Näyttelyt | Iloinen 1920-luku herää henkiin ruotsalaisessa suurnäyttelyssä, jossa on oma huone jumalaiselle Greta Garbolle

Main ContentPlaceholder

Swedish Grace -tyylisuuntaus on jäänyt Ruotsissa varjoon. Puutetta paikkaa huolellisesti Tukholman Nationalmuseumin jättinäyttely.

Jumalaiseksi sanotun filmitähden Greta Garbon (1905–1990) uran alku ajoittuu iloiselle 1920-luvulle. Garbo on saanut Swedish Grace -näyttelyssä oman huoneen. – Kuvassa Garbo Grand Hotel -elokuvan (1932) aikoihin. Kuva:  Clarence Sinclair Bull

Pirkko Kotirinta HS

Tukholma

Kun kiertelee näyttelyssä, joka esittelee iloiseksi sanotun 1920-luvun kulttuuria, katsoja tietää hyvin, että iloa kesti vain hetken verran. 1930-luvulla puhalsivat toiset tuulet.

Iloinen 1920-luku tuli kyllä tarpeeseen. Takana oli maailmansota ja pandemia. Ruotsissa espanjantauti oli vienyt 40 000 ihmisen hengen, Suomessa noin 20 000:n. Suomen sisällissodan kaltaista tragediaa ei länsinaapuri joutunut kokemaan, mutta ensimmäisen maailmansodan jäljet näkyivät sielläkin. Kevät 1917 oli esimerkiksi levoton, maassa oli nälkälakkoja ja mellakoita.

Ja sitten voitiin elää vapaammin. Mielikuva vuosikymmenestä liittyy polkkatukkaisiin, emansipoituneisiin naisiin, jazzmusiikkiin, ovien aukomiseen Eurooppaan, teollistumiseen, vapautuviin tunnelmiin.

Ruotsissa aikakautta hallitsi tyylisuuntaus, jonka nimi on monelle uppo-outo: Swedish Grace. Art decon ruotsalaisversio ammensi klassismista ja korosti laatua ja käsityöläisyyttä.

Charme-lehden kansikuvituksia teki lehteä perustamassa ollut journalisti ja taiteilija Agda Groth, joka suosi kuvituksissaan meneviä ja tekeviä naisia. Charmen alaotsikko oli den moderna damtidningen, moderni naistenlehti. Se ilmestyi vuosina 1921–33. Kuva:  Jens Östman / Kungliga biblioteket

Tukholman Nationalmuseumin ulospanoltaan komea Swedish Grace -näyttely kertoo laajasti vuosikymmenestä, josta muodostui Ruotsille voitokas erityisesti muotoilun saralla. Mutta se kertoo myös tyylisuuntien kaksintaistelusta, jossa tämän perinteeseen nojaavan suuntauksen taisteluparina oli modernismi.

Yleisnäkymä Swedish Grace -näyttelyyn. Vasemmalla oleva uurna on Eric Graten suunnittelema, sen yläpuolella Einar Forsethin mosaiikkiteos Helios taivaankannella (Puhl & Wagner, 1923). Kuva:  Nationalmuseum

Swedish Grace -nimen keksi 1920-luvun ruotsalaista arkkitehtuuria ja muotoilua kuvaamaan vuonna 1930 brittikriitikko Philip Morton Shand. Hän kirjoitti artikkelin suuresta Tukholma-näyttelystä eli vuoden 1930 Stockholmsutställningistä englantilaiseen The Architectural Review -lehteen.

Tukholman kaupungintalon Kultainen sali. Mosaiikki on Einar Forsethin suunnittelema ja huonekalut Ernst Spolénin. Kuva:  Åke E:son Lindman

Swedish Gracen lippulaivoja olivat vuonna 1923 valmistunut Tukholman kaupungintalo (arkkitehti Ragnar Östberg), pyöreä kaupunginkirjasto (1928, Gunnar Asplund), konserttitalo Hötorgetin kupeessa ( Ivar Tengbom, 1926) ja niin sanottu Tulitikkupalatsi, Tändstickspalatsen (Tengbom, 1928). Viimeksi mainitun rakennutti tulitikkubisneksellä rikastunut finanssijättiläinen Ivar Kreuger, jonka omaisuus suli sittemmin ja iloinen 20-luku tuli tiensä päähän. Kreuger löydettiin kuolleena Pariisin-asunnostaan pistooli vierellään vuonna 1939.

