Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

L’àrea funcional Andorra-Pirineus centrarà la 35a Diada andorrana

L’àrea funcional Andorra-Pirineus serà la temàtica que centrarà la 35a Diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), un esdeveniment que tindrà lloc el pròxim 20 d’agost, com és habitual, a Prada de Conflent. Així doncs, tal com va explicar ahir la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, l’objectiu és «tractar tota la cooperació que es va fent» i posar en relleu els projectes actualment en marxa en l’àrea que la Unió Europea, a través del programa Poctefa, inclou el Principat. «Pensem que juntament amb l’acord d’associació que s’està negociant amb la UE, la diada ens ajudarà a poder obtenir més recursos per poder fer més projectes amb els territoris veïns», va afegir.

La jornada s’estructurarà en 24 ponències presencials repartides al llarg de tot el dia i altres sis no presencials. Totes elles quedaran recollides en el llibre que tradicionalment la SAC, conjuntament amb el Govern i FEDA, elabora cada any. D’aquesta manera, al llarg del dia es podrà gaudir de les ponències que faran personalitats d’Andorra, Catalunya i França, com l’exalcalde de la Seu d’Urgell i exsenador, Joan Ganyet; el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba; el president del CCI Pyrénées Orientales, Laurent Gauze; l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira; l’alcalde de Sort, Baldo Farré; o l’alcalde d’Ax-les-Thermes, Dominique Fourcade, entre d’altres. Així mateix, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, oferirà la ponència L’àrea funcional de muntanya de l’est dels Pirineus: un nou instrument de cooperació transfronterera.

Cada ponent disposarà d’un termini de 15 minuts per a la seva xerrada. Així, tal com va assenyalar Mach, «el que ens interessa és trobar-nos allà perquè puguin parlar entre ells i això ajudi al fet que surtin nous projectes per fer plegats». A més, va destacar que «pensem que és una ocasió per anar a escoltar, però també per poder intercanviar opinions amb aquestes persones que no sempre tenim a mà i que a Prada estaran totes reunides en una mateixa sala». De cara a la participació de públic, però, va indicar que és necessari reservar plaça prèviament.

Durant la presentació de la temàtica de la jornada, a més, també es va aprofitar per presentar el llibre que recull les ponències de l’any passat, una edició en què la Universitat d’Estiu va girar al voltant dels boscos d’Andorra. De fet, la presidenta de la SAC va recordar que aquesta temàtica ja s’havia tractat en publicacions anteriors dels anys 70 i 80 a través de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), «i pensàvem que era un bon moment per tornar a tractar-ho més exhaustivament i des de l’actualitat», va valorar. Amb tot, la publicació es podrà consultar aviat en format digital a  través de les pàgines web de la SAC i de l’IEA, va informar l’ANA.