”Kaikki on mennyt persiilleen” – 20 kohdan jättilista Putinin joukkojen pateetti­suudesta

Venäjän sotilasdoktriinissa asevoimien hyökkäykset perustuvat läntisen tiedustelun mukaan pitkälti pataljoonien taisteluosastoihin. Ukrainan sota on osoittanut, että niissä on ollut lukuisia ankaria puutteita.

Yksinkertaisuudessaan niiden tarkoitus on ollut hyökätä, tuhota vastassa oleva vihollinen ja ottaa alueita haltuun. Ulkopoliittisen instituutin affilioitunut tutkija, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että Venäjä voi olla luopumassa niiden käytöstä.

Johtava ajatus on ollut, että joukot pystyisivät länsimaiseen tapaan hyökkäämään tehtäväkeskeisesti, itsenäisesti ja joustavasti.

– Mutta kun ei venäläiset eivät osaa toimia niin kuin länsimaalaiset, Toveri sanoo.

Iltalehti listaa, mikä kaikki Venäjän asevoimien pataljoonien taisteluosastojen (PTSTOS) toiminnassa on pielessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tiettävästi kuvitteli valtaavansa Kiovan muutamissa päivissä tai viikoissa. Niin ei toki käynyt. AOP

1. Väärä asenne

Pekka Toverin mukaan Venäjä taisteli osastoillaan menestyksekkäästi Itä-Ukrainan Donbasissa Krimin niemimaan vuoden 2014 miehityksen jälkeen. Täysimittaiseen hyökkäykseen se lähti aivan väärällä asenteella, tehtävällä ja resursseilla.

– Hyökkääjä lähtee aina helppoon ja nopeaan sotaan. Se voi venyä, kuten nyt on käynyt. Sodassa on ollut monta eri vaihetta, jossa tilanteet ja taistelutavat ovat vaihtuneet.

Iltalehden erikoistoimittaja Emil Kastehelmi sanoo, että PTSTOS ei ole osoittautunut optimaaliseksi organisaatioksi.

– Jos Venäjä olisi tiennyt, että sota menee miten menee, se olisi todennäköisesti pyrkinyt toimimaan eri tyyppisillä organisaatioilla heti alusta lähtien. Ongelmia on ollut koko sotaan valmistautumisessa.

2. Riittämätön tuki

PTSTOS on lähtökohtaisesti kolme motorisoitua jalkaväkikomppaniaa, taistelupanssarivaunukomppania sekä muita tukevia aselajeja. Esimerkiksi pioneerit, tiedustelijat, viesti ja ilmatorjunta. Sotilaita on noin 800.

– Mutta tukea on niin vähän, että pataljoona ei pysty taistelemaan itsenäisesti. Se tarvitsee ylemmältä johtoportaalta tukea, rykmentiltä tai prikaatilta, Pekka Toveri sanoo.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan pataljoonat eivät ole saaneet riittävästi tukea toimiakseen itsenäisesti. JANI KORPELA

3. Pieni esikunta

Osaston esikunnassa on Pekka Toverin mukaan 5–6 ihmistä. Heidän pitää suunnitella tulevat operaatiot, logistiikka, huolto ja vielä johtaa taisteluita ympäri vuorokauden. Se ei vain onnistu.

– Ennen vanhaan pienemmällä esikunnalla vielä pärjäsi, kun hyökkäävien osien tuki tuli muualta. Nyt kun pitäisi suunnitella pidemmällä tähtäimellä, ja ottaa tukevat aselajit huomioon pataljoonan sisällä, siihen ei ole kykyä.

4. Koordinaatio ei toimi

Pekka Toverin mukaan prikaatien ja rykmenttien johtoportaat eivät ole paljon parempia. He eivät osaa koordinoida toimintaa, kun käytössä on useampi PTSTOS.

– Osastot ovat aika yksin, kun komentajat eivät pysty koordinoimaan niitä tukemaan toisiaan, tai saamaan muita aselajeja mukaan.