Edward Haldinin Himmelsglob (1929–1930), kristallikaiverrus, tinajalusta. Orreforsin lasitehtaan tuotantoa. Kuva:  Nationalmuseum

Swedish Grace näkyy arkkitehtuurin ohella myös lasitaiteessa, huonekalusuunnittelussa, vaatteissa, elokuvissa… Yltäkylläistä ja toivoa täynnä olevaa aikaa säestivät jazz ja revyyt ja uusien elokuvateattereiden tähdet. Pub-tavaratalosta näyttelijäkouluun bongattu nuori Greta Gustafsson aloitti tiensä kohti kansainvälistä menestystä ja Hollywoodia, pian nimellä Greta Garbo.

Arvid Fougstedtin maalaus muotokuva suomalaissyntyisestä Mauritz Stilleristä, akvarelli, guassi ja lyijy paperille, 1920-luku. Kuva:  Arvid Fougstedt

Garboon (1905–1990) liittyy olennaisesti myös suomalaissyntyinen herra, nimittäin näyttelijä ja ohjaaja Mauritz Stiller (1883–1928). 45-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleesta Stilleristä on näyttelyssä myös dandymainen muotokuva. Suomessa Stilleristä on kertonut toimittaja Ruben Stiller, joka eläytyi isosetänsä elämään dokumentissa Stiller, Garbo ja minä (1988), jonka ohjasivat Claes Olsson ja Alvaro Pardo.

Näyttelijä Greta Garbolla on oma huone Swedish Grace -näyttelyssä. Garboa kuvasivat monet tunnetut valokuvaajat, kuten Edward Steichen. Tärkeitä olivat yhdysvaltalaisten elokuvastudioiden valokuvaajat Ruth Harriet Louise ja Clarence Sinclair Bull. Kuva:  Nationalmuseum

Jumalaisen ja ”suuren yksinäisen” määrittelyn saaneelle, yksityiselämänsä tiukasti omanaan pitäneelle Garbolle on näyttelyssä omistettu oma huone. Sen seinillä on valokuvakavalkadi sekä otteita muutamista tähden elokuvista, esimerkiksi juuri Stillerin ohjaamasta mykkäelokuvasta Gösta Berlingin taru (1924).

Suomi-viitteitä näyttelyssä ei liiemmin tule esille, mutta esillä on esimerkiksi kuulun sisustusliikkeen Svenskt Tennin perustajan Estrid Ericsonin muotokuva vuodelta 1924. Sen maalannut Tyra Lundgren työskenteli paljon myös Arabialle Suomessa. Lundgrenin keramiikkaa on esimerkiksi Kyösti Kakkosen kokoelmissa.

Tyra Lundgrenin (1897–1979) öljyvärimaalaus Svenskt Tenn -sisustusliikkeen legendaarisesta johtajasta Estrid Ericsonista (1894–1981). Ericson perusti Svensk Tennin vuonna 1924. Svenskt Tennin esineistöä on esillä näyttelyssä, myös Ericsonin suunnittelemia tinaesineitä, joihin hän haki inspiraatiota esimerkiksi Etelä-Amerikasta. Kuva:  Pirkko Kotirinta HS

Siinä missä Suomen kansainvälinen muotoilumaine on pitkään nojannut suuriin menestyksiin 1930-luvulla aloitetuissa Milanon triennaaleissa.

Lue lisää: Taiteilijat, kansallissankarit

Ruotsalaiset aloittivat henkseleiden paukuttelun jo 1920-luvulla, erityisesti Pariisin vuoden 1925 suuren taide- ja taideteollisuusnäyttelyn eli maailmannäyttelyn ansiosta.

maailmannäyttelyn suurin ponnin oli edistää kotimaan taidetta ja teollista muotoilua. ”Ranskalaiset arkkitehdit ja muotoilijat huomasivat nimittäin, että saksalaiset olivat ottaneet alalla huolestuttavia edistysaskeleita”, kirjoittavat Alice Cousin ja näyttelyn kuratoinut Nationalmuseumin kokoelmapäällikkö Cilla Robach perusteellisessa näyttelyjulkaisussa, joka valottaa esinekulttuuria laajemminkin aikakautta..

Pariisin näyttelyyn tuotavilta esineiltä ja tuotteilta edellytettiin moderniutta. Ruotsissa moderneja asioita oli tuotu vastikään esiin suuressa Göteborgin näyttelyssä, joten voitontahdolle oli luotu pohja.

