Yleisurheilun MM-kisojen pikajuoksuista on käynnistetty tutkinta – tässä ovat reaktioajat, joita ei usko kukaan: "Jotain outoa siellä tapahtui"

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

MÜNCHEN. Oregonin MM-kilpailujen 110 metrin aitojen finaali keskeytetään välittömästi lähtölaukauksen jälkeen. Kotikatsomon pettymykseksi lähtötuomari hylkää ennakkosuosikkeihin lukeutuneen yhdysvaltalaisen Devon Allenin.

Allenin reaktioajaksi ilmoitetaan 99 millisekuntia eli 0,099 sekuntia. Yleisurheilussa käytössä olevan säännön mukaan urheilija hylätään, mikäli hänen reaktioaikansa on alle 100 millisekuntia, koska se katsotaan varaslähdöksi. Hämmennystä lisää, ettei Allenin vilppiä ole mahdollista havaita videokuvan perusteella, vaan hän lähtee samassa rintamassa kuin muut.

Lähtötelineissä olevat anturit ilmoittavat kuitenkin, että Allen on sääntöjen mukaan tuottanut niihin lähtöä kuvaavan määrän voimaa millisekunnin liian aikaisin.

Allen ohjataan sivuun. Yleisö osoittaa mieltään.

Yleisö ei ole mielipiteensä kanssa yksin. Asiantuntijoiden mukaan Allen ei syyllistynyt vilppiin, vaan joutui vanhan säännön uhriksi. Mutta palataan asiaan myöhemmin ja tarkastellaan ensin Oregonin MM-kisojen keskustelua herättänyttä ilmiötä.

Reaktioajoissa ennennäkemätön keskiarvo

Yleisurheilun ajanottoon liittyvissä asioissa japanilaisfirma Seiko ja sveitsiläinen Omega ovat alan kaksi suurinta toimijaa. Seiko on yksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton pääsponsoreista, jonka kontolla ovat muun muassa MM-kisat. Omega puolestaan vastaa olympialaisista ja Timanttiliigasta.

Arvokilpailujen pikajuoksuissa ja Timanttiliigassa juoksijat reagoivat lähettäjän laukaukseen noin 0,150 sekunnin eli 150 millisekunnin keskiarvolla. Esimerkiksi Usain Bolt kilpaili urallaan 100 metrillä kolme olympia- ja viisi MM-finaalia, joissa finalistien reaktioaikojen keskiarvo oli 0,153 sekuntia. Bolt vilppasi urallaan vain kerran, Daegun MM-finaalissa vuonna 2011, mutta aina maaliin päästessään hän oli mitaleilla, vaikka hänen reaktioidensa keskiarvo oli 0,162 sekuntia.

Kuluvan kauden Timanttiliigan osakilpailuissa 100 metrin sileillä ja pika-aidoissa niin miesten kuin naisten keskiarvo on 0,150 sekuntia. Tätä taustaa vasten pikajuoksua seuraavat olivat ihmeissään, kun Oregonin MM-kisoissa juoksijoiden reaktioajat olivat aivan toista maata.

Miesten satasella juostiin kaikkiaan seitsemän alkuerää ja kolme välierää matkalla finaaliin. Näissä erissä juoksijoiden reaktioaikojen keskiarvo oli 0,132 sekuntia. Finaalissa se oli 0,130 sekuntia. Miesten pika-aidoissa trendi oli sama: matkalla finaaliin reaktioiden keskiarvo oli 0,135 ja finaalissa peräti 0,125 sekuntia. Naisten pika-aidoissa finalistit reagoivat paukkuun keskiarvolla 0,129:ssä ja sileällä 0,136 sekunnissa.

– Kun normaalisti koko kisoissa tulee 3–4 kappaletta alle 115 millisekunnin reaktioita, Oregonissa niitä tuli 25 kappaletta. Jotain outoa siellä tapahtui, Kansainvälisen yleisurheiluliiton tuomari Pasi Oksanen sanoo.

Oksanen ei ollut työtehtävissä Oregonissa, vaan vasta elokuun alussa nuorten MM-kisoissa Kolumbian Calissa.

– En tiedä, millainen rekyyli Oregonista tuli, mutta Calissa oltiin sitten ihan toisessa ääripäässä. 130:n reaktioiden keskiarvo olikin yhtäkkiä 170, vaikka kyse oli samasta firmasta ja samoista vehkeistä. Tuo 130 on kaikkein pienin keskiarvolukema, jonka olen nähnyt missään arvokisoissa, Oksanen sanoo ja kertoo, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto on aloittanut tutkinnan poikkeuksellisista reaktioajoista.

WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski vahvistaa pyytäneensä liiton kilpailuvaliokuntaa tutkimaan syyn Oregonin poikkeuksellisille reaktioajoille.

– Olen pyytänyt asiaan liittyvää selvitystä sekä muutosta reaktioaikasääntöön. Asiaa valmistellaan ensin kilpailuosastolla ja sitten kilpailuvaliokunnassa. Kun esitys on valmis, hallitus päättää asiasta. Aikaisintaan marraskuun lopussa, Pihlakoski kertoo.

