Netherlands

Stormschade na weekend van noodweer in Nederland, België en Frankrijk

Weer In meerdere Nederlandse gemeenten wordt zwemmen in open water afgeraden, vanwege riooloverstorten na de hevige regenval. In België richtte een kleine tornado een ravage aan in een Waals dorp.

De gemeente Amsterdam raadt zondag en maandag af te zwemmen in open water. De vele regenbuien van de afgelopen dagen hebben op een aantal plaatsen tot riooloverstorten geleid, waardoor de waterkwaliteit op diverse plekken is verslechterd. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken. Nog achttien andere gemeenten hebben hetzelfde advies afgegeven.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug deed in de loop van zondag op Twitter een „dringende oproep” niet naar Leersum te komen. Na het noodweer van afgelopen vrijdag is het in het dorp, dat onderdeel is van de gemeente, volgens de gemeente te gevaarlijk vanwege vallende takken. De ravage trekt veel kijkers, wat de hulpdiensten in hun werkzaamheden belemmert. Leersum werd vrijdag getroffen door extreem noodweer, waarbij negen mensen gewond raakten. In de omgeving waaiden talloze bomen om, wat gaslekken veroorzaakte.

Staatsbosbeheer plaatste ‘s middags dranghekken bij de belangrijkste in- en uitgangen van de bossen rond Leersum, om te voorkomen dat mensen het gebied probeerden in te gaan.

Ook bij de zuiderburen heeft het noodweer voor veel schade en wateroverlast gezorgd. In de Belgische provincie Namen raasde zaterdagavond een „soort tornado” over het plaatsje Beauraing, waarbij zeventien gewonden vielen en enorme schade aan huizen werd aangericht. De Belgische omroep VRT heeft dronebeelden die de omvang van de schade laten zien. De straten liggen bezaaid met puin, bijna honderd huizen zijn zwaar beschadigd, zeker tien zijn onbewoonbaar verklaard.

Het noodweer dat België trof, deed zaterdag eerst het noorden van Frankrijk aan. In de omgeving van Parijs was veel wateroverlast en in Reims werden ernstige overstromingen gemeld. Het pretpark Disneyland, ten oosten van de hoofdstad, stond een tijdje deels onder water. Het park is sinds 17 juni weer open, nadat het vanaf 29 oktober gesloten was vanwege van de coronamaatregelen. Voor zondagavond is in het noorden van Frankrijk opnieuw onweer voorspeld.

Football news:

Fantastisch verhaal van een surfer uit Australië: hij won brons na een ernstige schedelblessure (hij kon niet eens lopen)
Aguero onderging een cursus van stamcelbehandeling om het kraakbeen van het kniegewricht te herstellen
Molens op Varane bij Manchester United: ik weet niet of hij zal zijn als Van Dijk of Dias. Er zijn 6 moeilijke wedstrijden in La Liga, niet meegerekend de Champions League
Memphis Depay: al noemen ze me een rebel. Suarez won veel niet omdat hij de aardigste persoon op het veld
Barca hoeft Messi niet te registreren als nieuwkomer. Hij zal in staat zijn om te werken op het trainingskamp zonder het ondertekenen van een contract
Petkovic gaat naar Bordeaux. Hij werkte voor het Zwitserse nationale team sinds 2014
Chelsea kan Zouma opnemen in de deal met Sevilla voor Kunde