Ce se ascunde în spatele schimbărilor de personal la SIS ?

Alexandru Musteață, directorul Serviciululi informații și securitate (SIS) și-a început mandatul și a sonorizat principalele priorități pentru viitorul apropiat, printre care – lupta cu corupția la diferite niveluri, renovarea politicilor de securitate națională, îmbunătățirea imaginii departamentului și transparența mai mare în activitatea lui.

Experții așteaptă o reconfigurare a forțelor în interiorul instituției, precum și intensificarea activității anticorupție în sectoarele financiar-bancar, fiscal și vamal, în structurile de stat, sistemul judiciar, ramurile strategice ale economiei naționale. Foarte probabil ca SIS să vină cu o nouă solicitare de împuterniciri suplimentare, cu aprobarea așa numitului ”mandat al securității”.

Mulți comentatori au presupus, că una dintre cauzele remanierii de cadre în eșalonul superior al SIS au fost recentele evenimente ce țin de ex-președintele Igor Dodon. Unii presupun, că nu este vorba despre o demisionare benevolă, și că fostul director a refuzat să manifeste flexibilitate în chestiunile cu subtext politic. În același timp, se menționează că serviciile speciale în continuare sunt controlate politic și rămîn sub influența intereselor anumitor grupuri.

De la Fondul Soros în serviciile speciale

La finele lunii mai Alexandr Esaulenco , șeful Serviciului informații și securitate, a pus pe masa lui Igor Grosu, președintele parlamentului, cererea de demisie. Drept motiv a fost invocată ”trecerea la un alt loc de muncă”. Conform unor date, el a obținut o funcție diplomatică. Președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru activitate și a menționat, că Esaulenco «a adus un aport important și în multe cazuri reușit ».


Chestiunea privind demisia directorului SIS a fost inclusă pe ordinea de zi a celei mai apropiate ședințe plenare a legislativului. Pentru eliberarea din funcție a lui A.Esaulenco trebuia să voteze 52 de deputați.

Conform legislației, SIS se supune președintelui RM, iar directorul lui este numit de parlament la propunerea șefului statului. Esaulenco a fost numit director SIS pe 25 iunie,2019 la propunerea președintelui de atunci Igor Dododn. Era după demiterea predecesorului său Vasile Botnari, plecarea din PDM și fuga din țară a lui Vladimir Plahotniuc. Anterior, Esaulenco a fost șeful serviciului militar de contraspionaj, iar din noiembrie, 2018 - director adjunct al SIS. Odată cu el, și-a anunțat demisia și unul dintre adjuncții lui – Eugen Rurac.

În ajunul votării, în spațiul public erau discutați mai mulți candidați potențiali la funcția de șef al serviciilor speciale moldovenești. În aceeași seară, în care a devenit cunoscută demisia lui Esaulenco, Maia Sandu a declarat , că autoritățile au deja o candidatură potrivită pentru această funcție – aceasta a fost identificată de aparatul președintei în coordonare cu deputații majorității parlamentare. Sandu a subliniat, că autoritățile vor să consolideze posibilitățile instituției, pentru ca SIS să poată obține un nivel mai înalt de încredere.

Printre posibilele candidaturi era numit Iulian Groza – expert în domeniul politicii externe și administrării publice, membru al Consiliului suprem de securitate și director executiv al Institutului pentru politică europeană și reforme. Însă el a negat aceste zvonuri, scriind pe pagina sa de pe o rețea socială, că nu intenționează să-și schimbe locul de muncă.

Printre posibilele candidaturi mass-media a vehiculat și numele lui Dorin Recean, ministru de interne în anii 2012-2014 și actual consilier al președintei Maia Sandu în probleme de apărare și securitate națională, secretar al Consiliului suprem de securitate. O altă candidatură, ce putea concura cu alți pretendenți, era Serghei Druță, director adjunct SIS, care deține această funcție din noiembrie, 2021. Acesta are în spate diferite funcții, inclusiv de conducere, în instituția dată.

