Nepalilaispariskunta pyöritti ravintoloita vuosien ajan ihmiskaupalla – yksi uhreista: "He sanoivat, että voivat tehdä meille mitä tahansa"

Suomessakin moni ihmiskaupan uhri joutuu tekemään kymmentuntisia työpäiviä pienellä palkalla tai ilmaiseksi. Tarjottu työ voi näyttää hyvältä paperilla, mutta todellisuus on muuta.

Resham työskenteli kaksi vuotta kokkina ilman vapaapäiviä. Neel ja Pukhraj pelkäsivät sekä oman että perheensä hengen puolesta. Kabirilta kiristettiin kymmeniä tuhansia euroja.

Lähes kymmenen vuoden ajan Tampereella toimi useita nepalilaisia Katmandu-nimisiä ravintoloita, joiden seinien sisään kätkeytyi järjestäytynyttä ihmiskauppaa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi marraskuun alkupuolella ravintoloiden omistajat, nepalilaisen pariskunnan Dila ja Rima Sapkotan muun muassa neljästä ihmiskaupasta. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Tässä jutussa kerromme Reshamin, Neelin, Pukhrajin ja Kabirin tarinat. Ne paljastavat, millaista on tyypillinen työperäinen ihmiskauppa Suomessa.

Reshamin, Neelin, Pukhrajin ja Kabirin sitaatit ovat poliisin esitutkintamateriaalista. Uhrien nimet on muutettu heidän henkilöllisyytensä suojaamiseksi.

Parempi elämä ja hyvä palkka.

Näillä lupauksilla omistajapariskunta Dila ja Rima Sapkota houkuttelivat sukulaisensa Reshamin, Neelin ja Kabirin töihin Suomeen Nepalista vuosien 2012–2016 aikana. He kaikki työskentelivät tuolloin kokkeina, ja samaa työtä olisi luvassa myös Tampereella. Neelin vaimo Pukhraj pestattiin apulaiseksi vasta hänen ollessaan Suomessa.

Suomessa esiin tulleissa työperäisen ihmiskaupan tapauksissa uhrit ovat olleet pääosin ulkomaalaisia ja alun perin suostuneet heille tarjottuun työhön vapaaehtoisesti. Näin kävi myös tässä tapauksessa.

Saamallaan palkalla he voisivat avustaa Nepaliin jääviä perheitään ja tuoda osan perheenjäsenistään Suomeen.

Uhreille kerrottiin peruspalkasta ja -työajoista. Osalle mainittiin myös ylityökorvauksista.

– Dila kertoi, että Suomessa työskennellään viisi päivää viikossa ja kertoi paljonko saisin palkkaa. Hän sanoi, että Suomessa toimitaan lain mukaan, Neel kertoo poliisin esitutkintamateriaalissa.

Neelille, Pukhrajille, Kabirille ja Reshamille tehtiin sopimuksia sekä suomeksi että englanniksi, joten työntekijät eivät täysin ymmärtäneet kaikkea sovittua. Osassa sopimuksista ei esimerkiksi ollut määritelty työaikoja lainkaan.

– En epäillyt sukulaisiani, ajattelin että kaikki tehdään lain mukaan. Luotin heihin, Resham kertoo.

Työperäisessä ihmiskaupassa on tyypillistä, että työ on saatu näyttämään hyvältä paperilla.

Myös viranomaisille annettavat sopimukset vaikuttavat asiallisilta, mutta todellisuus on lopulta toinen ja esimerkiksi työvuorolistat eivät pidä paikkaansa.

– Toisinaan viranomaisille annetaan ihan eri asiakirjat, Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Terhi Tafari kertoo.

Ihmiskaupan uhrit joutuvat monesti maksamaan työpaikastaan jopa kymmeniä tuhansia euroja. Näin ei käynyt tässä tapauksessa, mutta osa heistä joutui ottamaan kotimaassaan velkaa kylässä asuvilta ihmisiltä, jotta he saivat kustannettua matkansa Suomeen.

He luulivat voivansa maksaa lainan takaisin. Toisin kävi.

Hiljalleen Kabirille, Reshamille, Neelille ja Pukhrajille selvisi, että heille luvatut työajat ja työstä maksettava korvaus olivat jotain muuta kuin alun perin oli sovittu.

Reshamilla ei ollut yhtään vapaapäivää kahteen vuoteen. Kokin työpäivät olivat 10–13 tunnin mittaisia, töitä hän teki viikon jokaisena päivänä. Alkuvuosina Reshamille maksettiin kuussa 1 500–1 600 euroa, myöhemmin palkka nousi 1 700–2 200 euroon.

