Elokuvat | Ihminen kykenee järjettömyyksiin: ydinsotaelokuvien karmeat varoitukset ovat taas tätä päivää

Tv-elokuva Seuraava päivä vuodelta 1983 kuvasi ydinohjusten aiheuttamaa tuhoa Yhdysvalloissa. Kuva:  ABC Circle Films

Ydinsodasta kertovia elokuvia tehtiin etenkin kylmän sodan viileimpinä vuosina 1960- ja 1980-luvuilla. Nyt Tohtori Outolemmen ja Seuraavan päivän esittämä uhka on palannut päivän uutisiin.

”Haluan varmistaa: onko tämä harjoitus?” kysyy puhelimessa Yhdysvaltain armeijan kontrollikeskuksen työntekijä.

”Kuittaan. Tämä ei ole harjoitus!”

Puhelimet pirisevät, printterit surisevat. Toinen työntekijä antaa korkea-arvoiselle upseerille tilannekatsauksen. Hän puhuu ICBM:eistä, mannertenvälisistä ballistisista ohjuksista. Ydinohjuksista.

”Yli 300 ICBM:ää matkalla tänne.”

Kansas Cityssä ilmahälytyssireenit soivat. Kadut täyttyvät hädässä juoksevista ihmisistä. Kaupungista ulosvievällä tiellä autot seisovat ruuhkassa.

Seuraava päivä -elokuvan juliste. Kuva:  wikimedia commons

Ensimmäinen isku: korkealla ilmakehässä räjähtävä ydinpommi luo sähkömagneettisen pulssin, joka sammuttaa kaikki sähköt, autojen akuista asuntojen lamppuihin ja sairaaloiden sähkölaitteisiin.

Ja sitten: ohjukset osuvat kohteisiinsa. Sokaiseva valo ja kaiken altaan lakaiseva paineaalto, kuin hirmumyrsky helvetistä.

Sienipilvet kohoavat horisonttiin.

Tätä katsoivat kymmenet miljoonat ihmiset televisioistaan Yhdysvalloissa marraskuussa 1983. ABC-kanavan tuottama ja esittämä Seuraava päivä (The Day After) oli draama kuvitellusta ydinsodasta: miltä se näyttäisi tavallisten amerikkalaisten näkökulmasta.

Nicholas Meyerin ohjaama ja Edward Humen käsikirjoittama elokuva oli ilmestyessään valtava tapaus, edelleen tiettävästi maan katsotuin tv-elokuvan ensi-ilta. Siitä kirjoitettiin jo etukäteen runsaasti isoissa lehdissä.

Tuohon aikaan Yhdysvalloissa isojen kanavien televisiodraama oli yleensä pliisua ja koko perheelle sopivaa. Seuraavasta päivästä tehtiin kuitenkin tarkoituksella niin rankka kuin mahdollista.

Ennen elokuvan lähetystä kanava varoitti katsojia rajusta sisällöstä, mutta kehotti silti vanhempia katsomaan sen lastensa kanssa, ja keskustelemaan aiheesta yhdessä jälkikäteen. ABC perusti puhelinlinjan katsojille, jotka halusivat purkaa järkytystään elokuvan jälkeen. Keskusteluohjelmat käsittelivät Seuraavan päivän teemoja laajalti esityksen jälkeen.

Elokuva iski myös kuumaan poliittiseen keskusteluaiheeseen, kylmään sotaan.

1980-luvun alussa elettiin sen huippuvuosia. Ydinasevarustelu oli kiihtynyt. Neuvostoliitto esimerkiksi asetti 1970-luvun lopussa satoja keskipitkän kantaman ydinohjuksia Varsovan liiton maihin ja Yhdysvallat ryhtyi heti puuhaamaan vastaliikettä läntiseen Eurooppaan.

Neuvostoliiton hyökkäys Afganistaniin ja moni muu asia kiristi suurvaltojen suhteita entisestään.

Ydinasein käytävän suursodan pelko pääsi valloilleen enemmän kuin koskaan aiemmin. Rauhanliikkeet aktivoituivat eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi 12. kesäkuuta 1982 miljoona ihmistä marssi New Yorkissa ydinasevarustelua vastaan.

Luova ala toi oman osansa kannanottoihin. Vuosi 1983 oli eräänlainen piikki ydinsodan uhkaa kuvaavissa elokuvissa.

Seuraavan päivän lisäksi Yhdysvalloissa julkaistiin samana vuonna Lynne Littmanin ohjaama ja John Sacret Youngin kirjoittama elokuva Testamentti (Testament). Pienimuotoinen draama kertoo perheestä, joka selviää ydiniskusta hengissä, mutta tuhoutuu masennukseen, epätoivoon ja säteilysairauksiin.

Samalle vuodelle osui vielä John Badhamin Sotaleikit (WarGames), jossa ydinsota on vähällä alkaa, koska tavallisen teinin onnistuu hakkeroida pääsy ilmavoimien tietokonejärjestelmään. Elokuva on kepeä viihdejännäri, mutta vakava tosimaailman uhka väijyy taustalla.

Matthew Broderick näytteli Sotaleikeissä (1983) teiniä, joka vahingossa hakkeroi maailman ydinsodan partaalle. Ally Sheedy esitti hänen ystäväänsä. Kuva:  MGM

Vuonna 1984 ilmestyi brittien näkemys aiheeseen, BBC:n televisioelokuva Kun maailma loppuu (Threads). Mick Jacksonin ohjaama ja Barry Hinesin kirjoittama elokuva tunnetaan edelleen kenties synkimpänä ja rankimpana ydinsotakuvauksena. Se kuvaa Sheffieldin kaupungin asukkaiden kohtaloa suurvaltojen välisen ydinkonfliktin alettua.

Brittien tv-sensorit eivät rajoittaneet tuhokuvastoa, toisin kuin amerikkalaisten Seuraavassa päivässä. Ydiniskun lähikuvissa ihmiset laskevat alleen kauhusta ennen kuolemaansa, vauvat ja eläimet palavat elävältä.

Kun maailma loppuu -elokuvan juliste. Kuva:  Wikimedia Commons

Pahempi kauhukuvaus jatkuu tuhon jälkeen. Sairaalat ovat kaoottisen täynnä tuskallisista vammoista kärsiviä, eikä hoitajista, lääkäreistä tai hoito­välineistä ole jäljellä kuin rippeitä. Pian iskevät tappavat säteily­sairaudet. Kulkutaudit alkavat levitä hallitsematto­masti.

Kertoja luettelee välillä kuivaan dokumenttityyliin kylmääviä lukuja kymmenistä miljoonista kuolleista, yhteiskunnan täydellisestä romahduksesta.

Kaikki mainitut elokuvat on tehty täysin tarkoitushakuisesti, vaikuttamaan ihmisiin ja päättäjiin. Ne ovat valistusta, elokuvamuotoisia varoituksia: lopettakaa ydinasehulluus, ennen kuin käy näin.

Ehkä niillä oli myös vaikutusta. Vuonna 1987 Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton presidentit Ronald Reagan ja Mihail Gorbatšov allekirjoittivat uraauurtavan INF-sopimuksen, joka edellytti maita hävittämään osan ydinohjuksistaan.

Ronald Reagan kertoi vuonna 1990 julkaistussa muistelmissaan, että päätös allekirjoittaa sopimus sai alkunsa Seuraavasta päivästä.

”Hyvin tehokas elokuva, joka masensi minut suuresti”, hän kirjoitti.

Ydinsota vaikuttaa järjettömältä, koska sitä ei voi voittaa.

”Yhteinen nimittäjä ydinsotaa käsittelevissä elokuvissa on se, että ne testaavat käsitystä ihmisestä rationaalisena toimijana. Sitä, että ei ole järkevää käyttää ydinasetta, koska se johtaa kaikkien tuhoon”, sanoo elokuvatutkija Kimmo Laine Turun yliopistosta.

Virallisissa puheissa ydinaseiden käyttöä koskevat säännöt ja tekniset järjestelmät ovat aukottomia. Laineen mukaan ydinsotaelokuvat kysyvätkin: entäs jos?

”Entäs jos tulee vahinko, sähläys, huono tuuri, mielipuolinen johtaja tai jokin pieni osa järjestelmässä pettää?”

Vuoden 1983 Sotaleikit-elokuvassa ydinsodan partaalle ajaa Yhdysvaltojen ilmavoimien tietokonejärjestelmä, joka luo komentokeskuksen ruuduille ydinohjushyökkäyksen. Asevoimien johtajat eivät ymmärrä sen olevan pelkkää peliä, fiktiota.

Stanley Kubrickin ohjaamassa Tohtori Outolemmessä (Dr. Strangelove, 1964) ydinaseita kuljettavan pommikoneen miehistö saa käskyn iskeä Neuvostoliittoon tietämättä, että käskyn antoi järkensä menettänyt kenraali.

