HS Unkarissa | HS vieraili festareilla, joiden järjestäjän sanotaan kasvattavan Orbánille uskollista älymystöä: ”Meitä kritisoidaan Brysselissä demokratian ja sanan­vapauden puutteesta – se on paska­puhetta!”

Tomi Pyy HS

Esztergom

Unkarissa Slovakian rajan läheisessä Esztergomin kaupungissa on käynnissä Mathias Corvinus Collegiumin, lyhyemmin MCC:n, järjestämä festivaali.

Kaupungin historiaa huokuvassa miljöössä MCC Feszt vaikuttaa kuin miltä tahansa kaupunkifestarilta: On ruokaa, juomaa sekä konsertteja, ja tapahtumat jatkuvat pitkälle yöhön.

Järjestöjen telttoja koristamassa Ezstergomin katukuvaa. Kuva:  Mika Ranta / HS

Festivaalikävijöitä kävelemässä Tonava-joen sivuhaaran ylittävällä sillalla. Kuva:  Mika Ranta / HS

Vieraita on laidasta laitaan: nuoria, vanhoja ja perheitä. On heitä, jotka ovat tulleet juhlimaan ja kuuntelemaan musiikkia, on heitä jotka ovat eksyneet paikalle ja on myös heitä, jotka ovat tulleet paikalle puheiden ja keskusteluiden innoittamina.

Järjestävän tahon eli MCC:n tausta on kiinnostava, koska sillä on vahva kytkös Viktor Orbánin hallintoon.

Millainen instituutio festivaalin järjestänyt MCC sitten on?

”Se on ainakin yliopisto Budapestissa, se on kaikki mitä tiedän”, toteaa 16-vuotias József Sebestyén, joka on tullut festareille ystävänsä Bence Dajkan kanssa.

”En tiedä siitä juurikaan. Tiedän kuitenkin, että siellä voi opiskella esimerkiksi taloutta, psykologiaa ja sen sellaista”, sanoo saman ikäinen Dajka.

Mathias Corvinus Collegium on Budapestissa sijaitseva vuonna 1996 perustettu yksityinen korkeakoulu, joka toimii opiskelija-asuntolana, stipendiohjelmana ja yksityisenä oppilaitoksena. Se ei ole varsinaisesti yliopisto, sillä se ei myönnä tutkintoja, vaan tarjoaa täydennyskoulutusta opiskelijoille useilla koulutusasteilla.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin vastustajat ovat kuvanneet MCC:tä laitokseksi, jonka tarkoituksena on kasvattaa oikeistokonservatiivista, Fideszille uskollista älymystöä.

MCC sai viime vuonna lähes 1,7 miljardia euroa rahaa ja varoja Unkarin hallitukselta Orbánin myötävaikutuksella.

Hänen arvostelijansa ovat sanoneet, että lahjoitus oli "laillinen ryöstö”, jonka tarkoituksena on tiukentaa pääministerin otetta vallasta siirtämällä julkisia varoja poliittisten liittolaisten johtamille säätiöille.

Lähes 1,7 miljardin euron varojen siirto MCC -säätiön nimiin sisälsi osakkeita 1,3 miljardin euron arvosta, yli 450 miljoonan euron edestä käteisvaroja sekä lähes yhdeksän miljoonan euron edestä kiinteistöjä. Kiinteistöihin sisältyi luksustila ja venesatama Unkarin Balaton-järvellä.

Mathias Corvinus Collegiumin pääkampus Budapestissä. Kuva:  Mika Ranta / HS

Lähes 1,7 miljardin euron varainsiirto koulutussäätiölle on noin prosentti maan bruttokansan­tuotteesta. Säätiöllä on nyt hallussaan varoja, joiden arvo on suurempi kuin maan koko korkeakoulu­järjestelmän vuosibudjetti.

Orbán on aiemmin puhunut pyrkimyksestään nivoa konservatiivinen politiikka yhteen kulttuurin ja akateemisen maailman kanssa. Hän valvoo henkilökohtaisesti Unkarin tiedeakatemian korkeimman hallintovirkamiehen nimittämistä.

Orbán on lisäksi kertonut haluavansa uudistaa Unkarin koulutusjärjestelmää ja muokata maansa yhteiskuntaa kansallis­mielisemmäksi ja konservatiivisemmaksi.

Yksi Orbánin arvostelijoista, Istvan Hiller, entinen Unkarin sosialistipuolueen edustaja ja entinen opetusministeri kommentoi New York Timesille antamassaan haastattelussa, että Orbánin toiminnassa ei ole kyse Unkarin korkeakoulutuksen parantamisesta.

”Tässä on kyse perustan rakentamisesta vallan lujittamiseksi”, sanoi Hiller.

MCC:n hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii Balázs Orbán, joka ei sukunimestään huolimatta ole sukua pääministerille. Saman sukunimen lisäksi molemmat kuuluvat enemmistöpuolue Fidesziin.

Hänellä on vähintäänkin kyseenalainen kaksoisrooli: pääministerin kanslian valtiosihteerinä hän oli mukana järjestämässä julkisten varojen siirtoa MCC-säätiölle, ja säätiön puheenjohtajana hän valvoo säätiön varoja.

The New York Timesin haastattelussa Balázs Orbán sanoi, että MCC-hanke on ratkaisevan tärkeä Unkarin kaltaiselle pienelle maalle.

”Meille on hyvin tärkeää, että meillä on oma agenda, oma ajattelutapa, oma itsenäisyys ja oma kulttuuri. Meidän on aina taisteltava sen puolesta”, hän sanoi.

Haastattelussa hän kertoi, että isänmaallisuuden lietsominen Unkarin seuraavan sukupolven johtajien keskuudessa on MCC:n ensisijainen tavoite.

”Ideologia ei ole tärkeää. Isänmaallisuus on”, hän sanoi.

MCC:n tunnus Budapestin pääkampuksella. Kuva:  Mika Ranta / HS

Perinteisistä festareista poiketen MCC Fesztissä puhutaan poikkeuksellisen paljon. Aivan tavalliset festarit nämä eivät siis ole.

Tämän vuoden MCC Fesztin puheet ja keskustelut käsittelevät esimerkiksi journalistista objektiivisuutta, maiden kansallisia etuja, kryptovaluuttoja, kulttuurisotaa sekä sananvapautta. Kevyempiä aiheita ovat muun muassa unkarilainen viini, muoti ja elokuvat.

Poliittisia puheita on tämän vuoden festivaalilla pitämässä tapahtuman pääpuhuja, Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó sekä Saksan sosiaalidemokraattien poliitikko, Hampurin entinen pormestari Klaus Von Dohnanyi.

Viime vuoden MCC Feszteillä oli puhumassa yhdysvaltalaisen Fox-kanavan konservatiivikommentaattori Tucker Carlson.

Unkarin valtapuolueen Fideszin ulkoministeri Szijjártó kävelee tapahtuman päälavalle aplodien säestämänä.

Hän on tapahtuman pääpuhuja ja poliittisesti suurin nimi.

Szijjártón tarkoituksena on keskustella Unkarin ulkopolitiikasta ja ulkomaankaupan haasteista yhdessä hallitusmielisen Mandiner-lehden päätoimittajan Zoltán Szalain kanssa. Szalain toimii myös MCC:n pääjohtajana.

Vain hetkeä ennen keskustelua päälavan istumapaikat ammottivat tyhjyyttään, mutta paikat täyttyvät nopeasti.

Ulkoministerin tavanomaisesta edustyylistä poiketen hänellä on päällään shortsit ja italialaisen luksusbrändin t-paita. Hänen asuvalintansa tuo mieleen entisen kokoomuspoliitikon Alexander Stubbin kohua herättäneen ”liian rennon” pukeutumistyylin.

Vaikuttaa siltä, että Szijjártón osallistuminen keskusteluun on tapahtuman odotetuin kohokohta.

Yleisö kuuntelee keskustelua hiljaa ja hartaasti. Vain välitaputukset keskeyttävät keskustelun.

Ulkoministeri käsittelee puheessaan muun muassa Ukrainan sotaa, energiakriisiä, EU:n pakotepolitiikkaa ja Unkarin riippuvuutta venäläisestä energiasta.

”Meidän poliitikkojen on tehtävä päätöksiä, jotka hyödyttävät Unkaria jopa sota-aikana”, sanoo Szijjártó. Kuva:  Mika Ranta / HS

Vaikka Szijjártón puheet käsittelevät pääosin Unkarin ulkopolitiikkaa ja ulkomaankauppaa, haluaa ulkoministeri korostaa maan konservatiivisen ja nationalistisen linjan ylivertaisuutta.

”Liberaalit, jotka kontrolloivat nykyistä eurooppalaista keskustelua, eivät siedä tai ymmärrä sitä, että on olemassa myös konservatiivinen ja nationalistinen näkemys, joka taistelee sitä vastaan ja on menestyksekäs.”

Szijjártón mukaan muuta Eurooppaa vaivaa omia arvojaan puolustavien vahvojen johtajien puute.

”Heillä ei ole poliittista tukea puolustaa omia arvojaan, sillä heillä on monen puolueen hallituksia tai vähemmistöhallituksia, tai he todella pelkäävät liberaalia mediaa ja kansalaisjärjestöjä”, Szijjártó sanoo.

Ulkoministeri kritisoi keskustelun aikana voimakkaasti EU:n pakotepolitiikkaa. Szijjártó korostaa, että Venäjään on ylläpidettävä keskusteluyhteys sodasta huolimatta.

”Yhteys on oltava, vaikka liberaalit ja liberaali media kyseenalaistavat tämän. Jos katkaisemme yhteyden, emme voi saavuttaa diplomaattista ratkaisua sodassa.”

”Jos me todella päästämme irti venäläisestä energiasta, unkarilaisten elämä tulee hankaloitumaan, eikä ukrainalaiset hyödy siitä mitään”, hän sanoo.

Puheensa päätteeksi ulkoministeri kehottaa yleisöä miettimään viimeisintä 12 vuotta, eli aikaa, jolloin Fidesz on ollut vallassa.

Hän sanoo, että puolue on vienyt maan menestyksekkäästi läpi 2015 vuoden pakolaiskriisin, koronapandemian ja siitä aiheutuneen globaalin taantuman sekä nyt vielä Ukrainan sodan.

”Kaikista näistä kriiseistä olemme selvinneet, ja Unkarista on tullut niiden myötä vahvempi. Tämä ei ole poliittinen mielipide vaan fakta.”

”Nämä saavutukset tehtiin kristillis­konservatiivisen hallituksen voimin. Siksi liberaalit hyökkäävät meitä kohti kaikin keikoin”, hän sanoo.

Ulkoministerin varaukseton omiensa kehuminen on vailla pohjaa. Pakolais­kriisin Unkari ratkaisi rikkomalla lakia ja kieltäytymällä ottamasta vastaan lupaamaansa määrää pakolaisia. Koronapandemian aikana kuolleisuus oli maailman suurinta, ja hallintoa syytettiin pandemian pimittämisestä. Lisäksi Unkarin talous on heikoissa kantimissa ja inflaatio on ennätyksellisen korkea.

Keskustelu julistetaan päättyneeksi. Ulkoministerin viesti on selkeästi uponnut kuuntelemassa olleeseen yleisöön, joka osoittaa suosiotaan kauas kuuluvin taputuksin.

Kuuntelemassa ollutta yleisöä taputtamassa keskustelun päätteeksi. Kuva:  Mika Ranta / HS

Szijjártónin tähdittämän keskustelun pysäyttävät vain satunnaiset välitaputukset. Muuten yleisö kuuntelee hartaasti. Kuva:  Mika Ranta / HS

Keskustelun päätyttyä ihmiset ryntäsivät Szijjártón perään saadakseen yhteiskuvan ulkoministerin, eli tapahtuman päätähden kanssa. Kuva:  Mika Ranta / HS

Festivaalin järjestävä porukka pitää päämajaansa Pálinka Apotek -nimisessä ravitsemusliikkeessä. Kyseessä on ikään kuin tapahtuman takahuone, jonne kaikilla ei ole asiaa.

Ravintolan terassi on täynnä festivaalin järjestelyihin osallistuvia ihmisiä selkeästi esillä olevat MCC-tunnukset vaatteissaan – jopa sukista löytyy instituution logoja. Osa heistä pyörittelee läppäreillään Excel-taulukoita, osa puhuu puhelimeen, osa käy läpi ilmeisen tärkeitä paperinivaskoja. Yhtä kaikki, kiirettä pitää.

Järjestelyihin osallistuneen henkilön sukka, johon on painettu MCC:n logo. Kuva:  Mika Ranta / HS

”Te olette se suomalainen media, joka on tullut haastattelemaan festivaalin pääjärjestäjää?”, kysyy nuori nainen, joka vastaa tapahtuman mediakontakteista.

Hän ohjaa toimittajan terassin nurkkapöytään odottamaan.

Pian tapahtuman pääjärjestäjä Gergely Papp saapuu paikalle. Haastattelun aluksi hän kertoo, että festivaalin tarkoituksena on luoda yhteisö, jossa nuoret voivat löytää oman juttunsa.

”Teemme täällä sitä, mitä muutenkin teemme MCC:ssä eli haluamme keskustella mielenkiintoisista aiheista, kuten kulttuurista, sosiaalisista ongelmista, politiikasta, taloudesta ja niin edelleen."

Hän näkee, että jokaisessa nuoressa on jotain erityistä, mutta oman jutun löytäminen vaatii ”impulssin”.

”Tämänkaltaisilla festareissa, joissa käsitellään monia aihepiirejä, voi jossain vaiheessa tulla tunne, että olen todella innoissani jostain aiheesta ja että tuota asiaa haluan mennä opiskelemaan”, Papp sanoo.

MCC festivaalin pääjärjestäjä Gergely Papp ei kommentoi festivaalin mahdollista poliittista linjaa. Kuva:  Mika Ranta / HS

Mutta mikä tekee MCC festivaalista erityisen verrattuna lukuisiin muihin festareihin, joita myös Unkari on kesäisin pullollaan?

”Sanoisin, että meillä kaksi vahvaa suuntausta, joka poikkeaa tavallisista, musiikkiin keskittyvistä tapahtumista. Meillä on paikallisia suuria nimiä soittamassa ja isoja kansainvälisiä nimiä puhumassa.”

Festivaalin tavoitteet eivät Pappin mukaan ole mitattavissa rahassa. Hän siirtää puheen jälleen lahjakkaisiin nuoriin.

”Meille on tärkeintä, että nuoret voivat löytää oman juttunsa täällä. Lisäksi haluamme, että ihmiset Eztergomin kaduilla tuntevat MCC:n ilmapiirin.”

Mikä on tämä MCC:n ilmapiiri? Totta on se, että festivaalin järjestää instituutio, joka on saanut suuria summia rahoitusta suoraan Unkarin hallitukselta, ja jonka tosiasialliseksi tarkoitukseksi on epäilty tulevaisuuden konservatiivisen Fidesz-eliitin kouluttaminen.

Voisi siis kuvitella, että festivaalin tarkoitus on luoda uskoa nykyisen hallinnon poliittiselle linjalle ja korostaa niitä arvoja, joita se edustaa. Tässä tapauksessa nämä arvot edustavat konservatiivista laitaa, kuten Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensakin.

Tapahtuman pääjärjestäjänä toimiva Papp ei kuitenkaan halua ottaa kantaa näihin asioihin.

Hän sanoo, ettei tiedä, onko tapahtuman tarkoitus edistää konservatiivisia arvoja tai hallituksen poliittista linjaa ja lisää, että hän ei ole siinä asemassa, että voisi vastata toimittajan esittämään kysymykseen.

”Ymmärrän mielipiteesi, että minun tulisi tietää näistä asioista pääjärjestäjänä, mutta olen vain järjestäjä enkä akateeminen tai hengellinen arkkitehti tämän tapahtuman takana. En siis voi vastata tähän kysymykseen”, toteaa Papp.

Bence Dajka ja József Sebestyén istuvat tapahtuman päälavan vieressä nauttien tapahtuman tunnelmasta. Molemmilla heillä on yllään MCC:n valkoiset t-paidat.

Kysyttäessä elämästä Unkarissa, Sebestyén tuo esille opiskelun ja varallisuuserot sekä ihmisten halun lähetä ulkomaille. Hän kuitenkin kertoo olevansa luottavainen siihen, että maa on menossa hyvään suuntaan vaikeuksista huolimatta.

”Elämä Unkarissa on totta kai helppoa, jos olet rikas. Siksi monet ikäisistäni haluavat opiskella ja muuttaa ulkomaille, koska siellä tienaa paremmin. Olen kuitenkin positiivinen sen suhteen, että Unkari on menossa hyvään suuntaan”, hän sanoo.

16-vuotias Bence Dajka (vas.) kertoo opiskelevansa taloutta MCC:ssä. Hänen ysävänsä József Sebestyén (oik.) lähti festareille Bencen pyytämänä. Kuva:  Mika Ranta / HS

Dajka näkee, että Unkarissa eläminen ”ei ole parasta”, mutta ystävänsä tavoin hän uskoo asioiden kääntyvän paremmaksi.

Nuorten kaverusten usko parempaan tulevaan ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Unkari kamppailee taloutensa kanssa, kun inflaatio jyllää ja eläminen kallistuu.

”Perheeni ei ole kovin rikas, siksi elämä on hankalaa tässä tilanteessa, kun inflaatio on korkea ja kaasu kallista. Hallituksemme yrittää kuitenkin tukea perheitä, ja mielestäni se tekee hyvää työtä. Uskon, että Unkari on menossa kohti moderneja maita, kuten esimerkiksi Saksaa ja Suomea.”, sanoo Sebestyén.

Dajka taas uskoo, että ihmiset Unkarissa näkevät inflaation paljon suurempana kuin mitä se todellisuudessa on.

”Ihmiset näkevät esimerkiksi kuinka leipä kallistuu: se voi olla tänään 100 forinttia ja huomenna 200. Kun hinnat nousevat, se jää ihmisten mieliin, mutta jos jokin asia halpenee, sitä ihmiset ei muista. Ketään ei kiinnosta, jos hinnat laskevat”, hän sanoo.

Eztregomin kaupungin lähellä asuvat Erzsébet ja Mihály harmittelevat, etteivät ehtineet kuulemaan ulkoministeri Szijjártón puhetta. He eivät halua esiintyä koko nimellään julkisuudessa.

He kertovat pitävänsä Szijjártóa hyvänä ministerinä ja ovat tyytyväisiä hänen tekemäänsä työhön. Heidän mielestä maa on hyvässä huomassa, kun Unkarilla on hänen kaltaisiaan ministereitä.

”Hän on hyvä ihminen ja ihailen häntä”, sanoo Erzsébet.

Entä mitä mieltä he ovat elämästä Unkarissa?

”Elämä täällä on hyvää ja rauhallista, eritoten verrattuna muihin maihin, kuten esimerkiksi Ruotsiin, jossa on paljon maahanmuuttajia. Tai esimerkiksi verrattuna Berliiniin, jossa on paljon alueita, jonne ei voi mennä. Meillä ei ole sellaista”, sanoo Mihály.

Erzsébet ja Mihály kuuntelemassa musiikkiesitystä festivaalialueella. Kuva:  Mika Ranta / HS

Erityistä suitsutusta saa Unkarin perhepolitiikka. Erzsébet ja Mihály näkevät, että se tuo ulkomaille muuttaneita unkarilaisia takaisin kotimaahansa.

”He jotka ovat lähteneet, tulevat nyt takaisin. He ovat ymmärtäneet, että kotimaa ja perhe ovat tärkeitä”, toteaa Erzsébet.

”En ymmärrä niitä nuoria, jotka ovat lähteneet Unkarista esimerkiksi Saksaan ja Britanniaan, koska hallitus tukee heitä paljon. Unkari on hyvä maa, koska meillä on paljon tukia perheille, esimerkiksi päivähoitoon ja talon ostamiseen”, lisää Mihály.

Erzsébetia ja Mihálya huolettaa kuitenkin Unkaria kurittava inflaatio ja koko Eurooppaan vaikuttava energiakriisi.

Pariskunta kertoo, etteivät he ole vielä kärsineet energiakustannusten noususta, mutta pelkäävät, että se tulee muuttumaan talven myötä. Mihály uskoo, että nyt kun hallitus poisti polttoaineen hintakaton suurelta osalta yrittäjistä, tulee myös inflaatio kasvamaan.

Lue lisää: Orbánin hallinto on tarjonnut unkarilaisille avokätisiä helpotuksia elinkustannuksiin, mutta nyt riippuvuus Venäjän energiasta on muuttunut päänvaivaksi

Mihályllä on epäilyksensä siitä, kuka on todellisuudessa inflaation ja energiakriisin takana.

”Nyt EU näkee, että [Venäjälle asetetut] pakotteet olivat suuri virhe. Se on EU:n vika, että me kärsimme inflaatiosta ja energia­kustannusten noususta. Tai itseasiassa se ei ole niinkään EU:n vika vaan USA:n vika, joka on tosiasiassa kaiken tämän takana”, sanoo Mihály.

Mihály ja Erzsébet istumassa Eztergomin kävelykadulla, joka toimi MCC Fesztin päänäyttämönä. Kuva:  Mika Ranta / HS

Niin Erzsébet kuin myös Mihály kertovat olevansa tyytyväisiä siitä suunnasta, mihin Orbán ja enemmistöpuolue Fidesz ovat viemässä Unkaria.

Mihály antaa täyslaidallisen ”Brysselin" Unkariin kohdistamalle kritiikille.

”On erikoista, että meitä kritisoidaan Brysselissä demokratian ja sananvapauden puutteesta – se on paskapuhetta! Katso, me voimme puhua täällä vapaasti, ja silti he hyökkäävät meitä vastaan valheilla.”

Mihály näkee Unkarin roolin EU:n rajojen puolustajana. Mihály uskoo myös keksineensä ratkaisun hänen mielestään suurimpaan Eurooppaan kohdistuvaan uhkaan.

”Me olemme suojelleet Eurooppaa maahanmuuttajilta kuten olemme aiemminkin tehneet. Jos minä saisin päättää, rakentaisin Unkarista tunnelin suoraan Keski-Eurooppaan, se olisi ratkaisu maahanmuuttaja­ongelmaan”, hän toteaa.

Kuten MCC:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Balázs Orbán sanoi, on sen ensisijainen tavoite isänmaallisuuden lietsominen Unkarin seuraavan sukupolven johtajien keskuudessa.

Kun ottaa huomioon festivaalin järjestäneen tahon kytkökset Unkarin hallintoon ja Viktor Orbánin halun muuttaa maan koulutusjärjestelmää ja yhteiskuntaa kansallismielisemmäksi ja konservatiivisemmaksi, herää epäilys siitä, että voiko MCC Fesztillä olla rooli tässä suunnitelmassa.

Eikä tätä epäilystä paranna pääjärjestäjän tietämättömyys ja haluttomuus kommentoida tapahtuman mahdollista roolia osana Orbánin mahtipontista suunnitelmaa.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”