Hitler nousi valtaan Saksassa 90 vuotta sitten, ja Benjamin Speth, 17, pitää sen mielessään aina - “Isänmaallisuus on meille väärin”

Adolf Hitlerin valtaannoususta on kulunut 90 vuotta, mutta natsien rikokset seuraavat yhä saksalaisia. Nuoret tutkivat maansa karmivaa historiaa ja myös oman sukunsa osallisuutta hirmutöihin.

Teksti :Katriina Töyrylä

Kuvat & videot :Marja Väänänen

Benjamin Speth istuu müncheniläisessä kahvilassa ja esittelee natsien valokuvakortteja ja laulukirjaa. Ne ovat hänen sukunsa perua.

17-vuotias Speth kertoo olevansa hyvin kiinnostunut natsien 12-vuotisen valtakauden tapahtumista, vaikkei olekaan asiantuntija.

Benjamin Speth toi haastatteluun mukaan natsien laulukirjan, joka on kuulunut jollekin hänen sukulaiselleen. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Spethin suvun perua ovat myös valokuvakortit, joita myytiin natsiaikana. Kuva: Marja Väänänen / Yle

– Se on hyvin synkkä vaihe historiassamme, ja se vaikuttaa saksalaisten isänmaallisuuteen, Speth toteaa.

Tammikuun lopussa on kulunut 90 vuotta siitä, kun Adolf Hitler nousi Saksan valtakunnankansleriksi. Monien nuorten saksalaisten isovanhemmatkaan eivät olleet syntyneet, kun natsien 12-vuotinen valtakausi päättyi.

Silti karmivat vuodet seuraavat saksalaisia yhä.

”Suuri isänmaallisuus ei ole saksalaisille sopivaa”

Benjamin Spethin mukaan olisi ongelmallista, jos saksalaiset unohtaisivat natsien julman valtakauden.

– Saksalaiset eivät saa unohtaa riippumatta siitä, kuinka kauan aikaa on kulunut, sanoo Speth.

Hän toteaa, että vaikka nykyisin elävät saksalaiset eivät ole syyllisiä natsien hirmutekoihin, he kantavat niistä yhä vastuuta.

– On tärkeä sanoa, että Saksa teki sen, ja on tärkeää, että siitä kannetaan vastuu.

Spethin mukaan vastuu ulottuu kauas tulevaisuuteen. Hänen mielestään olisi sääli, ja ongelmallistakin, jos historian häpeällinen aikakausi unohdettaisiin.

Benjamin Spethin mielestä saksalaisten vastuu natsirikosten muistamisesta ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Speth on tyytyväinen siitä, miten asiaa Saksassa käsitellään. Hän toivoo, että keskustelu jatkuu intensiivisenä ja avoimena. Hän toivoo myös, että jos Venäjä joskus demokratisoituu, venäläiset pystyvät käsittelemään maansa julmuuksia Ukrainassa avoimesti ja ilman patriotismia, myöntäen, että Venäjä teki väärin.

Spethin mielestä on sopivaa, etteivät saksalaiset ole kovin patrioottisia.

– Isänmaallisuus olisi meille jossain määrin väärin, hän sanoo.

Theresa Winkovich: Nuoret haluavat tietää

Theresa Winkovich sanoo, että menneisyyden taakka on kannettava, mutta menneisyyden ei saa antaa hallita elämäänsä.

21-vuotias Theresa Winkovich opiskelee historiaa Erlangenissa Nürnbergin kupeessa Pohjois-Baijerissa.

Winkovich sai kipinän Saksan pimeimmän vaiheen tutkimiseen kotoa. Hänen isänsä oli siitä ”valtavan kiinnostunut”.

Isän ansiosta Winkovich on saanut myös enemmän aikalaistietoja kuin moni muu: useimmat natsiaikana eläneet saksalaiset eivät mielellään puhuneet siitä, mutta Winkovichin isä sai vanhemmiltaan vastauksia.

Winkovichin mukaan hänen tuttavapiirissään nuorilla on kova tiedonjano. He haluavat tietää, mitä tapahtui ja myös oman sukunsa teot.

Winkovichin suvusta on löytynyt sekä natseja että uhreja. Äidin suku on Tšekistä. Isän isoisä oli lähtöisin Wienistä, ja hän oli natsi.

Theresa Winkovich on saanut isältään paljon tietoa sukulaistensa vaiheista natsiaikana. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Vaikka holokaustia on tutkittu paljon, Winkovichin mukaan tutkittavaa riittää.