Chiar înainte de votare s-a aflat că autoritățile mizează pe o persoană bine cunoscută partidului aflat la guvernare pentru activitatea în echipa prim-ministrei Natalia Gavrilița. Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor (BCS ) Bogdan Țîrdea a scris pe canalul său de telegram, că «fostul angajat al Fondului Soros va fi numit director al Serviciului informații și securitate». «Este Alexandru Mustață, a cărui candidatură a fost propusă parlamentului spre examinare», - a scris Țîrdea.

Alexandru Musteață, de 34 de ani, a fost numit șef al SIS pe 2 iunie, pentru un termen de 5 ani. Pentru candidatura sa au votat 54 de deputați ai Partidului «Acțiune și solidaritate» (PAS). Anterior, el ocupase funcția de membru al Comisiei electorale centrale, precum și de consilier al prim-ministrei Natalia Gavrilița. Plus la asta, A.Musteață mai este și membru al Consiliului director Metalferos S.A.

Șeful SIS este originar din Ungheni, este licențiat în științe politice cu specializarea relații internaționale. Are susținut masteratul în domeniul securității naționale, precum și al politicii și administrării europene.

Înainte de a intra în serviciul public, timp de 8 ani – între 2013 și 2020 – a lucrat la Fondul Soros în Moldova. A ocupat funcțiile de director al Departamentului bunei guvernări (2018 – 2020), conducător de proiect (2017 – 2018), coordonator de programe (2013 – 2018). Anterior, Mustață a activat în Consiliul național al tineretului din Moldova: la început - conducător de proiect, apoi – secretar general al organizației. A mai fost și expert afiliat al Centrului informare și documentare NATO în Republica Moldova.

«Persoană onestă, cumsecade»

Diana Caraman, deputată din BCS, i-a pus o întrebare privind experiența de muncă în sfera de profil. Acesta a răspuns, că a avut tangențe cu sectorul de securitate doar din punct de vedere științific și de cercetare. Deputatul PAS Adrian Băluțel a spus, că aceasta este o practică europeană normală – numirea în această funcție a unei persoane din afara sistemului, care să poată asigura controlul necesar al activității serviciilor speciale.

Au mai răsunat opinii despre un posibil conflict de interese în activitatea de serviciu, dat fiind că Mustață, plus la cetățenia moldovenească, are și pașaport românesc. Totuși, autoritățile nu văd careva riscuri în acest fapt, și cred că pe prim plan trebuie să fie integritatea și calitățile profesionale. «Nu este o problemă, din moment ce este constituțional», - a menționat ulterior, în acest context, Maia Sandu.

«Confirm că dețin cetățenia unui alt stat, la fel ca și cca 1 milion de cetățeni ai Moldovei. Cetățeni care își iubesc țara la fel ca mine, și muncesc în interesele țării. În toată activitatea mea profesională, mai bine de 10 ani, eu am lucrat numai pentru dezvoltarea acestei țări, a serviciilor prestate pentru dezvoltarea democrației, supremației legii, a drepturilor omului. Noi am organizat în Moldova și multe acțiuni de binefacere», - a spus Musteață.

Însă experții atrag atenția, că înainte de toate problema constă în regulile prevăzute de legislație, care conțin anumite cerințe față de personalul serviciilor speciale din Moldova. P. (5) al art. 14 din Legea privind SIS stipulează clar: «Pe perioada de activitate în cadrul Serviciului angajații nu pot deține cetățenia altui stat ». În pofida acestei prevederi, autoritățile susțin că directorul SIS nu este angajatul instituției, respectiv această restricție nu-l privește.

Drept argument, este folosit faptul că împuternicirile conducătorului au fost descrise în art.13 al aceleiași legi: «Conducerea Serviciului». Reieșind din acest articol, în Moldova s-a ajuns la concluzia că cerințele care se aplică față de angajați nu se aplică și în raport cu șeful SIS, fapt care a trezit nedumerirea multor comentatori.

