Netherlands

Tienduizenden Wit-Russen protesteren vijftigste dag op rij

Protestmars De Wit-Russische politie arresteerde zo’n tweehonderd demonstranten die de straat op gingen uit onvrede over de herverkiezing en heimelijke inauguratie van president Loekasjenko.

Voor de vijftigste dag op rij trokken tienduizenden Wit-Russen zondag met wit-rode vlaggen door de straten om te protesteren tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Tweehonderd demonstranten zijn daarbij gearresteerd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau AFP. Ongeveer vijftigduizend mensen deden mee aan de protestmars in het regenachtige Minsk, aldus AFP.

De Wit-Russische mensenrechtenorganisatie Viasna publiceert dagelijks de namen van mensen die zijn gearresteerd. Op de website van Viasna staan vooralsnog 189 namen. Vooral bij demonstraties in de hoofdstad Minsk, de tweede grootste stad Gomel en de noordwestelijk gelegen stad Grodno werden mensen aangehouden. In Gomel heeft de politie traangas en flash-bang-granaten gebruikt om de menigte uiteen te drijven. Ook in de stad Mahiljow werden dergelijke stungranaten ingezet.

Het Onafhankelijkheidspaleis, waar president Loekasjenko in Minsk kantoor houdt, werd opnieuw zwaar bewaakt door oproerpolitie. Ook waren barricades opgeworpen en pantserwagens ingezet. Het hele weekend is geprotesteerd. Zaterdag werden al 150 demonstranten opgepakt.

De inmiddels 26 jaar zittende president Loekasjenko is woensdag zonder aankondiging of festiviteiten ‘stiekem’ opnieuw beëdigd. Zijn tegenstanders stellen dat in de verkiezingen gefraudeerd is en dat oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja eigenlijk gewonnen heeft. Onafhankelijke waarnemers werden niet toegelaten bij de verkiezingen.

Donderdag maakte de Europese Unie bekend hem niet langer te erkennen als rechtmatige president. „Wat er in Wit-Rusland gebeurt is een machtscrisis. We zien een autoritaire regering die de logica democratie niet kan accepteren en zich met geweld vastklampt aan de macht”, zei de Franse president Emmanuel Macron zondag tegen de Franse zondagkrant Le Journal Du Dimanche. „Het is duidelijk dat Loekasjenko moet vertekken.”

De EU praat nog over het opleggen van sancties tegen Wit-Rusland. Eerder werden deze tegengehouden door Cyprus. Een nieuwe top over het onderwerp werd uitgesteld omdat EU-voorzitter Charles Michel in quarantaine moest nadat hij nauw in contact was geweest met een beveiliger die het coronavirus bleek te hebben. Komende week wordt naar verwachting verder overlegd over de kwestie.

Football news:

De Cagliari keeper werd naar het huis van de Russische maffia baas gebracht vanwege de schuld van zijn teamgenoten. Wilde grap op de Italiaanse TV
Gareth Bale: Ik wil geliefd en gewaardeerd worden. Ik zal mijn uiterste best doen voor Tottenham
Eugene Giner: Ik zie het nut niet in om Messi uit te nodigen voor de RPL. Laten we eerst de Liga tenminste op het niveau van Spanje
Pique stemde in met een loonsverlaging van 50% in Barcelona tot het einde van het seizoen
Ex-Rostov verdediger Bashtush verhuisde van Lazio naar Saudi al-ain
Schwartz over Dynamo: de indruk van de opleidingsbasis is uitstekend; de nieuwe hoofdcoach van Dynamo, Sandro Schwartz, sprak bij aankomst in de club van Moskou. Ik ben blij dat ik in Moskou ben, op de trainingsbasis. We hebben onze eerste wedstrijd in twee dagen, en ik kan niet wachten om te beginnen
Metz forward Gyan is de beste speler in Ligue 1 in September. Hij is de leider van de goalscoring race