Venäjä ei yrityksistä huolimatta ole saanut kasaan miljoonan sopimussotilaan asevoimia. Kuvassa liikekannallepanossa värvättyjä varusmiehiä, joita Venäjä lähettää Ukrainaan. AOP

5. Liian vähän jalkaväkeä

Venäjän osastoissa on aivan liian vähän jalkaväkeä. Pekka Toverin mukaan PTSTOS sisältää 200 jalkautuvaa sotilasta. Heidän pitäisi suojata pataljoonan muut osat, selusta ja sivustat. Ja vielä pitäisi hyökätäkin jonnekin.

– Pumpussa ei yksinkertaisesti riitä voimaa siihen, mitä laajojen alueiden haltuunottoon tähtäävä perinteinen sodankäynti vaatii. Jos osasto sattuisikin saamaan menestystä, se on niin heikko, ettei se pysty sitä hyödyntämään monissakaan tilanteissa riittävän tehokkaasti, Emil Kastehelmi sanoo.

6. Kouluttajat rintamalle

Ennen hyökkäystä on arvioitu, että venäläisessä rauhanajan prikaatissa on 4 000 taistelijaa. Niiden on käsketty perustaa ainakin kaksi PTSTOS:ää. Rintamalle saadaan liikkeelle vajaat 2 000 sotilasta.

– Venäjän huonon sotamenestyksen vuoksi prikaati on saattanut lähettää kolmannenkin. Se on saattanut sisältää esimerkiksi kantahenkilökunnan kouluttajat. Se on Venäjälle tosi huono juttu, sotahistorioitsija Aleksi Rikkinen sanoo.

Aleksi Rikkinen (kuvassa vasemmalla) ja Emil Kastehelmi ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan Lapin sodan puolustuslinjasta Sturmbockista. Aleksi Rikkinen ja Emil Kastehelmi

7. Vajaat joukko-osastot

Miehistä on siis pulaa myös rykmenttien ja prikaatien tasolla. Pekka Toverin mukaan Venäjä on yrittänyt rakentaa miljoonan miehen ammattiarmeijaa kahden vuosikymmenen ajan. Sopimussotilaita ei kuitenkaan ole riittävästi.

– Siksi he käyttävät edelleen varusmiehiä. Heitä on neljännesmiljoona joka vuosi, eikä tavoitteeseen siltikään päästä. Kaikki joukot ovat vajaita.

8. Onneton huolto

Pataljoonan huolto on Pekka Toverin mukaan onnetonta. Osastossa on noin 30 huoltoajoneuvoa. Se on ehkä kolmannes verrattuna länsimaiden vastaavaan lukumäärään, ja ajoneuvot kantavat vieläpä vähemmän tavaraa.

– Motorisoitu PTSTOS tarvitsisi 35 kuorma-autolastia pelkästään yhden tuliannoksen siirtämiseen. 30 huoltoajoneuvolla pitäisi siirtää ampumatarvikkeet, muonitus, korjaustoiminta ja lääkintähuolto. Siinä ei paljon ole kuulaa mukana.

Venäjällä on ollut sodan alusta asti valtavia vaikeuksia huoltonsa kanssa. AOP

9. Joukot eivät saa lepoa

Taistelijat eivät pysty huoltamaan myöskään itseään. Pekka Toverin mukaan Venäjä yrittää korjata asioita ilman, että se pitää taukoa. Neuvostoliiton läpimurto Sallassa onnistui, kun joukot pysähtyivät, huolsivat itsensä kuntoon ja niiden määrä tuplattiin.

– Kun kaikki on mennyt persiilleen, on yritetty puuhata koko ajan jotain, mutta ei ole annettu aikaa kouluttautumiseen, lepäämiseen tai joukkojen uudelleenorganisointiin. Samat porukat ovat edelleen linjassa. Lepoa ei anneta.

10. Kokemattomat joukot

Pekka Toveri sanoo, että arvioiden mukaan Venäjällä oli ennen helmikuuta yhteensä 168 PTSTOS:ää maavoimissa, merijalkaväessä ja maahanlaskujoukoissa. Niistä noin 120 heitettiin Ukrainaan ensimmäisessä aallossa. Osaavaa reserviä on siis vähän.

– Joukot ovat valmiiksi vajaita ja ensimmäisen viholliskosketuksen jälkeen ne ovat vielä vajaampia. Venäjä työntää edelleen reserviläisiä täyttämään aukkoja.

Venäjä ei ole Pekka Toverin mukaan pitänyt merkittävää taukoa kerätäkseen hyökkäysvoimaa uudelleen. AOP

11. Raskaat tappiot

Venäjän vaikeudet riittämättömästä kalustosta, koulutuksesta ja kiinnostuksesta sotimiseen ulottuvat yksittäisistä taistelijoista korkeampaan sotilasjohtoon. Se on aiheuttanut raskaita tappioita. Toverin mukaan ainakin 2 000 upseeria on kaatunut.

– Vielä isompi määrä on haavoittunut. Johtajista on pulaa, ja he ovat nuoria ja kokemattomia.

12. Neuvostomeininki

Nuoremmat ja vanhemmat aliupseerit ja upseerit ovat saaneet venäläisen sotilaskoulutuksen. Aleksi Rikkinen sanoo, että Venäjän taistelutapa ei ole kehittynyt oikein mihinkään Neuvostoliiton ajoista.

– Se on hyvin hierarkisesti ja jäykästi johdettua. Metodi on, että päätä hakataan seinään vanhan liiton meiningillä. Yleensä taisteluosastohenkisyys on joustavaa. Yksi komentaja voi hallita tehokkaasti tiettyä tehtävää. Venäjällä tässä on useita haasteita.

Venäjän asevoimien miehistö ja kalusto ovat kärsineet raskaita tappioita. Kuva Harkovan alueelta. AOP

13. Raskas komentoketju

Pekka Toveri sanoo, että kun ylempi antaa tehtävän, hyväksyy suunnitelman sen toteuttamiseksi, sen mukaan mennään. Kaikki pysähtyy heti, kun tulee vaikeuksia, eikä sotilasoperaatio mene suunnitelman mukaan. Ja yksikään operaatio ei mene.

– Pataljoonan komentaja ei mene vessaankaan ilman ylemmän johtoportaan lupaa. Kun hänen olisi pitänyt mennä aggressiivisesti eteenpäin ja toimia itsenäisesti, hän ei pysty, kun häntä ei ole koulutettu sellaiseen taistelutapaan.

14. Ihminen on karjaa

Pekka Toverin mukaan diktatuurissa ja demokratiassa on sellainen ero, että diktatuurissa kuten Venäjällä ihmiset ja sotilaat ovat karjaa. Heillä ei ole kauheasti arvoa.

– He tekevät mitä käsketään ja ovat uhrattavissa. Diktatuurissa kukaan ei uskalla mennä kertomaan pomolle omia mielipiteitään, tai että mahdotonta tehtävää ei voi toteuttaa. Se on pahin urantappaja.

Pataljoonien taisteluosastoja on vahvistettu muun muassa raketinheitinjärjestelmillä. AOP

15. Luottamuspula

Johtamismallin seurauksena päällystö ei uskalla ottaa riskejä. Jos he sen tekevät, ja kaikki menee pieleen, siitä seuraa rangaistus. Pekka Toverin mukaan länsimaat hakevat luottamusta alaisten ja johtajien välille.

– Rangaistus tappaa kaiken oma-aloitteisuuden. Länsimaissa kannustetaan käyttämään omia aivoja. Venäjällä ei makseta ajattelusta.

16. Pimeä tilannekuva

Länsimaissa sotilasjohtajilla on alemmillakin portailla siis mahdollisuuksia tehdä päätöksiä joustavasti tilanteen mukaan. Aliupseerit ja upseerit ovat myös paremmin perillä kokonaiskuvasta. Mitä naapurijoukot ja suurempi osasto tekevät.

– Länsimaissa tilannekuvaa jaetaan alhaalta ylös ja toisin päin. Jos tulee tilaisuus, sitä voi hyödyntää. Joukkueenjohtajat voivat tehdä tukitoimina temppuja, vaikka ei olisi erikseen käsketty. Venäjällä näin ei ole.

Huono johto ja koordinointi sekä riittämätön tuki vaikeuttavat muun muassa epäsuoran tulen käyttöä. Se on Venäjän hyökkäyksille elintärkeää. AOP

17. Tehoton epäsuora tuli

Kun PTSTOS:n esikunta ei ole tilannekuvasta perillä, epäsuoran tulen tehokas ja tarkka käyttö on vaikeaa. Varsinkin, kun tulenjohtajia on liian vähän. PTSTOS:n ideana on ollut, että niille on annettu enemmän tykistöä, raketinheitinpattereita ja ilmatorjuntaa.

– Venäläiset elävät ja kuolevat epäsuoran tulen kanssa. He eivät pysty hyökkäämään, elleivät saa mittavaa tukea. Ja he eivät osaa sitä tukea antaa, Pekka Toveri sanoo.

18. Teknologiset vaikeudet

Kun pitkittyneen sodan tilanteet ovat muuttuneet, Ukraina on pystynyt mukautumaan niihin joustavammin. Ukraina on esimerkiksi ottanut sujuvasti länsimaisia asejärjestelmiä käyttöön. Venäjän organisaatiossa se on vaikeampaa.

– Ukraina on pystynyt muokkaamaan toimintatapamallejaan ja ottamaan uutta teknologiaa käyttöön Venäjää paremmin. Siksi Ukraina on tällä hetkellä niskan päällä, Pekka Toveri sanoo.

Venäjä ei huonosta sotamenestyksestä huolimatta ole tehnyt merkittäviä muutoksia sotilasorganisaatioonsa. Kuvassa tuhottu tankki Ukrainan vapauttamassa Ivanivkan kylässä. AOP

19. Muutokset myöhässä

Venäjän hyökkäyssota ei ole mennyt presidentti Vladimir Putinin toivomalla tavalla. Jos kyseessä olisi ollut nopea ja lyhyt operaatio, organisaatio olisi Emil Kastehelmen mukaan voinut toimiakin paremmin. Suuriin muutoksiin ei ole ryhdytty.

– On vaikea sanoa, mitä nyt puhuttu muutos tarkoittaa ja millä nopeudella. Käytännön ratkaisut kentällä voivat myös vaatia uudenlaista ajattelua, ja on epäselvää, mitä oppeja Venäjä on käytännössä sodasta ehtinyt sisäistää.

20. Pitkä siirtymäaika

Asiantuntijat arvioivat, että Venäjä siirtyy takaisin neuvostomalliseen organisaatiomalliin. Perusyhtymät ovat pataljoonia isompia. Aleksi Rikkisen mukaan toimintakulttuurin muutos voi kuitenkin viedä vuosikymmeniä.

– Se ei onnistu käden käänteessä niin, että (puolustusministeri Sergei) Šoigu huutaa, että nyt siirrytään prikaatikokoonpanoon. Venäjän asevoimat ei pysty siihen.

Pekka Toveri arvioi, että Venäjä palaa porrastettuihin hyökkäyksiin. Kun ensimmäinen aalto menestyy, aukosta voidaan työntää kahdessa tai kolmessa portaassa uusia tuoreita joukkoja.

– Perinteinen neuvostomallinen motorisoitu jalkaväkipataljoona on tosi riisuttu. Siinä on pelkästään syömähampaita, eikä tukea juuri lainkaan. Tykistö riisutaan, ja tuki keskitetään rykmenttiin tai prikaatiin, josta löytyy huoltopataljoona ja useampi patteristo.

Toverin arvion mukaan Venäjä uudistaa organisaatiota niin, että pataljoonat saavat yksinkertaisia hyökkäyskäskyjä. Hän sanoo, että Venäjä on todennäköisesti todennut, että enää ei turhaan pelleillä PTSTOS:ien kanssa, vaan palataan neuvostohommiin.

– Pataljoonien komentajille annetaan riittävän pieniä palikoita, joita he pystyvät pyörittämään. Riittää, että prikaatissa on yksi tolkullinen äijä – sen komentaja. Hän käskee kaiken, mitä tehdään. Muut tekevät mitä käsketään.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”