Asta în timp ce se cunoaște, că noul șef al serviciilor speciale moldovenești este în relații bune nu doar cu șefa guvernului, dar și cu președinta Maia Sandu, care a sprijinit numirea lui în noua funcție. Șefa statului a fost oaspetele ședinței în plen a parlamentului, ea a apărut în sală în clipa în care directorul SIS depunea jurămîntul. Sandu a luat loc în prezidiul parlamentului fără a face vre-o declarație.

Ulterior ea a dat o caracteristică măgulitoare noului director SIS. «Este o persoană onestă, cumsecade, care posedă abilități și cunoștințe în domeniul dat. Eu cred că este important să avem o persoană din afara sistemului. Sper foarte mult, că împreună cu Alexandru Mustață vom putea finaliza reformarea instituției, pentru ca aceasta să fie puternică și independentă », - a spus președinta.

Imediat după numire și depunerea jurămîntului, președinta Maia Sandu l-a prezentat pe noul șef echipei SIS. Șefa statului a îndemnat angajații instituției să continue activitatea de contracarare a riscurilor și amenințărilor pentru securitatea națională, mai ales în contextul situației complicate din regiune.

În adresarea sa președinta a acordat destulă atenție reformării serviciilor speciale. Ea a menționat așteptările înalte ale societății în raport cu SIS, precum și importanța schimbărilor în activitatea instituției. Potrivit președintei, deja în viitorul apropiat trebuie să fie prezentate rezultate concrete. În opinia sa, o atenție deosebită trebuie acordată pregătirii corpului ofițeresc pentru provocările actuale și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Alexandru Mustață, noul director SIS, și-a sonorizat prioritățile pentru timpul imediat următor. Printre acestea – analiza multilaterală a activității instituției, examinarea documentelor politice în domeniul securității naționale, lupta cu corupția, consolidarea monitorizării democratice a SIS și prin control parlamentar, dar și prin sporirea încrederii din partea cetățenilor Moldovei. El intenționează să facă mai transparentă activitatea serviciilor speciale, să asigure un dialog permanent cu societatea și să promoveze cultura securității.

Experții menționează, că în perspectivă activitatea SIS se va axa ca și mai înainte pe prevenirea și combaterea corupției, care subminează securitatea națională. Cel mai probabil, serviciile speciale vor spori numărul investigațiilor unor asemenea cazuri, în special a celor care au urmări social-economice majore.

SIS urmează să acorde mai multă atenție proceselor de corupție în așa sectoare, ca cel financiar-bancar și vamal, precum și structurile de stat, sistemul judiciar, ramurile strategice ale economiei naționale. La SIS, este așteptată o reconfigurare a forțelor și sporirea activității din partea unității specializate în verificarea integrității, care a fost formată în septembrie. 2021 .

Observatorii cred că în scurt timp SIS va veni cu o nouă solicitare de împuterniciri suplimentare, cu aprobarea așa numitului ”mandat al securității”. Este vorba despre anumite împuterniciri ale serviciilor speciale, care asigură oportunități vaste de interceptare a informației și de investigare a crimelor ce țin de situații extreme, terorism, spionaj, criminalitate transfrontalieră.

«A fost o decizie politică»

Experții menționează, că printre susținătorii președintei Maia Sandu chemările de a schimba conducerea SIS erau vehiculate demult. În mod repetat, același lucru a fost sugerat și din exterior, în special din România. În particular, Ciprian Ciubuc, membru al camerei deputaților din partea Alianței pentru unirea românilor (AUR) , a tot chemat-o pe președinta RM să-l demită pe Esaulenco, fiind nemulțumit de pretențiile SIS față de activitatea și sursele de finanțare ale AUR în Moldova.

