Cum au apărut inechitățile dintre pensiile de rând. Care era baza de calcul înainte de 2001 și cum este acum

Unul dintre principalele argumente aduse de guvernanți în ultimii ani pentru modificarea Legii pensiilor este eliminarea inechităților dintre pensiile obținute în ani diferiți, deși era vorba de aceeași funcție și același număr de ani de activitate.

Toate propunerile de modificare a Legii pensiilor urmăresc eliminarea inechităților

În ultimii ani, politicienii au emis mai multe propuneri de modificare a Legii pensiilor urmărind eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite.

Modificările și-au propus, de asemenea, să elimine și inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite.

Cum s-a ajuns aici? Pentru că oamenii care au ieșit la pensie în ultimii 30 de ani au avut baze diferite de calcul, reglementate prin legi diferite.

Perioada de dinainte de 1 aprilie 2001

Astfel, înainte de 1 aprilie 2001, baza de calcul a fost stabilită prin legea 3/1977.

În R.S.R. au dreptul la pensie toţi cetăţenii care au depus o muncă utilă societăţii în sectoarele producţiei materiale şi social-culturale. Pensia se stabileşte în raport de contribuţia adusă de fiecare om al muncii la dezvoltarea societăţii, potrivit principiului socialist al retribuirii după cantitatea, calitatea şi importanţa socială a muncii şi se diferențiază în funcţie de vechimea în muncă, retribuția avută şi grupa de muncă. În raport de condiţiile, complexitatea şi importanţa muncii, locurile de muncă se încadrează în grupa I, II sau III de muncă, prin decret al Consiliului de Stat”, se menționează la primul articol din legea emisă în 1977.

Potrivit acesteia, baza de calcul a pensiei nu a fost legată direct de sumele pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, pentru că acestea erau plătite de angajator pentru întreg fondul de salarii, nu individual pe fiecare angajat. Contribuția plătită de angajați s-a numit „contribuție pentru pensie suplimentară” și pentru aceasta se acorda separat o majorare a punctajelor anuale.

Baza de calcul a pensiei este constituită din salariul tarifar înscris în carnetul de muncă și sporurile permanente prevăzute în legea 57/1974 modificată prin legea 49/1992.

Sporurile permanente au fost acordate sub formă de procent din salariu tarifar sau ca sumă fixa plătită pentru diverse compensări.

Pe site-urile de specialitate regăsim liste cu sporuri permanente care intră în baza de calcul a pensiei:

1. Sporul de vechime.

Sporul de vechime care intră în calculul pensiei nu este cel plătit angajaților deoarece înainte de aprilie 1992 acest spor a fost acordat pentru vechimea neîntreruptă, iar cei care întrerupeau activitatea prin demisie li se relua calculul sporului de vechime pentru noua vechime neîntreruptă. După aprilie 1992 sporul de vechime a fost calculat pentru toată vechimea și a fost introdus în salariul înscris în cartea de muncă. În aceste condiții înainte de aprilie 1992 sporul care intra în calculul pensiei este calculat automat de Casa de pensii ca spor pentru întreaga vechime indiferent că aceasta a fost întreruptă. 

2. Sporurile pentru condițiile de muncă (grele, toxicitate, etc)

3. Sporul de șantier pentru cei care lucrau pe șantiere departe de domiciliu.

4. Sporul pentru conducerea formațiilor de lucru.

5. Indemnizații pentru personalul navigant.

6. Majorarea salariilor pentru cei distinși cu ordine și medalii.

7. Sporuri acordate angajaților unor întreprinderi (Romarta, Spitalul Elias, Studiorile Alexandru Sahia, etc..)

8. Sporuri pentru lucru în subteran.

9. Majorarea salariului pentru executarea unei funcții suplimentare (șofer-taxator, primitor-distribuitor- gestionar, etc..)

10. Majorare salariu pentru nevăzători.

11. Indemnizație de conducere.

12. Spor pentru lucru sistematic peste program.

13. Spor pentru lucru de noapte, pe schimburi conform unui grafic.

14. Sporuri pentru lucrătorii din învățământ (grade didactice, dirigenție, sef de catedra etc)

15. Majorare salariu pentru profesorii din școlile speciale pentru copii cu deficiențe.

16. Indemnizații acordate lucrătorilor din domeniile “Ocrotirea sănătății” și “Artistic”

17. Spor pentru personalul civil care au lucrat în unitățile militare

Nu fac parte din baza de calcul a pensiei următoarele câștiguri:

1. Câștigurile în acord sau cu bucata.

2. Câștigurile pentru plata orelor suplimentare ocazionale.

3. Participarea la beneficii a salariaților din unitățile economice.

4. Premiile anuale sau din cursul anului pentru realizări deosebite.

5. Recompensele ocazionale primite în unele sectoare de activitate.

6. Diurnele de deplasare.

7. Indemnizațiile de delegare, detașare și transfer.

8. Drepturile de autor.

9. Drepturi primite la desfacerea contractului de munca.

10. Al 13-lea salariu.

11. Alte sporuri care nu au avut caracter permanent

Perioada după de 1 aprilie 2001

În această perioadă baza de calcul a fost stabilită prin legea 19/2000 până la 31 decembrie 2010 și prin legea 263 /2010 după 01 ianuarie 2011

Baza de calcul a pensiei a fost limitată ca sumă în perioadele:

Între 1 aprilie 2001 -31 decembrie 2002 la 3 salarii medii pe economie utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Între 1 ianuarie 2003 – 30 iunie 2007 la 5 salarii medii pe economie utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

După 1 ianuarie 2011 la 4 salarii medii pe economie utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Baza de calcul a punctajului pensiei pe perioadele asimilate cu stagiul de cotizare

Pe perioada stagiilor asimilate cum ar fi studii universitare, stagiului militar sau școala militară în cazul cadrelor militare active se folosește - salariul minim pe economie pe perioada până la 31 martie 2001 - 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective după 01 aprilie 2001

Pe perioada cât asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate se folosește: - salariul minim pe economie pe perioada până la 31 martie 2001 - valoarea pensiei de invaliditate primite după 01 aprilie 2001

Pe perioada cât asiguratul a beneficiat de indemnizație de șomaj se iau în calculul pensiei drepturile bănești primite în acea perioadă. Pe perioada de șomaj în care asigurații beneficiază de salarii compensatorii sumele în calcul sunt diminuate prin înmulțire cu raportul între cota de contribuție individuală de asigurare socială împărțită la cota totală de contribuție de asigurare socială. Exemplu în anul 2011 acest raport este de 10.50/31,50 adică 1/3

Pe perioadele cât asiguratul beneficiază de drepturile acordate de Decretul – lege 118/1990 pentru determinarea punctajului anual se ia în calcul 1,5 salarii minime pe economie din acea perioadă.

La pensiilor de invaliditate în cazul în care pensionarul la acordarea pensiei nu are îndeplinit stagiul complet de cotizare sau în unele condiții stagiul necesar de cotizare, se acordă stagii potențiale pentru perioada după data de ieșire la pensie

Pe aceste perioade se acordă următoarele punctaje suplimentare:

Baza de calcul a punctajului pensiei pe perioadele lucrate în agricultură Pe perioade lucrate în agricultură se disting doua perioade:

Înainte de intrarea în vigoare a legii 80/1992. În aceasta perioadă în funcție de normele lucrate la fostele CAP-uri Casa de pensii calculează vechimea în munca exprimata în ani utili. Pentru fiecare an util pentru cei care au lucrat la CAP precum și pentru fiecare an de contribuție realizat de țăranii cu gospodărie individuala se acorda un punctaj annual de 0,57255 puncte

După intrarea în vigoare a legii 80/1992 până la 31 martie 2001 se ia în calculul pensiei venitul asigurat la care s-a plătit contribuția de asigurări sociale.

