Netherlands

Teleurstelling overheerst na Woo-debat

De Tweede Kamer is donderdag begonnen met de behandeling van het wetsvoorstel open overheid (Woo). De conclusie na het debat is dat er Kamerbrede onderschrijving is van de noodzaak van een open overheid voor een sterke democratie. Daarnaast wordt er nagedacht over een aantal verbeterpunten. Maar de pijnpunten zijn niet weggenomen.

Open State Foundation (OSF) heeft een samenvatting geschreven van het debat. De non-profitorganisatie, die overheidsinformatie transparanter wil maken, was een van de maatschappelijke en mediaorganisaties die vorige week een lijst met problemen omtrent de Woo aanstipte en verbeterpunten voorstelde. De Woo moet de inmiddels 30 jaar oude Wob-regeling vervangen.

Volgens OSF zijn enkele van de verbeterpunten naar voren gekomen in het debat: “betrekken van maatschappelijke en mediaorganisaties in het adviescollege, verplichte formats door het Forum Standaardisatie, kortere beslistermijnen op informatieverzoeken, instelling van een transparantieregister (niet op documenten- maar op thema-niveau), en bekijken of een informatiecommissaris alsnog kan worden opgenomen”.

Maar het is te weinig, stelt Wob-specialist Roger Vleugels.

“Alle dingen die tot een verbetering zouden leiden, staan niet in deze Woo”, vertelde Klaas den Tek, onderzoeksjournalist en bestuurslid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) in Spraakmakers. “Termijnen om sneller antwoord te krijgen zijn niet verkort, er komt geen ombudsman of informatiesecretaris die onafhankelijk kijkt naar de duur van de procedure en of documenten onterecht niet vrijgegeven worden en er komt ook geen register van beschikbare documenten.” Deze zaken stonden eerder nog wel in een wetsvoorstel dat in 2016 werd ingediend, vertelt Den Tek, maar dat werd daarna “uitgekleed”.

Wob-expert van NRC Jorg Leijten schreef een heel duidelijk draadje over wat er allemaal mis is met de Woo en wat er anders kan.

Leijten hekelt ook het gebrek aan reacties op de brandbrieven die in de afgelopen twee jaar zijn verstuurd voor aanpassingen aan de Woo.

OSF hoopt dat een aantal punten alsnog zijn weg vindt naar moties of amendementen. Ze refereren aan Ronald van Raak van de SP. Die vroeg zich tijdens de behandeling van de wet af waarom de Woo eigenlijk gewijzigd moest worden. “In rake bewoordingen zegt hij eigenlijk de oude versie terug te willen. Stemmen voor een afgezwakte versie is ‘een duivels dilemma’. Wij zijn het eens met Van Raak, maar we roepen op om toch vooruit te kijken; de oude Wob is tenslotte echt aan vervanging toe.” Lees hier het verslag van de Tweede Kamer

Football news:

Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training
Benzema traint niet in de Algemene groep en werkt indviualno
Heb je de vorm gezien die je wilde tekenen? Op 11 November werd de eerste poging door de verzender verboden.De passagiers van de Overwinningsvlucht Moskou - Jekaterinenburg kwamen 20 minuten te laat aan op hun bestemming vanwege deze ommezwaai
Chelsea wil altijd de no 1 club in Londen zijn. Chelsea Defender Cesar aspilicueta sprak voor de wedstrijd van de 10de ronde van de Premier League met Tottenham
Tebas over Messi: Ik wil Leo in La Liga zien evenals Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo