Een op de acht Nederlanders heeft al antistoffen aangemaakt tegen het coronavirus, blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin onder duizenden bloeddonoren. Bij 13,3 procent van de bloeddonoren werden vorige week sporen van een doorgemaakte corona-infectie aangetroffen, wat landelijk zou neerkomen op 2,3 miljoen mensen, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Hun antistoffen zorgen volgens de krant voor langdurige bescherming. De meeste bloeddonoren met antistoffen woonden in Limburg en Noord-Brabant. Bij het laatste onderzoek van Sanquin, in december, had 10,3 procent van de donoren antistoffen in het bloed.

De Sanquin-onderzoekers volgen sinds de lente een groep van zo'n zeshonderd mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Acht maanden later waren bij praktisch iedereen nog antistoffen in het bloed traceerbaar, aldus arts-microbioloog Hans Zaaijer in de Volkskrant. Ook het type antistof (IgG) dat zorgt voor bescherming voor langere duur werd aangetroffen.

De bevindingen van Sanquin komen overeen met andere internationale studies die concluderen dat het immuungeheugen van voormalige coronapatiënten zeker zes tot acht maanden duurt.

In het Nijmeegse Radboud UMC kregen artsen en verpleegkundigen het verzoek om zich niet te laten inenten als ze in de laatste drie maanden een COVID-19-infectie hadden. "Zo konden we meer mensen vaccineren die nog helemaal geen bescherming hadden tegen COVID-19", zegt internist Chantal Bleeker-Rovers. In april krijgen zij alsnog een vaccinatie.

Onduidelijk hoeveel antistoffen iemand nodig heeft

De krant roept de vraag op of deze mensen op een later moment kunnen worden gevaccineerd. Een immunoloog legt in de krant echter uit dat het momenteel nog onduidelijk is hoeveel antistoffen iemand nodig heeft om niet ziek te worden of anderen te infecteren. "Waarschijnlijk zijn mensen die onlangs zijn besmet nog voldoende beschermd, maar de vraag is of dat bijvoorbeeld ook geldt voor de grote groep die vorig voorjaar is geïnfecteerd."

Tegen de tijd dat die vragen zijn onderzocht, is de verwachting dat de meeste mensen al een vaccinatie hebben gekregen, concludeert de krant. Ook zou het uitstellen van mensen die al antistoffen hebben kunnen leiden tot logistieke problemen.