Netherlands

Smeltend ijs op de Mont Blanc legt kranten bloot van ramptoestel uit 1966

Het terugtrekkende ijs op de Mont Blanc heeft kranten blootgelegd die vermoedelijk aan boord waren van een Indiaas vliegtuig dat daar in 1966 neerstortte, schrijft The Guardian.

Een aantal exemplaren van onder meer de Indiase kranten de National Herald en de Economic Times van 20 januari 1966, kwamen aan de oppervlakte. Vier dagen na die datum, op 24 januari 1966, stortte de Boeing 707 van Air India neer. Alle 117 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Op de voorpagina van de kranten staat dat Indira Gandhi de eerste vrouwelijke premier wordt van het land. Uiteindelijk regeerde ze van 1966 tot haar dood in 1984.

Voorpagina van de National Herald van 20 januari 1966 AFP

De kranten werden afgelopen week gevonden door de eigenaar van Cabane du Cerro, een afgelegen restaurant op 1350 meter hoogte in de buurt van het Franse skioord Chamonix. Eerder besteedden Franse lokale media aandacht aan de bijzondere vondst. "Ze zijn nog aan het drogen, maar verkeren in goede staat", zei eigenaar Timothee Mottin. "Ze zijn leesbaar."

Zijn restaurant ligt op zo'n 45 minuten lopen van de Bossons-gletsjer, waar het vliegtuig neerstortte. Volgens Mottin deed hij de ontdekking precies op het goede moment, omdat het ijs waar hij de kranten vond pas net was gesmolten. Was hij iets later gekomen, dan was er van de kranten waarschijnlijk weinig overgebleven.

Mottin gaat de kranten tentoonstellen in zijn restaurant, waar hij meerdere items die toebehoorden aan de rampvlucht heeft opgehangen. Dat doet hij liever dan ze "ergens te verstoppen en vervolgens te verkopen", iets waar sommige bergbeklimmers volgens hem geld mee proberen te verdienen.

Bijzondere vondsten

Decennia na dato worden in het gebied nog altijd bijzondere vondsten gedaan. Zo werd in 2013 een doosje met edelstenen gevonden met een waarde tussen de 128.000 en 243.000 euro. Ook dat doosje was waarschijnlijk aan boord van de vlucht van Air India.

Ook werden recent menselijke resten gevonden die waarschijnlijk afkomstig zijn van de rampvlucht. In 2017 werden in het gebied nog lichaamsdelen en onderdelen van een motor gevonden.

Football news:

West ham middenvelder Antonio is de beste speler in de Premier League in Juli. Hij scoorde 8 goals in 7 wedstrijden
Brih is gepland voor de Manchester City – Real Madrid wedstrijd. Zweier zal de wedstrijd Juventus-Lyon beoordelen
Fulham keerde terug naar de Premier League, verdiende 135 miljoen pond en vernietigde het sprookje van Brentford. Alles werd beslist door de truc van de verdediger en een domme fout van de keeper
Dit Liverpool zal voor altijd herinnerd worden. De titel in de Premier League is speciaal, omdat we zo lang moesten wachten
Tuchel vroeg PSG om Alaba van Bayern te kopen. De speler wilde 20 miljoen euro per jaar ontvangen
Messi-Casillas: je bent een ongelooflijke Keeper. Het was een prachtige rivaliteit waardoor je jezelf overwon
Ronaldo was de beste. Hij is een voorbeeld voor iedereen die het maximum in het voetbal wil bereiken