Spre exemplu, anul trecut, susține AUR, SIS a cerut excluderea formațiunii politice din cursa electorală pe motiv că folosește resurse financiare și consultanți străini. Ciubuc a mai declarat că și PAS are «consilieri germani, pe care nu-i afișează», dar «nimeni nu-i vede și nu-i aude». Deoarece SIS vedea o problemă în faptul că AUR a invitat specialiști din România, în opinia deputatului român acesta este un motiv pentru a lua măsuri față de conducerea instituției și a-l demite pe Esaulenco.

Mulți comentatori au presupus, că printre cauzele remanierii de cadre în conducerea SIS au fost recentele evenimente ce țin de ex-președintele Igor Dodon, căruia procuratura îi incriminează un șir de infracțiuni – de la corupție la înaltă trădare. În operațiunea contra lui Dodon au fost implicate trei departamente, inclusiv grupul ALFA al Serviciului informații și securitate, care se supune direct președintei țării.

Astfel, fostul deputat Valeriu Munteanu este convins că la SIS deciziile de personal țin de urmărirea penală a lui Igor Dodon. În opinia sa, autoritățile nemulțumite de mersul anchetei cred că aceasta stagnează, iar activitatea serviciilor speciale este ineficientă.

În același timp, deputatul BCS Grigore Novac crede că «fostul șef al SIS are suficient intelect pentru a nu se implica în nelegiuirile care au loc în Moldova». În opinia socialistului, una dintre cauzele demiterii acestuia putea fi faptul, că el a refuzat să manifeste flexibilitate în chestiunile cu context politic. «Probabil, nu a fost ascultător, nu permitea sau nu executa ordinele ilegale. Eu cred că este o mișcare destul de deșteaptă. El nu a plecat benevol. Esaulenco înțelegea: cu fiecare pas făcut, urmările pot fi tot mai neplăcute», - a spus Novac în emisia unui post de televiziune.

Pe de altă parte, deputatul PAS Oazu Nantoi crede că demisia lui Esaulenco nu are tangențe cu dosarele penale împotriva ex-președintelui. «Am auzit că Esaulenco a atins vîrsta de pensionare. SIS trebuie reformat, în special reieșind din evenimentele dramatice, care se desfășoară în imediata apropiere », - a declarat Nantoi.

Andrei Năstase, ex-președintele Platformei «Demnitate și Adevăr», menționează că activitatea serviciilor speciale moldovenești ridică multe semne de întrebare. «În Moldova se vorbește prea mult despre această structură. De fapt, despre asemenea instituții se vorbește puțin, și ele mai puțin se afișează. La noi totul este invers, despre SIS și activitatea lui s-a vorbit mult, dar el a făcut puțin», - crede Năstase.

Din spusele sale, funcția de director SIS este foarte importantă și de persoana care o deține depinde direcția de dezvoltare a multor evenimente în Moldova. Politicianul spune că selectarea pentru această funcție a încă unui «discipol Harvard» - nu este cea mai bună idee. «În asemenea structuri trebuie numiți oameni experimentați, cu caracter și voință politică », - subliniază Năstase.

Observatorul politic Anatol Țăranu menționează, că în 30 de ani de independență a Republicii Moldova SIS așa și nu a fost scos de sub controlul politic al celor veniți la putere cu ajutorul acestei instituții, și a lucrat nu în interesul statului, ci în interesul anumitor grupuri. «Chiar dacă există versiunea oficială a plecării lui Esaulenco, a fost o decizie politică. I s-a spus că trebuie să plece. Nu este exclus, că i s-a permis să mai fie în funcție ceva timp, ca să atingă vîrsta de pensionare. SIS are nevoie de o curățare serioasă », – menționează Țăranu.

