Netherlands

Vandaag stemt de Eerste Kamer over coronaspoedwet: dit is alles wat je moet weten

De tijdelijke coronaspoedwet waarover de Eerste Kamer dinsdag stemt, kwam niet zomaar tot stand. Sinds het eerste concept is er flink aan de wet gesleuteld. Wat staat er in het uiteindelijke wetsvoorstel? En wat zijn de grootste wijzigingen ten opzichte van het eerste concept? Een opsomming van de belangrijkste feiten.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Allereerst antwoord op de vraag waarom het kabinet deze tijdelijke wet überhaupt zo graag wil invoeren. De coronaspoedwet dient als juridische basis voor de maatregelen die het kabinet neemt om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu leunt handhaving van de maatregelen nog op noodverordeningen die plaatselijk of regionaal gelden.

Lees ook: Zo werkt de CoronaMelder-app van Hugo de Jonge

Belangrijkste veranderingen coronaspoedwet

De Tweede Kamer bereikte op 1 oktober een akkoord over het wetsvoorstel. Daar ging een periode van veel discussie en gesleutel vooraf. Een van de belangrijkste veranderingen is dat de wet geldig is voor maar drie maanden, met mogelijkheid tot verlenging. Minister Hugo de Jonge zette in het oorspronkelijke voorstel in op een geldigheid van zes maanden.

Een tweede belangrijke wijziging is de macht van de minister en met name de inperking daarvan. In het eerste concept kon De Jonge de wet mocht verlengen, zolang hij het parlement daarvan op de hoogte stelde. In het voorstel waar de Eerste Kamer maandag over stemt, moet het kabinet de Kamer goed informeren over verlenging van de spoedwet. Ook de Raad van State mag hierover haar licht laten schijnen.

Lees ook: Politiebonden en boa’s: ‘Mondkapjesplicht valt niet te handhaven’

Meer inzicht en zeggenschap voor Kamer

In het uiteindelijke wetsvoorstel krijgt de Tweede Kamer überhaupt meer inzicht en zeggenschap over de maatregelen die het kabinet wil invoeren. Partijen kunnen hierdoor plannen bijsturen of afwijzen. Als haast geboden is, dan kan een maatregel per direct ingaan. Maar de Kamer kan binnen een week de maatregel alsnog wijzigen.

Een andere belangrijke wijziging is de verlaging van de coronaboete. Die zou eerst 390 euro zijn, maar wordt definitief 95 euro. Ook zullen overtreders geen strafblad overhouden aan hun ongehoorzaamheid. In de praktijk wordt dit beleid nu al gevoerd overigens.

Ten slotte komt er géén landelijk bezoekverbod in verpleeghuizen. Mensen in verpleeghuizen kunnen hierdoor altijd bezoek ontvangen van tenminste een familielid of een naaste.

Lees ook: Bezoek in verpleeghuizen is weer mogelijk: dit mag wel en niet

Wat staat er niet in

Tegenstanders van de wet vreesden dat de wet verregaande maatregelen mogelijk zou maken. Zo was er de angst dat controle achter de voordeur mogelijk zou worden, dat het houden van 1,5 meter afstand wettelijk verplicht zou worden en dat gebruik van de CoronaMelder-app zou worden verplicht. Dit staat allemaal niet in de coronaspoedwet.

Ook wordt er niet gerept over een mondkapjesplicht. Het kabinet blijft bij een dringend advies voor het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes die niet in de buitenlucht zijn. Beschermingsmiddelen – zoals mondkapjes – kunnen wel worden aangemerkt als noodzakelijk, als de 1,5 meter afstand niet kan worden gewaarborgd.

Alsnog klinkt er uit diverse hoeken felle kritiek op de wet. Op diverse locaties, waaronder het Plein in Den Haag, werd meermaals luid geprotesteerd tegen de komst van de wet. Bij verschillende demonstraties moest de politie eraan te pas komen om de demonstraties te ontbinden. Tientallen mensen werden aangehouden, onder wie Viruswaarheid-voorman Willem Engel.

Lees ook: Opnieuw demonstranten opgepakt bij protest tegen coronaspoedwet in Den Haag

ANP/Redactie

Football news:

Messi wordt oud. Barcelona moet aan de toekomst denken. Hij stelde voor dat Catalanen Mbappe en Mukoko zouden ondertekenen.Samuel Eto ' about vindt dat de club aan de toekomst moet denken, wetende dat teamkapitein Lionel Messi over een paar jaar zijn carrière kan beëindigen. De voormalige spits is van mening dat Barcelona PSG striker Kylian mbape en Borussia Dortmund ' s 16-jarige forward Youssouf Mukoko moet tekenen. Messi zal ons nog een paar jaar geven, maar hij wordt oud. Dit wetende, moet Barcelona aan de toekomst denkenzei Eto' o. Dit seizoen heeft Argentinië 8 La Liga voor Barca gespeeld en drie doelpunten gescoord. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Hans-Dieter flick: het kan erg ongemakkelijk zijn om tegen Salzburg te spelen
Ronaldo wuifde me weg toen ik om zijn shirt vroeg. Misschien is het omdat hij niet scoorde voor ons.Ferencvaros verdediger Marcel Heister vertelde hoe Juventus striker Cristiano Ronaldo weigerde met hem van shirt te wisselen na de Champions League podiumwedstrijd. Ik dacht dat Ronaldo een beetje boos en overstuur was. Hij wuifde me weg toen ik hem vroeg over de T-shirt uitwisseling. Misschien omdat hij niet voor ons scoorde. Of misschien was hij boos omdat ik de bal van hem afnam toen hij in de cirkel ging. Er is zelfs een foto die ik op instagram geplaatst heb. De mooiste ervaring van mijn leven!Heister zei. Ronaldo reageerde waarschijnlijk zo op het verzoek van Heister vanwege het verbod op het uitwisselen van T-shirts, dat in feite te wijten is aan de coronavirus pandemie. Juventus won 4-1 tegen Ferencvaros, met Ronaldo als assist. De teams zullen elkaar vandaag weer ontmoeten, de wedstrijd begint om 23:00 moskou Tijd. Ronaldo zou in Korea spelen, maar kwam er niet uit? De fans hebben 50% van het ticket + compensatie gewonnen
Klopp op firmino: het Team is een orkest, en Bobby speelt er 12 instrumenten in. Hij is belangrijk voor ons.Liverpool manager Jurgen Klopp heeft veel gesproken over striker Roberto Firmino. Het was altijd belangrijk voor Bobby om te scoren. Dit is een perfecte footballspeler. Een voetbalteam is als een orkest. Om te spelen hebben we mensen nodig die verschillende instrumenten kennen. Sommigen van hen zijn luider, sommige Spelen rustiger, maar ze zijn allemaal belangrijk voor het ritme. Bobby is waanzinnig belangrijk, alsof hij 12 instrumenten in ons orkest speelt. Het is erg belangrijk voor ons ritme. Godzijdank kunnen we zonder hem spelen zonder verlies, maar het is geweldig om hem op het veld te hebben. Ik geef niets om Bobby, maar soms helpt het scoren van een doelpunt. Dit doel was erg belangrijk. Ik vond de reactie van de jongens het leukst. Natuurlijk vieren we altijd doelen, maar de reactie op dat doel was erg emotioneel, want de spelers lezen zeker de pers. Helaas zagen ze de kritiek. Dus we waren erg blij toen hij scoorde. Het was het juiste om te doen. Je weet hoe belangrijk hij voor ons is, dus ik hoef er niet eens over te praten, zei Klopp. Liverpool vierde Firmino ' s doel met het hele team. Roberto had een moeilijke start voor het seizoen-maar hij overwon verschrikkelijk ongeluk
Antonio Conte: ik denk niet dat Real Madrid kan huilen over hun verliezen. Het is grappig dat de media schrijven over hun problemen met het team
Lewandowski over de annulering van de Gouden Bal: zo belangrijk is het niet. Dergelijke Prijzen zijn iets extra -
Salah kan met Atalanta spelen. Hij werd ziek door het coronavirus