Ensiksikin on vielä paljon uhreja, joiden kohtaloa ei tunneta.

Toiseksi tutkittavaa riittää saksalaisilla pikkupaikkakunnilla, sillä yleensä keskitytään suuriin kaupunkeihin.

– Pieniltä paikkakunnilta karkotettiin juutalaisia, mutta moni ajattelee, ettei niillä ollut mitään tekemistä natsien kanssa.

Winkovich pitää tärkeänä, että myös nykysaksalaiset tuntevat tuon ajan historian ja oman sukunsa tuolloisen roolin.

– Se on tärkeää identiteetin rakentamisen kannalta. Jotkut ihmiset ovat asuneet sukupolvien ajan tietyllä paikkakunnalla eivätkä tiedä, oliko isoisä rikollinen tai uhri. Mielestäni ihmisillä on velvollisuus ottaa selvää, keitä he ovat, missä he elävät, ja minkälainen menneisyys perheellä on ollut.

Tärkeää on myös selvittää, miten diktatuuri pääsi kehittymään ja mitä seurauksia diktatuurilla on, kuten esimerkiksi Venäjällä nykyisin.

Nürnbergissä on nykyisin ihmisoikeuskatu, jota reunustaviin pylväisiin on kirjoitettu YK:n ihmisoikeuksien julistus eri kielillä.

Hän huomauttaa, että nykyisin on oikeistolaisia viharyhmiä, syrjintää ja viharikoksia, joiden uhrit eivät ole pelkästään juutalaisia, vaan ylipäätään ”vanhanaikaisesti sanottuna ei-arjalaisia”.

Winkovich sanoo olevansa ylpeä siitä, kuinka intensiivisesti Saksa on käsitellyt historiansa mustia vuosia. Hän myös pitää itseään etuoikeutettuna, koska saa asua ja opiskella Saksassa. Isänmaanrakkautta hän ei kuitenkaan sano tuntevansa.

Damon Ruhländer: En tiedä, voiko Saksaa rakastaa

Damon Ruhländerin mukaan vahvaa kansallisvaltiota kaipaavat saksalaiset haluaisivat, ettei natsiaikaan keskityttäisi niin paljon.

Damon Ruhländer kertoo suhteestaan holokaustiin Berliinin Schönebergissä sijaitsevassa kahvilassa.

Myös Ruhländer, 25, on historianopiskelija, ja hänkin on perehtynyt oman sukunsa natsiajan historiaan. Suvusta löytyy sekä natseja että uhreja, mikä johti jopa joidenkin sukulaisten etääntymiseen toisistaan.

Lopputyötään Ruhländer tekee Saksan kolonialistisesta historiasta. Se on jäänyt vähemmälle huomiolle, ehkä juuri natsiaikaan keskittymisen takia.

Damon Ruhländer pitää kotikaupungistaan Berliinistä. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Ruhländerin mielestä nuoret tarvitsevat selityksen menneisyydestä, ja siitä voidaan myös oppia, ettei sama toistuisi. Hänen mukaansa jotkut kuitenkin haluaisivat unohtaa, koska he haluaisivat nähdä Saksan vahvana kansallisvaltiona.

Ruhländer toteaakin, että vaikka nykyiset sodan jälkeen syntyneet saksalaiset eivät ole suoraan vastuussa natsien hirmutöistä, heillä on vastuu käsitellä asiaa, jotteivät rikokset unohtuisi.

1800-luvulla rakennettu Berliinin Uusi synagoga säästyi paikallisen poliisin ansiosta natsien pyrkimyksiltä tuhota kaikki juutalaisuuteen liittyvä. Synagoga tosin vaurioitui pahoin pommituksissa. Saksassa asuu nykyisin yli 100 000 juutalaista ja määrä on kasvussa.

– Uskon, ettei vastuu pääty. Asiaa täytyy käsitellä, koska rikokset olivat niin suuria ja myös ainutkertaisia. Se on myös tulevien sukupolvien vastuulla.

Hän pitää hyvänä sitä, miten Saksassa on 1960–1970-luvuilta lähtien tehty tiliä natsimenneisyyden kanssa, mutta toteaa samalla, että enemmänkin olisi voitu tehdä.

Kysymys isänmaanrakkaudesta on Ruhländerillekin vaikea.

– Kysyn, mikä on Saksa. En tiedä, voiko Saksaa rakastaa. Rakastan elämääni Saksassa, rakastan Berliiniä, mutta Saksan suhteen en voi niin vastata.

Nuoret kertovat suhteestaan Saksaan.

Historianprofessori: Natsiajan varjo näkyy politiikassa

Historianprofessori Eckart Conze Marburgin yliopistosta huomauttaa, että natsiajan laajamittainen työstäminen on Saksassa vasta viime vuosikymmenien kulttuuria.

Saksan liittotasavallassa keskityttiin sodan jälkeen valtion vakauttamiseen ja kansakunnan yhdistämiseen. Natsien tekemässä kansanmurhassa keskeisessä roolissa olleilta SS-joukkojen jäseniltä ei kysytty, mitä he olivat tehneet sodan aikana.

Toisin kuin natsit halusivat, Saksassa asuu nykyisin paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä eri kulttuureista. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Conzen mukaan Saksan nykyistä politiikkaa ei voi ymmärtää ilman kansallissosialismin varjoa.

Saksa kokee natsirikosten vuoksi erityistä historiallista vastuuta. Saksa on ottanut maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita enemmän kuin useimmat muut Euroopan maat. Maa suhtautuu ymmärtävästi Israeliin ja on ollut aktiivisesti kehittämässä kansainvälistä rikostuomioistuinta, Conze luettelee.

Natsihistorian kriittinen muistaminen on myös vahvistanut demokratiaa ja palauttanut Saksan maineen ulkomailla.

Nykytilanne ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, professori huomauttaa. Esimerkiksi antisemitismi ja kriittiset voimat demokratiaa vastaan ovat voimistuneet myös Saksassa. Siksi historian kriittinen muistaminen on Saksassa päättymätön prosessi, hän katsoo.

Adolf Hitlerin tie valtaan alkoi Münchenistä.

Holokaustitutkija: Saksalaiset haluavat tietää, mutteivät omasta isoisästään

Ylen tapaamat nuoret ovat selvittäneet sukunsa menneisyyttä. Münchenissä sijaitsevan Holokaustin tutkimuskeskuksen johtaja professori Frank Bajohr pitää kuitenkin aika tyypillisenä saksalaisille, etteivät he halua tietää, oliko oma isoisä tai isosetä mukana hirmutöissä.

Professori Frank Bajohrin mielestä oman maan historian nurjiinkin puoliin perehtyminen olisi terveellistä muun muassa oikeusvaltion kehittymisen kannalta. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Vaikeinta natsimenneisyyden käsittely on ollut itäsaksalaisille. He eivät tottuneet DDR:n aikana näkemään itseään natsi-Saksan perillisinä.

– Sosialismin myötä itäsaksalaiset siirtyivät historian voittajien puolelle. He kasvoivat neuvostoliittolaisessa historiakuvassa, Bajohr sanoo.

Bajohr toteaa, että sama historiankuva elää yhä Venäjällä. Toinen maailmansota on Suuri isänmaallinen sota natseja vastaan. Puna-armeijan tekemistä rikoksista ei puhuta.

– Kommunismilla ei ole enää roolia, vaan historiankuva on nationalistinen. Pohjimmiltaan siinä ei ole kuitenkaan tapahtunut kehitystä tai liikettä. Pahinta on, ettei omankaan kansan uhreja muistella, vaan vallalla on sankarikuva, ylpeä voittonarratiivi. Uhrit ovat perheiden yksityisasia.

Frank Bajohrin työhuoneen kirjahyllystä löytyy muun muassa hänen ja kolmen muun tutkijan kirjoittama teos Liberalismus und Nationalsozialismus (Liberalismi ja kansallissosialismi). Teos on toinen vasemmalta. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Monelle muullekin maalle on ollut vaikeaa käsitellä historiansa nurjia puolia, niin sodassa kuin esimerkiksi siirtomaidenkin suhteen.

– Saksalaisilla ei ole varaa kritisoida muita, mutta toivoisin, että kukin kansakunta työstäisi huonompia puoliaan historiasta.

Bajohr huomauttaa, että se auttaa näkemään demokratian ja oikeusvaltion tärkeyden.

Hänen mukaansa joukkomurhan historiallinen painolasti johtaa siihen, ettei saksalaisilla voi olla naiivia isänmaallisuutta.

– Saksan historia ei kuitenkaan ole pelkkää mustaa. On myös vapaa, demokraattinen traditio vuoden 1949 jälkeen. Saksa on demokraattinen maa, oikeusvaltio, jossa tunnetaan moraalinen oikea ja väärä. Se on maa, joka on käynyt läpi kivuliaan prosessin historiansa suhteen, Bajohr sanoo.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”