HS Ympäristö | He luulivat rikastuvansa – Tiettömien taipaleiden taakse syntyi kullankaivajien yhteisö, josta muistuttavat enää ruostuneet koneet

Wide ContentPlaceholder

Kulta-aarretta etsineiden kaivinkoneiden on nyt tasoiteltava tunturimaisemat ennalleen, jotta luonto pääsee peittämään sorakentät. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Ammattimaisen kullankaivun lopettaminen jätti arpia sekä sieluun että kansallispuistoon.

Vuonna 1919 Hannu Mattus löysi kultaa Lemmenjoen sivupuroilta Inarista. Sumun takia hän ei enää löytänyt paikkaa uudelleen. Seuraavana vuonna hän kuoli, kun espanjantauti niitti kymmeneksen Inarin väestöstä.

Sata vuotta myöhemmin, kesäkuun 2020 viimeisenä päivänä, Mattuksen tyttärentytär Sirkka Merenluoto vaskasi kultaa suru silmissään viimeisen kerran. Taas oli sumuista: espanjantaudin sijaan maailmaa ravisteli koronavirus.

Nyt Merenluoto, 74, keittää vieraille kahvia pienessä kämpässä Puskuojan varressa, muutama kilometri Lemmenjoesta luoteeseen. Hänen miehensä Kari Merenluoto, 77, esittelee perustuslaista otettua kopiota, johon hän on alleviivannut oikeusturvaa käsitteleviä kohtia.

”Meiltä vietiin koti, ammatti ja omaisuus”, Kari Merenluoto sanoo.

Tämä on tarina siitä, kuinka luonto ottaa takaisin ihmisen esiin kaivamat aarteet. Tunturien kylkiin jää joitakin arpia, mutta niitä on jäänyt myös ihmisiin.

Kari ja Sirkka Merenluoto kämpässään Puskuojan varrella Lemmenjoen kansallispuistossa. He ovat kuvanneet kultavaltauksensa vaiheita ja teettäneet kuvista kalenterin. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Merenluotojen kämpän ympärillä, Martin Iiskon palo -nimisen tunturin eteläpuolella, avaran maiseman rikkoo erikoinen näky.

Keskellä pohjoisen luontoa seisoo kaivinkone ja toinenkin. On peltihallia ja pressuhallia, mustia muoviputkia, lukematon määrä tynnyreitä, kivillä täytettyjä suola­kurkku­purkkeja ja kaikenlaista enemmän tai vähemmän ruostunutta rompetta.

Niiden ei pitäisi seistä keskellä kansallispuistoa.

Kaivinkoneilla tehtävä kullankaivu määrättiin loppumaan Lemmenjoen kansallispuistossa keskiviikkona 1. heinäkuuta 2020. Sen jälkeen oli vielä kaksi vuotta aikaa siistiä jäljet eli täyttää kaivannot ja tasoittaa maakasat sekä kuljettaa kaivukalusto pois kansallispuiston sydämestä.

Silti koneita seisoo syysauringossa useiden tunturipurojen varsilla Lemmenjoesta luoteeseen.

Kalustoa on jäänyt tunturiin, vaikka maisemoinnin määräaika on jo umpeutunut. Nämä koneet odottavat poisvientiä lähellä Korhosenojaa Martin Iiskon palosta pohjoiseen. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Lähes 11 000 vuotta sitten Lemmenjoen jokikanjoni vapautui jäätiköiden alta.

Ensin kaksi kilometriä paksun jäämassan alta olivat paljastuneet korkeimmat huiput, kuten Joenkielinen ja Maarestatunturit. Sitten paljastuivat Jäkäläpää ja matalammat vaarat ja lopulta tunturit halkaiseva jokiuoma.

Jäätikkövirrat järjestelivät uudelleen soraa, moreenia ja seassa olevaa irtokultaa, joka oli rapautunut kallioperästä miljoonia vuosia aikaisemmin.

Paljastuneelle maalle ilmestyivät ensin sammalet, jäkälät ja varvut. Koivua seurasi mänty. Lounaasta Norjan rannikkoa pitkin saapui tunturipeura, ja saaliin perässä tuli myös ihminen.

Joki ja tunturit puroineen saivat pitkään olla rauhassa. 1800-luvun alussa niillä liikkuivat lähinnä saamelaiset kalastus- ja metsästys­aikeissa. Inarin väkiluku oli tuolloin alle 500.

1800-luvun loppupuolelle tultaessa alueella alkoi liikkua kullanetsijöitä. Myös 1900-luvun alussa kymmenet muut, kuten Sirkka Merenluodon isoisä, yrittivät löytää kulta-aarretta, mutta se ei johtanut mihinkään.

Käännekohta oli vuosi 1945. Silloin kolme saamelaisveljestä löysi Lemmenjoen sivujoelta Morgamojalta kolmen gramman kultahipun. Tieto kullasta upposi otolliseen maaperään, kun sodasta selvinneet miehet hakivat paikkaansa ja toimeentuloa. Lemmenjoelle alkoi todellinen kultaryntäys.

Helppoa rikastuminen ei ollut. Pelkkä perille pääsy vaati ponnisteluja. Ensin oli kuljettava vesireittejä 70 kilometrin matka Lemmenjoen Kultasatamaan. Sieltä matka jatkui omalle valtaukselle kilometrien jalkapatikalla kaikkine kantamuksineen. Esimerkiksi helsinkiläisellä Kullervo Korhosella oli omien sanojensa mukaan 500 kiloa tavaraa.

Pitkän matkan vuoksi valtauksella asuttiin kuukausia. Jotkut jäivät tunturiin myös talven yli ja söivät säilykkeitä ja kuivamuonaa.

Päivät täyttyivät raskaasta lapiotyöstä. Osaa vei viina, ja riitojakin syntyi. Jos jotain sattui, yhteyttä kirkonkylään ei niin vain saatu.

Maisemointi Korhosenojan varressa on tehty, ja kasvillisuuskin on alkanut palata. Kalusto odottaa talvea ja kuljetusta pois hankia pitkin. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Kaivinkoneilla työ olisi tietysti sujunut nopeammin, ja koneella olisi saanut käsiteltyä isompia alueita eli löytänyt enemmän kultaa. Mutta ensimmäisen kaivinkoneen tuominen kultakentille vain viivästytti ammattimaisen kaivun alkua.

Kullervo Korhonen toi kaivinkoneen Lemmenjoen kultamaille vuonna 1951. Hän tarvitsi 1 500 poroa tallaamaan kovat kulku-urat kymmenien kilometrien matkalle Paatarijärveltä Jäkälä-äytsin kuruun.

Heti ensimmäisenä kesänä kultaa nousi kahdeksan kiloa. Se ei riittänyt, sillä koneesta oli velkaa ja korot ja työmiesten palkat juoksivat. Kahden kesän jälkeen Korhonen pakeni velkojaan Ruotsiin.

Korhosen kohtalo oli sellainen, ettei kukaan rohjennut kokeilla konekaivua pariin vuosikymmeneen. Vasta 1970-luvun puolivälissä Risto Mäläskä uskalsi tuoda seuraavan koneen Lemmenjoelle.

Tässä välissä Lemmenjoelle oli ehditty perustaa kansallispuisto.

Samoihin aikoihin, kun Mäläskä opetteli konekaivajan hommiin, Kari Merenluoto rakensi omakotitaloa. Merenluoto oli metallialan yrittäjänä, ja talo oli jatkuvasti pantattuna yritysten vakuutena.

Merenluoto alkoi ajatella, että kulta voisi olla omaa kotia parempi rahoituslähde. Vuonna 1980 hänellä oli oma valtaus Lemmenjoella.

Muutamassa vuodessa Merenluoto tajusi, ettei lapiokaivu ole kannattavaa. Parhaana kesänä hän sai kultaa vaivaiset 90 grammaa. Se vastasi ehkä yhden kuukauden palkkatuloja.

”Onneksi Sirkka oli pankissa töissä ja elätti perheen”, Merenluoto sanoo.

Kun vastaan tuli halpa traktorikaivuri, Merenluoto osti sen.

Vuonna 1989 hän osti tehokkaamman kaivinkoneen. Vuodesta tuli hänen parhaansa. Yhdessä pariskunta kaivoi kultaa 10,7 kiloa. Silloisella kullan hinnalla ja nykyrahaksi muutettuna se olisi noin 170 000 euroa. Toisaalta se olisi tuolloin riittänyt yhden kaivinkoneen ostamiseen.

Seuraavana vuonna Sirkka jättäytyi pois pankista. Ei hän kaivurin hyttiin kiivennyt mutta hoiti vaskauksen ja yrityksen kirjanpidonkin. Ja muonituksen.

Se vaati suunnittelua, sillä lähimpään ruokakauppaan oli 70 kilometriä, josta vain viimeisen pätkän pääsi autotietä.

”Rieskaa olen paistanut muurikassa, ja hiivaleipäkin on onnistunut kahden vaskoolin välissä paistamalla.”

Kai Rantasella, 53, on neljä työtä, jotta hän saa riittävän elannon perheelleen. Pisimpään hän on kaivanut kultaa. Paras tienesti tulee porojen teurastamisesta, vakain tulo puolestaan Lapin kullankaivajain liiton toiminnanjohtajan palkkiosta. Neljäs palkkatyö on kullankaivajien lehden päätoimittajuus. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Vuoden 1988 kesällä 19-vuotias kotkalainen Kai Rantanen oli liftaamassa töihin Norjan kalatehtaille.

Inarin kohdalla alkoi sataa. Seisoskelu tien poskessa risoissa farkuissa ei houkutellut, joten Rantanen livahti pitämään sadetta Inarin hopea -nimiseen liikkeeseen. Liikkeessä oli nähtävillä kultahippuja.

Rantanen vaikuttui. Ovatpa mahtavia! Ja miten uskomatonta, että Suomessa kaivettiin kultaa! Ei hän ollut tiennyt.

Omistaja kertoi, että hiput ovat Lemmenjoelta. Missä se on, Rantanen ihmetteli. Hän yllättyi, kun kauppias alkoi selittää, mistä risteyksestä kääntyä mihinkin.

Ja niin Rantanen nosti taas peukalon pystyyn mutta ottikin nyt suunnan kultamaille. Armeija oli vielä käymättä, eikä hän välttämättä olisi osannut lukea karttaa, jos hänellä olisi sellainen ollut. Jonkun kittiläläisen kätilön perässä hän kulki tunturissa perille.

Ja sille tielle hän jäi.

Kai Rantanen on kaivanut lapiolla yli 30 vuotta. Kuva on hänen valtaukseltaan Palmrootinojalta Jäkäläpään alarinteiltä. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Rantanen on kaivanut yli 30 vuotta käsivoimin.

”Täällä on mennyt nuoruus, kolmisen­kymmentä lapiota ja viisi suhteellisen vakavaa ihmissuhdetta”, Rantanen summaa seisoessaan valtauksellaan Palmrootinojalla Jäkäläpään rinteillä.

On Rantanen rikastumisestakin haaveillut, mutta kullassa on kyse paljon muusta.

”On uskomatonta kaivaa tuolta soraa ja löytää sen joukosta kultaa. Etenkin kun on Kotkan tehtaan varjosta kotoisin, tuntuu omituiselta, että tällaista voi olla Suomessa”, Rantanen kertoo.

”Käsittelemätön hippu itsessään on uskomattoman hieno. Se on maannut tuolla vuosimiljoonia ilman ihmiskäden kosketusta. Se todella tekee vaikutuksen, kun sellaisen löytää, edelleen. Sen fiiliksen kun pystyisi tuotteistamaan. Ei silloin mieti rahanarvoa – kyseessä on esteettinen elämys.”

Merenluotojen koneet eivät enää etsi kulta-aaretta, vaan nyt ne maisemoivat aikaisempien vuosien kaivantoja. Täksi kaudeksi Merenluodot ostivat noin 10 000 eurolla polttoainetta ja maisemoivat niin pitkälle syksyyn kuin polttoainetta riittää. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Kai Rantasen aloittaessa kullan jahtaamisen ajat olivat jo muuttumassa.

Huoli ympäristöstä kasvoi yhä enemmän. Konekaivu muutti maisemaa, mikä näkyi paljakkamaastossa kauan. Kaivualueella purouomien kulku muuttui ja kasvillisuus hävisi. Myös vesistövaikutuksia pelättiin.

Jo aikaisemmin Inarin kunnassa oli epäilty, että kultavaltauksia käytettiin verukkeena kesämökkitonttien hankkimiseen kansallispuistosta. Jossain vaiheessa Metsähallitus laski puiston alueelta sata kullankaivajien kämppää, varastoja ja saunoja.

Koneellista kullankaivua yritettiin kieltää 1980- ja 1990-lukujen taitteessa sekä Lemmenjoen kansallispuiston runkosuunnitelmassa että Lemmenjoen kansallispuistoa koskevassa asetuksessa.

Kullankaivajat eivät kieltoja nielleet. Seurasi kymmeniä oikeustaisteluja, joissa vastakkain olivat kaivajat sekä Metsähallitus tai ympäristöviranomaiset.

Konekaivu sai jatkua.

Seuraavana keinoksi otettiin kaivoslaki. Kansanedustajat muuttivat lakia vuonna 2011 niin, että kullanhuuhdonnan kaivosoikeudet raukesivat yhdeksän vuoden kuluttua eli kesällä 2020. Sen jälkeen kaivajilla oli kaksi vuotta aikaa maisemoida valtauksensa.

40 vuoden vääntämisen jälkeen koneellinen kullankaivu on nyt loppunut Lemmenjoen kansallispuistossa. Jälkiä jättämättä se ei kuitenkaan käynyt.

Tämä maisemointi on tehty hyväksytysti kuutisen vuotta sitten. Karulla maalla kasvillisuus palaa hitaasti. Kuva Palmrootinojan varrelta. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Sora hohtaa vaaleana arpena maisemassa, puron molemmin puolin. Konekaivu on Palmrootinojan varressa lopetettu vuosia sitten ja maisemointi tehty 6–7 vuotta sitten. Tässä ajassa kaivualue ei ole sulautunut maastoon.

HS on tuonut kultamaille Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastajan Pasi Molkoselän Rovaniemeltä. Hän tarkastaa työkseen kullankaivualueita ja arvioi nyt näkyä Jäkäläpään alapuolella.

”Maat on muotoiltu hyvin ympäristöön sopivaksi”, Molkoselkä sanoo.

Tämä riittää viranomaiselle. Kasvillisuuden saa hoitaa luonto. Tällä paikalla se vie aikaa, sillä eloperäistä maa-ainesta on hyvin vähän. Näkyvissä on kellanruskeaa hiekkaa, soraa, moreenia. Muutamat pioneerilajit ovat kuitenkin jo juurtuneet. Siellä täällä näkyy jokin sara, heinä tai kanervaa, jossain yksittäinen puolukanvarpukin.

Milloin luonto pääsee niskan päälle niin, ettei kullankaivun jälkiä enää erota?

”Ei taida minun elinikäni riittää siihen”, Molkoselkä, 47, sanoo.

Valtaukset sijaitsevat alueella, joka on kaksi prosenttia Lemmenjoen kansallispuiston pinta-alasta. Itse valtausten ala on arviolta pari promillea kansallispuiston alueesta.

Tukesin ylitarkastaja Pasi Molkoselkä näkee Merenluotojen valtauksella vielä tasaamattomia maakasoja. Normaalilla tarkastuksellaan Lemmenjoella Molkoselkä viettää maastossa kolme päivää ja tulee kävelleeksi 75–100 kilometriä, joista osa menee painavan rinkan ja osa päivärepun kanssa. Jos lapsille haluaa toivottaa hyvää yötä, on kiivettävä tunturin laelle kännykkäverkon ulottuville. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Eureka oli kullankaivajien kapina Etelä-Australiassa 1800-luvulla ja antoi nimensä myös sinivalkoiselle lipulle. Sama kapinalippu koristaa Merenluotojen kämppää Puskuojan varressa. Kari Merenluoto kutsuu Metsähallitusta ”miehittäjäfirmaksi”, tosin naureskellen. Kuvassa Merenluoto juttelee kämpän kuistilla Tukesin Pasi Molkoselän kanssa. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Tukes teki varsinaiset tarkastuskäynnit Lemmenjoelle elokuun lopussa. Paristakymmenestä kaivospiiristä kolme reputti tarkastuksen: maisemointityöt olivat määräajan umpeutumisesta huolimatta kesken.

Vielä useammalla oli vielä koneita ja muuta tavaraa valtauksella, vaikka nekin olisi pitänyt siirtää pois.

Tukes antaa lisäaikaa maisemoinnille vuoden loppuun. Sen jälkeen on luvassa uudet tarkastukset.

Merenluodot kuuluvat reputtaneisiin. Suurin osa laajoista kentistä on tasoitettu, mutta vielä maakasoja seisoo valtauksella. Hommaa on jäljellä ehkä kuukauden verran.

Maisemointityöt jäivät kesken, koska ensin heiltä hajosi yksi kone, sitten toinen. Varaosan saaminen tunturiin kesti neljä viikkoa. Sen ajat työt seisoivat.

Maisemointi ei Merenluotoja harmita. Sen sijaan konekaivun kieltäminen kirvelee edelleen, vaikka ajatukseen on saanut totutella yli kymmenen vuotta.

Kari Merenluoto suunnittelee valittavansa eri oikeusasteet läpi.

”Kaivaminen on loppu, mutta nyt onkin kyse enää korvauksista. Tänne jää miljoonan euron edestä kultaa. Siitä kannattaa jo vääntää”, Merenluoto viittaa valtaukseensa.

43-vuotias Kari Merenluoto kaivoi vuonna 1988 Miessijoella, noin viiden kilometrin päässä Puskuojan valtauksesta. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Lemmenjoen monella valtauksella kullankaivu on kesälomaharrastus, mutta Merenluotojen mukaan se on ollut heille ammatti ja elanto 1980-luvulta asti. Perheyrityksessä ovat auttaneet lomillaan myös lapset.

Asiakastiedon mukaan nyt viimeisinä toimintavuosina liikevaihto on ollut 70 000–100 000 euroa ja liikevoitto on vaihdellut muutamista tuhansista lähes 20 000 euroon.

Merenluotojen löytämiä isomushippuja Sirkan kämmenellä. Hippujen nimet ovat Fossiili (fossiilimaisia piirteitä), Bubo Bubo (huuhkajan muotoinen) ja Unikeko 45. Kuva on otettu vuonna 2018. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Vuonna 1988 Kari Merenluoto siirsi kirjansa toiselle valtauksista. Nyt he kutsuvat kodiksi pientä kämppäänsä, josta jykevät kerros­sängyt vievät lähes puolet lattiatilasta.

Ulos on laitettu pikkuruiset perunamaat. Kämpän kulmalle on 30 vuotta sitten siirretty oma kotikuusi, joka seisoo pieni muistolaatta seuranaan mäntyvyöhykkeen reunassa.

Ammatin, omaisuuden ja kodin lisäksi Merenluodot kokevat menettävänsä jotain muutakin arvokasta: yhteisön.

”Yhtenä vuonna naapuri osti meille polttoaineet, kun itsellä ei ollut rahaa”, Kari Merenluoto kertoo.

”Jos joku täällä löytää kultaa, se ei ole keltään muulta pois, kun jokaisella on oma tarkka valtauksensa. Päinvastoin. Monia iloisia juhlia täällä on vietetty”, Sirkka Merenluoto jatkaa.

Myös Pekka Itkosen (vas.) valtauksella on maisemointi kesken. Syynä ovat konerikot. Itkonen ja Lapin kullankaivajain liiton toiminnanjohtaja Kai Rantanen seisovat tässä kii­vaimpien kulta-aikojen keskuksessa eli Pellisen kämpän pihapiirissä. Enää kämppää ei ole, vaan sen tilalla on Metsähallituksen autio- ja varaustupa Morgamojan Kultala. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Sivukirjasto Martin Iiskon palon päällä on tehty tunturilentokentän entiseen huoltorakennukseen. Pääkirjasto sijaitsee Jäkäläpään laella. Molemmat kirjastot palvelevat sekä kullankaivajia että retkeilijöitä. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Elämä kaukana kaikesta ei tietenkään ollut pelkkää työtä. Kultamailla rakastuttiin, saatiin lapsia ja kuoltiin. Vihkimistä varten tunturiin kuljetettiin pappi, ja kastejuhlassa vauvan päätä valeltiin tietysti vaskoolista.

Välttämättä edes kuolema ei erottanut yhteisöstä. Osa kullankaivajista on halunnut tulla myös haudatuksi yhteiseen paikkaan. Inarin hautausmaan yhtä kohtaa kutsutaan Pyrkyrien palstaksi, ja sinne on haudattu kymmeniä kullankaivajia.

Vilkkaimpina kultavuosina Morgamojalla Pellisen kämpän pihapiirissä oli pieni kauppa, parturi ja kullanvaihtopiste.

Kullankaivajat perustivat itselleen liiton, joka järjesti esimerkiksi tarvikkeiden yhteis­kuljetuksia poroilla vedettynä. Se säästi yksittäisten kaivajien kustannuksia.

Kullankaivajien mönkijäura toimii nykyään myös retkeilyreittinä. Kultareitin opasteena ovat oranssit merkit puissa. Kuva ”Hengenahistuksenmäestä”, joka lähtee nousemaan Kultasatamasta. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Inarin hautausmaalla kullankaivajien hautausalueen merkkinä on keloristi, jota koristaa vaskooli. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Myöhemmin kultamailla oli peräti kaksi tunturilentokenttää, joiden avulla ihmiset, tavarat ja posti saatiin kulkemaan nopeammin ja säännöllisesti.

Nyt kaikkea tätä elämää on vaikea kuvitella, kun suurin osa purojen varsilla seisovista kämpistä on hiljaisia ja tyhjillään. Maastossa liikkuu vain muutama rinkkaselkäinen retkeilijä. Porojen ja lentokoneiden sijaan valtauksille kuljetaan mönkijöillä, joiden tekemät urat erottuvat maastosta selvästi.

Kultaelämän keskuksen, Pellisen kämpän, paikalla on retkeilijöitä palveleva Morgamojan Kultala -niminen vuokra- ja autiotupa.

Sitä kautta kulkivat myös Tuomas Peltonen, 41, ja Lotta Oksanen, 34, syyskuisella ruskavaelluksellaan. He tiesivät, etteivät olisi missään erämaassa, mutta silti mönkijöiden pöristely ohi tuli yllätyksenä. ”Se ei kyllä ollut kovin kivaa.”

Monet konekaivusta luopumaan joutuneet ovat hakeneet valtaukselleen lapiolupaa.

”Se saattaa olla osin surutyötä, ei haluta kerralla luopua tästä kaikesta”, Tukesin ylitarkastaja Molkoselkä arvelee.

Tasatuille kultakaivannoille hiipivät jo hiljakseen heinät, sarat ja kanervat. Luonto peittää kulta-aarteen takaisin maan sisään.

Ihmisen jäljet näkyvät vielä luonnossa Puskuojan tienoilla Merenluotojen valtauksella. Kuva:  Jukka Gröndahl / HS

Jutussa mainittujen haastateltavien lisäksi lähteenä on käytetty seuraavia kirjoja:

Seppo Konttinen: Kultakiima – Kullankaivaja Risto Mäläskän tarina, Liisa Kajala: Lemmenjoki – Suomen suurin kansallispuisto, Pepe Forsberg ja Mikko Sorsa: Kansallispuistot tutuiksi – Pohjois-Suomi, Vesa Luhta ja Martti Rikkonen: Lumottu Inarin Lappi, Arvo Ruonaniemi: Lemmenjoen kultamuistot ja Geologi 6/2018 sekä Yle Radio 1:n ohjelma ”Kun Kultakorhonen sai konekiiman” (1981).

Lue lisää: Lemmenjoella saattaa juuri nyt olla Suomen upein ruska – kuvat näyttävät väriloiston maagiset ensihetket


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”