Tällaisia temppuja maalivahdit tekevät laukojille MM-rankkarikisoissa – yksi kikka sai psykologian tohtorin suunniltaan

MM-kisojen rangaistuspotkukilpailussa voivat murtua kaikkein tyynimmätkin viilipytyt. Norjalainen urheilupsykologian tohtori Geir Jordet paljastaa, miten hermot pidetään pilkulla kasassa – ja miten vastustajaa häiritään.

Englannin Harry Kane laukoo pallon pilkulta San Marinon maaliin karsintaottelussa. Kuva:  Carl Recine / Reuters

Viljami Kalmari

Rangaistuspotku näyttää päälle päin yhdeltä jalkapallon yksinkertaisimmista suorituksista: otetaan vain pieni vauhti ja kenkäistään pallo liikkeelle.

Kun yhtälöön lisätään kuitenkin MM-finaalin paine, miljoonat katsojat ympäri maailman, mylvivät fanit stadionilla ja kokonaisen kansakunnan odotukset yhden ihmisen harteilla, vahvahermoinenkin pelaaja voi murtua painolastin alla.

Norjalainen urheilupsykologian tohtori Geir Jordet on omistanut koko aikuiselämänsä urheilun mentaalipuolen tutkimiseen. Häntä kiehtovat erityisesti jalkapallo ja lajin sisällä esiintyvät psykologiset koettelemukset, kuten rangaistuspotkut.

Geir Jordet aloitti urheilupsykologian opinnot, kun hän loukkaantui uransa ensimmäisessä ammattilaisottelussa eikä pystynyt enää koskaan pelaamaan. Kuva:  Norjan urheiluakatemia

Jordet toimii opettajana norjalaisessa urheilutieteiden oppilaitoksessa, ja hänen kädenjälkeään voi löytää lukuisista alan kirjoista ja tutkimusartikkeleista. Twitterissä hänen syväluotaavia analyysejään seuraa yli 40 000 ihmistä.

Jordet on työskennellyt lisäksi psykologian konsulttina 130 ammattipelaajalle kaikissa Euroopan kovimmissa liigoissa.

Mikä siis erottaa hyvän ja huonon rangaistuspotkujen laukojan, kun asiaa kysyy alan asiantuntijalta?

– Hyvillä laukojilla on selkeä strategia. He tietävät, miten he aikovat laukoa ja mitä tekniikkaa he aikovat käyttää. He ovat hioneet suoritusta niin, että he voisivat tehdä sen silmät sidottuna tai unissaan, Jordet tiivistää.

– Heillä on myös riittävä luonne ja keinot toistaa suoritus kovimman mahdollisen paineen alla eli silloin, kun he kokevat stressiä, epämukavuutta, epävarmuutta ja maalivahdin häiriköintiä.

Se, millä keinoilla kukin pelaaja suoritukseen valmistautuu, on yksilöllistä. Jordetin mielestä yksi ohjenuora pätee kuitenkin lähes kaikkiin ihmisiin.

– Yleisesti ottaen on hyvä keskittyä niihin yksittäisiin vaiheisiin, jotka johtavat pallon potkaisemiseen optimaalisella tavalla, hän sanoo.

Pallon asettelu, vauhdinotto, tukijalan sijoittaminen ja puhdas kontakti palloon. Niistä onnistunut potku loppujen lopuksi aina rakentuu.

Italian Jorginho tunnetaan kylmänviileistä rankkareistaan. Kuva:  Fotografo01

– On melkein helpompaa luetella asioita, joihin ei kannata keskittyä: epäonnistumisen seurauksiin, tilanteen tärkeyteen, mahdolliseen odotusten pettämiseen, aiempiin epäonnistumisiin tai vastustajan hurjan taitavaan maalivahtiin, Jordet listaa.

Rangaistuspotkun sattuessa Jordet ohjeistaa pelaajia aivan aluksi varmistamaan, että pallo on pilkulla tukevassa paikassa, jotta sitä voi potkaista maksimaalisella varmuudella.

– Siihen pitää käyttää niin paljon aikaa kuin se vaatii. Joskus näen pelaajien melkein heittävän pallon pilkulle ja juoksevan pois. Sitä en suosittele, hän varoittaa.

Kun tuomari viheltää pilliinsä, muutama syvä hengitys ja pieni odotus ovat vielä silloinkin paikallaan. Laukausta ei tarvitse suorittaa heti, kun siihen saa luvan. Mikään sääntö ei määrää niin.

– Voi olla viisainta varmistaa vielä kerran, että sinulla on tilanne hallinnassa. Sen voi tehdä niin, että ei ryntääkään palloa kohti saman tien vaan hengittää syvään kerran tai kaksi. Silloin kirjaimellisesti skannaat kehostasi mahdollista jännitystä ja saat sen pois.

Joukkueen on syytä varmistaa, että laukoja on eristyksissä vastustajista eikä hänen tarvitse taistella häirintäyrityksiä vastaan.

Vaikka rangaistuspotkua antaessa pelaajasta saattaa joskus tuntua yksinäiseltä, Jordet korostaa, että pilkkukisa on enemmänkin joukkueen kollektiivinen ponnistus kuin yksilösuoritus. Tai niin sen ainakin pitäisi olla.

– Joukkuekavereiden kannattaa tehdä kaikki mahdollinen auttaakseen, tukeakseen ja kannustaakseen laukojaa. Heidän pitää huolehtia epäonnistuneista laukojista ja ottaa heidät heti takaisin mukaan joukkueeseen, Jordet neuvoo.

Kun rangaistuspotku on myönnetty, vastustajan pelaajat voivat alkaa tahallaan häiritä paikalle saapuvaa laukojaa. Erityisesti tällöin joukkuekaverit ovat kultaakin kalliimpia.

Heidän tehtävänään on suojata laukojaa fyysisellä läsnäolollaan, kun hän keskittyy suoritukseen.

– Joukkueen on syytä varmistaa, että laukoja on eristyksissä vastustajista eikä hänen tarvitse taistella häirintäyrityksiä vastaan. Laukojan tulisi tietää, että hänellä on joukkueen tuki takanaan eikä hän ole tilanteessa yksin.

Geir Jordetin Twitterissä jakama kuva näyttää, miten joukkuekavereiden toiminnalla on merkittävä rooli rangaistuspotkun onnistumisessa. Ensimmäisen kuvan Neal Maupay ei tehnyt maalia, toisen kuvan Fabinho teki. Kuva:  Geir Jordet

Toinen keino torjua vastustajan häiriköintiä on käyttää niin kutsuttua ”valelaukojaa”, joka asettelee pallon paikalleen ja ottaa itseensä kohdistetun herjan tietoisesti vastaan.

Samaan aikaan oikea laukoja valmistautuu taustalla rauhassa, ja yllätys on valmis, kun vetovastuu annetaankin viime hetkellä hänelle.

Esimerkiksi Chelsea hyödynsi valelaukojaa helmikuussa seurajoukkueiden MM-kisojen finaalissa. Chelsea sai jatkoajalla rangaistuspotkun, ja brasilialaisjoukkue Palmeiras alkoi häiritä pallon poiminutta César Azpilicuetaa, kunnes laukojaksi paljastuikin lopulta Kai Havertz.

Havertz iski pilkulta mestaruuden tuoneen maalin. Jordet oli strategiasta haltioissaan.

– Rakastin sitä! Mielestäni se oli kaunista. Kun Chelsea onnistui siinä, pidin sitä hyvin luovana pioneeritekona. En ollut nähnyt sitä ennen, Jordet hehkuttaa.

Jordet julkaisi Twitterissä myös kuvasarjan Chelsean nerokkaasta rankkaritaktiikasta. César Azpilicueta otti vastustajien häirinnän vastaan ennen kuin ojensi pallon Kai Havertzille. Kuva:  Geir Jordet

– Se tietysti toimii vain silloin, kun vastustajalle on epäselvää, kuka on oikea laukoja. Jos Englanti saa rankkarin ja joku muu kuin Harry Kane nappaa pallon, kaikki tietävät, ettei se joku muu aio oikeasti laukoa, norjalainen nauraa.

Pelaajat voivat tehdä ennen rangaistuspotkua kaiken voitavansa onnistuakseen, mutta on muistettava, että laukauksessa on aina kaksi osapuolta. Maalivahdilla on vähintään yhtä selkeä tavoite torjua pilkku.

– Kaikki, mitä laukoja maalivahdin tekemisessä huomaa, vaikuttaa laukojaan. Se voi olla suoraa häirintää, kuten verbaalista tai fyysistä, tai epäsuoraa, kuten viivyttelyä, Jordet kertoo.

Maalivahtien tanssiminen ja käsien heiluttelu maaliviivalla on Jordetin mukaan tutkitusti toimiva häirintäkeino. Tilanteesta tulee tällä tavalla laukojalle arvaamattomampi ja turvattomampi.

– Tutkimukset osoittavat, että kun maalivahdit käyttävät erilaisia häirintäkeinoja, se laukojan onnistumisprosentti laskee jopa kymmenellä, tohtori ilmoittaa.

– Jos kysyt keneltä tahansa pilkun ampujalta, ottaako hän mieluummin maalivahdin, joka hyppii ja huutaa maaliviivalla kuin mielipuoli, vai sellaisen, joka seisoo viivalla kiltisti ja rauhallisesti, hän valitsee jälkimmäisen joka kerta.