Pe perioada în care în carnetul de munca nu sunt trecute salariile sau acestea sunt mai mici decât salariile medii pe economie și nu se prezintă adeverințe cu aceste salarii:

În perioada anterioară datei de 01 ianuarie 2011 pentru militarii activi sau asimilații acestora se acordă un punct.

În perioada anterioară datei de 01 ianuarie 1963 se acorda un punct (tot un punct se acordă și asiguraților care din calcul le iese mai puțin de un punct).

În perioada după 01 ianuarie 1963 se ia în calculul pensiei salariul minim pe economie Pe perioada în care în carnetul de muncă sunt trecute salariile orare: Se calculează salariile lunare luându-se în calcul numărul de ore lucrate lunar conform art 162 alin (1) din legea 263/2010 Datele necesare calculului pensiei pentru perioada anterioară lui 1 aprilie 2001 trebuie să fie dovedite prin carnetul de muncă și prin adeverințe eliberate de cei în drept. Datele necesare calculului pensiei pentru perioada după 1 aprilie 2001 nu mai trebuie dovedite deoarece atât sumele pentru care s-a plătit contribuție de asigurări sociale cât și contribuția plătită au fost transmise pe suport electronic la Casa de Pensii și sunt înregistrate în arhiva acesteia. Baza de calcul a punctajului pensiei pentru perioada după 1 aprilie 2001 poate fi ceruta la Casa de Pensii mentionad în cerere “Situația stagiului de cotizare după 1 aprilie 2001” Punctaje suplimentare. Se acordă următoarele punctaje suplimentare:

1. Pentru contribuția la pensie suplimentară cu 2%, 3% sau 5% în perioada 1 ianuarie 1967 – 31 martie 2001 se acorda o majorare a punctajelor medii anuale cu procentele prevăzute la art 165 alin (3) din legea 263/2010

2. Pe perioada stagiilor de cotizare lucrate în grupele de munca I și II (înainte de 1 aprilie 2001) și în condiții deosebite, condiții speciale sau alte condiții (după de 1 aprilie 2001) se majorează punctajele medii anuale astfel:

Recalcularea şi revizuirea pensiei pentru limită de vârstă

Potrivit datelor publicate pe site-ul CNPP, pensia pentru limită de vârstă se poate recalcula prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, dar şi prin valorificarea stagiului de cotizare realizat după înscrierea la pensie. Drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Documente necesare:

- cerere de recalculare;

- talon de pensie;

- actul de identitate al solicitantului: BI/CI;

- adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

Revizuirea pensiei pentru limită de vârstă se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii/plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data constatării acestor diferenţe.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:09 Variantă surpriză de apărare pentru Simona Halep: „Menstruația abundentă a cauzat fluctuațiile neregulate ale nivelurilor de hemoglobină!”
3:08 Marile puteri nu pot găsi singure soluția pentru Gaza: O țară cheie poate fi decisivă
3:00 Poveștile Sfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor. Episodul în care bulgarii au furat moaștele
2:58 Și-a luat copilul și s-a întors în țară. Vedeta Pro TV care își lasă soțul în străinătate
2:58 Parlamentul maghiar amână votul privind admiterea Suediei în NATO
2:55 Zilele fanilor LEGO, la ERA Park Oradea. Să sărbătorim împreună creativitatea și imaginația!
2:51 Gigi Becali a dezvăluit ce ar face pentru soția sa: "Capul meu e Hristos și eu sunt capul femeii mele"
2:46 Israelul, pe „terenul de joacă al Diavolului”. Lumea se pregătește pentru cele mai aprige lupte de stradă de la al Doilea Război Mondial
2:39 Putin a testat o nouă rachetă de croazieră, simulând un atac nuclear asupra Ucrainei
2:35 Fox: FBI a obstrucționat ancheta asupra posibilelor infracțiuni ale familiei Biden
2:34 Meloni anunţă suspendarea acordului Schengen din cauza războiului din Gaza
2:34 ,,Gata cu uşile deschise!". Meloni anunţă suspendarea acordului Schengen din cauza războiului din Gaza
2:32 O țară cât Maramureșul îl înfurie pe Putin: Ia locul Rusiei din Europa, cucerind piața pentru 27 de ani
2:31 Cinci secrete uimitoare din Munții Poiana Ruscă. Ținutul arhaic al pădurenilor, de văzut în România VIDEO
2:10 Fox: 22 de persoane au murit într-un atac armat în Maine
2:00 Războiul Israel-Hamas. Israel şi Liban sunt în război / Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
2:00 Războiul din Ucraina, ziua 610. Piloţii ucraineni încep antrenamentele F-16 în SUA / Geniştii ucraineni se întorc pe front pentru îndepărtarea minelor chiar dacă şi-au pierdut membrele
2:00 Războiul Israel-Hamas, ziua 19. Israel şi Liban sunt în război / Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
1:51 Premierul Netanyahu: ,,Chiar şi eu va trebui să răspund pentru masacrul de la 7 octombrie"
1:51 Premierul Netanyahu: ,,Chiar şi eu va trebui să răspund pentru masacrul de la 7 octombrie, dar după război"
1:36 Noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a aprobat o rezoluţie prin care SUA sprijină Israelul în războiul cu Hamas
1:20 America şi Rusia au eşuat să aplice rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU privind situaţia din Fâşia Gaza
1:20 America şi Rusia au eşuat să aplice rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU privind încetarea ostilităţilor în Fâşia Gaza
1:14 Erdogan iar şovăieşte: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian
1:14 Erdogan iar şovăieşte în favoarea Rusiei: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian
1:14 Erdogan: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de eliberare al poporului palestinian
1:09 Angajatul care s-a trezit cu o primă de 10.000 de lei în cont. Ce scrie la detaliile legate de tranzacție: "Acu' ziceți voi. Ce-i de făcut?"
0:40 Candidat punctat pentru un răspuns greșit și angajat profesor la Școala de Poliție Câmpina. Acțiunea disperată a concurentului pe post
0:36 Care sunt elevii cu medii sub 2 care primesc burse de 450 de lei pentru performanțe la învățătură
0:25 Dreptul la viață, acordat prin ordonanță președințială. Pacient cu o formă gravă de cancer, obține în justiție tratament gratuit
0:03 Academicianul Mircea Dumitru, judecat „în ședință publică fără public” pentru relațiile cu Securitatea. Avocat: „E unul dintre cei mai mari intelectuali ai României!”
23:50 Turcia deblochează extinderea NATO
23:42 Banca Mondială recomandă reintroducerea „taxei de poluare“. Ce înseamnă asta pentru România
23:21 Descoperirea medicilor ce schimbă total viața oamenilor: 22 de minute care te scapă de moartea prematură
22:37 S-a descoperit tiparul sindromului COVID lung. „Peste 100.000 de români suferă de asta”
22:24 Moldova, România și Ucraina au convenit să accelereze controalele la frontieră
22:18 Experții au făcut descoperirea secolului: Un nou continent necunoscut găsit pe Pământ VIDEO
22:12 SUA vor anunța un program de îmbunătățire a securității energetice în regiunea Mării Negre, în noiembrie
22:06 „Mascatul“ demascat. Făcea ravagii cu identitatea sa falsă de luptător în trupele speciale
21:55 ONU reclamă blocada Israelului care sufocă Gaza de peste 10 ani: E nevoie de un ajutor internațional de miliarde de dolari
21:45 Etapă cu multe goluri în Liga Campionilor
21:27 Răsturnare de situație în strategia Israelului în Gaza: Joe Biden dezvăluie cererea expresă a SUA - Netanyahu își recunoaște eșecul
21:27 Răsturnare de situație în strategia Israelului în Gaza: Joe Biden dezvăluie cererea SUA - Netanyahu își recunoaște eșecul
21:23 Scor de neprezentare în PSG - AC Milan din Liga Campionilor. Câte goluri a dat Haaland. Alte rezultate
21:19 Șeful Ministerului de Externe finlandez a condamnat „actul de vandalism” de la Ambasada Turciei la Helsinki
21:12 NATO, nemulțumită de artilerie. „Dacă faci un obuz care se potrivește doar cu un tun, îi forțezi pe utilizatori să-ți cumpere muniția“
21:05 Cum s-a săvârșit minunea de la ASF. Viață de angajat la stat cu 16 salarii/an
21:01 26 octombrie: Ziua în care s-au născut marii artiști Corina Chiriac și Nicolae Furdui Iancu. Când au debutat pe plan național și internațional
21:00 Poliţia Română: 20 de şoferi prinşi drogaţi la volan în ultimele 24 de ore
20:59 Pot Statele Unite să facă față la 3 războaie? O mare putere are oportunitatea de a schimba istoria
20:49 O cunoscut influenceriță a murit subit la numai 25 de ani! Tânăra dispăruse complet de pe rețelele sociale din luna august
20:48 După 140 de ani, dicționarul oficial al limbii suedeze a fost finalizat. Mai multe volume vor trebui însă revizuite
20:47 Tragedia lui Horia poate schimba legea. Mama îndurerată cere dreptul de a interveni în instanță. Băiatul a fost ucis de un vitezoman beat
20:45 Festivalul HTC230/STUDIO15/UTEFest20, 230 ani de teatru în limba maghiară la Cluj
20:39 Polițist din Bihor, prins în flagrant când fura. Cum s-a folosit de un martor pentru a se îmbogăți ilegal
20:35 Războiul din Ucraina, ziua 610. Geniştii ucraineni se întorc pe front pentru îndepărtarea minelor chiar dacă şi-au pierdut membrele
20:33 Zelenski spune că Rusia a vizat probabil o centrală nucleară cu drone
20:32 Războiul Israel-Hamas. Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
20:30 Tenismenul american Jenson Brooksby, suspendat 18 luni pentru încălcarea regulilor antidoping
20:29 Securitatea din Orientul Mijlociu, subiect de discuție telefonică între ministrul român de Externe și omologul său saudit - Anunțul MAE
20:29 Actualizarea coşului minim de consum pentru un trai decent
20:28 Riscurile și costurile abandonării Ucrainei. Ambițiile expansioniste ale lui Putin în Europa nu se vor opri
20:24 Cum să prepari rapid celebrul cocktail Bloody Mary - Rețeta inedită cu 2 condimente speciale
20:18 Joe Biden: Nu am cerut Israelului să amâne invazia terestră din Gaza
20:15 Mesajul unui fost consumator de droguri pentru tineri: ”Poți scăpa din lumea aia din care pare uneori că nu mai e nicio cale de ieşire”
20:14 Cum a intrat în politică Victor Ponta și unde se află acum - De unde vin banii în familia fostului premier
20:11 Alertă de urs! Animalul, la plimbare pe străzile din Beclean, miercuri seară - Populația, avertizată prin RO-Alert de ISU Bistrița-Năsăud
