Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Marsol apel·la al ‘civisme’ en el tret de sortida dels dies de festa major

Andorra la Vella va donar ahir el tret de sortida a quatre dies de festa major en les quals se celebraran més d’una seixantena d’actes «per a tots els gustos i totes les edats». La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va convidar els ciutadans a gaudir de la festa, però va fer una crida a l’educació. I va incidir davant «les darreres notícies» que fan referència a punxades a noies tant dins com fora de les fronteres del Principat. «S’imposa la diversió, l’optimisme, però també és molt important el civisme», va destacar Marsol des del balcó del comú, des d’on es va fer el pregó. Així, va assegurar que ha de ser una «festa major per gaudir i respectar-nos». En declaracions posteriors als mitjans va desitjar que s’imposi «l’alegria» en una celebració que recupera la normalitat després de la covid, i va afegir que espera que no s’hagi de lamentar «cap problema». A més, la cònsol va assenyalar en el fet que es tracta d’una festa «popular» amb actes per a tothom, grans i petits, i amb totes les activitats gratuïtes.

El tret de sortida a la festa major va ser el pregó que aquest any ha protagonitzat l’Esbart Dansaire, que celebra 40 anys de vida. Així, Marsol va destacar que hagi estat una entitat molt implicada a la parròquia i que hagi «sabut evolucionar amb el temps» implicant la gent jove, i va apuntar que tenen el suport del comú. Les encarregades de llegir el pregó van ser la presidenta de l’entitat, Sílvia Pastor, i la codirectora Maria Àngels Velando. Ambdues van recordar que l’esbart va néixer un mes d’agost del 1982 i que la primera actuació va ser per celebrar la inauguració de la nova Casa Comuna i la plaça del Poble. També van reivindicar el paper de l’entitat per «mantenir viva la tradició» i van fer una crida als més petits i joves a implicar-s’hi. Paral·lelament, Velando va asserir que «la base és molt important en la cultura popular, ja que és molt fràgil» i va afegir que els infants tenen avui en dia moltes coses a fer i la cultura popular, sovint, queda relegada. 

Posteriorment al pregó, dos grups folklòrics de Mèxic i el Perú van oferir unes danses i l’Esbart Dansaire va realitzar el Ball del Pregó, que ja és una nova tradició de la festa major, juntament amb el Contrapàs. L’exhibició va cloure amb membres de l’esbart i els grups llatinoamericans convidats ballant la part final del Ball del Pregó i la plaça, autoritats incloses, fent voleiar el mocador típic d’aquest any.