Victor Surujiu


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:00 Apple anunță o nouă prezentare
2:30 Lămîia și bicarbonatul de sodiu – un amestec terapeutic puternic!
2:00 10 fapte despre avioane care vă vor surprinde
1:00 În Marea Britanie a fost concepută o brînză fără lactate, din mazăre
0:30 Dacă vrei să conduci țara, atunci arată mai întîi cum conduci cu familia
0:00 Descoperire nouă: O substanță din care e alcătuit nucleul Pămîntului iese la suprafață
23:30 A fost dezvăluit pericolul cărnii de pui din supermarketuri
23:00 Comportamentul balenelor ucigașe din oceanul Pacific s-a schimbat
22:30 A fost descoperit pericolul gătitului la lemne și cărbuni
21:30 Sub gheaţa Antarcticii a fost descoperit un peisaj de dealuri şi văi înverzite
21:00 Gripa aviară, detectată pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii
20:32 Viaţa pe Pămînt este 'sub asediu'
20:00 Hamas a folosit linii de telefonie clasică în tunelurile de sub Gaza
19:30 Actorul Jeremy Renner a relatat cum l-a schimbat accidentul în care a fost la un pas de moarte
19:23 Un nou Punct modern de Asistență Medicală Urgentă, cu o investiţie de 3,9 milioane de lei, deschis la Ocniţa
19:17 (video) Premieră chirurgicală în Moldova. O tânără diagnosticată cu chist pancreatic, salvată de medicii de la SCR „Timofei Moșneaga”: „Mă simt ca un copil”
19:07 Soldații ruși au lansat un atac în apropierea centralei nucleare din Hmelnâțkâi. Cele mai importante evenimente din a 609-a zi de război
19:00 Fiul lui Netanyahu, criticat de soldații israelieni pentru că a rămas în SUA
18:58 LIVE TEXT/ Un adolescent de 13 ani a murit în urma bombardamentelor rusești. Război în Ucraina, ziua 608
18:54 (video) Dorin Recean s-a întâlnit la Bruxelles cu Josep Borrell și comisarul european pentru vecinătate și extindere: „Viitorul Moldovei este în UE”
18:41 ( VIDEO)„Plouă cu bani”. Un influencer a aruncat un milion de dolari dintr-un elicopter, deasupra unui câmp din Cehia
18:34 Prognoză: Economia Germaniei o va depăși pe cea a Japoniei
18:29 (video) Stoianoglo, la doi ani de la „scoaterea din PG” cu mascați: Am înțeles deodată că această guvernare vrea să ia instituția, chiar și cu metode abuzive
18:28 După trei săptămâni de haos, republicanii au reușit să-și aleagă un președinte la Camera Reprezentanților
18:15 Armenia este pregătită să continue negocierile cu Azerbaidjanul privind acordul de pace
18:13 Citiți joi în ZdG: Ion Chicu: escortese mediatice sunteți, nu reporteri. Interviu cu Artur Proidacov, profesor de limbă și literatură ucraineană și deținător al Premiului Global în Pedagogie 2023
18:00 Anunț privind lansarea unui concurs de proiecte investiţionale
18:00 Robert Fico a fost numit premier al Slovaciei pentru a patra oară: „Libertatea vine din est”
17:57 Rusia anunță testarea cu succes a capacității sale nucleare prin simulrea unui atac masiv de represalii
17:52 Record de temperatură în Moldova
17:49 Stoianoglo a spus ce legături are cu Platon
17:37 Un post de televiziune, avertizat public pentru „lipsă de rigoare și acuratețe în redactarea și prezentarea știrilor”, după mai multe petiții înaintate de Ion Ceban
17:36 Moldova a înregistrat cele mai călduroase zile din ultimii 136 de ani
17:30 Un uragan catastrofal va lovi Mexicul
17:19 Replici între Irsael și ONU, după ce secretarul general al Națiunilor Unite a declarat că „atacurile Hamas nu au avut loc în vid”. Israelul cere demisia acestuia
17:15 Stoianoglo este sigur că va fi restabilit în funcție
17:15 Egiptul își "arată mușchii" la granița cu Israelul, demonstrîndu-și puterea militară 
