Netherlands

Van groen tot zwart: kleursysteem moet ongelukken tijdens mountainbiken voorkomen

Borden met de kleuren groen, blauw, rood en zwart moeten de moeilijkheidsgraad van Nederlandse mountainbikeroutes aan gaan geven. Volgens de wielersportbond NTFU is dat nodig, want het afgelopen jaar hebben steeds meer mountainbikers zich gemeld bij de eerste hulp.

Uit een rapport van VeiligheidNL blijkt dat het aantal mountainbikeblessures in 2020 met 68 procent is toegenomen ten opzichte van 2019. Volgens onderzoeker Huib Valkenberg van VeiligheidNL valt deze stijging deels te verklaren doordat er meer gemountainbiket wordt. In 2019 was dat 11 miljoen uur in totaal, in 2020 werd er 15 miljoen uur gefietst. "Maar omdat het risico op een bezoek aan de eerste hulp ook toeneemt, speelt er meer", zegt Valkenberg.

De precieze oorzaak van het toegenomen risico is niet onderzocht. "Een verklaring daarvoor kan zijn dat er meer beginners tussen zitten. En die groep heeft sowieso meer kans om geblesseerd te raken. Ook kan het door drukte op de mountainbikeroutes komen."

De eerste bordjes werden gisteren op de route Het Hulsbeek in Oldenzaal opgehangen:

Kleurcodes voor mountainbikeroutes: 'Het is niet geheel zonder risico'

Om die routes veiliger te maken, heeft de wielersportbond NTFU nu dus een kleurensysteem in het leven geroepen. Van groen voor beginners naar zwart voor ervaren mountainbikers.

Volgens een woordvoerder van de wielersportbond komen in Nederland vooral groene en blauwe routes voor. Toch is het belangrijk dat het kleurensysteem er komt. "Voorheen hadden alle verschillende routes een eigen bewegwijzering en soms worden die routes ook gesplitst. Een route kan dus bijvoorbeeld de kleur blauw hebben, met rode en zwarte parallelle paden. Daardoor kun je als minder ervaren mountainbiker toch voor onverwachte situaties komen te staan."

De NTFU verwacht binnen 2 jaar het kleurensysteem in het hele land te hebben doorgevoerd, al is dat niet helemaal zeker. "Of elke route het krijgt, hangt af van de eigenaar van het terrein. Soms is het particulier eigendom, soms van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Ook de betrokken mountainbikevereniging, die voor de aanleg en het onderhoud van de routes zorgt, speelt hierin een rol."

Vaardigheden overschatten

Het systeem is niet verplicht, maar wil een terreineigenaar of mountainbikevereniging het invoeren, dan moet dat worden aangevraagd bij de NTFU. "Terreineigenaren of vrijwilligers kunnen hun eigen routes niet beoordelen op moeilijkheid, dat doet een inspecteur."

Wordt het systeem overal doorgevoerd, dan gaat het aantal ongelukken afnemen, verwacht de wielersportbond. "Maar uiteindelijk is het aan de mountainbiker zelf om in te schatten welke route hij moet kiezen. Net als bij het skiën kan het soms gebeuren dat mensen hun vaardigheden overschatten."

Football news:

Voormalig Liverpool verdediger Sako is verhuisd naar Montpellier
Gary Lineker: het Russisch Olympisch Comité is zeker uitgegroeid tot het meest succesvolle Comité in de geschiedenis van de Olympische Spelen.Voormalig Engelse spits en BBC-expert Gary Lineker sprak over de overwinningen van Russische atleten op de Olympische Spelen van Tokio. Het Russische Olympisch Comité is zeker uitgegroeid tot de meest succesvolle Commissie in de geschiedenis van de Olympische Spelen, Lineker schreef op Twitter. Tijdens de Olympische Spelen van 2020 treedt het Russische nationale team op onder de naam Russisch Olympisch Comité (ROC)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een groot kampioen en een slimme jongen. Ik vertelde hem dat hij meer verantwoordelijkheid heeft omdat het team jong is
Chelsea zijn onderhandelingen begonnen met Sevilla over een lening. Verdediger is klaar om te verhuizen naar de Blues
Holand ongeveer 175 miljoen euro voor hem: Ik hoop dat dit een gerucht is. Heel veel geld voor één speler. Ik vind het leuk in Borussia
Bayer verplaatste de opleiding naar het bedrijf als gevolg van een explosie in een chemische fabriek in Leverkusen.Bayer wijzigde haar opleidingsplan als gevolg van een explosie in een chemische fabriek in Leverkusen
Tottenham verkocht Alderweireld aan Qatar ' S Al-Duhail. De deal wordt geschat op 13 miljoen pond