Kyse on myös tottumuksesta. Harjoituksissa pelaaja näkee maalivahdin aina keskellä maalia, kun hän valmistautuu laukomaan rangaistuspotkun. Sama näky toistuu sadoissa ja taas sadoissa suorituksissa.

Kun maalivahti ei seisokaan ottelutilanteessa aivan keskellä maalia, rutiininomaisuus katoaa.

Joskus joukkueet vaihtavat rangaistuspotkukisaan eri maalivahdin, jos penkiltä löytyy todellinen pilkkukisojen spesialisti. Toisaalta vaihdoksen voi tehdä myös puhtaasti mentaalipeliä pelatakseen.

– Sillä tavalla saa hieman epäilyksiä ja epävarmuutta vastustajien päähän. He alkavat ajatella, että on todennäköisesti jokin syy sille, miksi uusi maalivahti vaihdettiin sisään, Jordet sanoo.

Malliesimerkki maalivahdin vaihtamisesta ottelun viime hetkillä nähtiin kesäkuun MM-karsinnoissa Australian ja Perun välillä, kun Australia otti jatkoajan viimeisellä minuutilla kentälle jokerikortti Andrew Redmaynen.

Andrew Redmayne pelasi itsensä australialaisfanien sydämiin MM-karsintojen ratkaisupelissä. Kuva:  LOREN ELLIOTT / Reuters

33-vuotias varamaalivahti heilui maalillaan kuin heinämies häiritäkseen laukojia, ja se toimi. Redmayne torjui kaksi pilkkua ja vei joukkueensa sankarin lailla Qatarin MM-kisoihin.

Australialainen käytti rangaistuspotkukilpailussa myös muita keinoja saadakseen yliotteen vastustajistaan. Hän muun muassa heitti menemään Perun maalivahdin juomapullon, jonka kylkeen tämä oli kirjoittanut muistiinpanoja mahdollisista Australian laukojista.

– Hän käytti kaikki mahdolliset keinot sen rankkarikisan dominointiin. Tämä kyseinen temppu [juomapullon heittäminen] oli minulle silloin uutta, ja siinä mielessä se oli innovaatio, Jordet muistelee.

Vaikka Redmayne toteuttikin henkistä sodankäyntiä omalla tavallaan ihailtavasti, aivan täyttä siunaustaan Jordet ei halua maalivahtien häiriköinnille antaa.

– Kaikissa näissä maalivahdin häirintäkeinoissa rikotaan tavallaan reilun pelin sääntöjä. Ne sotivat jalkapallon olemusta ja tarkoitusta vastaan. Lopulta kaikki riippuu kuitenkin siitä, mitä tuomari hyväksyy, Jordet pyörittelee.

– Vastustajan vesipullon heittäminen menee silti rajan yli enemmän kuin nämä muut häirintätekniikat. Mielestäni siinä mentiin liian pitkälle.

Kun pelaaja on viimein selättänyt omat hermonsa, vastustajan psyykkauksen ja maalivahdin kevätjuhlaliikkeet, edessä on vielä yksi asia käsiteltäväksi: fanit.

Kymmenien tuhansien ihmisten läsnäoloa on mahdotonta unohtaa, vaikka silmänsä kuinka ummistaisi ympäröivältä maailmalta.

Usein rangaistuspotkut lauotaan suoraan jommankumman joukkueen fanipäädyn edessä. Jordetin mukaan tutkimukset eivät yllättäen tue väitettä, että laukaukset sujuisivat paremmin oman joukkueen kannattajien tsempatessa maalin takana.

– Voisi kuvitella, että se olisi helpompaa. Omien fanien edessä laukominen voi kuitenkin lisätä paineita, koska silloin epäonnistumisen seuraukset tuntuvat selvemmiltä, hän sanoo.

Tilastollisesti myöskään sillä ei ole merkitystä, laukooko joukkue ensimmäisenä vai toisena. Ero voittojen ja tappioiden välillä on häviävän pieni.

Tilastot ovat hyvä osoitus siitä, mitä Jordet haluaa lopuksi pilkkukeskustelussa painottaa. Rangaistuspotkuissa mikään ei ole mustavalkoista. Ja vaikka kaikki laukauksessa olisikin tehty oikein, silloinkin tarvitaan vielä ripaus onnea.

– Pilkkujen ampumisessa ei ole absoluuttisia totuuksia. Ei ole olemassa yhtä asiaa, joka saisi pelaajan aina onnistumaan tai epäonnistumaan. On vain todennäköisyyksiä, Jordet lausuu.

Argentiinan Lionel Messi laukoi pallon pilkulta maaliin ottelussa Hondurasia vastaan marraskuun alussa Miamissa. Kuvassa näkyy, ettei hän katso palloon vaan maalivahdin reaktiota maalilla. Argentiina voitti ottelun 3–0. Kuva:  Matias J. Ocner / Miami Herald


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”