Netherlands

Rutte over de toeslagenaffaire: ‘Een verschrikkelijk ongeluk’

Toeslagenaffaire Premier Rutte, die donderdag onder ede werd verhoord over de Toeslagenaffaire, bood zijn excuses aan. Maar hij vindt niet dat er onvoldoende oog was voor de mogelijke consequenties van een hardere fraudeaanpak.

Premier Mark Rutte (VVD) vindt niet dat hij en zijn ministers onvoldoende oog hadden voor de mogelijke consequenties van een hardere fraudeaanpak rondom toeslagen. „Ik meen oprecht dat de balans is gezocht.” Hij denkt wel dat de politieke en maatschappelijke opwinding over affaires, zoals de ‘Bulgarenfraude’, door ambtenaren mogelijk is opgepikt als signaal om verder te gaan „dan ze normaal gesproken zouden doen”.

Rutte werd donderdag onder ede verhoord door de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de zogenaamde Toeslagenaffaire. Hij sprak van „een verschrikkelijk ongeluk”, dat raakt aan de kern van de rechtsstaat: het beschermen van burgers tegen de almacht van de staat. „Er is niemand die dacht: we gaan duizenden Nederlanders kapotmaken, maar het is wel gebeurd.”

„U hebt daarin een aanjagersrol gespeeld”, zei Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks), een van de vragenstellers donderdag. Tussen 2013 en 2016 werd ook een ‘ministeriële commissie’ ingesteld, met Rutte als voorzitter, om de fraudeaanpak te stroomlijnen. De premier erkende destijds tegen zijn ministers te hebben gezegd dat „alles op alles” moet worden gezet om de fraude met kinderopvangtoeslagen en andere sociale uitkeringen te bestrijden. Maar hij ziet zichzelf niet als ‘aanjager’.

Volgens Van der Lee heeft Rutte zich laten leiden door „incidenten”, en zijn signalen genegeerd dat de fraude met toeslagen relatief klein is en dus ook geen harde aanpak rechtvaardigt. Rutte ontkende dat stellig. Volgens hem is het aanpakken van fraude ook nu nog steeds belangrijk „voor het draagvlak” van sociale vangnetten. „Ik vind het belangrijk dat belastingbetalers zien dat we het geld netjes uitgeven”, zei de premier.

Rutte kon zich wel voorstellen dat ambtenaren „grenzen hebben overschreden” doordat er in 2013 grote opwinding was over Oost-Europese bendes die met trucs toeslagen wisten te incasseren. „Er was maatschappelijk druk. Niemand kan zich daar achter verschuilen, maar het kan wel gebeurd zijn.”

Rutte maakte opnieuw „persoonlijk en namens het kabinet excuses” voor de kwestie. De commissie wilde ook weten of ambtenaren worden aangemoedigd om niet te veel op papier te zetten, omdat documenten daarna opgevraagd zouden kunnen worden met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). „Ik heb geen beeld dat dit gebeurt”, zei Rutte. „Ik heb daar nooit opdracht toe gegeven.” Hij verklaarde wel dat er op zijn ministerie van Algemene Zaken minder op papier wordt gezet, omdat het klein is, geen vakministerie is en een meer „coördinerende rol” speelt. „De archieven van AZ zijn maagdelijk beperkt” en volgens hem is dat „geen probleem”.

Ook ging het over wat in de wandelgangen de ‘Rutte-doctrine’ wordt genoemd: Rutte’s eigen opvatting dat niet elke mail tussen ambtenaren of tussen ministers en ambtenaren openbaar moet worden gemaakt. Volgens de premier is het belangrijk dat ambtenaren in de fase voordat er echte besluiten worden genomen vrijuit met elkaar van gedachten kunnen wisselen „zonder de angst dat stukken naar buiten gaan”.