20:10 Stabilirea Profilului Molecular al Neoplasmelor Mieloproliferative şi al Leucemiei Acute Mieloide pentru Designul unor Strategii de Diagnostic Precoce, Prognostic şi Tratament (MYELOAL – EDIAPROT)
20:03 Circulația din Capitală, reconfigurată astfel încât să se creeze o legătură rapidă între nordul și centrul orașului - Ce SCHIMBĂRI ne așteaptă
20:03 Musulmanii americani, nemulțumiți de poziția lui Joe Biden față de războiul din Gaza. Influența asupra alegerilor din 2024
20:02 Riscurile și costurile abandonării Ucrainei în fața lui Putin. Reacția în lanț pe care ar provoca-o pierderea interesului SUA
20:00 Un ciclist olandez în vârstă de doar 20 de ani a murit din cauza problemelor cardiace
19:59 Erdogan, declarația care a șocat întreaga planetă: "Hamas nu este o organizație teroristă. Sunt mujahedini care își apără pământurile!"
19:56 Prorusul Robert Fico a fost numit premier al Slovaciei. Este pentru a patra oară când va deține funcția
19:53 Nicolae Ciucă apără coaliția PNL cu PSD: ”Îmi doresc foarte mult să nu existe niciun fel de convulsii”
19:51 „Valu”, polițistul orădean prins că a furat 6.000 de lei și bijuterii, sub control judiciar. La fel și fratele lui
19:50 Replici tăioase: Ungaria a declarat că va rămâne în UE mai mult decât Borrell în funcție
19:49 Donald Trump, lovitură reușită în Congres după 3 săptămâni de haos - Aliatul său fidel, dar necunoscut publicului, ales șef al Camerei
19:47 Caddy, de la BUG Mafia, a făcut infarct: va rămâne în spital pentru investigații suplimentare
19:45 Cătălin Răducanu a încheiat la Ateneul Român din Bucureşti turneul Un artist, un pian și un țambal  - clasic, jazz, folclor
19:43 Odobescu a vorbit cu omologul saudit despre situaţia de securitate din Israel şi Fâşia Gaza
19:42 Polițist, prins în flagrant când fura bani şi bunuri dintr-o locuinţă, alături de un complice - Caz șocant la Bihor
19:39 Noi culoare unice pentru transportul public în București. Zonele în care circulația va fi reconfigurată VIDEO
19:35 Crearea unor elemente grele rare a fost observată în urma unei coliziuni între stele neutronice
19:31 Cinci castele demne de poveștile de Halloween. Locuri stranii care dau fiori, de văzut în România VIDEO
19:30 Ziarul Pravda numește teritoriile la care jinduiesc rușii: „Anexarea Odesei și a încă unei treimi din Ucraina”
19:30 14 geniști ucrainieni care și-au pierdut membrele în război se întorc pe front pentru îndepărtarea minelor
19:25 Saramura de pui cu mămăliguță - Rețeta tradițională oltenească, pas cu pas
19:25 Diplomat european: G7 se pregăteşte să interzică diamantele ruseşti
19:22 Ciucă, despre soarta Coaliției în prag de 2024: Nu ne putem permite convulsii - Cum ar trebui să se desfășoare campaniile de anul viitor
19:21 Bilanț de coșmar pentru Sepsi în elita Europei. Campioana României a jucat în Spania
19:17 Ordinele crude primite de militanții Hamas, dezvăluite într-o înregistrare publicată de Israel: ”Să zdrobim capetele şi să tăiem picioarele” VIDEO
19:15 Începe Dracula Film Festival. Argumente pentru o experienţă... fantastică
19:14 Într-o rară critică la adresa Israelului, Joe Biden se declară „alarmat de coloniștii extremiști care atacă palestinienii din Cisiordania”
19:14 Trei din trei pentru FC Barcelona în Liga Campionilor. Emoții mari în meciul cu Șahtior
19:10 Cum se vor achita nunțile după limitarea plăților cash: "O persoană fizică poate să plătească 5.000 de lei, dar avem o mireasă, un mire, 4 socri"
19:08 Mesaj RO-ALERT în Beclean. Un urs se plimbă pe străzi
19:07 Caddy de la B.U.G. Mafia a suferit un infarct. „Va rămâne în spital pentru o serie de investigații”
19:02 Horoscop joi, 26 octombrie: Nativii unei zodii primesc bani. Avertismentul astrologilor
19:02 Biden spune că Israelul are dreptul de a răspunde atacurilor Hamas, dar trebuie, în același timp, să protejeze viețile civililor din Gaza