logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

Trump wil dat Amerikaanse bedrijven China verlaten

ANP

Amerikaanse bedrijven moeten hun productie in China terughalen naar de VS. Dat zegt president Trump in een serie berichten op Twitter. Naast deze oproep, die hij "een geweldige kans" noemt, wil de president dat postbezorgers leveringen van fentanyl uit China en andere landen opsporen en tegenhouden.

Fentanyl is een verslavende pijnstiller die in de VS veel wordt gebruikt. Volgens Trump kost het middel jaarlijks honderdduizend Amerikanen het leven. De Chinese president Xi Jinping heeft eerder beloofd handelaren aan te pakken.

De tweets zijn een reactie op importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten, die China vandaag aankondigde. De Chinezen gaan de import van onder meer sojabonen, olie en auto's uit de VS extra belasten. Bij soja en olie gaat het om een extra heffing van 5 procent. In het geval van de auto's wordt een eerder geschrapte importheffing van 25 procent opnieuw ingevoerd. Voor sommige auto's komt er nog eens 10 procent bovenop, wat het totaal op 50 procent zou brengen.

De berichten van vandaag zijn een volgende bevestiging dat de vrees voor een alsmaar verder escalerende handelsoorlog terecht is. Belangrijke Amerikaanse beursgraadmeters staan tot ruim twee procent in het rood. De AEX sloot 0,9 procent lager.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waar gaat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China over?

Ondanks de zorgen op de financiële markten, en de economische groei die op steeds meer plekken flink vertraagt, maakt Trumps economisch adviseur Peter Navarro zich weinig zorgen. De Chinese bekendmaking heeft "absoluut geen impact" op economische groei, zegt hij tegen FOX News.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell, ziet meer risico's. In een toespraak zei hij "aanzienlijke risico's" voor de Amerikaanse economie te zien.

Wereldhandel neemt af

De hogere kosten en toegenomen onzekerheid hebben gevolgen voor de omvang van de handel. De wereldhandel is voor het derde kwartaal op rij afgenomen, meldde het Centraal Planbureau vandaag. Vooral de maand juni was zwak, met een afname van 1,4 procent ten opzichte van mei.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO