Lauri Nummenmaa tietää, miltä näyttävät psykopaatin aivot – ”Taipumus pahuuteen on olemassa kaikissa”

Wide ContentPlaceholder

Kuva:  Tatu Lertola, Turun PET-keskus

Psykologian tohtori Lauri Nummenmaa haastaa sen, mitä olemme tottuneet ajattelemaan ihmisen pahuudesta. Vierailimme hänen työpaikallaan laboratoriossa, jossa yhden ”työntekijän” tehtävä on kylvää kauhua.

Keskellä työhuonetta seisoo musta kiiltävä kitara.

– Vaimon mielestä kotona on jo liikaa kitaroita, joten piti tuoda se tänne, aivotutkija, filosofian tohtori Lauri Nummenmaa kertoo.

Vaikka soitin vaikuttaakin väärältä esineeltä Turun PET-keskuksessa sijaitsevaan työhuoneeseen, se on tavallaan hyvinkin oikeassa paikassa. Yksi Human Emotion Systems Laboratoryssa eli lyhyemmin Nummenmaa labissa tehtävistä tutkimuksista keskittyy siihen, miltä musiikki tuntuu kehossa. Tutkimusta Nummenmaan ryhmässä tekevälle Vesa Putkiselle myönnettiin keväällä akatemiarahoitus.

Aivotutkija Lauri Nummenmaa on tutkinut tunteita yli 15 vuotta. Kuva:  Vesa-Matti Väärä

Turun PET-keskus on Euroopan johtava PET-tutkimuksen kehittäjä. Nummenmaa lab on oma keskuksen alainen tutkimusryhmänsä, johon kuuluu muun muassa maitokäärme Jyrki. Mutta palataan Jyrkiin hiukan myöhemmin, sillä ensin puhutaan tunteista. Ne nimittäin ovat tutkimusryhmän ja sen johtajan päätutkimuskohde.

– Opiskelin pääaineenani psykologiaa. Tuntui, että psykologian opetus oli aika kevyttä ja ei ehkä niin tieteellistä kuin se olisi voinut olla. Samaan aikaan kuvantamismenetelmät tulivat käyttöön ja aivoja pystyttiin tutkimaan kunnolla ilman, että kalloa piti avata. Oli hieno mahdollisuus päästä tutkimaan ilmiöitä, joita ei aiemmin pystytty tutkimaan, Nummenmaa kertoo uransa alusta tunteiden tulkkina.

Nummenmaa väitteli Turun yliopistosta vuonna 2006, jonka jälkeen hän on toiminut tutkijana muun muassa maineikkaassa Cambridgen yliopistossa.

– Huippuyliopistot erottaa suomalaisista huippuyliopistoista se, että siellä kärki on hirvittävän lavea. Kaikki ihmiset ovat ehdottomia huippuja omalla alallaan. Meillä on yksittäisiä yksikköjä, joissa kaikki tekijät ovat huippuja. mutta sen jälkeen laatu on tasaisempaa. Laitteet ovat samanlaisia, mutta parhaita tekijöitä on hankalaa saada tänne. Keskinkertainen tekijä tekee sen, minkä pitääkin, ja monissa töissä se riittää. Tiede perustuu kuitenkin innovointiin ja rajojen puskemiseen, Nummenmaa määrittelee.

Nummenmaa on tutkinut tunteita yli 15 vuotta, kirjoittanut pitkästi toista sataa aiheeseen liittyvää tieteellistä artikkelia ja kaksi kirjaa. Kolmas nimeltään Pahuus – ihmisluonnon pahempi puoli ilmestyy pian.

Turun PET-keskus on tunnettu osaamisestaan koko Euroopassa. Kuva:  Tatu Lertola

Pahuustutkimus on yksi Nummenmaa labin kolmesta päätutkimuslinjasta. Sen kohteena ovat olleet muun muassa psykopaatit, heidän aivojensa rakenne ja välittäjäainetoiminta.

Psykopaattisilla väkivaltarikollisilla aivojen toiminnanohjaukseen ja tunteiden säätelyyn osallistuvien aivojen alueiden tiheys on alentunut. Väkivaltaisia elokuvia katseltaessa nämä alueet reagoivat voimakkaammin psykopaateilla.

Kuvassa näkyvät aivojen alueet, joiden tiheys on alentunutta psykopaateilla. Kuva:  Turun PET-keskus

– Kirjani käsittelee sitä, minkä takia pahuutta on, miten se tulee ihmismieleen ja miksi ihmiset tekevät pahoja asioita toisilleen. Ja tietysti myös sitä, mitä asialle voitaisiin tehdä.

Pahuus on suorastaan räjähtänyt myös suomalaisten silmien eteen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Sen jälkeen on raportoitu venäläissotilaiden toteuttamista systemaattisista siviilien kidutuksista, raiskauksista ja tappamisista.

Nummenmaan mukaan kyse ei ole siitä, että julmuuksiin kykenevät venäläissotilaat olisivat jonkinlaisia poikkeusyksilöitä, vaikka moni haluaisi niin ajatella.

– Aiemmin on ajateltu, että rikollisuus on pelkästään sosiaalinen ilmiö ja että ihmiset ovat lähtökohtaisesti kunnollisia, mutta kasvaisivat jostain syystä vinoon. Se ei pidä paikkaansa, vaan taipumus pahuuteen on olemassa kaikissa.

– Se on nähtävissä myös Ukrainan sodassa. Kaikilla ihmisillä on valmius tehdä tuollaisia asioita, sillä psykopaatteja tai sadisteja ei löydy niin paljon, että ne kattaisivat edes yhden maan armeijan.

Nummenmaan mukaan suurin osa pahoista teoista syntyy silloin, kun ihminen kuvittelee olevansa oikealla asialla. Sen takia ajattelua oikeasta ja väärästä muokkaavalla propagandalla on sodassa – myös Ukrainassa – niin merkittävä rooli.

– Sotilaat eivät varmasti sanoisi, että he ovat vain ilkeyttään tappamassa lapsia. Ihmiset ovat valmiita tekemään karmeita asioita saavuttaakseen hyvänä pitämänsä tavoitteen ja pystyvät silloin ohittamaan normaalit sosiaaliset puolustusmekanismit, Nummenmaa sanoo.

– Suurin osa pahantekijöistä ei ole sairaita. Esimerkiksi psykoottinen ihminen ei pysty kovin monimutkaisiin tekoihin kuten terrori-iskuihin, saatikka johtamaan armeijaa.

Suurin osa pahantekijöistä ei ole sairaita.

Pieni otos tutkijoiden kirjahyllystä Nummenmaa labissa. Kuva:  Tatu Lertola

Ihmisten aggressiivisuudessa on toki myös perinnöllisiä eroja. Tutkimusten mukaan reilusti yli puolet henkilön aggressiivisuudesta on geneettistä. Silti väkivallan määrä yhteiskunnassa on vähentynyt, mikä on osoitus siitä, että olosuhteet vaikuttavat aggressiivisuuden ilmenemiseen.

– Vankilalla ja rangaistuksilla on pelotevaikutus. Jos on riittävän todennäköistä jäädä kiinni, ihminen ei ryhdy pahoihin tekoihin. Nyky-yhteiskunnassa pahuudella ei saavuta hirveästi. Ällillä pärjää paremmin kuin nyrkeillä.

Entä voiko ihminen missään vaiheessa ymmärtää pahoja tekojaan? Kun venäläinen rakastavat perheenisä palaa sodasta kotiin, jatkaako hän elämäänsä kuten ennenkin? Nummenmaan mukaan vastaus ei ole yksiselitteinen.

– Mieli ei suostu olemaan ristiriidassa itsensä kanssa. On vaikea ajatella olevansa kiltti perheenisä ja silti käydä tappamassa lapsia Ukrainassa. Se on hankalin mahdollinen tila ylläpitää. Yleensä toisesta näkövinkkelistä luovutaan ja ajatellaan, ettei ole tehnyt mitään pahaa.

Ihan niin helppoa se ei kuitenkaan ole. Aivot ovat siitä mielenkiintoinen elin, että asioita ei välttämättä saa vain haihtumaan.

– Todennäköisesti konflikti jää mieleen jylläämään, ja sen käsitteleminen voi olla vaikeaa. Ihmiset kokevat traumaattisia asioita molemmilla puolella sotaa, ja raskas taakka siitä tulee kannettavaksi joka tapauksessa.

Kuva:  Vesa-Matti Väärä

Jos on riittävän todennäköistä jäädä kiinni, ihminen ei ryhdy pahoihin tekoihin. Nyky-yhteiskunnassa pahuudella ei saavuta hirveästi. Ällillä pärjää paremmin kuin nyrkeillä.

Toinen tutkimusryhmän päälinja, joka Nummenmaan mukaan on vielä pahuustutkimustakin keskeisempi, liittyy syömiseen: lihavuuteen ja syömishäiriöihin, niihin liittyviin muutoksiin aivoissa ja ääreishermostossa. Tutkijaryhmä haluaa selvittää, miten näitä ongelmia voisi hoitaa paremmin.

– Ratkaisu lihavuuteen tiedetään. Ihmisten pitäisi syödä vain sen verran kuin kuluttavat. Psykologisesti on paradoksaalista, että helppojen ohjeiden noudattaminen ei onnistu, ja silloin mennään tunnepuoleen. Miten nautinnonhalun pystyisi ohittamaan ja kahlitsemaan?

Tutkimuksissa on jo selvinnyt, että ruokahalua säätelevät aivojen mekanismit muuttuvat ihmisen lihoessa. Ne alkavat ohjata ihmistä automaattisesti keräämään lisää ravintoa ja hakemaan kylläisyyden tunnetta. Nummenmaan mukaan lihavuus näkyy selvästi myös ihmisen aivoissa.

– Sokeriaineenvaihdunnassa näkyy huomattavia eroja, koska yleensä lihomiseen liittyy tyypin 2 diabeteksen kehittymistä. Aivoissa on paljon rasvakudosta, ja sen rakenne muuttuu selvästi. Aivojen toiminnan muutos näkyy esimerkiksi siinä, kuinka herkästi ne reagoivat ruokamainoksiin. Aivojen mielihyvää säätelevien neuroresepetorien määrä alenee lihomisen myötä ja makrorakenne muuttuu. Lihominen kuormittaa siis myös aivoja.

Kuva näyttää, miten lihavuusleikkaukseen menneen henkilön aivotoiminta ja rakenne korjaantuu ilman, että aivoihin on kajottu. Kuva:  Turun PET-keskus

Tutkimusryhmä on hiljattain siirtynyt tutkimaan myös syömishäiriöitä. Syy on yksinkertainen: psykiatrisista sairauksista anoreksiassa on korkein kuolleisuus ja yksi huonoimmista hoitovasteista.

– Lisäksi se on valitettavan yleinen. Olemme panneet siihen isot paukut, jotta saisimme selvyyttä siihen, mitä taustalla on.

– Näyttäisi siltä, että anorektikon aivot ovat lähes peilikuva lihavien aivoista. Piirteet, jotka ylikorostuvat lihavien aivoissa, ovat anorektikoilla alikorostuneet ja päinvastoin.

Nummenmaa pitää lihavuuteen ja syömishäiriöihin liittyvää tutkimusta yhtenä keskuksen tärkeimmistä.

– Olemme löytäneet uuden tavan ymmärtää sitä, mitä lihavuuteen ja laihuushäiriöihin liittyy. Mielenkiintoista on myös se, lihavuusleikkaukseen menneen henkilön aivotoiminta ja rakenne korjaantuvat ilman, että aivoihin on kajottu. Se kertoo siitä, että aivot ja keho ovat yhteydessä toisiinsa.

Toinen uusi, KiVa-koulun-hankkeen kanssa tehtävä tutkimus liittyy koulukiusaamiseen. Väitöskirjatutkija Birgitta Paranko esittelee silmänliikekameraa, jota tutkimuksessa käytetään.

– Meillä on 12 kouluympäristössä kuvattua videota, joissa esiintyy lapsia erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Videoissa esiintyy kiusaamistilanteita, ja osassa on mukavaa yhteistoimintaa. Silmänliikekamera näkee, minne katse kiinnittyy, ja pystymme seuraamaan pupillin kokoa. Se kertoo vireystilasta eli näyttää esimerkiksi ahdistuksen.

Tutkijat keräävät koulukiusaamistutkimuksen dataa seuraavan vuoden ajan. He toivovat pääsevänsä tekemään yhteistyötä koulujen kanssa. Kuva:  Tatu Lertola

Samoja videoitaan käytetään aivokuvantamisen aikana. Silloin nähdään, miten aivot reagoivat videoihin. Lisätietoa saadaan myös kyselyillä, joissa ihmiset kertovat tunteistaan katsellessaan videoita.

– On kiinnostavaa, miksi kiusaamisen vähentämiseen tähtäävä interventio ei toimi joihinkin lapsiin. Keräämme tietoa siitä, miksi jotkut lapset reagoivat videoihin eri lailla. Vaikuttaako oma kiusaamiskokemus esimerkiksi siihen, mitä havaitsee videoissa? Lukeeko henkilö uhkia sellaisissakin tilanteissa, missä ei-kiusattu ei näe sellaista? Paranko kertoo.

Viereisessä huoneessa raksuttaa 3D-printteri. Siinä valmistuu muisto tärkeästä tutkimuksesta.

– Printteri tekee parhaillaan aivoja. Niissä menee vuorokausi, koska yksityiskohtia on niin paljon. Koehenkilöinä toimineille lapsille annetaan kopio heidän omista aivoistaan.

Pieni koehenkilö saa muistoksi kopion omista aivoistaan. Kuva:  Tatu Lertola

Tutkimukset ovat hyvä esimerkki siitä, mikä Nummenmaan ja hänen tutkimusryhmänsä tärkein tavoite on: auttaa ihmisiä.

– Tutkijalla täytyy olla vapaus, mutta siihen liittyy myös vastuu. Kun tutkimukseen on annettu julkista rahaa, on vastuu tehdä sellaista, mistä ajattelee olevan hyötyä, Nummenmaa sanoo.

– Tärkeintä ei ole hyvien ideoiden keksiminen vaan se, ettei toteuta huonoja ideoita. Keskinkertaisia tutkimusideoita on helppo keksiä, ja voisin helposti täyttää päiväni niillä loppu-urani ajan. Kaikista kalleinta on huonon tutkimuksen tekeminen, koska se on pois muusta tärkeästä. Välillä myös tehdään tutkimuksia, joissa opitaan, mikä ei toimi. Sekin on tärkeää.

Entä sitten vaikkapa vitutustutkimus tai kauhuelokuvatutkimus? Onko niillä suurta merkitystä ihmiskunnalle?

– Jos tekee tarpeeksi hyödyllisiä tutkimuksia, voi ottaa vapauksia tehdä tällaisia sivuprojekteja. Mutta ovathan ne samalla myös kansan sivistämistä, ja vitutustutkimus sai todella kiinnostuneen vastaanoton. Jos teemme tutkimuksen siitä, miltä suomalainen taide tuntuu kehossa, opimme omasta kulttuuristamme. Samalla saamme ihmiset innostumaan taiteesta, Nummenmaa perustelee.

Kuuluisin Nummenmaan tutkimuksista liittyy juuri siihen, missä jokin asia tuntuu. Tutkimuksen perusteella tehty kehon tunnekartta putkahtelee tutkijan eteen yllättävissäkin paikoissa, viimeksi Ukrainan sotaan liittyvässä meemissä.

– Laitoin sen tekijälle viestiäkin. Tutkimus on selkeästi saanut ihmiset kiinnostumaan tieteestä, jota teemme.

Joskus tieteentekemisessä voi turvautua myös ei niin perinteisiin konsteihin. Sen todistaa terraariossa majaileva maitokäärme Jyrki, joka livahtaa nopeasti sermin taakse piiloon vieraiden tullessa sitä ihmettelemään.

– Jyrkiä käytetään pelkotutkimuksessa. Se on aika helppohoitoinen kaveri, ei tarvitse edes ruokkia kovin usein, tutkijat kertovat.

Pelkotutkimuksessa käytettävä Jyrki-käärme ei innostu vieraista vaan luikertelee nopeasti sermin taakse. Kuva:  Tatu Lertola

Nummenmaa on tunteiden kanssa tekemisissä päivittäin ja tietää niistä kenties enemmän kuin kukaan toinen suomalainen. Pystyykö kahden lapsen isä kytkemään tutkijaminäänsä pois päältä töiden ulkopuolella?

– Jos joutuu pelaamaan joka päivä toisten ihmisten stressillä, jännityksellä ja hyvinvoinnilla, on tärkeä taito pystyä irrottautumaan siitä. Pidän vapaa-ajan vapaa-aikana. Tietysti tunteiden tunnistamisesta on hyötyä esimerkiksi työporukan ohjaamisessa tai tärkeissä talouspäätöksissä.

– Mutta kuka tahansa pystyy näkemään toisesta monia asioita. Kaikki kanssakäyminenhän perustuu jollain lailla toisen lukemiseen. Muuten yhteiselämä olisi aika raskasta, hän muistuttaa.

Jos joku, se on Nummenmaa, joka osaa vastata ihmiskuntaa ikiajat askarruttaneeseen kysymykseen. Mikä määrää sen, keneen ihminen rakastuu?

Siihen ainoaan oikeaan uskovien on tässä vaiheessa parempi lopettaa lukeminen, sillä Nummenmaa torppaa teorian yksiselitteisesti.

– Kuka tahansa ihminen voi periaatteessa rakastua keneen tahansa. Yleisesti suosimme nuoria, kauniita, terveitä, älykkäitä ja kilttejä ihmisiä. Näiden ohella tärkein tekijä on se, että ihmiset sattuvat olemaan samassa paikassa samaan aikaan, hän sanoo.

– Jos olisi tarkoitus rakastua vain ja ainoastaan siihen oikeaan, saumat sille olisivat aika huonot. Mitä jos sielunkumppani sattuisi asumaan toisella puolella maapalloa? Meidän lisääntymisaparaattimme voi onneksi kiinnittyä hyvin moneen eri ihmiseen.

Nummenmaa kertoo tutkimuksesta, jossa kohteena olivat uudet yliopisto-opiskelijat. Kahden vuoden kuluttua katsottiin, mikä oli suurin määrittävä tekijä sille, kenestä tuli ystäviä.

– Vastaus oli se, että he olivat istuneet ensimmäisellä luennolla vierekkäin. Yleensä pieni tuuppaus riittää siihen, että ystävystytään tai rakastutaan toiseen, kunhan ollaan vain avoimin mielin liikkeellä.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”