Netherlands

Waar de naam Afsluitdijk valt, klinkt het woord vertraging. Provincie Fryslân meldt nieuwe tegenvallers

Waar de naam Afsluitdijk valt, klinkt het woord vertraging. De tegenvallers bij de versterking van de Afsluitdijk heeft gevolgen voor de aanleg van vismigratierivier.

Minister Cora van Nieuwenhuizen moest in het najaar in de Tweede Kamer een rekenfout van Rijkswaterstaat erkennen. Voor het ontwerp van het nieuwe spuisluizencomplex gebruikte Rijkswaterstaat verkeerde en onvolledige gegevens. Er bleek een nieuw ontwerp nodig. De renovatie van de Afsluitdijk loopt daardoor drie jaar vertraging op. Pas in 2025 kan de klus worden opgeleverd.

De fout van het rijk heeft gevolgen voor de provinciale plannen op de Afsluitdijk. De aanleg van de vismigratierivier is later klaar, schrijft gedeputeerde Avine Fokkens aan Provinciale Staten. Omdat de provincie met werkzaamheden moet wachten totdat Rijkswaterstaat en consortium Levvel klaar zijn met hun werkzaamheden aan de Afsluitdijk, komt de deadline door de gemelde vertraging in het gedrang. Dat zou ook gevolgen kunnen hebben voor de afgegeven natuurvergunning. Fokkens hoopt het werk ,,in elkaar te schuiven’’ om niet te veel tijdverlies op te lopen.

Wat de exacte gevolgen zijn, durft Fokkens nog niet te stellen. Wel wijst ze op ,,financiële consequenties’’ omdat het project langer loopt. Hoe groot de tegenvaller is en wie dat betaalt, zegt Fokkens nog niet. ,,Dat hangt van de gesprekken met Rijkswaterstaat en Levvel af.’’

Tegenvaller met bagger op ‘lucratief traject’

Fokkens heeft meer slecht nieuws voor Provinciale Staten. De provincie Fryslân rekende op papier op 10 miljoen euro aan de verkoop van baggerzand uit de vaargeul tussen Kornwerderzand tot de kruising met de vaargeul Urk-Den Oever.

Een bedrijf heeft echter een vergunningaanvraag bij Rijkswaterstaat ingediend om een deel van de vaargeul te baggeren. Rijkswaterstaat mag die aanvraag niet weigeren, waardoor de provincie het te baggeren zand op ,,een van de meest lucratieve trajecten’’, zoals ze het zelf niet, niet kan verkopen. De kans is aannemelijk dat de provincie een deel van de 10 miljoen euro misloopt.

Provincie steunt lobby bedrijfsleven voor verbreding sluis Kornwerderzand

Al eerder meldde gedeputeerde Fokkens dat het haar niet lukt om marktpartijen te verleiden mee te betalen aan de verruiming van de sluis bij Kornwerderzand. Ze steunt de lobby die vanuit het bedrijfsleven is gestart om bij het rijk geld los te peuteren. Daarbij moet Fokkens ook standaard een disclaimer plaatsen: loopt die lobby op niets uit, dan ,,is de verwachting dat de marktbijdrage fors lager uitvalt dan de door de markt toegezegde 26,5 miljoen euro en zal gezocht moeten worden naar aanvullende middelen, wil er nog zicht blijven op een verruimde sluis’’.

Football news:

Vidal en Medel krijgen een boete voor een bezoek aan een kapper in een hotel in Chili. De Federatie bevestigde het verhaal met prostituees niet
Javi Martinez verhuisde naar Qatar
Turkse aanvoerder Yilmaz bij vertrek uit de Euro: we verontschuldigen ons bij iedereen, we schamen ons
Ik werd zelfs verliefd op Mancini. Deze Euro maakt elke Italiaan gelukkiger
Chalhanoglu is Interessant om te Inter. Hij heeft een contract met Milaan tot 30 juni
Yuri Kaminsky op Euro 2020: We kijken en wroeten voor ons team. We geven geen advies aan Cherchesov en bouwen geen tactiek, maar natuurlijk bespreken we het
Vidal, een Model, en 5 andere Chili spelers hadden een seks partij met prostituees in een hotel bij de Copa America