”Meidän tulee, kuten kaikissa kansainvälisissä kilpailuissa, voittaa itsemme”, julistettiin Svenska Slöjdföreningens Tidskrift -lehdessä vuonna 1924.

Ruotsi saikin ylettömät määrät palkintoja: 31 grand prix’tä, 44 kultamitalia, 38 hopeamitalia, 14 pronssia ja yhteensä yli 40 kunniakirjaa ja -mainintaa, ja sijoittui mitaleissa laskien toiseksi heti isäntämaan Ranskan jälkeen.

(Suomikin osallistui, riitelyn jälkeen, ja vei esille muun muassa ryijyjä. Menestys oli vaatimatonta.)

Suurimpiin voittajiin kuului ruotsalainen lasimuotoilu. Näyttelyn loppuraportissa kansainväliset asiantuntijat pitivät Orreforsin esille laittamia lasiesineitä laadultaan Venetsian Muranon Veninin lasinpuhaltamon veroisina, ja kehujien joukossa huudahteli myös maailmankuulu ranskalainen René Lalique (1860– 945).

Ruotsista oli näytteillä muun muassa Simon Gaten ja Edward Haldin suunnittelemia, taiturillisesti kaivertaen koristeltuja lasiesineitä, Carl Malmstenin ja Uno Åhrénin huonekaluja, Anna Petrusin hopeaa sekä runsaasti maalauksia ja veistoksia.

Sigurd Lewerentzin suunnittelema baarikaappi (1929), makassar-puu ja ebenholz, galaliitti, norsunluu. Verhoilu ruostumatonta teräslevyä, Nordiska Kompanietin (NK) verstas., Kuva:  Viktor Fordell

Aina oli toki kriitikoitakin: Ruotsin paviljonkia arvosteltiin siitä, ettei ”mukavien tupien maa” esitellytkään somaa puuarkkitehtuuria vaan oli valinnut ”epäruotsalaisen” antiikkiin katsovan tyylin. Swedish Grace käytti mieluusti myös ”eksoottisia” tyylilainoja muualtakin, varsinkin Egyptistä, joka hautalöytöineen oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä uutisotsikoissa, sekä Kiinasta ja Etelä-Amerikasta.

Kulttuurisesta omimisesta ei kukaan ymmärtänyt olla vielä huolissaan.

Ylellinen M/S Kungsholmen-valtamerialus liikennöi Göteborgista New Yorkiiin. Sen esineistö on suureksi osaksi tuhoutunut. Anna Petruksen suunnittelema takorautainen takka on valmistettu uudelleen ja komeilee esillä. Kuva:  Nationalmuseum

M/S Kungsholmen laskettiin vesille vuonna 1928.. Luksusaluksen sisustamiseen käytettiin avokätisesti rahaa, ja sitä voi pitää yhtenä aikakautensa kokonaistaideteoksista. Kuvassa varustamon juliste. Kuva:  Sjöfartsmuseet Akvariet, Göteborg

Laivalla Tukholmaan tullut näyttelyvieras voi päivitellä iloisen 1920-luvun laivailumeininkiä.

Kun maastamuutto Atlantin taa olojen parannuttua väheni, varustamon oli keksittävä uusia tulokeinoja. Svenska Amerikalinjen päättikin rakennuttaa laivojen laivan.

M/S Kungsholmen laskettiin vesille vuonna 1928. Näyttelyssä alus nostetaan esiin yhtenä 1920-luvun merkittävimmistä sisustusprojekteista. Kungsholmen seilasi Göteborgista New Yorkiin vuoteen 1939. Matkustajiin kuului toki myös Greta Garbo.

Laivan myöhemmät vaiheet olivat surulliset: toisen maailmansodan aikana se ajautui amerikkalaisten haltuun. Yhdysvallat käytti sitä joukkojensa kuljetukseen. Mieleen tulevat etsimättä pakolaisten asunnoiksi muutetut ruotsinlaivat, joista uutisissa on juuri kerrottu.

M/S Kungsholmenin koko huolella rakennettu sisustus oli mennyttä aikaa. Niin oli huoleton 1920-lukukin.

Swedish Grace, näyttely Nationalmuseumissa Tukholmassa 28.8. asti.

Cilla Robach (toim.): Swedish Grace. Konst och design i 1920-talets Sverige. sss. 247 s. Julkaisu on saatavana myös englanninkielisenä.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”