De Nationale Actiedag van Giro555 heeft om 13.00 uur al 5,7 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. De actiedag wordt vanwege de coronamaatregelen grotendeels online gehouden, in tegenstelling tot eerdere landelijke inzamelingsacties.

Toen de actie vrijdagochtend om 7.00 uur startte was er al iets meer dan 5 miljoen euro gedoneerd. De eindstand wordt vrijdagavond om 23.00 uur bekendgemaakt.

De actiedag wordt vanuit Studio 47 in Hilversum gepresenteerd door Irene Moors, Daphne Bunskok, Liesbeth Staats en Tom Kleijn. Vanwege het COVID-19-virus mag er geen publiek bij zijn. Wel is er - net als bij eerdere acties - een klein belpanel van bekende Nederlanders aanwezig. Onder meer Giel Beelen en Jörgen Raymann nemen telefonisch donaties in ontvangst.

Er rijdt een zogenoemde Giro555-collectebus langs Hilversum, Blaricum, Almere, Strand, Naarden, Bussum en Leidsche Rijn in Utrecht, om cheques op te halen. Het is niet mogelijk om cheques zelf af te leveren bij het actiecentrum in Hilversum.

Geld wordt gebruikt voor noodhulp

Het ingezamelde geld zal in de eerste plaats worden gebruikt voor noodhulp, waaronder noodopvang, water, eten en toiletartikelen. Ook krijgen jongeren psychosociale steun en worden gezinnen met een inkomen onder de armoedegrens financieel ondersteund.

Door de explosie in een havenloods in Beiroet kwamen begin deze maand zeker 158 mensen om het leven en raakten meer dan 5.000 anderen gewond. Ook zijn naar schatting een kwart miljoen inwoners van Beiroet dakloos geworden. In de loods lag 2.700 ton ammoniumnitraat onveilig opgeslagen.