17:06 WSJ: Israelul a acceptat să-şi amâne operaţiunile terestre în Fâşia Gaza
17:00 Meci amical între deținuți și veteranii FMF
16:59 Fetița de patru ani, rănită în carnagiul de la Bahmut, a ieșit din comă: Ce spun medicii
16:59 Nativii acestor zodii se vor întoarce la foștii iubiți pana la finalul lunii octombrie 2023. De ce ajung să facă un asemenea gest
16:58 Terapie nou descoperită: Cum ar putea fi tratată demența în viitorul apropiat FĂRĂ medicamente
16:50 Curtea de Apel București a decis începerea judecării lui Ion Iliescu în dosarul Revoluției române din 1989
16:48 Schema prin care o singură familie din SUA a încasat 14.000 de bilete câștigătoare la loterie
16:47 Stoianoglo: ”Toată lumea înțelege că împotriva procurorului general au fost făcute ilegalități”
16:39 Noul ajutor oferit de Comisia Europeană pentru Moldova: 72,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie
16:30 Activitățile economice continuă să scadă în zona euro
16:30 Kadîrov a ajuns să fie CONTESTAT de propagandiștii „Z”, după ce a luat o decizie controversată. Aceștia au cerut intervenția Kremlinului
16:22 Stoianoglo: Eu am dorit să construiesc o procuratură corectă
16:21 LIVE TEXT/ Armata rusă a bombardat Hersonul. Între timp, circa 800 de copii sunt evacuați în mod obligatoriu din regiune. Război în Ucraina, ziua 608
16:17 Aproape 7 670 000 de buletine de vor fi tipărite pentru alegerile din 5 noiembrie: Care este valoarea tirajului
16:15 Cum mențin contacte Rusia și Ucraina
16:11 Robert Fico, simpatizant al Kremlinului, a fost numit pentru a patra oară premier al Slovaciei
16:06 Echipa #diez îți sugerează cinci evenimente pentru a spori productivitatea săptămânii. Unde poți merge joi, 26 octombrie
16:03 Trucul banal prin care cartofii vor rămâne proaspeți toată iarna, fără să încolțească. Unde trebuie să-i păstrezi
16:00 În satul Hîjdieni din raionul Glodeni, a fost montată o stație de tratare a apei
15:59 Dorin Recean a RAPORTAT la Bruxelles despre progresele înregistrate în implementarea celor NOUĂ recomandări ale Comisiei Europene: „Viitorul R. Moldova este în Uniunea Europeană”
15:58 Avertisment al oamenilor de știință: viața pe Pământ este „sub asediu”
15:53 Ciucă, la summitul Platformei „Crimeea”: Viitorul R. Moldova, Ucrainei și Georgiei în structurile europene, unica soluție pentru libertate și democrație
15:45 Turcia este pregătită să fie garant pentru Palestina în cadrul acordului cu Israelul
15:40 Ancora unei nave chineze a tăiat gazoductul din Marea Baltică, susține Finlanda
15:38 Premierul Dorin Recean, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Josep Borrell şi cu Olivér Várhelyi. Discuţiile purtate
15:30 Mai multe terenuri cu diverse destinații vor fi expuse la o licitație în capitală
15:29 CAPCANE // Escrocii folosesc AI pentru a imita vocile celor dragi. Evitați aceste numere
15:17 Delegaţie a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, la Chişinău. Principalele puncte de discuţie cu Maia Sandu
15:15 Moldova ar putea avea un nou cod funciar
15:11 (foto) Cum s-a desfășurat prima ediție a „Moldova Women Forum 2023”
15:03 Cine este vinovat de condamnarea R. Moldova la CtEDO în privința suspendării lui Stoianoglo?
15:01 Deconectări programate de lumină, pentru 26 octombrie
15:01 O nouă companie avia a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 O nouă companie aeriană a anunțat că va opera zboruri din și spre Tel Aviv
15:01 Va primi oare Moldova dividende din Planul de reconstrucție a Ucrainei, și ce are cu asta Aeroportul internațional Chișinău?
