Netherlands

Verbied preventief het gebruik van ‘killer robots’

Technologie Laat beslissingen over het doden van mensen niet over aan machines, schrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Het onderzoek naar kunstmatige intelligentie (KI) en robotica heeft de afgelopen tien jaar spectaculaire vooruitgang geboekt. Deze technologieën kunnen een positieve en belangrijke bijdrage aan onze samenleving leveren. Maar, zoals dat geldt voor de meeste technologische ontwikkelingen, kunnen ze ook negatieve of zelfs zeer gevaarlijke toepassingen hebben.

De meeste zorgen gaan uit naar de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens, ook wel ‘killer robots’ genoemd. Dat zijn wapens die, zonder dat er nog een mens aan te pas komt, doelen kunnen selecteren en aanvallen. Nu zijn het nog mensen die militaire robots van afstand bedienen, maar technisch gezien zijn deze robots wel degelijk al in staat zonder menselijke inmenging het besluit te nemen om te doden. Zo is het technisch al mogelijk dat grensbewakingsrobots een ‘illegale passant’ kunnen doden en dat drones op basis van bijvoorbeeld nummerbordherkenning automatisch voertuigen kunnen bombarderen. Bovendien gaan de ontwikkelingen snel: er is een heuse wedloop gaande op het gebied van autonome wapens. Deze wedloop zal niet tot meer veiligheid leiden, maar juist tot een toename van regionale en mondiale spanningen.

Een probleem met dodelijke autonome wapens is dat wanneer ze eenmaal ontwikkeld zijn, het zeer moeilijk zal zijn om er weer vanaf te komen. Ook zal het ontbreken van menselijke inzet ervoor zorgen dat de drempel om oorlog te voeren veel lager wordt. Zo ligt een snellere escalatie van conflicten op de loer.

De inzet van autonome wapens roept ook aansprakelijkheidsvragen op, omdat het vaak onduidelijk zal zijn wie verantwoordelijk is voor onbedoelde of onwettige schade of andere negatieve gevolgen. Deze wapens mogen nooit de mens ontheffen van zijn verantwoordelijkheid om ethische beslissingen te nemen in een tijd van oorlog. Daarbij is het ook in strijd met het internationale humanitaire oorlogsrecht, omdat het noodzakelijk is om een mens verantwoordelijk te kunnen houden voor eventuele ongewenste gevolgen. Het is onethisch als autonome wapens de mens als doelwit hebben, omdat hierdoor de beslissing om een mens te doden wordt gereduceerd tot slechts een algoritme.

Binnenkort zal de Nederlandse regering haar positie rond autonome wapensystemen opnieuw bezien, op basis van een evaluatie die de Adviesraad Internationale Vraagstukken en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken momenteel uitvoeren.

Lees ook: Niet elke killer robot is een bedreiging

Het is van het grootste belang dat Nederland zich hard maakt voor internationale juridisch bindende afspraken. Hierin moet worden vastgelegd dat er altijd betekenisvolle menselijke controle moet zijn over het gebruik van geweld. Er is dringend actie nodig om een toekomst met dodelijke autonome wapens te voorkomen. Want zodra deze doos van Pandora is geopend, zal hij heel moeilijk weer te sluiten zijn. De Nederlandse regering moet zich aansluiten bij internationale inspanningen om dergelijke wapensystemen preventief te verbieden. Het is simpelweg onmenselijk om het doden van mensen aan machines over te laten.

Football news:

Kimmy leverde voor het eerst sinds 2017 3 assists per wedstrijd. Dit is zijn beste resultaat sinds 16 September 2017 - Toen maakte hij hetzelfde aantal effectieve passen in de match met Mainz (4:0). In totaal heeft de 25-jarige Duitser 9 assists in 12 wedstrijden in deze loting van het Duitse kampioenschap. Meer informatie over de statistieken vindt u hier. Kimmich heeft 8 assists gegeven in 12 Bundesliga wedstrijden. Hij had 7 op 33 wedstrijden vorig seizoen
Griezmann steunde de 15-jarige Oekraïner die in Parijs werd geslagen: macht aan jou, Yuri. Antoine Griezmann heeft zich uitgesproken over de beelden van de mishandeling van een 15-jarige Oekraïner in Parijs. Volgens Le Parisien viel op 15 januari een groep onbekende mensen met stokken en vleermuizen studenten aan in een Parijse straat. Onder hen was de Oekraïense Yuri Kruchenyuk, na de aanval viel hij in een coma en lag op de intensive care met verwondingen van variërende ernst. Hij kwam zaterdag weer bij. Het onduldbare beeld. Sterkte voor jou, Yuri, word beter- leidt Oekraïens Tribuna.Com Griezmann ' s Twitter account
Ik ben van streek. Hij gaf veel aan Chelsea, het ging gewoon fout
Napoli scoorde tegen Verona in 8,9 seconden. Na het begin van de wedstrijd. Alleen Milan scoorde sneller in de Serie A
Werner scoorde voor het eerst sinds oktober 2018 geen penalty. De serie van 8 doelstellingen op rij werd onderbroken . De Duitser voor het eerst in de laatste 9 pogingen realiseerde zich geen straf. De laatste keer dat hij miste van de 11-meter mark was in oktober 2018, toen hij voor RB Leipzig speelde
Arsenal betaalt Real Madrid 2 miljoen euro voor de huur van Edegor. De transitie kan er voor zorgen dat de middenvelder Real Madrid Martin Ødegaard in bruikleen naar Arsenal verhuist. De Overeenkomst zal volgende week worden afgerond en het is mogelijk dat de overdracht op maandag wordt afgerond
Vladimir Gazzaev zal Siena leiden uit de 4e Liga van Italië in plaats van Ex-striker Milan Gilardino