Utrechtse slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire die in de bijstand zitten, mogen de compensatie van 30 duiend euro volledig houden. Ook worden eventuele gemeentelijke schulden van alle Utrechtse slachtoffers door de gemeente kwijtgescholden.

De gemeente gaat slachtoffers daarnaast helpen met eventuele private schulden. Wethouder Linda Voortman zou het het beste vinden als het Rijk deze schulden zou betalen. "Het is belangrijk dat de slachtoffers van de affaire echt een nieuwe start maken en niet een deel van de compensatie moeten afdragen aan schuldeisers of worden gekort op de uitkering", zegt Voortman.

Voortman geeft aan dat het Rijk nu een oplossing zoekt voor private schuldeisers die nog niet geholpen zijn. Daar moeten landelijke afspraken over worden gemaakt, zodat de slachtoffers ook daarin worden geholpen. Ze wil dat deze mensen met een schone lei kunnen beginnen.

Twintig slachtoffers van de toeslagenaffaire hadden zich al zelf gemeld bij de gemeente Utrecht, maar binnenkort krijgt de gemeente ook de telefoonnummers van de in totaal zo'n 250 andere gedupeerde ouders. Die waren al bij de Belastingdienst bekend. De gemeente zegt deze mensen zo snel mogelijk te willen benaderen.