Alkuun hän ei osannut kyseenalaistaa sitä, miten sukulaiset häntä kohtelivat.

– Tein vain kiitollisena töitä, kun olin niitä saanut, Resham kertoo esitutkintamateriaalissa.

Neelin, Pukhrajin ja Kabirin työpäivät olivat 9–13 tunnin mittaisia. Alkuun he työskentelivät viikon jokaisena päivänä, myöhemmin kuusi päivää viikossa, kun ravintolaa alettiin pitämään kerran viikossa kiinni. Lomia ei ollut muutamaa päivää lukuun ottamatta. Palkkaa he saivat 900–1 800 euroa.

– Teimme töitä koko ajan ja kovaan tahtiin, emme voineet olla minuuttiakaan tekemättä mitään, Neel kertoo.

Omistajapari kielsivät uhreja puhumasta muun muassa lounastamassa oleville asiakkaille. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Kaikkien palkat olivat huomattavasti alle sen, mitä heille kuuluisi. Taukoja ei juuri ollut, ylitöistä ei maksettu. Kaikki eivät edes tienneet, että niistä kuuluisi maksaa.

– Me emme tienneet suomalaisesta järjestelmästä, luulimme että homma toimii oikein. Ajattelimme, että palkka on sama, vaikka töitä tekisi minkä verran tahansa, Resham sanoo.

Omistajat Dila ja Rima perustelivat pitkiä työpäiviä sillä, että rahaa oli oltava tarpeeksi tilillä, mikäli työntekijät halusivat saada perheenjäseniään Suomeen. Rahaa tulisi säästää muun muassa oleskelulupiin ja viisumeihin.

– Dila sanoi, että lapsien Suomeen tuomiseen vaaditaan paljon töitä. Heidän tänne saamiseen ei riitä, että tekee normaalit työtunnit, Resham kertoo.

Lain mukaan ulkomailta tulevalla työntekijällä tulee olla työpaikka valmiina maahan saapuessaan. Jotta oleskeluluvan saa työn perusteella, kuussa on tienattava vähintään vajaat 1 300 euroa. Jos työntekijä haluaa tuoda perhettään Suomeen, on tienattava enemmän.

Resham yritti saada vaimonsa ja lapsensa Suomeen useita kertoja, mutta se ei onnistunut. Dila tulkkasi englanninkieliset päätökset Reshamille: lupaa ei irronnut, koska Reshamilla oli liian vähän rahaa.

Jos palkka olisi maksettu, kuten olisi kuulunut, olisivat rahat riittäneet perheenjäsenten Suomeen tuomiseen.

Vaikka ravintoloiden omistajat eivät ottaneet haltuunsa työntekijöidensä pankkitilejä, ohjailivat omistajat työntekijöidensä rahojen käyttöä. Dila kielsi uhrejaan ostamasta mitään kallista ja yritti estää heitä lähettämästä rahaa sukulaisille Nepaliin.

Rahojen kontrollointi meni vieläkin törkeämmäksi.

Dila ja Rima myös kiristivät uhrejaan siirtämään palkkojaan tileille, joiden omistajia he eivät tienneet. Käytännössä rahat palautuivat takaisin omistajille.

Vuosien varrella Kabir pakotettiin siirtämään yhteensä 32 500 euroa ja Resham 68 000 euroa. Rahasiirtoja perusteltiin muun muassa lainoina.

– Pelkäsin, että Dila kertoo muille nepalilaisille, että olen varastanut hänen rahansa, jos en olisi suostunut, Kabir sanoo.

Erityisen uhkaavaksi tilanne äityi Neelin ja Pukhrajin kohdalla.

Pukhraj kertoo poliisin esitutkintamateriaalissa, että hänet pyydettiin Dilan veljen asuntoon, jossa Pukhraj pakotettiin siirtämään rahaa lähes 15 000 euroa.

Perusteeksi ilmoitettiin, että omistajat olivat auttaneet Pukhrajia ja tämän miestä, eikä maksettu palkka todellisuudessa kuulunut heille.

– Minun ei annettu lähteä asunnosta. Olin niin peloissani, kun meidät uhattiin irtisanoa.

Työskentelyvuosien aikana Neel ja Pukhraj painostettiin siirtämään yhteensä noin 73 000 euroa.

Ihmiskaupassa on tyypillistä, että työnantaja pyrkii viemään senkin vähän palkan, mikä työntekijälle on maksettu. Se voidaan tehdä tilisiirroin, mutta toisinaan myös muita keinoja käyttäen, Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Terhi Tafari kertoo.