Yle Urheilu välitti Kansainvälisen yleisurheiluliiton kautta haastattelupyynnön Seikolle, mutta liitto ilmoitti, ettei japanilaisyhtiöllä ole tapana antaa haastatteluja.

Iänikuinen sääntö

0,1 sekunnin vilppisääntö perustuu vanhaan käsitykseen, jonka mukaan ihminen ei pysty reagoimaan starttipistooliin nopeammin ilman että syyllistyy aavistuslähtöön. Erona nykypäivään kuitenkin on, että tuolloin lähettäjä ampui lähtölaukauksen ruutiaseella radan vierestä, noin 10–15 metriä ykkösradasta, minkä vuoksi äänellä kesti kauemmin kantautua sisä- ja ulkoradalla kilpailleen juoksijan korviin.

2000-luvulla käytetään sähköasetta, josta ääni ohjataan juoksijoiden kannalta tasaisesti sijoitettuihin ämyreihin. Äänen kantomatka on siis aivan eri kuin aikana, jolloin 0,1 sekunnin vilppiraja sai alkunsa. Reaktioaikoja on mitattu 1980-luvulta alkaen.

Pikajuoksun lähdössä on kaksi määrittävää tekijää. Yksilöllinen tekijä on se, kuinka nopeasti urheilija pystyy lähtemään liikkeelle kuullessaan paukun.

Toinen yhtälön muuttuja on se, milloin urheilija kuulee paukun eli kauanko äänellä kestää tavoittaa urheilija. Ihanteellisessa maailmassa kaiuttimien etäisyys olisi luonnollisesti vakio, mutta näin ei todellisuudessa ole.

– Äänilähteen sijaintia ei ole määritelty kansainvälisissä säännöissä lainkaan. Tällaista mutuilua ei saisi olla, vaan säännöissä pitäisi määrittää, miten lähetyslaitteiden asetuksissa huomioidaan kaiuttimien etäisyys, mikäli se vaihtelee kilpailujen välillä, Esa Mikkonen sanoo.

Mikkonen on suomalaisten yleisurheilukilpailujen ajanotosta jo lähes 20 vuotta vastanneen Finnish Lynxin toimitusjohtaja. Mikkosen mukaan Suomessa järjestettävissä kilpailuissa kaiuttimet sijoitetaan pääosin juoksijoista katsottuna etuviistoon, ei urheilijoiden taakse.

– Olemme määritelleet etäisyyden 13 metriin, mutta kymmenen metriä on mielestäni nykyisellä 0,1 sekunnin vilppisäännöllä minimi, Mikkonen sanoo ja panee Oregonin MM-kilpailujen reaktioajat nimenomaan kaiuttimien sijoittelun piikkiin.

– Varmaa tietoa ei ole, mutta valistunut veikkaukseni on, että jostain syystä kaiuttimet ovat olleet lähempänä kuin aiemmissa Seikon tekemissä kisoissa. Hallikisoissa on välillä nähty, että kaiuttimet ovat olleet 2–3 metrin päässä, kuten Belgradissa muutama vuosi sitten, Mikkonen muistelee.

Mikkonen viittaa vuoden 2017 EM-hallikisoihin, joissa esimerkiksi naisten 60 metrin aitojen toinen alkuerä päästiin matkaan vasta viidennellä yrittämällä – kun seitsemästä urheilijasta neljä oli hylätty varaslähdön takia.

Sekoilulta ei vältytty Belgradin EM-hallikisojen aitafinaalissakaan. Isabelle Pedersen diskattiin varaslähdön vuoksi, mutta muutama minuutti myöhemmin hän sai sittenkin luvan kilpailla. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images

Euroopan yleisurheiluliiton tilastopalvelusta toistakymmentä vuotta vastanneen Tilastopajan vetäjä Mirko Jalava muistaa Mikkosen mainitseman kilpailun.

– Katsoin kisoja kotisohvalta ja otin parin lähdön jälkeen yhteyttä, että viekää ne kaiuttimet nyt helvetti kauemmaksi. Erävaiheen jälkeen näin onneksi tehtiin, mutta moni ehti kärsiä aivan turhaan, Jalava kertaa Belgradin tilannetta Münchenin olympiastadionilla.

Onko laitteisiin asennettu viive?

Toisin kuin MM- tai olympiakisoissa, Münchenin EM-kisoissa ajanotosta vastaava ranskalainen Atos ei ole liiton sponsori eikä näin ollen näkyvillä stadionilla. Virallisissa tulosliuskoissa vastaavaksi tahoksi on ilmoitettu Atos, mutta Jalavan mukaan ajanotto on myyty eteenpäin ranskalaiselle alihankkijalle Matchsportille. Sen mittaamat reaktioajat ovat normaalien keskiarvojen rajoissa eli 150 millisekunnin luokkaa.

