Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ce se ascunde în spatele schimbărilor de personal la SIS ?

Alexandru Musteață, directorul Serviciululi informații și securitate (SIS) și-a început mandatul și a sonorizat principalele priorități pentru viitorul apropiat, printre care – lupta cu corupția la diferite niveluri, renovarea politicilor de securitate națională, îmbunătățirea imaginii departamentului și transparența mai mare în activitatea lui.

Experții așteaptă o reconfigurare a forțelor în interiorul instituției, precum și intensificarea activității anticorupție în sectoarele financiar-bancar, fiscal și vamal, în structurile de stat, sistemul judiciar, ramurile strategice ale economiei naționale. Foarte probabil ca SIS să vină cu o nouă solicitare de împuterniciri suplimentare, cu aprobarea așa numitului ”mandat al securității”.

Mulți comentatori au presupus, că una dintre cauzele remanierii de cadre în eșalonul superior al SIS au fost recentele evenimente ce țin de ex-președintele Igor Dodon. Unii presupun, că nu este vorba despre o demisionare benevolă, și că fostul director a refuzat să manifeste flexibilitate în chestiunile cu subtext politic. În același timp, se menționează că serviciile speciale în continuare sunt controlate politic și rămîn sub influența intereselor anumitor grupuri.

De la Fondul Soros în serviciile speciale

La finele lunii mai Alexandr Esaulenco , șeful Serviciului informații și securitate, a pus pe masa lui Igor Grosu, președintele parlamentului, cererea de demisie. Drept motiv a fost invocată ”trecerea la un alt loc de muncă”. Conform unor date, el a obținut o funcție diplomatică. Președinta Maia Sandu i-a mulțumit pentru activitate și a menționat, că Esaulenco «a adus un aport important și în multe cazuri reușit ».


Chestiunea privind demisia directorului SIS a fost inclusă pe ordinea de zi a celei mai apropiate ședințe plenare a legislativului. Pentru eliberarea din funcție a lui A.Esaulenco trebuia să voteze 52 de deputați.

Conform legislației, SIS se supune președintelui RM, iar directorul lui este numit de parlament la propunerea șefului statului. Esaulenco a fost numit director SIS pe 25 iunie,2019 la propunerea președintelui de atunci Igor Dododn. Era după demiterea predecesorului său Vasile Botnari, plecarea din PDM și fuga din țară a lui Vladimir Plahotniuc. Anterior, Esaulenco a fost șeful serviciului militar de contraspionaj, iar din noiembrie, 2018 - director adjunct al SIS. Odată cu el, și-a anunțat demisia și unul dintre adjuncții lui – Eugen Rurac.

În ajunul votării, în spațiul public erau discutați mai mulți candidați potențiali la funcția de șef al serviciilor speciale moldovenești. În aceeași seară, în care a devenit cunoscută demisia lui Esaulenco, Maia Sandu a declarat , că autoritățile au deja o candidatură potrivită pentru această funcție – aceasta a fost identificată de aparatul președintei în coordonare cu deputații majorității parlamentare. Sandu a subliniat, că autoritățile vor să consolideze posibilitățile instituției, pentru ca SIS să poată obține un nivel mai înalt de încredere.

Printre posibilele candidaturi era numit Iulian Groza – expert în domeniul politicii externe și administrării publice, membru al Consiliului suprem de securitate și director executiv al Institutului pentru politică europeană și reforme. Însă el a negat aceste zvonuri, scriind pe pagina sa de pe o rețea socială, că nu intenționează să-și schimbe locul de muncă.

Printre posibilele candidaturi mass-media a vehiculat și numele lui Dorin Recean, ministru de interne în anii 2012-2014 și actual consilier al președintei Maia Sandu în probleme de apărare și securitate națională, secretar al Consiliului suprem de securitate. O altă candidatură, ce putea concura cu alți pretendenți, era Serghei Druță, director adjunct SIS, care deține această funcție din noiembrie, 2021. Acesta are în spate diferite funcții, inclusiv de conducere, în instituția dată.

Chiar înainte de votare s-a aflat că autoritățile mizează pe o persoană bine cunoscută partidului aflat la guvernare pentru activitatea în echipa prim-ministrei Natalia Gavrilița. Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor (BCS ) Bogdan Țîrdea a scris pe canalul său de telegram, că «fostul angajat al Fondului Soros va fi numit director al Serviciului informații și securitate». «Este Alexandru Mustață, a cărui candidatură a fost propusă parlamentului spre examinare», - a scris Țîrdea.

Alexandru Musteață, de 34 de ani, a fost numit șef al SIS pe 2 iunie, pentru un termen de 5 ani. Pentru candidatura sa au votat 54 de deputați ai Partidului «Acțiune și solidaritate» (PAS). Anterior, el ocupase funcția de membru al Comisiei electorale centrale, precum și de consilier al prim-ministrei Natalia Gavrilița. Plus la asta, A.Musteață mai este și membru al Consiliului director Metalferos S.A.

Șeful SIS este originar din Ungheni, este licențiat în științe politice cu specializarea relații internaționale. Are susținut masteratul în domeniul securității naționale, precum și al politicii și administrării europene.

Înainte de a intra în serviciul public, timp de 8 ani – între 2013 și 2020 – a lucrat la Fondul Soros în Moldova. A ocupat funcțiile de director al Departamentului bunei guvernări (2018 – 2020), conducător de proiect (2017 – 2018), coordonator de programe (2013 – 2018). Anterior, Mustață a activat în Consiliul național al tineretului din Moldova: la început - conducător de proiect, apoi – secretar general al organizației. A mai fost și expert afiliat al Centrului informare și documentare NATO în Republica Moldova.

«Persoană onestă, cumsecade»

Diana Caraman, deputată din BCS, i-a pus o întrebare privind experiența de muncă în sfera de profil. Acesta a răspuns, că a avut tangențe cu sectorul de securitate doar din punct de vedere științific și de cercetare. Deputatul PAS Adrian Băluțel a spus, că aceasta este o practică europeană normală – numirea în această funcție a unei persoane din afara sistemului, care să poată asigura controlul necesar al activității serviciilor speciale.

Au mai răsunat opinii despre un posibil conflict de interese în activitatea de serviciu, dat fiind că Mustață, plus la cetățenia moldovenească, are și pașaport românesc. Totuși, autoritățile nu văd careva riscuri în acest fapt, și cred că pe prim plan trebuie să fie integritatea și calitățile profesionale. «Nu este o problemă, din moment ce este constituțional», - a menționat ulterior, în acest context, Maia Sandu.

«Confirm că dețin cetățenia unui alt stat, la fel ca și cca 1 milion de cetățeni ai Moldovei. Cetățeni care își iubesc țara la fel ca mine, și muncesc în interesele țării. În toată activitatea mea profesională, mai bine de 10 ani, eu am lucrat numai pentru dezvoltarea acestei țări, a serviciilor prestate pentru dezvoltarea democrației, supremației legii, a drepturilor omului. Noi am organizat în Moldova și multe acțiuni de binefacere», - a spus Musteață.

Însă experții atrag atenția, că înainte de toate problema constă în regulile prevăzute de legislație, care conțin anumite cerințe față de personalul serviciilor speciale din Moldova. P. (5) al art. 14 din Legea privind SIS stipulează clar: «Pe perioada de activitate în cadrul Serviciului angajații nu pot deține cetățenia altui stat ». În pofida acestei prevederi, autoritățile susțin că directorul SIS nu este angajatul instituției, respectiv această restricție nu-l privește.

Drept argument, este folosit faptul că împuternicirile conducătorului au fost descrise în art.13 al aceleiași legi: «Conducerea Serviciului». Reieșind din acest articol, în Moldova s-a ajuns la concluzia că cerințele care se aplică față de angajați nu se aplică și în raport cu șeful SIS, fapt care a trezit nedumerirea multor comentatori.

Asta în timp ce se cunoaște, că noul șef al serviciilor speciale moldovenești este în relații bune nu doar cu șefa guvernului, dar și cu președinta Maia Sandu, care a sprijinit numirea lui în noua funcție. Șefa statului a fost oaspetele ședinței în plen a parlamentului, ea a apărut în sală în clipa în care directorul SIS depunea jurămîntul. Sandu a luat loc în prezidiul parlamentului fără a face vre-o declarație.

Ulterior ea a dat o caracteristică măgulitoare noului director SIS. «Este o persoană onestă, cumsecade, care posedă abilități și cunoștințe în domeniul dat. Eu cred că este important să avem o persoană din afara sistemului. Sper foarte mult, că împreună cu Alexandru Mustață vom putea finaliza reformarea instituției, pentru ca aceasta să fie puternică și independentă », - a spus președinta.

Imediat după numire și depunerea jurămîntului, președinta Maia Sandu l-a prezentat pe noul șef echipei SIS. Șefa statului a îndemnat angajații instituției să continue activitatea de contracarare a riscurilor și amenințărilor pentru securitatea națională, mai ales în contextul situației complicate din regiune.

În adresarea sa președinta a acordat destulă atenție reformării serviciilor speciale. Ea a menționat așteptările înalte ale societății în raport cu SIS, precum și importanța schimbărilor în activitatea instituției. Potrivit președintei, deja în viitorul apropiat trebuie să fie prezentate rezultate concrete. În opinia sa, o atenție deosebită trebuie acordată pregătirii corpului ofițeresc pentru provocările actuale și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Alexandru Mustață, noul director SIS, și-a sonorizat prioritățile pentru timpul imediat următor. Printre acestea – analiza multilaterală a activității instituției, examinarea documentelor politice în domeniul securității naționale, lupta cu corupția, consolidarea monitorizării democratice a SIS și prin control parlamentar, dar și prin sporirea încrederii din partea cetățenilor Moldovei. El intenționează să facă mai transparentă activitatea serviciilor speciale, să asigure un dialog permanent cu societatea și să promoveze cultura securității.

Experții menționează, că în perspectivă activitatea SIS se va axa ca și mai înainte pe prevenirea și combaterea corupției, care subminează securitatea națională. Cel mai probabil, serviciile speciale vor spori numărul investigațiilor unor asemenea cazuri, în special a celor care au urmări social-economice majore.

SIS urmează să acorde mai multă atenție proceselor de corupție în așa sectoare, ca cel financiar-bancar și vamal, precum și structurile de stat, sistemul judiciar, ramurile strategice ale economiei naționale. La SIS, este așteptată o reconfigurare a forțelor și sporirea activității din partea unității specializate în verificarea integrității, care a fost formată în septembrie. 2021 .

Observatorii cred că în scurt timp SIS va veni cu o nouă solicitare de împuterniciri suplimentare, cu aprobarea așa numitului ”mandat al securității”. Este vorba despre anumite împuterniciri ale serviciilor speciale, care asigură oportunități vaste de interceptare a informației și de investigare a crimelor ce țin de situații extreme, terorism, spionaj, criminalitate transfrontalieră.

«A fost o decizie politică»

Experții menționează, că printre susținătorii președintei Maia Sandu chemările de a schimba conducerea SIS erau vehiculate demult. În mod repetat, același lucru a fost sugerat și din exterior, în special din România. În particular, Ciprian Ciubuc, membru al camerei deputaților din partea Alianței pentru unirea românilor (AUR) , a tot chemat-o pe președinta RM să-l demită pe Esaulenco, fiind nemulțumit de pretențiile SIS față de activitatea și sursele de finanțare ale AUR în Moldova.

Spre exemplu, anul trecut, susține AUR, SIS a cerut excluderea formațiunii politice din cursa electorală pe motiv că folosește resurse financiare și consultanți străini. Ciubuc a mai declarat că și PAS are «consilieri germani, pe care nu-i afișează», dar «nimeni nu-i vede și nu-i aude». Deoarece SIS vedea o problemă în faptul că AUR a invitat specialiști din România, în opinia deputatului român acesta este un motiv pentru a lua măsuri față de conducerea instituției și a-l demite pe Esaulenco.

Mulți comentatori au presupus, că printre cauzele remanierii de cadre în conducerea SIS au fost recentele evenimente ce țin de ex-președintele Igor Dodon, căruia procuratura îi incriminează un șir de infracțiuni – de la corupție la înaltă trădare. În operațiunea contra lui Dodon au fost implicate trei departamente, inclusiv grupul ALFA al Serviciului informații și securitate, care se supune direct președintei țării.

Astfel, fostul deputat Valeriu Munteanu este convins că la SIS deciziile de personal țin de urmărirea penală a lui Igor Dodon. În opinia sa, autoritățile nemulțumite de mersul anchetei cred că aceasta stagnează, iar activitatea serviciilor speciale este ineficientă.

În același timp, deputatul BCS Grigore Novac crede că «fostul șef al SIS are suficient intelect pentru a nu se implica în nelegiuirile care au loc în Moldova». În opinia socialistului, una dintre cauzele demiterii acestuia putea fi faptul, că el a refuzat să manifeste flexibilitate în chestiunile cu context politic. «Probabil, nu a fost ascultător, nu permitea sau nu executa ordinele ilegale. Eu cred că este o mișcare destul de deșteaptă. El nu a plecat benevol. Esaulenco înțelegea: cu fiecare pas făcut, urmările pot fi tot mai neplăcute», - a spus Novac în emisia unui post de televiziune.

Pe de altă parte, deputatul PAS Oazu Nantoi crede că demisia lui Esaulenco nu are tangențe cu dosarele penale împotriva ex-președintelui. «Am auzit că Esaulenco a atins vîrsta de pensionare. SIS trebuie reformat, în special reieșind din evenimentele dramatice, care se desfășoară în imediata apropiere », - a declarat Nantoi.

Andrei Năstase, ex-președintele Platformei «Demnitate și Adevăr», menționează că activitatea serviciilor speciale moldovenești ridică multe semne de întrebare. «În Moldova se vorbește prea mult despre această structură. De fapt, despre asemenea instituții se vorbește puțin, și ele mai puțin se afișează. La noi totul este invers, despre SIS și activitatea lui s-a vorbit mult, dar el a făcut puțin», - crede Năstase.

Din spusele sale, funcția de director SIS este foarte importantă și de persoana care o deține depinde direcția de dezvoltare a multor evenimente în Moldova. Politicianul spune că selectarea pentru această funcție a încă unui «discipol Harvard» - nu este cea mai bună idee. «În asemenea structuri trebuie numiți oameni experimentați, cu caracter și voință politică », - subliniază Năstase.

Observatorul politic Anatol Țăranu menționează, că în 30 de ani de independență a Republicii Moldova SIS așa și nu a fost scos de sub controlul politic al celor veniți la putere cu ajutorul acestei instituții, și a lucrat nu în interesul statului, ci în interesul anumitor grupuri. «Chiar dacă există versiunea oficială a plecării lui Esaulenco, a fost o decizie politică. I s-a spus că trebuie să plece. Nu este exclus, că i s-a permis să mai fie în funcție ceva timp, ca să atingă vîrsta de pensionare. SIS are nevoie de o curățare serioasă », – menționează Țăranu.

Victor Surujiu