Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Cabanes vol que Gallardo conservi la presidència fins a les eleccions

El recentment escollit cap de llista de Liberals d’Andorra pels pròxims comicis, Josep Maria Cabanes, vol que Jordi Gallardo conservi el seu càrrec de president del partit «almenys fins a les eleccions generals». Així ho va declarar ahir en el marc d’una roda de premsa convocada per fer balanç del congrés extraordinari liberal del darrer diumenge, on va comparèixer juntament amb la secretària general de la formació, Maribel Lafoz. «Liberals d’Andorra ha agafat un protagonisme molt important aquests darrers tres anys», va indicar Cabanes, que va assegurar que el partit s’ha situat en la «primera línia política, tant nacional com parroquial». Així, va destacar que la formació blava ha estat cabdal per assegurar la governabilitat del país en un moment que era «indispensable, obligatori i de responsabilitat», gràcies a l’entesa amb Demòcrates, i que l’artífex d’aquest acord i manteniment del mateix ha estat Gallardo. A més, com a ministre de Presidència, Economia i Empresa, el cap de llista liberal va lloar la seva aportació, destacant-lo com a principal facilitador d’elements necessaris i enquistats al llarg de molts anys com la zona franca, l’aeroport, l’heliport, la simplificació de tràmits, el transport públic i l’obertura d’inversió estrangera. «Són punts que Liberals d’Andorra tenia clar i que li corresponien pel lloc que ocupa, i ha estat a l’altura de les necessitats», va refermar Cabanes. Per tot això, va exposar que «per tots els motius que he comentat, he considerat demanar-li a Jordi Gallardo que continuï a la presidència», i va sentenciar que «estratègicament, ara no podem prescindir d’ell».

Sigui com sigui, Cabanes va reconèixer que el ministre encara no ha donat resposta a aquesta oferta, tot i que «el rellotge no es para i la contesta del ministre és estratègica». Per això, tenint en compte que s’acosten les vacances d’estiu i que en tornar, «hi haurà eleccions immediates», el cap de llista liberal creu que el marge de resposta per Gallardo és de no més enllà de 15 dies. La figura del president s’haurà de decidir en un futur congrés extraordinari, el qual no té una data marcada, però s’espera que sigui durant el mes de juny. 

Així, davant la possibilitat que el ministre de Presidència pugui dir que no, i preguntat per la premsa per l’opció de situar-hi a Judith Pallarés, també ministra del Govern actual, Cabanes va declarar que «no veig perquè ella no pugui ser presidenta», tot i valorar que «el que crec prioritari, més que Pallarés agafi la presidència és que Gallardo la mantingui». A més, també va explicar que ell tampoc s’hi veia pel fet que «la meva voluntat no és ocupar 50 càrrecs», i va insistir que «l’estratègia està enfocada actualment en la figura de Jordi Gallardo».

Voluntat de creixement

Més enllà de la resolució de l’òrgan directiu del partit i els seus membres, i encara amb temps per debatre la línia de la candidatura pels pròxims comicis, Cabanes va posar de manifest que el seu primer objectiu al capdavant de la formació és guanyar afiliats, i de fet, va assegurar que «molta gent ha manifestat la seva voluntat de tornar al partit». Tot i això, va refermar, citant el lema de virtus unita fortior, que «dispersats no fem res», i que el més important és «tenir una Andorra unida» i poder arribar a enteses amb tots els colors polítics per poder-ho fer realitat, defensant el caràcter «progressista i obert» del seu partit.

Per la seva banda, Lafoz va remarcar el repte que havia suposat pel partit el fet de dur a terme unes eleccions primàries, quelcom nou tant pel partit com pel país, tenint en compte des de la seva regulació fins a la manera que es va donar la presentació dels diferents candidats. També s’havia previst el mecanisme d’actuació en cas d’empat, cosa que no es va donar per poc. En qualsevol cas, la secretària general va declarar que «per sentit comú i lògica, tenint en compte que formàvem part de la comissió executiva, vam posar a disposició el nostre càrrec de la persona que sortís escollida», així que també s’haurà de resoldre un cop s’esculli la presidència.