 logo ' s op het formulier geteld (de Jako outfitter niet meegerekend). Oké, we weten over welke vraag je het meest bezorgd bent. Hoe kwam de Profertil infertility behandeling advertentie op het uniform van de football club? Tussen haakjes, het Hartberg stadion wordt ook wel Profertil Arena Hartberggenoemd. Het is een feit dat de voorzitter van de club de oprichter is van Lenus Pharma, Brigitte Annerl. Het sponsorcontract werd echter getekend voordat Brigitte naar de club kwam. Het is met het bestuur van Brigitte dat de belangrijkste successen van Hartberg verbonden zijn - in 3 seizoenen ging een klein team van de regionale liga naar Europese bekers. Voor deze 74 jaar leefde Hartberg in de lokale liga ' s van Stiermarken, soms ratelend in de Oostenrijkse beker. Het is jammer dat Hartberg nog steeds verloor in de kwalificatie: de polen van Piast namen de leiding twee keer, de Oostenrijkers beide keren de score, maar uiteindelijk, voormalige Wolverhampton en Charlton Winger Michal Giraud scoorde de winnende goal-3:2 in het voordeel van Piast
Pochettino over de woorden over Barca en de boerderij: ik sprak met ironie en ging waarschijnlijk te ver. Er wordt gezegd dat voormalig Tottenham coach Mauricio Pochettino informatie over de onderhandelingen met Barcelona ontkende en ook commentaar gaf op zijn verklaringen over blaugran. In 2018 zei Pochettino dat hij liever naar een boerderij in Argentinië zou gaan dan Barca te trainen. Over de contacten met Barcelona werd mij niet aangeboden Barca te leiden. Ik heb geluncht met Ramon Planes (technisch secretaris van Barcelona-Showsport), omdat we al vele jaren vrienden zijn, sinds 2009, toen hij bij Espanyol werkte. Toen sprak ik met ironie over de woorden Barcelona. Het was mijn eerste persconferentie in Tottenham en ik werd gevraagd naar de Barca geruchten. Ik antwoordde ironisch en ging waarschijnlijk te ver. Wat gezegd wordt, wordt gezegd