Football news:

Lampard op 8e plaats Chelsea: ik kan de druk aan, Chelsea manager Frank Lampard sprak over de laatste resultaten van het team. Na 19 wedstrijden bezetten de Londenaren de achtste plaats in de Premier League. Ik nam deze post in de wetenschap dat het moeilijk zou zijn en wat de reactie zou zijn [op slechte resultaten]. We hadden een verbod [op transfers], we speelden als jonge spelers, toen plotseling nieuwe spelers verschenen, nu proberen ze in optimale vorm te komen en zich aan te passen aan het team. We hoeven alleen maar te vechten. Half November was alles in een rooskleurig licht, maar nu is alles niet zo troebel. Wij zijn niet de enigen met problemen en ik ben niet de enige coach die onder druk staat. Ik heb geluk dat ik het aankan. Ik vind het niet leuk dat we niet winnen. Ik wil dat iedereen zegt dat we naar de top van de tafel gaan, zoals het een maand geleden was. Ik moet er alleen voor zorgen dat we door deze moeilijke periode komen, zei Lampard
Wegorst-de eerste in de geschiedenis van Wolfsburg om 12 goals te scoren in de eerste ronde van de Bundesliga. Hij staat in de top 3 van de goalscoring race
Bounou is de tweede keeper van Sevilla na Palop, die in het seizoen La Liga 2 + boetebedragen blokkeerde. De speler van het Nationale elftal van Marokko werd de eerste keeper van de Andalusische club in 12 jaar, die minstens twee boetebedragen in één seizoen van La Liga won. In het kampioenschap van 2008/09 werd Andres Palop drie keer gered. Het is opmerkelijk dat Bunu 11-meter schoten in een maand - in Januari, eerder in de wedstrijd met Betis (1:1)
In December was Chelsea in goede conditie. Ik maak me zorgen dat we het zo snel verloren.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten over de nederlaag aan Leicester in de Premier League. We verloren van het team dat beter was. Ze waren scherper dan wij, renden meer dan wij, en waren in vorm - en dat waren we niet. Een teleurstellend spel met het eerste doel, en met de tweede speelden we gewoon niet goed genoeg. Er waren veel momenten waarop we niet scherp waren. Op deze momenten, moet je rusten, de basis dingen zijn belangrijk-lopen, accelereren. Maar we hebben niets gedaan. Natuurlijk is verliezen het meest beledigende ding, maar de basis dingen als je speelt zonder de bal zijn erg belangrijk. Toen we met de bal waren, waren we soms traag, maar acceptabel. We hebben een paar kansen gecreëerd. En ik denk dat er een straf was, geen straf, maar daar blijf ik niet bij stilstaan. We waren niet goed genoeg. We wonnen tegen Fulham zonder een briljant spel te laten zien. We hebben hier verloren. Dus dit is een kleine stap terug. Ik maak me zorgen over deze opname - We zijn al snel de vorm kwijt waarin we ons bevonden, en we zijn in de huidige vorm. Ja, we hebben een paar overwinningen, maar we verloren 5 van de 8 wedstrijden. Dit is duidelijk niet wat we wilden
Rodgers op Leicester ' s fight for the championship: het is te vroeg om te zeggen, maar in de eerste helft van het seizoen speelden we consequent en op een hoog niveau
Slechts in één seizoen in de tijd van Abramovich scoorde Chelsea na 19 ronden minder punten dan nu. Vervolgens werd Mourinho ontslagen na 16 wedstrijden.Chelsea had een van de slechtste seizoenen in het Romeinse Abramovich Tijdperk. De Londense club scoorde slechts 29 punten in 19 wedstrijden. Dit is de op één na slechtste voorstelling van Chelsea in 18 jaar. In het seizoen 2015/16 werd het anti-record ingesteld-alleen na 19 wedstrijden had het team minder punten (20). Het is vermeldenswaard dat Jose Mourinho, die het team leidde, na de Ronde van 16 werd ontslagen
Werner heeft niet gescoord in 11 wedstrijden in de Premier League. Hij heeft 1 doelpunt in zijn laatste 15 wedstrijden voor Chelsea FC, Chelsea striker Timo Werner ' s goalless streak in de Premier League is verlengd