Netherlands

Vandaag is de laatste dag dat Unilever Nederlands is

Hoofdkantoor in Londen

32 minuten geleden Aangepast: 31 minuten geleden

Het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © Peter Hilz

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

Vandaag is de allerlaatste dag dat Unilever een Nederlands bedrijf is. Of beter gezegd: een half-Nederlands bedrijf. Vanaf morgen heeft de voedsel- en verzorgingsmiddelengigant nog maar één hoofkantoor, en dat staat in Londen.

Tot en met vandaag had Unilever twee hoofdkantoren, een in Rotterdam en een in Londen. Ook had het bedrijf twee raden van bestuur en twee soorten aandelen.

Verleden tijd

Vanaf morgen is dat allemaal verleden tijd. Na een ingewikkelde fusie van de NV (het Nederlandse bedrijf) en de PLC (de Britse kant), bestaat er straks nog één groot Brits bedrijf, met één soort aandelen en één bestuur.

Daarmee komt er einde aan de lange Nederlandse geschiedenis van het bedrijf, maar in de praktijk zal er – in ieder geval op korte termijn – niet zo veel van te merken zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Unilever wordt Brits: kabinet verliest strijd van machtige beleggers

De 2500 Nederlandse werknemers kunnen gewoon verder blijven werken, zij zitten voornamelijk in Rotterdam en Wageningen. Hoewel er in Rotterdam dus geen concernhoofdkantoor meer zit, blijft het hoofdkantoor van de voeding- en drankendivisie wel daar gevestigd.

Hoe lang die tak nog onderdeel blijft van het grote Unilever, valt trouwens te bezien. Het bedrijf heeft al de belofte gedaan dat als dat onderdeel ooit wordt afgesplitst, dit in Nederland zal gebeuren.

Bochtige weg

De weg naar 'unificatie', zoals het proces wordt genoemd, is geen eenvoudige geweest. Nog maar twee jaar geleden wilde Unilever het Britse hoofdkantoor opheffen en verder gaan als volledig Nederlands bedrijf. Op dat moment leek het er nog op dat de dividendbelasting in Nederland zou worden afgeschaft.

Maar uiteindelijk ging het plan niet door. Dat had twee belangrijke redenen: ten eerste zou een volledig Nederlands Unilever geen beursnotering kunnen houden in de Londense hoofdindex. Dat zou betekenen dat veel Britste beleggers gedwongen hun stukken zouden moeten verkopen, daartegen was veel verzet.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Unilever ziet af van verhuizing hoofdkantoor naar Rotterdam

Bovendien werd de dividendbelasting tóch niet afgeschaft. De consequentie daarvan zou zijn dat Britse beleggers opeens Nederlandse dividendbelasting zouden moeten gaan betalen, terwijl ze dat daarvoor niet deden.

Maandag eerste handelsdag

Deze zomer kondigde het bedrijf dan ook aan om het voorstel radicaal om te draaien en juist het Nederlandse hoofdkantoor op te doeken. Dat leidde er nog toe dat GroenLinks een wetsvoorstel indiende met als doel om Unilever voor Nederland te behouden, maar het mocht niet baten.

Vanaf zondag heeft Nederland officieel geen Unilever-hoofdkantoor meer. Vanaf maandag worden de nieuwe PLC-aandelen verhandeld in Londen en Amsterdam.  

Football news:

Victor Font: Garcia is klaar om gratis voor Barca te spelen tot het einde van het seizoen. De kandidaat voor de functie van voorzitter van Barcelona Victor Font zei dat de verdediger van Manchester City Eric Garcia echt wil verhuizen naar de Catalaanse club. Wij vragen het Interim management om Eric Garcia nu te tekenen. Koeman vroeg erom. Als we de verkiezingen winnen, zullen we deze beslissing steunen, en de speler wil verhuizen, omdat het Europees kampioenschap in de zomer zal worden gehouden. Het zou een grote bijdrage zijn aan de strijd voor drie trofeeën dit seizoen. We weten dat de stad akkoord gaat om hem te verkopen voor 3 miljoen euro plus bonussen. We kunnen het volgende seizoen pas betalen. Dit is veel minder dan Barcelona 4 maanden geleden aangeboden
Arsenal verhuurde de jongeling van real
De afgelopen zes maanden was je misschien teleurgesteld in Kai Havertz. Nu zal hij je weer verrassen.Hij speelt piano, houdt van dieren, redde een ezel uit een slachthuis
Barca is geïnteresseerd in Marcos Alonso en Gaia uit Valencia. De club wil de linkse positie versterken
Tuchel is een uitzonderlijke coach. Ik ben er zeker van dat hij zal slagen met Chelsea
Flick ' s toekomst in Bayern is in twijfel. Hij heeft een moeilijke relatie met Salihamidzic.Hans-Dieter Flick kan de functie van hoofdcoach van Bayern München verlaten. Het huidige contract van de Duitser met de club loopt af in 2023, maar er zijn geen garanties dat Flick zal blijven werken met Bayern, schrijft Bayern&Germany met betrekking tot Sport Bild. Er zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is Karl-Heinz Rummenigge, die aan het eind van dit jaar aftrapt als Bayern voorzitter, Flicks belangrijkste supporter bij de club. Het is met hem dat de coach voortdurend contact opneemt om eventuele problemen op te lossen. Flick stelt een vraag over hoe hij de omstandigheden van zijn werk in Bayern kan veranderen na het verlaten van Rummenigge. In de tweede plaats, op de film van een gespannen relatie met de sportdirecteur van Bayern Hassan Salihamidzic. De coaching staf is ontevreden over de transfercampagne van de club en is van mening dat het team zwakker is geworden ten opzichte van vorig seizoen. Salihamidzic is van mening dat de taak van de coach is om te werken met nieuwe spelers, zodat ze het niveau dat Bayern nodig heeft bereiken. Bovendien heeft Flick nog steeds contact met vertegenwoordigers van de Duitse voetbalbond (DFB). Als Joachim Loew het Duitse nationale team verlaat na het Europees kampioenschap, zal de DFB zich tot Flick wenden. De specialist werd ook gecontacteerd door de Premier League clubs. Het is belangrijk dat Flick de volledige steun van de club voelt, wat voor Bayern een probleem zou kunnen zijn. De specialist won de Treble - de Champions League, de Bundesliga en de Duitse Cup - en de Europese Super Cup in zijn debuutseizoen bij de club van München
Mikhailovich 's autobiografie - 🔥 was bevriend met een criminele baas, haastte zich naar de Inter kleedkamer om met Ibra om te gaan, versloeg leukemie