15:00 Sondaj Noi.md: Ion Ceban favorit al cursei electorale din Chișinău
14:59 Duma de Stat a Rusiei aprobă o lege care restricţionează accesul mass-mediei la alegerile prezidenţiale
14:56 Președintele României, Klaus Iohannis, va susține deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și R. Moldova, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins
14:54 Accesul mass-media la alegerile prezidenţiale din Rusia, restricționat prin lege
14:50 Ştiai? De ce există oglinzi în lifturi
14:38 R. Moldova are un birou la Haga: Biroul procurorului de LEGĂTURĂ la Eurojust, deschis în prezența procurorului general interimar Ion Munteanu
14:32 Un bărbat, reținut de ofiţerii CNA într-un dosar de trafic de influență. A primit mită de 1800 de euro
14:30 Inesa Zagoret, tânără care a realizat un stagiu de practică în Parlamentul German: „A fi martor în direct la dezbaterile Bundestagului a fost mai presus de ceea ce vezi online”
14:30 La Haga a fost deschis biroul Procurorului de legatura al Republicii Moldova la Eurojust
14:30 Carp, care a depus plângerea ce l-a suspendat, apoi demis pe Stoianoglo, după condamnarea la CtEDO: E pe procedură, nu că nu ar fi făcut ceea ce i s-a invocat
14:27 Cetățean străin reținut de CNA. Ce acuzații i se aduc
14:25 Justiția română dă undă verde judecării fostului președinte, Ion Iliescu, în „Dosarul Revoluției”: Cine mai este vizat
14:25 R. Moldova primește 50 de milioane de euro sub formă de împrumut din asistența macrofinanciară oferită de UE. Granturi în valoare de 22,5 milioane de euro ar urma să fie deblocate până la finalul lunii
14:21 A început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. În total vor fi tipărite circa 7 670 000 de buletine de vot
14:20 Modificări în Legea privind activitatea sanitară veterinară
14:09 Un cetățean străin, care pretindea că are „influență” asupra factorilor de decizie de la SIS și Inspectoratul General de Migrație, percepea mii de euro pentru legalizarea aflării pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor altor state
13:28 Tinerii interesați de democrație în era digitală sunt invitați la o conferință. Află cum poți combate dezinformarea cu ajutorul tehnologiilor
13:20 Șase posturi de televiziune, sancționate cu 72 000 de lei pentru reflectarea campaniei electorale, deși au spus anterior că nu o vor face
7:02 25 octombrie, Ziua Armatei Române. Ziua eliberării totale a teritoriului național de sub ocupația ungaro-germană
13:24 Alexandru Tănase, despre concursul organizat pentru șefia Procuraturii Generale: „Instituția concursului a fost compromisă lamentabil și nimeni nu are prea multe așteptări”
13:21 Eșec de proporții pentru guvernarea PAS și Maia Sandu. R. Moldova pierde la CEDO în cazul Stoianoglo. Statul va plăti despăgubiri de milioane
11:24 (video) Stare de alertă în Turcia: Atac terorist la Ankara, lângă sediul Parlamentului. Un atacator s-a detonat, doi polițiști răniți
11:23 Fiind parte a UE, R. Moldova va fi dominată de deciziile altor state? Explicația expertului în politici și reforme europene
11:21 Moldova va exporta în China semințe de struguri
11:00 Cu ce se ocupă colectivul Filarmonicii Naționale în așteptarea construcției noii sale clădiri
10:42 Și-a ticsit bagajul cu țigări și intenționa să le transporte ilegal în Marea Britanie
10:38 LIVE TEXT/ Biden: nu putem în niciun caz să permitem ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt. 585 de zile de război în Ucraina
10:21 Tinerii absenți pe listele electorale. „Problema nu e în vîrsta tinerilor, dar în lipsa de mentori”