Yhdysvaltain sotilasjohto kokoontui estämään ydinkatastrofia Stanley Kubrickin mustassa komediassa Tohtori Outolemmessä (1964). Kuva:  Stanley Kubrick Productions

Laine huomauttaa, että toisin kuin useimmat sotaelokuvat, ydinsotaelokuvat kertovat sodasta, jota ei ole vielä käyty. Ne kuvittelevat, kuinka saattaisi käydä.

Laine kuvailee ydinsotaelokuvia ”äärimmäisiksi moraliteeteiksi” – nehän varoittelevat kaikkein ankarimman rangaistuksen eli lajimme täystuhon uhalla.

Tohtori Outolemmen valmistumisen aikoihin nähtiin muitakin synkeitä tulevaisuusvisioita, kuten Sidney Lumetin Pommin varjossa (Fail-Safe, 1964). Ne heijastelivat kylmän sodan vaihetta, joka oli Sikojenlahden maihinnousun ja Kuuban ohjuskriisin takia hyisen kylmä.

Pommin varjossa on trilleri, kuin haudanvakava versio Tohtori Outolemmestä. Lumetin elokuvassa Yhdysvallat lähettää komentoketjun virheen vuoksi ydinpommikoneiden laivueen kohti Moskovaa. Presidentti (Henry Fonda) yrittää korjata tilanteen maailmanlopun kellon sekuntien tikittäessä.

Henry Fonda (oik.) näytteli Yhdysvaltain presidenttiä Sidney Lumetin elokuvassa Pommin varjossa (1964). Kuva:  Columbia Pictures

1950-luvun loppu ja 1960-luvun alku olikin 1980-luvun ohella ydinsotaelokuvien huippukausi, jos termi tällaisessa yhteydessä sallitaan.

Stanley Kramerin vuonna 1959 ohjaamassa elokuvassa Viimeisellä rannalla (On the Beach) joukko Hollywoodin Gregory Peckin ja Ava Gardnerin kaltaisia ykkösnimiä esitti ihmiskunnan viimeisiä edustajia, jotka kokoontuivat odottamaan ydinräjähdyksen jälkeisen laskeuman saapumista.

Romantiikka, melodraama ja radioaktiivinen saaste mahtuivat yhteen ja samaan teokseen, vaikka Hollywood etenkin 1950-luvulla vältti pessimistisiä loppuja.

”Hyvin erikoinen elokuva”, kuvailee Laine.

Ennen edellä mainittuja ehti japanilainen Godzilla (Gojira, 1954), jossa jättiläismäinen hirviö hyökkää Tokioon.

Lähes kaikki myöhemmät Godzilla-elokuvat ovat kevyttä viihdettä, mutta Ishirō Hondan ohjaama ensimmäinen oli synkkä ja vakava. Radioaktiivista tulta syöksevä Godzilla-olento oli siinä selvääkin selvempi vertauskuva ydinpommille.

Japani on edelleen ainoa maa, jossa ydintuhon kauhut on aidosti koettu, kun Yhdysvallat pudotti atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin 1945.

Helsingin yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtorin Jukka Kortin mukaan dystopiat eli tulevaisuuden uhkakuvat ovat kautta aikojen olleet tärkeä aihe kulttuurissa, koska niiden avulla käsitellään pelkoja.

Ydinsotaelokuvat kertovat myös teknologianpelosta, Kortti huomauttaa.

Uuden tekniikan kammoa oli jo Viimeisellä rannalla -elokuvassa kuten myös Tohtori Outolemmessä, jossa atomipommikoneen monimutkaiset viestintälaitteet hajoavat niin, ettei miehistölle saada käskyä keskeyttää pommituslento.

Sen jälkeen totaalisen tuhon käynnistää tietokonejärjestelmä, jotka olivat 1960-luvun reaalimaailmassa vielä harvinaisia.

Sotaleikeissä maailma pelastuu vasta, kun ihminen keksii opettaa komentokeskuksen tietokoneelle risti-nolla-pelin avulla, että maailmanlaajuinen ydinsota on peli, jota ei voi voittaa.

”Omituinen peli. Ainoa voittava liike on se, että ei pelaa”, atk-masiina ilmoittaa lopuksi sinisin kirjaimin komentokeskuksen näyttöseinällä.

Tekniikan pelon jonkinlaisena huipentumana voinee pitää James Cameronin Terminator 2 – tuomion päivä -elokuvaa (1991).

Koko Terminator-scifisaagan ”pääpahis” on Skynet-niminen tekoäly. Se on kehitetty puolustusvoimien tarpeisiin, mutta tulee tietoiseksi itsestään. Skynet päättää hävittää ihmiskunnan ydinohjuksilla, jotka saa hallintaansa armeijalta.

Terminator 2:ssa hävitys nähdään päähenkilön Sarah Connorin (Linda Hamilton) painajaisessa. Kaupungin alleen lakaiseva kuoleman aalto on yksi karmivimmista ydintuhovisioista, mitä elokuvissa on nähty.

Vaikka kylmä sota oli vuonna 1991 ohi, halusi James Cameron muistuttaa, että niin kauan kuin ydinaseita ylipäätään on jäljellä, niiden uhka säilyy.

Pintapuolisesti moni ydinsotaelokuva on vanhentunut, näkyyhän esimerkiksi Sotaleikeissä analogisia modeemeja ja rumia kasarivaatteita.

Mutta kuorensa alla elokuvat muistuttavat hätkähdyttävällä tavalla tämän päivän uutisia.

Tom Clancyn romaaniin perustuvassa Peloista pahin -trillerissä (The Sum of All Fears, 2002) uusnatsiterroristit salakuljettavat Yhdysvaltoihin ydinpommin ja huijaavat Valkoisen talon uskomaan, että lähetys tuli Venäjältä.

Mark Fellman / Paramount Pictures Kuva:  Mark Fellman / Paramount Pictures

Sitten jännitetään, saako Yhdysvaltojen presidentti faktista tietoa iskun tekijästä vai tuhoavatko suurvallat toisensa kostoiskuin.

Äskettäin tilannekuvaa muodostettiin kuumeisesti Naton päämajassa, kun selviteltiin syypäätä kaksi ihmistä Puolassa tappaneen ohjuksen alkuperää.

Jos ohjus olisi ollut Venäjän, seurauksena olisi saattanut olla Naton ryhtyminen sotatoimiin eli kahden ydinasevallan yhteenotto, siis pahimmanlaatuinen eskalaatio.

Esimerkiksi eskalaation välttelystä käy poliittinen trilleri Kolmetoista päivää (Thirteen Days) vuodelta 2000. Elokuva kertoo vuoden 1962 kriisistä, jossa Neuvostoliitto sijoitti ydinohjuksia Kuubaan eli Yhdysvaltojen takapihalle. Kuinka kovistella Neuvostoliitto vetämään ohjuksensa pois ilman, että tarvitsee ampua kohti?

Presidentti John F. Kennedy (Bruce Greenwood) ja erityisavustaja Kenny O’Donnell (Kevin Costner) pohtivat poliittisia liikkeitä Kuuban ohjuskriisistä kertovassa Kolmessatoista päivässä (2000). Kuva:  New Line Cinema

Sen sijaan höttöistä purkkafiktiota on tullut loppukohtauksesta, joka nähdään lännen ja idän suojasään aikana tehdyssä Peloista pahimmassa.

Siinä Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit paiskaavat kättä Valkoisen talon pihalla ja ilmoittavat ryhtyvänsä riisumaan ydinaseita.

Sen jälkeen Venäjän presidentti ylistää rauhaa siteeraamalla John F. Kennedyä.

Nykysilmin huvittavan naiivi kohtaus kuvastaa toiveikkuutta, joka maailmassa vielä vuosituhannen vaihteessa vallitsi – että suurvaltojen johtajatkin ovat pohjimmiltaan hyväntahtoisia ja järkeviä.

Vuoden 2001 World Trade Centerin iskujen jälkeen suurimpana uhkakuvana maailmanrauhalle pidettiin fanaattisia terroristiryhmiä.

Parinkymmenen vuoden aikana asiat ovat jälleen muuttuneet.

Viimeistään tänä vuonna on karmealla tavalla tullut todeksi se, mistä ydinsotaelokuvat ovat varoitelleet 1950-luvulta lähtien: ihminen kykenee myös järjettömyyksiin.

Nimenomaan ihminen, vaikka sitten Vladimir Putinin kaltainen ison valtion presidentti.

Kun Venäjä viime talvena ryhmitti sotavoimiaan Ukrainaan rajalle, moni veikkasi, ettei hyökkäystä tule.

”Putinin aikeita arvuuteltiin valistuneen rationaliteetin pohjalta, mutta sitten kävi ilmi, että kaikki toimijat eivät ole rationaalisia”, sanoo elokuvatutkija Laine.

Ydinasearsenaalistaan Putin muistutti heti hyökkäyksensä alkupäivinä, ja lisää uhkauksia on kuultu viime aikoihin asti.

Kylmä sodan tunnelma palasi. Näemmekö siis pian uusia elokuvia ydinsodasta?

Tutkija Kimmo Laineen mielestä se on aivan mahdollista.

”Aikakausi on taas valmis kysymään entäpä jos.”


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”