Jalava kuitenkin arvioi, että pikajuoksujen lähettämiseen liittyvän teknologian tarkastelu ei kestä päivänvaloa. Läpivalaisua on tuskin kuitenkaan luvassa, sillä Seiko ja Omega ovat olleet tekniikastaan visusti hiljaa koko sähköaseen aikakauden.

Yli 20 vuotta kansainvälistä tilastointia peranneen Jalavan mukaan ei ole mahdollista, että huippuluokan lähtijän reaktionopeus vaihtelisi merkittävästi. Yhdysvaltalainen Christian Coleman tunnetaan tykkilähdöistään, joiden keskiarvo on viime vuosina ollut 130 millisekuntia.

Vaikka Coleman irtoaa käytännössä aina ensimmäisenä telineistä, hän ei silti ota varaslähtöjä. Oregonin MM-kisojen 100 metrin finaalissa vilppi oli kuitenkin lähellä: laitteisto antoi Colemanille reaktioajaksi 0,104 sekuntia. Aiemmissa erissä hänen reaktionsa olivat olleet 0,118 ja 0,122 sekuntia, jotka nekin olivat parempia kuin mitkään aiemmat noteeraukset Colemanin arvokisahistoriassa.

– Mitä kukaan ei uskalla sanoa ääneen on, että lähtölaitteisiin on asetettu viive. Näin on tehty siksi, että vältyttäisiin turhilta varaslähdöiltä, koska 0,1 sekunnin varaslähtösääntö on niin älytön. Nyt viiveestä ei ollut kuitenkaan tietoa.

Christian Coleman voitti MM-kultaa Dohassa vuonna 2019. Tuolloin hänen reaktioaikansa oli erinomainen 0,128, joka näyttäytyy Oregonin aikojen valossa peruskauralta. Kuva: Getty Images

Mikkosen mukaan Finnish Lynxin laitteisiin ei ole asennettu viivettä. Vuosien saatossa Suomessa monet huippulähtijät ovat saaneet 0,1 sekunnin pintaan tulevia reaktioaikoja, mutta ulkomaille mentäessä reaktiot ovat usein hidastuneet.

– Minulla ei ole muiden laitteista tietoa, vaan tämä on ainoastaan spekulaatiota. Maalaisjärjellä ajateltuna viive tuntuu ainoalta vaihtoehdolta, koska fysiikkaa ei voi fuulata, Mikkonen sanoo.

Raja 85 millisekuntiin?

Palataan alkuasetelmaan ja Devon Alleniin, joka diskattiin MM-finaalista reagoituaan lähetyslaitteiden mukaan paukkuun 0,099 sekunnissa – siis yhden millisekunnin liian aikaisin. Jos äänilähteen etäisyyden saisi vakioitua, jäljelle jäisi enää yksilöllinen kyky reagoida lähettäjän laukaukseen.

Jo parinkymmenen viime vuoden aikana tehtyjen tutkimusten valossa on ollut selvää, että pikajuoksija pystyy reagoimaan nykysysteemeillä starttilupaan nopeammin kuin 0,1 sekunnissa. Vallalla onkin yleinen konsensus, että vilppiraja pitäisi laskea 85 millisekuntiin

Myös Oksanen, Mikkonen ja Jalava liputtavat kyseisen lukeman puolesta, mutta muistuttavat, ettei keskustelu ihmisen kyvystä reagoida vilppiin katoa rajanlaskun myötä. Yksilölliset erot reaktiokyvyssä ovat osa huippuyleisurheilua myös jatkossa.

Kolmikko peräänkuuluttaa kansainvälisiltä yleisurheilupäättäjiltä myös avoimuutta mitä tulee lähetyslaitteiden toimintalogiikkaan. Münchenissä huomiota herätti kymmenottelun hallitsevan Euroopan mestarin Arthur Abelen hylkäys 110 metrin aidoissa, vaikka Abele ei selvästi irtoa telineistä ensimmäisenä. Saksalaisen telineeseen tuottama voima viittasi kuitenkin lähtölaitteiston mukaan varaslähtöön.

Kyynelehtivä Abele poistettiin rivistöstä, mutta Saksan joukkueenjohto ei luovuttanut. Lopulta Abele sai protestin seurauksena juosta aidat uudelleen yksinään kiekonheiton jälkeen.

Arthur Abele sai uusintajuoksunsa.

Vaikka Abele sai Münchenin olympiastadionin yleisöltä raikuvat suosionosoitukset, sekamelska oli jälleen yksi lisäluku arvokisojen lähetysskandaaleihin.

– Maalissa ajat mitataan tuhannesosien tarkkuudella, tarvittaessa tarkemminkin, ja sama pätee lähtöön. Miksi sitten lähettämisessä sorrutaan tällaiseen mutuiluun? Muutosta on tivattu nyt toistakymmentä vuotta, mutta ainakaan vielä mitään ei ole tapahtunut, Mikkonen sanoo.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”