– Usein uhrit joutuvat myös salakuljettamaan rahaa kotimaassa käydessään esimerkiksi työnantajan sukulaisille.

Osa uhreista pelkäsi kaikista eniten sitä, että heidät irtisanottaisiin eivätkä he voisi saada enää mistään muualta töitä. Omistajat antoivat ymmärtää tuntevansa laajasti muita nepalilaisia työnantajia.

Mikäli työpaikkaa ei olisi, työntekijät joutuisivat palaamaan takaisin Nepaliin. Ilman työtä ei Suomessa kauaa pärjäisi, eikä oleskelulupia jatkettaisi. Samalla he pelkäsivät maineensa menettämistä kotimaassaan.

Näitä pelkoja omistajapariskunta osasi käyttää hyödykseen.

– He sanoivat, että voivat tehdä meille mitä tahansa. Meillä on kaksi pientä lasta ja paljon lainaa. Vaihtoehtoja ei ollut, Pukhraj kertoo.

Sukulaisuussuhde voi vaikuttaa vahvasti siihen, että omaan kotimaahan palaaminen on kauhistuttava ajatus. Monissa kulttuureissa pidetään suuressa arvossa sukulaista, joka on onnistunut perustamaan yrityksen länsimaihin.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Terhi Tafari kertoo, että työnantajana oleva sukulainen voi kiristää alaistaan esimerkiksi sillä, että tämän muu suku hylkää hänet, mikäli työntekijä ei suostu työskentelemään tietyin ehdoin.

– Jos työntekijä pakotetaan velkaantuneena kotimaahan, voi muu suku jättää tämän oman onnensa nojaan. Se on pahimmillaan kuin hidas kuolemantuomio.

Velka voidaan Tafarin mukaan hankkia takaisin monin keinoin.

Ravintoloita on ollut Tampereella yhteensä neljä. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Toisinaan voi käydä niin, että töihin lähteneestä sukulaisesta ei kuulu pitkiin aikoihin mitään, sillä työnantaja rajoittaa myös yhteydenpitoa. Kabir, Resham, Neel ja Pukhraj kertovat esitutkintamateriaalissa, että saivat pitää vapaasti yhteyttä kotimaassaan asuviin sukulaisiin. Muun muassa Neel kertoo, ettei halunnut puhua töissä tapahtuvista asioista perheelleen, koska he olisivat huolestuneet ja myös heillä oli jo valmiiksi paljon huolia.

Neeliä ja Pukhrajia omistajat uhkailivat sillä, että heidän perheilleen Nepalissa voisi sattua jotain. Lisäksi he sanoivat, että pariskunnan oli turha kuvitellakaan hakevansa muualle töihin, sillä Dila ja Rima tunsivat kaikki Suomessa asuvat nepalilaiset työnantajat.

Omistajat pyrkivät vaikuttamaan siihen, kenen kanssa Neel ja Pukhraj viettivät vähäistä vapaa-aikaansa. Dila ja Rima vihjailivat siitä, ettei Neel ja Pukhrajin kannattaisi tavata muita ihmisiä.

– Omistajat tulivat meille kylään tai kutsuivat meidät kylään. He kyselivät, mitä teemme ja olivat sitä mieltä, että meidän ei kannattaisi olla tekemisissä ulkopuolisten kanssa. Heillä oli ilmeisesti pelko, että saisimme tietoa Suomen laista, Pukhraj kertoo.

Ihmiskontakteja ei saanut syntyä myöskään ravintolassa. Ainoat hetket, kun Neel ja Pukhraj tapasivat muita kuin ravintolan omistajia tai työntekijöitä olivat ne, kun he menivät salin läpi vessaan tai ojensivat ruokaläheteille ruokaa.

Neel kertoo, että heitä kiellettiin tervehtimästä tai puhumasta asiakkaille.

– Omistajat suuttuivat, jos puhuimme jollekin, katsoivat ilkeästi ja käskivät mennä muualle, vaikka keittiöön töihin. Se oli eristämistä muista.

Ihmiskauppaan liittyy vahvasti disinformaation levittäminen.

Tyypillisesti uhrit ovat tietämättömiä Suomen yhteiskunnan toiminnasta. Sen vuoksi he ovat monin tavoin riippuvaisia työnantajastaan, mikä taas helpottaa heidän kontrollointiaan.

Terhi Tafari kertoo, että työnantajat saattavat esimerkiksi kertoa uhreilleen, että ulkomaalaisilla on erilaiset oikeudet kuin suomalaisilla.

Väärän tiedon antaminen ei aina rajoitu pelkästään työehtoihin.

Tafarin mukaan työnantaja voi kertoa tuntevansa ihmisiä esimerkiksi Maahanmuuttovirastosta tai Rikosuhripäivystyksestä, joten heihin ei kannata ottaa yhteyttä.

– Jos poliisi käy lounaalla ravintolassa, työnantaja saattaa sanoa alaisilleen, että hän tuntee kyseisen poliisin ja sen vuoksi tämä tuli heidän ravintolaansa. Samaan aikaan poliisilla ei ole mitään hajua, että häntä on käytetty esimerkkinä, Tafari kuvaa.

Neel ja Pukhraj olisivat halunneet mennä kertomaan hyväksikäytöstä poliisille, mutta he eivät uskaltaneet. He pelkäsivät suomalaisen poliisin toimivan samoin kuin poliisi heidän maassaan.

Neel kertoo, että Nepalissa poliisi on sen puolella, jolla on rahaa. Se ei kuitenkaan ollut ainoa syy.

– Dila sanoi, että jos menen puhumaan viranomaisille, niin voi vaikka tappaa, Neel sanoo.

He eivät tienneet, miten rikosilmoitus tehdään, eivätkä he osanneet puhua englantia tai suomea. Käytännössä kielikursseille ei töiltä edes ehtinyt.

Neel ja Pukhraj olivat muutamaan otteeseen ottaneet puheeksi sen, että Pukhraj haluaisi opiskella suomen kieltä.

– Dila sanoi, että siinä tapauksessa voitte poistua saman tien ravintolasta, Neel kertoo.

Myöskään Resham ja Kabir eivät osanneet kieltä, joten käytännössä kaikki asiat tuli hoitaa omistajien kanssa. Kaikki neljä olivat täysin riippuvaisia Dilasta ja Rimasta.

Poliisille Katmandun ihmiskauppa alkoi valjeta joulun alla 2020, kun se sai vihjeen tapauksesta.

Useimmiten vasta viranomaisten väliintulo auttaa ihmiskaupan uhrit pois tilanteesta. Reshamin, Kabirin, Neelin ja Pukhrajin kohdalla irtautuminen alkoi jo aikaisemmin.

Pisimpään uhrina oli Resham. Hän työskenteli ravintolassa kahdeksan vuotta. Vuonna 2020 hän päätti lopettaa työnsä, koska oli esitutkintamateriaalin kertoman mukaan ollut niin pitkään samassa työpaikassa.

Kabir irtisanoutui syksyllä 2018, työskenneltyään reilu kolme vuotta. Hän lähti, koska ei saanut käyttää rahojaan kuten olisi halunnut ja joutui olemaan aina töissä.

Neelille ja Pukhrajille pelastus oli, kun eräs mies kertoi heille, että mikäli töissä on ongelmia, niistä voi mennä kertomaan TE-toimistoon. Kun Neel sai hankittua tulkin, he saivat apua ja lopulta ohjausta Rikosuhripäivystyksestä. Pariskunta lopetti työnsä jouluaattona vuonna 2020. Neel oli työskennellyt kuuden vuoden ajan, Pukhraj viitisen vuotta.

Esitutkinta alkoi vuoden 2021 alussa ja sen aikana ravintoloissa työskenteli yhteensä kymmenkunta työntekijää. Myös muiden työntekijöiden kohdalla tutkittiin, täyttyykö ihmiskaupan määreet heidän kohdallaan. He eivät kokeneet olevansa uhreja.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän asiakasmäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Viime vuoden lopussa asiakkaita oli 1 132. Tämän vuoden marraskuun lopussa asiakkaita oli 1 287.

Neel, Pukhraj, Kabir ja Resham vapautuivat lopulta riistosta. Kaikille ei käy yhtä hyvin.

Yle tutustui tapauksen esitutkintamateriaaliin ja tuomioon. Uhrien sitaatit ovat peräisin esitutkintamateriaalista ja niiden kieltä on joltain osin muutettu ymmärrettävämmäksi. Juttua varten on haastateltu Sisä-Suomen poliisin tutkinnanjohtaja Kirsi Silomäkeä, Helsingin yliopiston tutkija ja rikos- ja prosessioikeuden yliopistonlehtori Heli Korkka-Knutsia sekä Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvasta.

Juttua muokattu 4.12.2022 kello 19.55: Jutusta on suljettu kommentointimahdollisuus, koska kyseessä on rikosuutinen.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”