Netherlands

Ziekenhuis in Limburg trekt zich niks aan van prikstop AstraZeneca

Het Zuyderland Medisch Centrum in Zuid-Limburg schrijft vandaag een brandbrief aan het kabinet, de Gezondheidsraad en het RIVM: "Wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze IC's liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers." Het ziekenhuis overweegt de medewerkers de AstraZeneca-vaccins aan te bieden die het ziekenhuis in de koeling heeft liggen.

Het ziekenhuis schrijft in de brief over een patiënt die vandaag werd opgenomen nadat hij het AstraZeneca-vaccin had geweigerd. "We hoorden de enorme spijt in zijn stem en zagen de wanhoop in zijn ogen", schrijft het ziekenhuis, dat het kabinet beschuldigt van 'vaccinatie-zwabberbeleid'. "Het virus heeft deze patiënt geveld en dat had wellicht niet gehoeven."

In de brief is de longscan van de bewuste patiënt toegevoegd en schrijft het ziekenhuis: "Je hoeft geen longarts te zijn om de verwoestingen te herkennen. Je hoeft ook geen epidemioloog te zijn om de risico's van niet-vaccineren te duiden."

Het ziekenhuis doet een oproep aan minister Hugo de Jonge en schrijft: "Aan vermijdbare schade werken wij in Zuyderland
niet langer willens en wetens mee. Wilt u alstublieft stoppen met dralen en onrust zaaien, met insinueren dat u veiligheid biedt door alles eerst goed uit te laten zoeken?"

De cijfers die de voordelen van massavaccinatie aantonen zijn volgens het ziekenhuis overweldigend. "Ze liegen echt niet. Laten we dan landelijk de maximale vaart erin brengen! Laat mensen zelf de keuze of ze een situatie als die waarin onze patiënt is beland, willen vermijden."

David Jongen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Zuyderland, hoopt dat er besloten wordt dat het extra Pfizervaccin dat geleverd zal worden eerst naar de ziekenhuizen gaat. "Als dat bekend wordt, zullen wij onze voorraad AstraZeneca niet prikken."

Jongen ontving vandaag veel berichten van collega's in andere ziekenhuizen. "Misschien wel dertig appjes waarin stond: wat goed dat jullie dit gaan doen." Hij heeft nog niet gehoord van andere ziekenhuizen dat ze het negeren van de prikstop ook overwegen.

Dit gedoe

In het Zuyderland vragen collega's van onder de 60 jaar waarom ze niet worden gevaccineerd, zegt Jongen. "We hadden de vaccinaties twee keer ingepland, eerst met Astra, toen kwam die stop. Toen met Janssen. Zelfde verhaal. Mensen hebben al een uitnodiging gehad. Het risico's op complicaties is zo klein." Jongen begrijpt niet waarom minister De Jonge niet vasthoudt aan het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau dat AstraZeneca veilig is.

"Voordat dit gedoe begon was bij ons de vaccinatiebereidheid boven de 90 procent", zegt Jongen. "Inmiddels zijn mensen door al dit wel-niet-wel-niet onzeker geworden. Nu schat ik dat slechts 70-80 procent het nog wil. Ik maak me ook grote zorgen, en niet alleen over ons ziekenhuis, maar ook bij de uitrol bij de rest van de mensen. Ze zijn kopschuw. En dan ben ik nog optimistisch."

Het ministrie van Volksgezondheid laat weten dat de minister vorige week heeft besloten dat de helft van de eerste levering van de Janssenvaccins voor de ziekenhuizen bestemd is. "Mocht de inzet van Janssen op zich laten wachten dan voorzien we ziekenhuispersoneel met direct patiëntencontact op de kortst mogelijke termijn van een alternatief vaccin."

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude