Netherlands

Winkeldichtheid daalt in 6 op 10 gemeenten

De winkeldichtheid lag begin dit jaar in 61 procent van de gemeenten lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale daling van fysieke winkelvestigingen afgelopen jaar ligt in lijn met de daling die al langer bezig is, dus een duidelijke invloed van de coronacrisis is nog niet zichtbaar.

Computers

Het totale aantal winkels daalde afgelopen jaar met bijna 900 naar 85,5 duizend. ‘Het aantal winkels in lectuur en schrijfwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in computers en software nam het hardst toe’, schrijft het CBS. Het aantal fysieke winkels nam sinds 2010 met 13.540 af, maar het aantal webwinkels verviervoudigde sinds 2010 bijna.

Grave

De winkeldichtheid daalde in Hendrik-Ido-Ambacht het meest: ruim 13 procent. Er waren ook gemeenten waar de winkeldichtheid toenam, zoals in Grave, waar die steeg van 4 naar 4,5 winkels per duizend inwoners. Maastricht had met 7,1 fysieke winkels per duizend inwoners begin dit jaar met voorsprong de hoogste winkeldichtheid van de 25 grootste gemeenten, meer dan Amsterdam (6,2 winkels) en Den Bosch (5,9 winkels).

Grootste stijging

   

Grootste daling

 

Grave

12,0

 

Hendrik-Ido-Ambacht

-13,5

Duiven

9,2

 

Montfoort

-12,2

Terschelling

9,1

 

Wormerland

-11,9

Ouder-Amstel

9,1

 

Uitgeest

-11,3

Reimerswaal

9,0

 

Brielle

-8,6

Na de crisis

De coronasteun houdt veel winkels in deze periode overeind, maar de verwachting is dat als die ten einde loopt het aantal winkels alsnog sterk zal afnemen. Brancheorganisatie INretail adviseerde onlangs dat gemeenten zich moeten voorbereiden op een grondige aanpak van winkelgebieden na de coronacrisis.

Football news:

Gary Lineker: het was de zwakste echte die ik ooit heb gezien. Chelsea zijn beter met een miljoen mijl
Iniesta gelooft dat Barcelona La Liga zal nemen: ze zijn in staat om alle resterende wedstrijden te winnen
Chelsea Tuchel vs top coaches: 7 overwinningen, 1 gelijkspel, 1 doelpunt toegekend
Chelsea hebben bereikt de Champions League finale alle drie keer na het veranderen van hun coach tijdens het seizoen
Chelsea overtrof Real Madrid. Alles ging mis met Zidane. Mijatovic ongeveer 1/2 van de Champions League finale
Marez, Dias, Kante en Havertz strijden om de titel van speler van de week in de Champions League
Kante bewoog briljant van verdediging naar aanval, die een enorm gebied besloeg. UEFA op de beste speler van de Chelsea - Real Madrid match