Netherlands

Woedend door eet- of drinkgeluiden: prijs voor Nederlands onderzoek naar misofonie

Alternatieve Nobelprijs

9 minuten geleden Aangepast: 8 minuten geleden

Onder andere eetgeluiden kunnen bij een misofoniepatiënt veel woede oproepen. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Smakken, niezen, slurpen of kuchen: het zijn geluiden waar mensen met de aandoening misofonie woest van kunnen worden. Afgelopen nacht heeft Nederlands onderzoek naar deze psychische aandoening de Ig Nobelprijs gewonnen.

De Ig Nobelprijs is een 'alternatieve' Nobelprijs voor onderzoek dat in eerste instantie grappig aandoet, maar toch aan het denken zet. Winnaar en hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys van het Amsterdam UMC vertelt in een video dat deze gedachten passen bij het beeld van de misofoniepatiënt. Hij deed jarenlang onderzoek naar de aandoening, samen met zijn team van de afdeling psychiatrie (UMC).

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tineke werd woest om eet- en drinkgeluiden: 'Kon iemand wel knal voor z'n kop geven'

Agressie bij niezen

Hij kwam op het idee toen een vrouw hem vertelde dat zij enorm boos werd, als zij iemand hoorde niezen. Dit leidde er zelfs een keer toe dat ze de televisie door de kamer gooide. Jaren later hoorde Denys het verhaal van een vrouw die de neiging had haar man te wurgen, als zij hem 's nachts hoorde ademen.

We dachten: "We hebben hier misschien iets dat nog niet in de psychiatrie is beschreven. Zo kwamen wij uiteindelijk bij de diagnose misofonie", zegt Denys.

Lachen en nadenken

De Ig Nobelprijs wordt sinds 1991 jaarlijks uitgereikt. Het Engelstalige woord – ignoble – betekent: gemeen, van lage kwaliteit, onwaardig. De prijs wordt vlak voor de uitreiking van de meer prestigieuze Nobelprijzen uitgereikt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Een halfuur kijken naar smakken en slurpen: 'mukbang' eetvideo's steeds populairder

Dat wil niet zeggen dat het géén prestigieuze prijs is. Denys geeft aan heel blij te zijn en een beetje verward: "De Ig Nobelprijs is een lach met de wetenschap en ook een beetje met ons onderzoek, maar we hebben het toch aangenomen. We denken dat het belangrijk is dat de aandoening misofonie onder de aandacht komt."

Online ceremonie

De ceremonie wordt normaal gesproken op de Harvard Universiteit gehouden, maar vond dit keer online plaats. Er werden tien prijzen uitgereikt voor opmerkelijke studies op het gebied van natuurkunde, vrede, psychologie, economie, geneeskunde en meer. Andere Ig Nobelprijzen gingen onder meer naar een studie waaruit bleek dat tongzoenen vaker voorkwam tussen partners in economisch moeilijkere omgevingen.

De ceremonie werd vooraf opgenomen en online uitgezonden.

Moordlustig door smakken

Eerder maakte Editie NL deze video over mensen die bij het horen van knakkende vingers of het eten van een appel een naar gevoel krijgen. Zij lijden aan de aandoening misofonie.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi