26 octombrie: Ziua în care s-au născut marii artiști Corina Chiriac și Nicolae Furdui Iancu. Când au debutat pe plan național și internațional

Un eveniment ce a marcat istoria zilei de 26 octombrie a fost victoria lui Ștefan cel Mare în bătălia de la Codrii Cosminului. Secole mai târziu, în această zi s-au născut personalități de seamă ale țării noastre, printre care interpreta de muzică ușoară, Corina Chiriac, cântărețul de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu și fostul fotbalist, Cristi Chivu.

Interpreta de muzică ușoară, Corina Chiriac FOTO Arhivă

1497: Bătălia de la Codrii Cosminului

Victoria armatelor conduse de domnul Moldovei, Ştefan cel Mare (1457-1504), asupra armatelor poloneze invadatoare, conduse de regele Ioan Albert.

Bătălia de la Codrii Cosminului FOTO Arhivă

În timpul bătăliei, Ștefan cel Mare a folosit terenul accidentat și pădurile din Codrii Cosminului pentru a-și avantaja trupele sale. Acest teren a îngreunat manevrele cavaleriei poloneze și a permis forțelor moldovene să atace cu succes. În cele din urmă, Moldova a obținut o victorie semnificativă, iar regele Ioan I Albert al Poloniei și-a pierdut viața în luptă.

Această bătălie a consolidat reputația lui Ștefan cel Mare ca lider militar priceput și a consolidat suveranitatea Moldovei asupra teritoriilor sale.

1673: S-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (1710-1711)

Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost un important personaj al istoriei românești, devenind domnul Moldovei de două ori, în martie-aprilie 1693 și ulterior între 1710 și 1711.

Dimitrie Cantemir FOTO Arhivă

Domnia sa este doar unul dintre aspectele fascinante ale vieții sale, deoarece a fost un om cu multiple talente și interese, un adevărat erudit al umanismului românesc.

Dimitrie Cantemir a fost fiul domnului Moldovei, Constantin Cantemir. La moartea tatălui său în 1693, a fost proclamat domn, urmând modelul domnului Constantin Brâncoveanu. Cu toate acestea, Poarta Otomană nu l-a confirmat în domnie, alegându-l în locul său pe Constantin Duca.

A urmat o perioadă de exil la Constantinopol, unde a îndeplinit funcția de capuchehaie, fiind trimis la Poartă ca garant al fidelității. A fost și martorul înfrângerii oștilor otomane ale sultanului Mustafa al II-lea în fața austriecilor, în luptele de la Petrovaradin și Zenta, unde a avut ocazia să constate decadența Imperiului Otoman.

În 1710, Cantemir a fost adus încă o dată la domnia Moldovei, iar misiunea sa era de a supraveghea conducerea domnului Brâncoveanu, suspectat de neloialitate față de Poarta Otomană. În schimb, a fost cel care a încheiat un tratat cu Imperiul Rus, condus de Petru cel Mare. Cu toate acestea, armata rusă, sprijinită de moldoveni, a suferit o înfrângere înfricoșătoare în Bătălia de la Stănilești, în fața armatei otomane.

Ca urmare, Cantemir a fost nevoit să se refugieze în Rusia, unde și-a petrecut restul vieții în mijlocul preocupărilor intelectuale. Acolo, el a continuat să-și dezvolte cariera sa de om de cultură, devenind membru al Academiei de Științe din Berlin. Este recunoscut pentru contribuțiile sale în domenii precum enciclopedie, etnografie, geografie, filozofie, istorie, lingvistică, muzicologie și compoziție.

1807: S-a născut Barbu Catargiu, om politic şi publicist, prim-ministru al României

Barbu Catargiu s-a născut la București (Țara Românească), în data de 26 octombrie 1807 într-o familie boierească cu rădăcini adânci în istoria românească.

Barbu Catargiu FOTO Arhivă

A fost fiul marelui vornic Ștefan Catargiu și al Țiței (Stanca) Văcărescu, fiica banului Barbu Văcărescu. Este de menționat și faptul că Barbu Catargiu era descendent direct al domnitorului Constantin Brâncoveanu.

După ce a petrecut o perioadă în străinătate (între 1825 și 1834), în special în Franța, unde a urmat studii de litere, drept, istorie, filosofie și economie politică la Paris, Catargiu s-a întors în țară în 1834. Acolo, a frecventat cercurile culturale și politice ale vremii, cum ar fi „Societatea Filarmonică”, unde a interacționat cu alte figuri notabile precum Ion Câmpineanu și Ion Heliade Rădulescu. A început să-și contureze cariera politică ca adversar al domnitorilor Alexandru Ghica și Gheorghe Bibescu, chiar dacă era înrudit cu ultimul dintre aceștia.

În 1837, s-a alăturat Adunării Obștești a Țării Românești, iar cinci ani mai târziu a fost numit director al Departamentului Dreptății, apoi a fost ridicat la rangul de culcer.

Barbu Catargiu s-a căsătorit cu Caterina Parravicini, care avea origini ruse. Cuplul a avut un singur copil, o fiică numită Marița, care s-a căsătorit ulterior cu consulul Franței la București.

El a fost un adversar al măsurilor violente și nu s-a implicat în evenimentele revoluționare din 1848. În schimb, a ales să călătorească în străinătate pentru a studia viețile civile și sistemele de stat din țări precum Austria, Franța și Marea Britanie.

În timpul domniei lui Barbu Știrbei, el a ocupat funcții importante și a devenit un aprig apărător al intereselor boierimii. Cu abilitățile sale oratorice, cultura și energie, a devenit o personalitate marcantă a partidului conservator.

A revenit pe scena politică în timpul căimăcămiei reacționare și a devenit ministru de Finanțe. În 1859, a susținut alegerea lui Gheorghe Bibescu ca Domn al Țării Românești. La 22 ianuarie 1862, după recunoașterea Unirii Principatelor Române de către Marile Puteri, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a numit pe Catargiu pentru a forma primul guvern unitar al țării.

Ca prim-ministru, el a introdus un proiect de lege agrară conservator, care a provocat o dezbatere intensă. Opoziția liberală și progresistă a fost în dezacord cu acest proiect, care nu prevedea împroprietărirea țăranilor cu loturile pe care le lucrau, ci în schimb propunea constituirea unui pământ comun pentru fiecare familie țărănească, cuprinzând câte 3 pogoane. Cu toate acestea, majoritatea Adunării era formată din mari proprietari care au susținut proiectul. Opoziția a organizat proteste publice și campanii de presă, iar tensiunile au crescut rapid.

Pe 11 iunie 1862, într-o zi în care se aniversau 14 ani de la Revoluția de la 1848, opoziția a organizat o mare demonstrație pe „Câmpia Libertății” de pe Dealul Filaretului. Adunarea legislativă a votat legea rurală, dar domnitorul Cuza a refuzat să o promulge.

În ziua de 8 iunie 1862, Barbu Catargiu a fost asasinat, iar presupusul asasin a fost Gheorghe Bogati.

1850: S-a născut Grigore Tocilescu, istoric, arheolog, vicepreşedinte al Academiei Române

S-a născut la Fefelei, Prahova. Și-a început studiile la școala primară și gimnaziul din Ploiești, continuând apoi la liceul Sf. Sava din București. La Universitatea din București urmează literele, filosofia și dreptul. După absolvire, a călătorit în străinătate pentru a-și perfecționa educația.

Grigore Tocilescu FOTO Wikipedia

În Praga, a obținut un doctorat în filosofie la secția istorică, apoi și-a continuat studiile la Viena, specializându-se în arheologie și epigrafie. Studiile sale variate l-au pregătit ca jurist, filolog clasic și istoric slavist.

Una dintre primele sale contribuții notabile a fost călătoria la Muzeul Rumianțov din Moscova, în anul 1877, unde a copiat cartea „De-nceputul lumiei de-ntâiu” de Mihail Moxa. Copia acestui manuscris a fost trimisă lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, care a publicat-o în lucrarea „Cuvente den batrâni” (vol. I, 1878). Această carte reprezintă o istorie universală care acoperă o gamă largă de subiecte, de la creația lumii până la evenimentele semnificative ale istoriei românești și europene.

Grigore Tocilescu și-a continuat studiile în Franța, unde a urmat cursuri la Collège de France și École Pratique de Hautes-Etudes (Sorbona), concentrându-se pe opera lui Dimitrie Cantemir.

Întors în țară, Tocilescu a devenit directorul Muzeului Național de Antichități și profesor de istorie antică și epigrafie la Universitatea București în anul 1881. El a fost un promotor al cercetărilor arheologice românești din zona Dobrogei.

Una dintre realizările sale notabile este coautoratul la lucrarea „Marele Dicționar Geografic al României”, publicată în 5 volume la București, în perioada 1898-1902. De asemenea, Grigore Tocilescu a servit ca secretar general la Ministerul Învățământului și a fost ales de mai multe ori ca senator conservator.

A fost unul dintre primii istorici care s-au preocupat de studiul civilizațiilor antice de pe teritoriul Daciei. El a lăsat în urma sa trei lucrări impresionante: „Dacia înainte de romani”, „Monumentul de la Adamclisi” în colaborare cu O. Benndorf și G. Niemann și „Fouilles et recherches archéologiques en Roumanie”. Pe lângă activitatea sa istorică și arheologică, Grigore Tocilescu s-a dedicat și colectării de folclor, lăsând o moștenire semnificativă în acest domeniu.

1913: S-a născut Charlie Barnet, compozitor şi cântăreţul american de jazz

Barnet s-a născut în New York City, fiind fiul lui Charline (Daly) și Willard Barnet. Părinții săi s-au despărțit când el avea doar doi ani, fiind crescut de mama sa și bunicii acesteia. Bunicul său, Charles Frederick Daly, a fost vicepreședinte al companiei feroviare New York Central Railroad, bancher și om de afaceri.

Charlie Barnet FOTO Wikipedia

În timpul adolescenței, Barnet a învățat să cânte la pian și saxofon, deși familia sa își dorea ca el să devină avocat. Cu toate acestea, pasiunea lui a fost întotdeauna muzica și a început să cânte în turnee alături de diverse trupe.

La vârsta de 16 ani, Barnet a cântat în trupa lui Jean Goldkette și a ajuns în New York, unde s-a alăturat formației lui Frank Winegar. În anii '30, a încercat să promoveze muzica de swing la Hollywood, dar aceasta era în declin, din cauza Marii Crize Economice.

Cel mai mare succes al lui Barnet a venit între 1939 și 1941, când a devenit cunoscut pentru înregistrarea sa a piesei „Cherokee”, compusă de Ray Noble și Billy May.

În 1944, Barnet a dat din nou lovitura cu piesa „Skyliner”. Mai târziu, a trecut de la muzica de swing la stilul bebop.

Un aspect notabil al carierei lui Barnet a fost angajamentul său în promovarea diversității în cadrul orchestrei sale. El a angajat un număr semnificativ de muzicieni afro-americani, ceea ce era neobișnuit la vremea respectivă. Printre aceștia s-au numărat trâmbițașii Roy Eldridge și Frankie Newton, precum și basistul John Kirby.

În cariera sa, a fost cunoscut pentru personalitatea sa extrovertită și pentru petrecerile sale sălbatice.

După retragerea sa, în 1949, pe fondul pierderii interesului pentru muzică, a continuat să aibă apariții ocazionale. În 1956, a lansat albumul „Dance Bash”, care conținea înregistrări realizate între 1947 și 1952.

Charles Daly Barnet a adus contribuții semnificative în lumea muzicii de jazz. El a părăsit această lume în 1991, la vârsta de 77 de ani, din cauza complicațiilor legate de boala Alzheimer și pneumonie.

1938: S-a născut Bernadette Lafont, actriţă franceză de teatru şi film

S-a născut în Nîmes, Franța, unde și-a început cariera ca dansatoare, dar a devenit cunoscută ulterior ca actriță, jucând în peste 170 de filme și seriale TV.

Bernadette Lafont FOTO Wikipedia

Cariera sa a debutat în lumea filmului în anii 1950, când a fost descoperită ca actriță. Ea a apărut în mai multe filme notabile, majoritate fiind regizate de personalități de renume, precum François Truffaut și Claude Chabrol. Unul dintre primele sale filme a fost „Les Mistons”, lansat în 1958, în care a jucat alături de soțul său, Gerard Blain.

De-a lungul vieții, Bernadette Lafont s-a căsătorit de două ori. După o căsnicie scurtă, ea s-a căsătorit cu sculptorul maghiar Diourka Medveczky, cu care a avut o fiică și un fiu. Din nefericire, fiica sa, Pauline, a pierit într-un accident montan în 1988.

Bernadette Lafont a continuat să impresioneze publicul și criticii cu talentul ei actoricesc, devenind una dintre cele mai respectate actrițe din Franța. A murit la data de 25 iulie 2013, într-un spital din orașul ei natal, Nîmes.

1943: S-a născut Victor Spinei, istoric şi arheolog

S-a născut la Lozova-Lăpuşna (astăzi în Republica Moldova). A urmat cursurile Liceului „C. Negruzzi” din Iaşi, între 1957-1961, apoi cursurile Facultăţii de Istorie#Filosofi e din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi (1961-1966).

Victor Spinei FOTO Academia Română

În 1977, a obţinut doctoratul în ştiinţe istorice la Universitatea din Bucureşti, cu teza „Moldova în secolele XI-XIV”. A făcut stagii de documentare şi specializare în Austria, China, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Spania, Suedia, URSS.

Victor Spinei a fost cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D. Xenopol” din Iaşi (1966-1990). Cercetător (din 1990) şi director (2003-2011) la Institutul de Arheologie din Iaşi, în prezent face parte din Consiliul ştiinţific al acestui institut, potrivit https://www.arheo.ro/.

Este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, începând cu 1990 (în prezent, profesor asociat). A coordonat săpături arheologice îndeosebi în Moldova (Băiceni, Piatra Neamţ, Izvoare, Iaşi, Bârlad ş.a.), cercetând cu precădere perioada de început a epocii medievale în spaţiul românesc şi cel sud-est european. Amintim, dintre lucrările sale: „Moldova în secolele XI-XIV” (1982, reeditată în 1994), care a fost distinsă cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române; „Realităţi etnice şi politice în Moldova Meridională în secolele X-XIII. Români şi turanici” (1985); „Marile migraţii din spaţiul nord-pontic în secolele IX-XIII” (1995); „Ultimele valuri migratoare de la nordul Mării Negre şi al Dunării de Jos” (1996); „Marile migraţii din estul şi sud-estul Europei în secolele IX-XIII” (1999) ş.a. S-a ocupat de editarea unor lucrări importante ale istoriografi ei române aparţinând lui Nicolae Iorga, Gheorghe I. Brătianu, Leonid Boicu.

Face parte din colegiul de redacţie al unor publicaţii de profil.

Este iniţiator şi coordonator al colecţiei „Civilizaţia românească”, o serie de sinteze apărute sub egida Academiei Române. A fost, de asemenea, coordonator al „Programului Centenar”al Academiei Române (2018). La 6 iunie 2001, a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar din 2015 este membru titular al acestui înalt for ştiinţifi c şi cultural, potrivit www.acad.ro.

Vicepreşedinte al Academiei Române (apr. 2018 - mai 2022). Este preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie a Academiei Române. La 4 mai 2012, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Moldova. La 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naţionale a României, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

1949: S-a născut Corina Chiriac, interpretă de muzică ușoară

S-a născut la București, într-o familie legată de artiști. Este fiica compozitorului Mircea Chiriac, născut în 1919 și decedat în 1994 și a profesoarei de pian Elisabeta Chiriac, care a trecut la cele veșnice în 2002.

Corina Chiriac FOTO Arhivă

Ambii părinți ai Corinei au fost profesori la prestigiosul Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, unde au contribuit la formarea multor viitori muzicieni talentați.

Încă din copilărie, Corina Chiriac a început să studieze muzica. A urmat 11 ani la „Școala de Muzică Nr. 1” din București. Deși a luat lecții de pian și vioară, vocea a fost cea care a consacrat-o.

În 1965, la doar 16 ani, Corina Chiriac și-a făcut debutul ca solistă vocală la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” din București, în cadrul concursului „Debuturi”. Câștigă premiul de popularitate al celui mai tânăr concurent cu două compoziții proprii și melodia „Pe valea Prahovei” de George Grigoriu.

Dorința sa de a se exprima și mai mult în domeniul artistic a condus-o către actorie. Astfel, în 1967, a fost admisă la secția de Actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (IATC), unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Constantin Moruzan și Moni Ghelerter.

În 1971, a absolvit IATC, marcând începutul carierei sale actoricești. Debutul său pe scena de teatru a avut loc la Teatrul de Comedie din București, într-o producție regizată de celebra Sanda Manu.

În paralel cu studiile, Corina Chiriac a făcut parte din echipa de studenți actori care au figurat în diverse producții teatrale, Studiourile Buftea și la Televiziunea Română. De asemenea, a jucat în serialul „Mușatinii” regizat de Sorana Coroamă Stanca.

În 1970, Corina Chiriac și-a făcut debutul la TV, în cadrul concursului „Steaua fără Nume”, regizat de Sorin Georgescu și Simona Patraulea, unde parcurge toate etapele și obține din partea juriului condus de maestrul Octav Enigărescu nota maximă, 10 și consacrarea în fața publicului român, după o serie de dezbateri furtunoase cu prezentatorul emisiunii, Dan Deșliu.

A participat, de asemenea, la „Zilele Culturii Române” din Polonia și, în 1971, la prestigiosul festival „Cerbul de Aur” din Brașov.

Pe parcursul carierei sale, a susținut numeroase concerte și apariții televizate în țară și în străinătate, cucerind audiențe atât în România, cât și în afara granițelor, devenind cântăreață de renume internațional.

Corina Chiriac, o prezență influentă în muzica ușoară românească, a excelat și în calitate de compozitoare și textieră. De-a lungul carierei sale, ea a produs o serie de opere muzicale notabile, devenind o figură remarcabilă în peisajul artistic al anilor '70 și '80 din România.

1955: S-a născut Nicolae Furdui Iancu, cântăreţ de muzică populară

S-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol, județul Alba. Copilăria sa a fost marcată de rădăcinile în mediul rural, unde a învățat și a crescut. La vârsta de cinci ani, familia lui s-a mutat în localitatea Abrud, unde el a urmat școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători.

Nicolae Furdui Iancu FOTO Arhivă

Încă din tinerețe, Nicolae Furdui Iancu a dezvoltat o pasiune pentru muzică și, ulterior, pentru arta interpretării vocale.După absolvirea Liceului Pedagogic, a urmat studii superioare la Institutul pedagogic, secția română-franceză din Oradea. Mai târziu, și-a îmbogățit cunoștințele academice cu o diplomă de licență obținută la Facultatea de Psihologie și Asistență Socială a Universității de Vest din Timișoara.

Nicolae Furdui Iancu a lucrat în domeniul educației până în anul 1989, contribuind la formarea multor tineri. Totuși, a fost în muzică că și-a găsit vocația adevărată. Debutul său în muzica populară a avut loc la sfârșitul anilor '70, când a impresionat publicul și juriul Festivalului de Folclor din Drobeta Turnu-Severin, câștigând premiu I. A fost începutul unei cariere muzicale de excepție.

În 1985, Nicolae Furdui Iancu a avut prima apariție televizată în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric de la TVR, iar succesul său a continuat să crească. A câștigat Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și a obținut Marele Premiu la concursul „Floarea din Grădină.”

Un moment semnificativ în cariera sa muzicală a fost înființarea, în 1987, a grupului folcloric „Crai Nou” din Alba-Iulia. Această colaborare a adus la o viață interpretări autentice ale folclorului românesc, cucerind inimile publicului atât în țară, cât și peste hotare.

Nicolae Furdui Iancu s-a dedicat cu pasiune muzicii românești, îmbinând tradiția cu inovația și promovând cântecul popular în întreaga lume. Cunoscut pentru repertoriul său diversificat, el a lansat o serie de piese îndrăgite și a contribuit la păstrarea și transmiterea moștenirii muzicale românești.

De-a lungul carierei sale, Nicolae Furdui Iancu a primit numeroase premii și distincții, printre care se numără premiul I la faza republicană a „Festivalului Artei Studențești” pentru anii 1977-1978, Marele Premiu pentru creație și interpretare la Festivalul-Concurs de Folclor din Mehedinți (1984), precum și distincții de la Institutul Prefectului Județului Alba și Ministerul Apărării Naționale. În semn de apreciere pentru contribuția sa la arta muzicală românească, președinții României i-au conferit Ordinul „Meritul Cultural” și Crucea Națională Serviciul Credincios.

1980: S-a născut fostul fotbalist Cristi Chivu

Născut în Reșița, Caraș-Severin, România, Cristi Chivu, pe numele său complet Cristian Eugen Chivu, este cunoscut ca un fost fotbalist român și un antrenor în prezent.

Cristian Chivu FOTO Arhivă

Cristi Chivu și-a început cariera la clubul CSM Reșița, din orașul său natal. Ulterior, în 1998, s-a transferat la FC Universitatea Craiova, unde a continuat ascensiunea sa în lumea fotbalului. Un an mai târziu, a luat o decizie importantă de a părăsi România pentru a se alătura clubului neerlandez, Ajax.

Performanțele sale notabile în calitate de căpitan al echipei Ajax au atras atenția, ceea ce a condus la un transfer de 18 milioane de euro la AS Roma în 2003.

La Roma, a câștigat Coppa Italia în ultimele patru sezoane, dovedindu-se un jucător de bază pentru echipă. A continuat să impresioneze pe măsură ce a evoluat la nivel internațional. Apoi, a fost transferat la Internazionale Milano (Inter).

Alături de Inter Milano, Chivu a câștigat trei Campionate ale Italiei, două cupe interne, două supercupe și a obținut victoria în Liga Campionilor în 2010. Această realizare i-a adus recunoaștere internațională, devenind unul dintre cei doi români, alături de Florin Răducioiu, care au câștigat trofeul în formatul actual al competiției.

Cristi Chivu nu s-a remarcat doar pe terenul de fotbal, ci și în calitate de căpitan al echipei naționale de fotbal a României. A debutat pentru echipa națională pe 18 august 1999 într-un meci amical împotriva Ciprului, iar apoi a fost convocat, în mod surprinzător, pentru Euro 2000.

La acest turneu final, a jucat excelent și a reușit chiar să marcheze un gol împotriva echipei Angliei. A făcut parte și din loturile pentru Campionatele Europene din 2000 și 2008.

După o carieră lungă și de succes, Cristi Chivu s-a retras oficial de la echipa națională pe 21 mai 2011, anunțându-și retragerea printr-o scrisoare trimisă Federației Române de Fotbal.

Pe 6 ianuarie 2010, a avut loc un moment critic. În timpul unui meci pentru Internazionale Milano împotriva lui AC ChievoVerona din Seria A, în minutul 46, s-a ciocnit puternic cap în cap cu Sergio Pellissier, atacantul lui Chievo. Acest incident a fost unul deosebit de grav și a necesitat intervenție medicală imediată.

Cristi Chivu a fost transportat de urgență la spital, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale de două ore. După 40 de zile de la operație, el a revenit pe teren doar pentru antrenamente. După încă 37 de zile de recuperare, a jucat ca titular într-un meci contra echipei AS Livorno, purtând o cască de protecție similară celei purtate de Petr Čech.

Pe lângă cariera sa în fotbal, după retragere, Cristi Chivu a devenit expert în fotbal pentru posturile de televiziune italiene Sky Sport și Fox Sports. El a devenit, de asemenea, un observator tehnic pentru UEFA.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:09 Variantă surpriză de apărare pentru Simona Halep: „Menstruația abundentă a cauzat fluctuațiile neregulate ale nivelurilor de hemoglobină!”
3:08 Marile puteri nu pot găsi singure soluția pentru Gaza: O țară cheie poate fi decisivă
3:00 Poveștile Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor. Episodul în care bulgarii au furat moaștele
2:58 Și-a luat copilul și s-a întors în țară. Vedeta Pro TV care își lasă soțul în străinătate
2:58 Parlamentul maghiar amână votul privind admiterea Suediei în NATO
2:55 Zilele fanilor LEGO, la ERA Park Oradea. Să sărbătorim împreună creativitatea și imaginația!
2:51 Gigi Becali a dezvăluit ce ar face pentru soția sa: "Capul meu e Hristos și eu sunt capul femeii mele"
2:46 Israelul, pe „terenul de joacă al Diavolului”. Lumea se pregătește pentru cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial
2:39 Putin a testat o nouă rachetă de croazieră, simulând un atac nuclear asupra Ucrainei
2:35 Fox: FBI a obstrucționat ancheta asupra posibilelor infracțiuni ale familiei Biden
2:34 Meloni anunţă suspendarea acordului Schengen din cauza războiului din Gaza
2:34 ,,Gata cu uşile deschise!". Meloni anunţă suspendarea acordului Schengen din cauza războiului din Gaza
2:32 O țară cât Maramureșul îl înfurie pe Putin: Ia locul Rusiei din Europa, cucerind piața pentru 27 de ani
2:31 Cinci secrete uimitoare din Munții Poiana Ruscă. Ținutul arhaic al pădurenilor, de văzut în România VIDEO
2:10 Fox: 22 de persoane au murit într-un atac armat în Maine
2:00 Războiul Israel-Hamas. Israel şi Liban sunt în război / Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
2:00 Războiul din Ucraina, ziua 610. Piloţii ucraineni încep antrenamentele F-16 în SUA / Geniştii ucraineni se întorc pe front pentru îndepărtarea minelor chiar dacă şi-au pierdut membrele
2:00 Războiul Israel-Hamas, ziua 19. Israel şi Liban sunt în război / Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
1:51 Premierul Netanyahu: ,,Chiar şi eu va trebui să răspund pentru masacrul de la 7 octombrie"
1:51 Premierul Netanyahu: ,,Chiar şi eu va trebui să răspund pentru masacrul de la 7 octombrie, dar după război"
1:36 Noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a aprobat o rezoluţie prin care SUA sprijină Israelul în războiul cu Hamas
1:20 America şi Rusia au eşuat să aplice rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU privind situaţia din Fâşia Gaza
1:20 America şi Rusia au eşuat să aplice rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU privind încetarea ostilităţilor în Fâşia Gaza
1:14 Erdogan iar şovăieşte: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian
1:14 Erdogan iar şovăieşte în favoarea Rusiei: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian
1:14 Erdogan: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian
1:09 Angajatul care s-a trezit cu o primă de 10.000 de lei în cont. Ce scrie la detaliile legate de tranzacție: "Acu' ziceți voi. Ce-i de făcut?"
