Netherlands

Schade sportsector door corona sinds juli verdubbeld naar miljard euro

Volgens de onderzoekers zag het er in de zomer nog goed uit voor de sportsector. "Accommodaties konden open, er werden weer trainingen, wedstrijden, lessen en toernooien georganiseerd en de horeca en kantines waren weer in bedrijf."

Inmiddels zien nog meer organisaties dan in de eerste golf de toekomst somber in. Ze zijn niet meer alleen bezorgd over directe geldnood, maar ook over de langetermijngevolgen. "Want gaat het wel lukken om de verloren leden en klanten terug te halen, welke inspanningen gaat dat vragen van de verzwakte organisatie, en met welke kosten zal dat gepaard gaan?"

De sportsector lijdt dit jaar naar schatting een miljard euro schade door het coronavirus. Dat komt naar voren uit de tweede Monitor Sport en Corona van het Mulier Instituut, met steun van het ministerie van VWS. In juli was de geschatte schade nog ongeveer een half miljard euro. Volgens de onderzoekers worden vooral in de breedtesport organisaties bedreigd in hun voortbestaan.

Bonden, verenigingen, gemeenten en ondernemers in de breedtesport (recreatieve, niet prestatiegerichte sport) lopen dit jaar 1,5 miljard euro aan omzet mis. Dit hebben ze deels kunnen compenseren met kostenbesparingen (350 miljoen) en steunmaatregelen (450 miljoen), waardoor de totale schade in deze sector uitkomt op ruim 700 miljoen euro.

De terugloop van contributies lijkt tot nu toe mee te vallen, doordat de meeste leden hun lidmaatschap hebben laten doorlopen en geen geld hebben teruggevraagd.

Eigen accommodaties

De schade is het grootst bij organisaties die hun inkomsten vooral halen uit de kantine, losse kaartverkoop of de verhuur van bijvoorbeeld een squashbaan. Ook zijn verenigingen en bedrijven met een eigen accommodatie en vast personeel harder getroffen, omdat die hun uitgaven moeilijker kunnen terugschroeven.

De organisaties vangen de verliezen op door hun spaartegoeden aan te spreken. "Dit leidt tot aantasting van het investerings- en weerstandsvermogen van sportorganisaties en bedreigt het voortbestaan van deze organisaties", schrijven de onderzoekers.

Topsport

Het betaald voetbal loopt dit jaar naar verwachting 140 miljoen euro aan omzet mis. In de topsport is dit 25 miljoen en bij de sportevenementen 465 miljoen. Gezamenlijk bespaarden ze 350 miljoen euro, waardoor een verlies van 280 miljoen euro overblijft.

Volgens het Mulier Instituut blijft de onzekerheid voor het betaald voetbal en de overige topsport erg groot, omdat ze afhankelijk zijn van de regels of adviezen voor (internationaal) reizen, de inkomsten door publiek op de tribunes en de bijdragen van sponsoren.

De klap komt tot nu toe het hardst aan in de sportevenementenbranche, waar bijvoorbeeld marathons, wielerwedstrijden en schaatstoernooien onder vallen. "Hoewel er nog niet echt een sterke groei van faillissementen voor de gehele sportsector valt waar te nemen, is aan het begin van het vierde kwartaal van 2020 wel een groei te zien in het aantal faillissementen bij organisatoren van (sport)evenementen."

Football news:

Cheryshev gaat Valencia niet verlaten. De coach vertrouwt hem
Bayern gaf de middenvelder Dayak Union een lening met een buy-out optie. De Berliners huurden de 19-jarige Duitser tot het einde van het seizoen met het recht op terugbetaling. Eerder werd gemeld dat Milaan, Keulen en Nice ook Dayaka opeisen. In 14 wedstrijden scoorde de middenvelder drie doelpunten. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
Ik verhuisde naar Chelsea op zijn leeftijd en het kostte me een jaar om mezelf te vinden. En hij heeft al zoveel wedstrijden ... Chelsea manager Frank Lampard sprak hoog van middenvelder Mason Mount, die scoorde het winnende doelpunt tegen Fulham in de Premier League. Mason speelde een uitstekende wedstrijd. Hij verdient lof voor de manier waarop hij vandaag gespeeld heeft. Mason werkte een beetje dieper, maar vond nog steeds mogelijkheden om het strafgebied te benaderen. Zijn vaardigheden en houding zijn geweldig, dus hij verdient het. Ik vind zijn optreden geweldig. Hij is een goede speler voor ons. Dus het was vorig jaar en dit jaar. Dit is een goed voorbeeld van wat ik bedoel als ik het over jongeren heb. Hij werd vorige week 22. Op mijn 22e verhuisde ik naar Chelsea en blies de wereld niet op met mijn spel. Het kostte me een jaar om mezelf te vinden. Maar Mason heeft al zoveel spelletjes onder zijn riem. Als je naar onze aanval kijkt, zie je Pulisic, Kai Havertz, Callum Hudson-Odoi, Tammy Abraham en Timo Werner. Ze zijn allemaal jong zei Lampard
Mbappe scoort niet voor PSG 4 wedstrijden op een Rij. Dit is zijn ergste reeks sinds April-mei 2018
Mourinho over Rashford ' s woorden: Ga naar Opta en trek je eigen conclusies. Liverpool-Manchester United-en dus nogal een harde wedstrijd
Real Madrid heeft een fout gemaakt door Hakimi te laten gaan. Soms zeg ik tegen mezelf: stel je voor dat jij en hij - We zouden met een goede snelheid bewegen
Barcelona zou Messi ' s deelname aan het spel met Atletisch niet overwegen als het niet voor de trofee wedstrijd was