Netherlands

Tom en Neel doen aan geocaching: 'mensen kijken je raar aan'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het is zomer en de Jeugdjournaalbus rijdt door het land. Vandaag zijn we bij Tom van 12 en Neel van 8, zij doen sinds een week aan geocaching. Dat is een soort schatzoeken. Ook op deze zonnige dag gingen de stiefbroertjes weer op pad.

Wat is geocachen?

Bij geocachen is het de bedoeling dat je 'caches' vindt. Dat zijn geheime kokertjes, bakjes, kistjes, potjes en kluizen. In een app kan je zien waar deze caches ongeveer liggen. In zo'n cache zit een papiertje waar je je naam op kan schrijven. Dat is het bewijs dat jij hem gevonden hebt.

Over de hele wereld liggen zo'n 3 miljoen caches verspreid. Ze zijn allemaal verstopt door andere mensen die aan geocachen doen.

In Nederland liggen ongeveer 50.000 caches verstopt. Ook bij Appelscha, het dorp waar de jongens vandaag komen, liggen er een stuk of 15. Toch merken Tom en Neel dat niet iedereen geocachen kent.

Mensen kijken ons heel raar aan. Ze vragen zich af wat we nou bij die boomstam doen.

Tom

In sommige caches liggen ook spullen. Die mag je meenemen en weer in een andere cache terugleggen. In de app kan je dan zien waar de spullen allemaal geweest zijn. Op die manier kan je mooie nieuwe plekken in de natuur ontdekken.

Je kan de spulletjes zo ver mogelijk laten reizen. Binnen Nederland, maar ook naar het buitenland.

Tom

Football news:

Rostov zal het aanbod van Genua voor Shomurodov verwerpen, omdat zij meer dan 8 miljoen euro (SE) willen.De deal voor de overdracht van Rostov naar Eldor Shomurodov naar Genua is verre van voltooid. Volgens Sport-Express bood de Italiaanse club 8 miljoen euro aan voor de speler, maar Rostov zal waarschijnlijk weigeren. Het beheer van Rostov is niet tevreden met het voorgestelde bedrag. Gianluigi longari, journalist van Sport Italia, meldde eerder dat de onderhandelingen van de Genoese club met het Donetsk team zich in een vergevorderd stadium bevinden
Mendes verdiende ongeveer 20 miljoen euro tijdens het zomeroverdrachtvenster
Roma is de favoriet in de strijd voor Jovic. Real Madrid heeft aanbiedingen van Inter en Milaan
Ruben Dias is aangekomen in Manchester om zijn verhuizing naar de stad te voltooien.Manchester City zal binnenkort de transfer aankondigen van Benfica verdediger Ruben Dias. De 23-jarige Portugees is reeds in Manchester aangekomen om een medische behandeling te ondergaan en de deal af te ronden. Benfica kondigde eerder aan dat Manchester City 68 miljoen euro zal betalen voor Diaz. Nog eens 3,6 miljoen kan naar Lissabon gaan in de vorm van bonussen voor succesvolle prestaties van het Engelse team. Nicolas Otamendi gaat de andere kant op - de arenden betalen 15 miljoen euro voor de 32-jarige Argentijn. Pep heeft al $ 480 miljoen uitgegeven aan de verdediging van de stad, en deze week brak het clubrecord voor uitgaven aan een verdediger
De transfers van Dijk zijn de sleutel tot de overwinning van Liverpool. Zij vermoordden alle pogingen van Arsenal om de analyse van Vadim Loekomsky door te drukken
Leno is geen top-4 Keeper. Voor mij was Martinez Nummer één ... Voormalig Arsenal verdediger Tony Adams heeft gesproken over problemen in de functie van algemeen rapporteur in de Londense club. Emiliano Martinez was geweldig in hun bekercampagne. Hij speelde geweldig. Waar Leno problemen mee heeft, vind ik, is dwars door het land. Arteta zei: Nee, Leno is mijn nummer één, Ik mag hem en vertrouwde hem. Maar ik beschouw hem niet als een top-4 Keeper. Onder Martinez viel alles op zijn plaats voor Arsenal alsof het door de sterren was voorspeld. De doelman was 10 jaar in de club, maar speelde geen 10 wedstrijden - en raakte alles op een Rij! Hij is nummer één voor mij. Maar Arteta heeft de leiding, en hij koos een andere keeper, zei Adams op Astro SuperSport
Federico Valverde: mijn taak is om te rennen tot mijn benen gevoelloos zijn