0:40 Candidat punctat pentru un răspuns greșit și angajat profesor la Școala de Poliție Câmpina. Acțiunea disperată a concurentului pe post
0:36 Care sunt elevii cu medii sub 2 care primesc burse de 450 de lei pentru performanțe la învățătură
0:25 Dreptul la viață, acordat prin ordonanță președințială. Pacient cu o formă gravă de cancer, obține în justiție tratament gratuit
0:03 Academicianul Mircea Dumitru, judecat „în ședință publică fără public” pentru relațiile cu Securitatea. Avocat: „E unul dintre cei mai mari intelectuali ai României!”
23:50 Turcia deblochează extinderea NATO
23:42 Banca Mondială recomandă reintroducerea „taxei de poluare“. Ce înseamnă asta pentru România
23:21 Descoperirea medicilor ce schimbă total viața oamenilor: 22 de minute care te scapă de moartea prematură
22:37 S-a descoperit tiparul sindromului COVID lung. „Peste 100.000 de români suferă de asta”
22:24 Moldova, România și Ucraina au convenit să accelereze controalele la frontieră
22:18 Experții au făcut descoperirea secolului: Un nou continent necunoscut găsit pe Pământ VIDEO
22:12 SUA vor anunța un program de îmbunătățire a securității energetice în regiunea Mării Negre, în noiembrie
22:06 „Mascatul“ demascat. Făcea ravagii cu identitatea sa falsă de luptător în trupele speciale
21:55 ONU reclamă blocada Israelului care sufocă Gaza de peste 10 ani: E nevoie de un ajutor internațional de miliarde de dolari
21:45 Etapă cu multe goluri în Liga Campionilor
21:27 Răsturnare de situație în strategia Israelului în Gaza: Joe Biden dezvăluie cererea expresă a SUA - Netanyahu își recunoaște eșecul
21:27 Răsturnare de situație în strategia Israelului în Gaza: Joe Biden dezvăluie cererea SUA - Netanyahu își recunoaște eșecul
21:23 Scor de neprezentare în PSG - AC Milan din Liga Campionilor. Câte goluri a dat Haaland. Alte rezultate
21:19 Șeful Ministerului de Externe finlandez a condamnat „actul de vandalism” de la Ambasada Turciei la Helsinki
21:12 NATO, nemulțumită de artilerie. „Dacă faci un obuz care se potrivește doar cu un tun, îi forțezi pe utilizatori să-ți cumpere muniția“
21:05 Cum s-a săvârșit minunea de la ASF. Viață de angajat la stat cu 16 salarii/an
21:01 26 octombrie: Ziua în care s-au născut marii artiști Corina Chiriac și Nicolae Furdui Iancu. Când au debutat pe plan național și internațional
21:00 Poliţia Română: 20 de şoferi prinşi drogaţi la volan în ultimele 24 de ore
20:59 Pot Statele Unite să facă față la 3 războaie? O mare putere are oportunitatea de a schimba istoria
20:49 O cunoscut influenceriță a murit subit la numai 25 de ani! Tânăra dispăruse complet de pe rețelele sociale din luna august
20:48 După 140 de ani, dicționarul oficial al limbii suedeze a fost finalizat. Mai multe volume vor trebui însă revizuite
20:47 Tragedia lui Horia poate schimba legea. Mama îndurerată cere dreptul de a interveni în instanță. Băiatul a fost ucis de un vitezoman beat
20:45 Festivalul HTC230/STUDIO15/UTEFest20, 230 ani de teatru în limba maghiară la Cluj
20:39 Polițist din Bihor, prins în flagrant când fura. Cum s-a folosit de un martor pentru a se îmbogăți ilegal
20:35 Războiul din Ucraina, ziua 610. Geniştii ucraineni se întorc pe front pentru îndepărtarea minelor chiar dacă şi-au pierdut membrele
20:33 Zelenski spune că Rusia a vizat probabil o centrală nucleară cu drone
20:32 Războiul Israel-Hamas. Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
20:30 Tenismenul american Jenson Brooksby, suspendat 18 luni pentru încălcarea regulilor antidoping
20:29 Securitatea din Orientul Mijlociu, subiect de discuție telefonică între ministrul român de Externe și omologul său saudit - Anunțul MAE
20:29 Actualizarea coşului minim de consum pentru un trai decent
20:28 Riscurile și costurile abandonării Ucrainei. Ambițiile expansioniste ale lui Putin în Europa nu se vor opri
20:24 Cum să prepari rapid celebrul cocktail Bloody Mary - Rețeta inedită cu 2 condimente speciale
20:18 Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
20:15 Mesajul unui fost consumator de droguri pentru tineri: ”Poți scăpa din lumea aia din care pare uneori că nu mai e nicio cale de ieşire”
20:14 Cum a intrat în politică Victor Ponta și unde se află acum - De unde vin banii în familia fostului premier
20:11 Alertă de urs! Animalul, la plimbare pe străzile din Beclean, miercuri seară - Populația, avertizată prin RO-Alert de ISU Bistrița-Năsăud
20:10 Stabilirea Profilului Molecular al Neoplasmelor Mieloproliferative şi al Leucemiei Acute Mieloide pentru Designul unor Strategii de Diagnostic Precoce, Prognostic şi Tratament (MYELOAL – EDIAPROT)
20:03 Circulația din Capitală, reconfigurată astfel încât să se creeze o legătură rapidă între nordul și centrul orașului - Ce SCHIMBĂRI ne așteaptă
20:03 Musulmanii americani, nemulțumiți de poziția lui Joe Biden față de războiul din Gaza. Influența asupra alegerilor din 2024
20:02 Riscurile și costurile abandonării Ucrainei în fața lui Putin. Reacția în lanț pe care ar provoca-o pierderea interesului SUA
20:00 Un ciclist olandez în vârstă de doar 20 de ani a murit din cauza problemelor cardiace
19:59 Erdogan, declarația care a șocat întreaga planetă: "Hamas nu este o organizație teroristă. Sunt mujahedini care își apără pământurile!"
19:56 Prorusul Robert Fico a fost numit premier al Slovaciei. Este pentru a patra oară când va deține funcția
19:53 Nicolae Ciucă apără coaliția PNL cu PSD: ”Îmi doresc foarte mult să nu existe niciun fel de convulsii”
19:51 „Valu”, polițistul orădean prins că a furat 6.000 de lei și bijuterii, sub control judiciar. La fel și fratele lui
19:50 Replici tăioase: Ungaria a declarat că va rămâne în UE mai mult decât Borrell în funcție
19:49 Donald Trump, lovitură reușită în Congres după 3 săptămâni de haos - Aliatul său fidel, dar necunoscut publicului, ales șef al Camerei
19:47 Caddy, de la BUG Mafia, a făcut infarct: va rămâne în spital pentru investigații suplimentare
19:45 Cătălin Răducanu a încheiat la Ateneul Român din Bucureşti turneul Un artist, un pian și un țambal  - clasic, jazz, folclor
19:43 Odobescu a vorbit cu omologul saudit despre situaţia de securitate din Israel şi Fâşia Gaza
19:42 Polițist, prins în flagrant când fura bani şi bunuri dintr-o locuinţă, alături de un complice - Caz șocant la Bihor
19:39 Noi culoare unice pentru transportul public în București. Zonele în care circulația va fi reconfigurată VIDEO
19:35 Crearea unor elemente grele rare a fost observată în urma unei coliziuni între stele neutronice
19:31 Cinci castele demne de poveștile de Halloween. Locuri stranii care dau fiori, de văzut în România VIDEO
19:30 Ziarul Pravda numește teritoriile la care jinduiesc rușii: „Anexarea Odesei și a încă unei treimi din Ucraina”
19:30 14 geniști ucrainieni care și-au pierdut membrele în război se întorc pe front pentru îndepărtarea minelor
19:25 Saramura de pui cu mămăliguță - Rețeta tradițională oltenească, pas cu pas
19:25 Diplomat european: G7 se pregăteşte să interzică diamantele ruseşti
19:22 Ciucă, despre soarta Coaliției în prag de 2024: Nu ne putem permite convulsii - Cum ar trebui să se desfășoare campaniile de anul viitor
19:21 Bilanț de coșmar pentru Sepsi în elita Europei. Campioana României a jucat în Spania
19:17 Ordinele crude primite de militanții Hamas, dezvăluite într-o înregistrare publicată de Israel: ”Să zdrobim capetele şi să tăiem picioarele” VIDEO
19:15 Începe Dracula Film Festival. Argumente pentru o experienţă... fantastică
19:14 Într-o rară critică la adresa Israelului, Joe Biden se declară „alarmat de coloniștii extremiști care atacă palestinienii din Cisiordania”
19:14 Trei din trei pentru FC Barcelona în Liga Campionilor. Emoții mari în meciul cu Șahtior
19:10 Cum se vor achita nunțile după limitarea plăților cash: "O persoană fizică poate să plătească 5.000 de lei, dar avem o mireasă, un mire, 4 socri"
19:08 Mesaj RO-ALERT în Beclean. Un urs se plimbă pe străzi
19:07 Caddy de la B.U.G. Mafia a suferit un infarct. „Va rămâne în spital pentru o serie de investigații”
19:02 Horoscop joi, 26 octombrie: Nativii unei zodii primesc bani. Avertismentul astrologilor
19:02 Biden spune că Israelul are dreptul de a răspunde atacurilor Hamas, dar trebuie, în același timp, să protejeze viețile civililor din Gaza