Matematiikan osaamisen alamäki alkoi toistakymmentä vuotta sitten – samoihin aikoihin kouluissa tehtiin iso muutos, jota ei resurssoitu

Opetusministeriö ja opetushallitus ovat ongelmasta tietoisia, mutta mitään varsinaisia ratkaisumalleja ei kummallakaan ole tähän hätään tarjota.

Piia Haapsaaren järjestämissä matikkapajoissa matematiikkaa opiskellaan hyvin konkreettisilla ja havainnollistavilla tavoilla. Oppilaat Hanna Hirvikangas (vas.), Ronja Ullgren, Elina Aalto ja Tessa Ullgren. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Matematiikan painoarvo on nykyään suuri mihin tahansa yliopistokoulutukseen pyrittäessä. Matematiikan osaaminen on kuitenkin romahtanut, ja suuri osa oppilaista tipahtaa kärryiltä jo alakoulussa.

Matematiikan osaamisen lasku alkoi suomalaisessa koulujärjestelmässä kymmenisen vuotta sitten.

Vain vähän aiemmin oli otettu käyttöön inkluusio eli mahdollisimman moni erityislapsi alettiin sijoittaa tavalliseen luokkaan. Tarvittavat resurssit eivät kuitenkaan kuuluneet pakettiin vaan jäivät kuntien hoidettaviksi.

Vuoden 2020 matematiikan opettajaksi valittu oululainen Kastellin lukion vs. apulaisrehtori Piia Haapsaari kertoo, että aiemmin peruskoulussa työskennellessään hän havaitsi, että inkluusiolta puuttuvat resurssit täysin, ja se on tuonut myös työrauhaongelmia.

– En tiedä, onko sitä päästy missään kokeilemaan siinä määrin, mikä siinä se idea on, koska ei ole riittävästi aikuisia eikä resursseja sen toteuttamiseen, sanoo Haapsaari.

Ongelmaan on kiinnitetty huomiota myös Opettajien ammattijärjestö OAJ:n piirissä (siirryt toiseen palveluun).

Järjestön tekemässä kyselyssä viisi kuudesosaa haastatelluista peruskoulun luokanopettajista, aineopettajista ja rehtoreista katsoo, ettei inkluusio ole mahdollista oman koulun nykyisillä resursseilla.

Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta opettajasta kannatti inkluusiota, jossa oppilas saa oikea-aikaisesti tukea, resurssit ovat riittävät ja käytössä erityisluokat.

Käytännössä näiden toteutuminen on todella harvinaista.

Ongelma tiedetään mutta ei ratkaisua

Opetusministeriö ja opetushallitus ovat ongelmasta tietoisia, mutta mitään varsinaisia ratkaisumalleja ei kummallakaan ole tähän hätään tarjota.

Opetusministeriön varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osaston ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen kertoo, että opetusministeriön johdolla ollaan parhaillaan laatimassa luonnontieteiden ja matematiikan (LUMA) strategian toimeenpano-ohjelmaa.

– Huoli on sekä osaamistulosten heikkenemisestä että matematiikan osaajien määrästä opetussektorilla, sanoo Pirhonen sähköpostilla antamassaan vastauksessa.

Pirhonen toteaa, että on selvää, ettei inkluusio periaatteena toimi tarkoituksenmukaisesti, jos sen toteuttaminen ei ole riittävästi resursoitu.

Vain erillisten valtionavustusten osalta ministeriö voi hänen mukaansa auttaa inkluusion edellyttämässä rahoituksessa. Pääosin opetuksen järjestäminen tapahtuu valtionosuuksilla ja kunnan omalla rahoitusosuudella.

Opetushallituksessa matematiikan oppiaineasioista vastaava opetusneuvos Leo Pahkin muotoilee sähköpostivastauksessaan asian vielä suorempaan.

– Inkluusio toimii toki, jos siihen resursoidaan riittävästi. Joskus ei edes rahan puute ole ainoa syy inkluusion epäonnistumiseen, vaan syynä voi olla pula erityisopettajista, kirjoittaa Pahkin.

Piia Haapsaaren matikkapajassa matematiikkaa opetellaan konkreettisella tavalla.

Yle kertoi lokakuussa, että koulu ei pysty ratkaisemaan yksin matematiikan opetuksen ongelmia. Jutun kommentointiosiossa matematiikan osaamisen romahtamisen keskeisimmiksi syiksi nousivat niin ikään heikosti resurssoidun inkluusion aiheuttamat ongelmat kuten rauhattomuus, liian suuret ryhmäkoot, liukuhihnamainen opetustahti, tasoryhmien ja tasokurssien puuttuminen.

Ongelmana nähtiin myös kännyköiden mieltäminen osaksi omaa ajattelua, minkä vuoksi matematiikan kannalta keskeisiä asioita, kuten kertotaulua, ei enää opita. Lisäksi koulutuksen suunnittelijoiden arveltiin vieraantuneen opetustyön todellisuudesta.

Myös Haapsaari pohti sitä, että jos tavoitteet ovat irti käytännöstä, niitä ei useinkaan voi toteuttaa laadukkaasti.

Haapsaaren mielestä inkluusion ajatus ja arvopohja ovat hyviä. Häntä kuitenkin hämmentää, miksi inkluusiota pidetään yllä, kun raha, eikä aina edes erityisopettajien määrä, riitä sen toteuttamiseen.

Matematiikan opiskelu vaatii keskittymisrauhaa ja paljon opettajien ohjausta. Eläkkeellä olevan matematiikan yliopistolehtori Alli Huovisen mukaan matematiikan osaamisen alasajo alkoi 1980-luvulla, jolloin tasokurssit poistettiin ja laskinten käyttö yleistyi kouluissa.

– Se näkyi yliopistossa opintonsa aloittaneiden matematiikan taidoissa. Niinpä ainakin Oulun yliopistossa kehitettiin laskimettomia kursseja ja ensimmäisellä kurssilla kerrattiin ja täydennettiin koulussa opetettua matematiikkaa, kertoo Haapsaarenkin opettajana aikanaan toiminut Huovinen.

Matikkatätinä tunnetun Huovisen mielestä tasokurssit olisi syytä ottaa uudelleen käyttöön.

Piia Haapsaaren matikkapajassa viihtyvät muun muassa Hanna Hirvikangas (vas.), Ronja Ullgren, Elina Aalto ja Tessa Ullgren. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Osaamiserot ovat valtavia

Peruskoulun aloittaessa lasten osaamisero matematiikassa on kolme vuotta ja peruskoulun päättyessä seitsemän vuotta. Monella peruskoulun päättötodistuksen saavalla matemaattiset taidot ovat kakkosluokkalaisen tasolla. Siinä on haastetta paitsi koulujärjestelmälle, myös opettajalle.

– Minun mielestäni se ero on hirveä. Kuvittelepa, mitä on olla opettajana siellä erojen keskellä. Aika monitoiminen saa olla ja monipuolista opetusta tarjota, että jokainen lapsi pystyisi etenemään omalla matikkapolullaan, sanoo Piia Haapsaari.

Haapsaari kaipaa opetusjärjestelmän kehittämisestä vastuussa olevilta tahoilta toimia tilanteen parantamiseksi. Oppimistulokset kun jatkavat laskuaan ja systeemissä selvästi joku mättää.

– Minua hätkähdyttää se, että moni kollega sekä peruskoulussa että lukiossa suunnittelee alan vaihtoa, sanoo Haapsaari.

Hänen lääkkeensä tilanteen korjaamiseksi on resurssien lisääminen vastaamaan valtion asettamaa inkluusion ja oppivelvollisuuden pidennyksen edellyttämää vaatimustasoa.

– Tarvitaan panostusta erityisopetukseen ja opinto-ohjaukseen. Tarvitaan lisää aikuisia. Oppivelvollisuuden pidennys haastaa myös lukion henkilöstön, sanoo Haapsaari.

Opettajien mielestä ratkaisun avaimet matematiikan opetuksen ongelmiin löytyisivät oppilaiden tasoerojen huomioon ottamisesta, työrauhasta ja inkluusion asianmukaisesta resurssoinnista.

Myös lukion henkilöstöllä on ollut vaikeuksia pysyä mukana muutoksissa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen lähtisi hakemaan ratkaisua matematiikan osaamispohjan vahvistamisesta varhaiskasvatuksessa, kotona ja tukiopetuksessa.

Uudistuksista sinänsä ei ole koulussa ollut viime vuosina puutetta. Matematiikan osaamisen ongelmia ne eivät kuitenkaan ole poistaneet, pikemminkin päinvastoin.

– Nyt on syytä painaa jarrua muutosten kanssa. Varsinkin lukiokoulutuksessa on tullut muutaman vuoden sisään ihan hirvittävä määrä muutoksia nopealla tempolla. Henkilöstö ei meinaa pysyä matkassa. Ja se vie muutamia vuosia ennen kuin ne saadaan tänne käytännön tasolle istutettua, sanoo Haapsaari.

Hän haluaisi nähdä matematiikan opetuksessa nykyistä enemmän yhteistyötä paitsi korkeakoulujen ja opettajankoulutuslaitosten, myös yritysten kanssa.

– Lapsille ja nuorille auttaa se, että he näkevät, missä näitä taitoja tarvitaan. Se on konkreettista ja sitä kautta voi herätä ajattelemaan, että tuolla minäkin voisin olla töissä. Siitä voisi aueta motiivi matematiikan opiskeluun, sanoo Haapsaari.

Osaamisen romahdus on tiedossa

Opetusministeriössä ja opetushallituksessa matematiikan oppimistulosten lasku koko 2010-luvun ajan on hyvin tiedossa.

Ylijohtaja Pirhosen mukaan osaamisen laskun taustalla ei ole tutkijoiden mukaan selkeästi tunnistettavia syitä. Osaaminen on heikentynyt sekä hyvillä että heikoilla oppilailla.

– Erityisesti heikomman osaamisen oppilaiden osuus on kasvanut ja tässä ryhmässä sosioekonomisesti heikommista taustoista tulevat ovat yliedustettuina, sanoo Pirhonen.

Opetusneuvos Pahkinin mukaan tulokset ovat matematiikan tavoin laskeneet kaikissa muissakin mitatuissa oppiaineissa.

Viime vuosina lisääntyneet työrauhan kannalta ongelmalliset mutta muodikkaat akvaarioluokat ja liian suuriksi koetut ryhmäkoot ovat Pirhosen mukaan opetuksen järjestäjän eli kuntien vastuulla.

Matematiikan opettajat kaipaisivat koulujärjestelmältä nykyistä yksilöidympää ja oppilaan kehitystä paremmin tukevaa opetusta.

Pirhonen vastaa tähän, että oppilaan yksilöidympi huomioiminen edellyttää osaamista ja resursseja.

Pahkinin mielestä koulujärjestelmän muuttamiselle pitäisi olla painavat perusteet ja nykyinenkin järjestelmä mahdollistaa monenlaisia tapoja yksilöidä oppilaan opetusta.

– Perusopetuksen voi suorittaa myös vuosiluokkiin sitomattomasti ja vuosiluokkia voi myös ohittaa. Luokalle jättäminen ei ole poissuljettu vaihtoehto, jos se on lapsen oppimisen ja kehityksen kannalta paras vaihtoehto, sanoo Pahkin.

Opetushallituksen opetusneuvos Leo Pahkinin mielestä nykyjärjestelmäkin mahdollistaa yksilöllisen oppimisen. Kuva: Leo Pahkin

Pirhosen mukaan joidenkin mielestä koulussa tarjottavalla oppimisella ei ole enää nuorten maailmassa samanlaista merkitystä ja arvostusta kuin aiemmin.

– Koulu kilpailee nuorten ajasta monen muun toiminnon kanssa, sanoo Pirhonen.

Tämä on Pirhosen mukaan paradoksaalista, koska muodollinen koulutus ja tutkinnot ovat kuitenkin vaatimuksena yhä useampaan ammattiin.

Wilma ja oppikirjalisenssit ovat aikasyöppöjä

Myös kodin ja koulun yhteydenpitoväline Wilmaan kuluvaa työaikaa Piia Haapsaari kritisoi ja miettii kumpi on tärkeämpää, lapsen oppiminen vai yhteydenpito vanhempiin?

Hän kokee itsekin kolmen lapsen huoltajana toisinaan, että viestien tulva Wilman kautta on runsas, eikä sitä mitenkään ehtisi lukea päivittäin ilman puolison kanssa tehtyä työnjakoa.

– Vaikka Wilmaan kirjoitettaisiin joka päivä joka tunnilta pitkät sepustukset, mutta lapsi ei opi mitään uutta, niin kirjoitukset ovat silloin oppimisen näkökulmasta turhia ja turhaa aikaa syöviä, sanoo Haapsaari.

Wilman lisäksi Haapsaari näkee koulutyössä muitakin aikasyöppöjä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Opetusministeriön näkemystä siitä, että opettajilla on pedagoginen vapaus päättää käyttämästään opetusmenetelmästä ja usein myös oppimateriaaleista, hän kritisoi voimakkaasti.

– Teoriassa vapaus on, mutta käytännössä tilat, opetusryhmien suuri koko ja ainakin lukiokoulutuksessa koulutuksen opetussisällön suuri määrä rajoittavat vahvasti tätä vapautta, sanoo Haapsaari.

Hänen mukaansa käytännössä opettajan ainoa vaihtoehto on digimateriaali, koska esimerkiksi 900 opiskelijan lukiossa ei mitenkään voi säilöä tarvittavaa määrää paperikirjoja.

Niin suuria tiloja ei ole. Kirjojen jakaminen ja kerääminen periodin alussa ja lopussa veisi lisäksi kaksi oppituntia isoissa ryhmissä jo ennestään tiukkatahtisesta lukio-opetuksesta. Käytännön pakosta on menty digiin.

– Ei tällaiseen aikasyöppöön ole mahdollisuutta, kun koko ajan taistellaan oppitunneista, ettei niitä kuluisi muualle, kun asioita ei ehdi kunnolla opettaa edes nyt, sanoo Haapsaari.

Lisenssien toimimattomuudesta on Haapsaaren mukaan kustannusyhtiöiden kanssa säädetty jo kaksi syksyä.

Vieläkään ne eivät toimi kunnolla. Kaikkien tunnuksien, salasanojen yms. luomiseen eri kustannusyhtiöille menee myös opettajilla ja opiskelijoilla aikaa.

– Pitkää miinusta sille, että se ei pelitä vieläkään. Tämän vuoden syyslomalla yksikin opiskelija lähetti viestiä, että hänellä on koe tulossa ja ei näy kirjaa, josta harjoitella, sanoo Haapsaari.

Ongelmat lisenssien kanssa kuormittavat valtavasti koulusihteereitä, koulun hallintoa, opettajia ja opiskelijoita.

– Mielenkiintoista olisi saada tutkimustuloksia, mitä digikirjojen käyttäminen ja pahimmillaan kahdeksan tuntia koulutyössä tietokoneella istuminen aiheuttavat opiskelijoille, sanoo Haapsaari.

Pahkin sanoo, että tukiopetusta tulisi käyttää oppimisen aukkojen korjaamiseen. Opetussuunnitelmassa korostetaan myös tulevien oppimisen ongelmien ennakointia oppilaan tausta tuntien.

Tukiopetus on Haapsaarenkin mielestä hyvä asia. Hän kertoo kuitenkin opettajien olevan kauttaaltaan niin väsyneitä, että he kokevat tukiopetuksen pidon päivän päälle lisäkuormituksena.

– Matemaattisissa aineissa on pula sijaisista jopa kaupungeissa eli sijaisten pitämät tukiopetuksetkin ovat kortilla tällä hetkellä. Apuun tarvittaisiin opettajaopiskelijoita ja sekin edellyttää aikaa vaativaa koordinointia, sanoo Haapsaari.

Enemmän aiheesta:

Viro otti mallia Suomen kouluista, ja oppilaat menestyvät nyt paremmin

Suomalainen nuori laskee kaksi arvosanaa huonommin kuin 20 vuotta sitten

Millä keinoilla matematiikan opetus saataisiin turvattua nykyistä paremmin? Voit keskustella aiheesta 27. marraskuuta klo 23 saakka.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:15 Jukka-Pekka Puro oli kuullut kuolevansa pian – sitten iski Vastaamo-kiristäjä
3:15 Joukko­ampuminen Yhdysvalloissa – ainakin 22 kuollut
3:12 Suomen huippu­lupauksen ura NHL:ssä romahti karusti – kertoo nyt, mitä tapahtui
3:05 Yhdysvallat | Ainakin 22 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa, kymmeniä haavoittunut
3:04 Jääkiekko | Supertähti Jack Hughes tekee ällistyttävää tulosta NHL:ssä
3:02 Käsittämätön pistetahti – NHL:n nuori supertähti Jack Hughes, 22, on uskomattomassa vireessä
3:00 Onko Marskinpuisto Oulun vähiten vihattu tornitalo? Kalevan lukijat antoivat nollaa pistettä kaikille keskustan torneille
3:00 Musiikki | Paula Koivuniemelle jättimäinen kiitos­konsertti Nokia-areenaan
3:00 Paula Koivuniemen uraa juhlitaan keväällä kiitoskonsertilla – artisti nauttii esityksistä yleisössä
3:00 Ennakoivatko Venäjän ja USA:n toimet ydin­aseiden testauksen aloittamista? Asian­tuntija arvioi tilanteen
2:48 Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa
2:42 Joukkoampuminen Yhdys­valloissa – useita kuollut
2:35 Yhdysvallat | Ainakin 16 ihmistä kuollut ampumisessa Mainessa
2:30 Ukrainalaisnuoret jäävät Suomessa herkästi yksin – yksi heistä on 16-vuotias Olha Novozhylova
2:30 ”Ei mitään romukasaa” – Akkujen kuntotestit saattavat pian määrätä käytetyn sähköauton hinnan
2:20 Ruotsalalaisselvitys: Turkin valtiollinen uutistoimisto iso tekijä Ruotsiin kohdistuvassa disinformaatiossa
2:16 Näin lumisateet liikkuvat ennen kelikaaosta
2:14 Vajaaravitsemus kiusaa merkittävää osaa potilaista ja hidastaa parantumista – ”Ylipainoinenkin voi olla vajaaravittu”
2:05 Yhdysvallat | Kymmeniä ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
2:00 Ekonomistiarvio: Keskuspankki on nostanut korkoja jo 10 kertaa peräkkäin, mutta tänään pitkä putki päättyy
2:00 Kellarimurtojen sarja piinaa Oulun Höyhtyällä – talon asukas tuskastunut levottomaan menoon
2:00 Aamurutiinit | ”Minulla ei ole ikinä huonoja päiviä.” Kansanedustaja ja fitness-tähti kertovat, miten menestyvät aamuisin.
2:00 Lehdosta tuli rakennusalan nousun ja tuhon symboli
1:40 Yhdysvallat | Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Mainessa
1:38 Useita ihmisiä kuollut ampumisessa Yhdys­valloissa
1:15 Useita kuollut joukkoampumisessa Yhdysvalloissa
0:54 Puhemies valittiin vihdoin USA:ssa – Seuraavaksi edessä tukalat neuvottelut
0:34 Osavuosikatsaukset | Metan vuosineljänneksen liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:32 Meta paukutti hurjan tuloksen – liike­voitto kaksin­kertaistui viime vuodesta
0:13 Yhdysvallat | Trump sai 10 000 dollarin sakot – marssi ulos oikeus­salista
0:10 Trump lähti lätkimään oikeus­salista
23:07 Kalasataman murhasta epäilty 28-vuotias nainen karkasi vankilasta
23:00 THL: Alle puolet aikuisista liikkuu riittävästi ja vain viidennes kokee nukkuvansa tarpeeksi
23:00 Peter Nygård saapui todistamaan oikeuden eteen – kertoi kärsivänsä muistikatkoksista
23:00 Gazan sota | EU-johtajat etsivät herkkää tasapainoa vaatimuksiin humanitaarisen avun saamiseksi Gazaan
23:00 Jalkapallo | HIFK:n jalkapallo on konkurssin partaalla – ”Kilpi haalistuu, kun joka vuosi joudutaan ruinaamaan rahaa”
23:00 Tv-urheilu | HJK on torstaina tiukassa paikassa
22:43 SVT: Kammottava totuus varusmiesten ”spermakokeesta” paljastui Ruotsissa
22:30 Päivän horoskooppi torstaina 26.10.
21:56 Jalkapallo | PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:56 PSG murjoi AC Milania – Haaland viimeisteli Manchester Citylle kahdesti
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä tapauksesta tiedetään
21:36 Suomalais­professori katosi jäljettömiin Yhdys­valloissa – tämä hänen liikkeistään tiedetään
20:29 Venäjä testasi valmiuttaan tehdä massiivinen ydinvastaisku
20:07 Tove, 21, murhattiin kylpy­huoneeseen ja vietiin metsään – Ruotsin hovioikeus vapautti murhasta tuomitun 19-vuotiaan
19:49 Kauppa | Gigantti lähetti asiakkailleen pahoittelukirjeen ”epä­onnistumisista asiakas­palvelussa”
19:30 18-vuotias suurlupaus mättää maaleja SM-liigassa – NHL-seurasta tulee ohjeita
19:25 Nepalissa loukkaantunut Lotta Hintsa palasi Suomeen – päivitti vointiaan
19:24 ”Pysäyttävä suru-uutinen” – Suomen valtionjohto järkyttyi varusmiehen kuolemasta
19:04 Asiantuntija pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Kyllä alus käytännössä huomaa tällaisen”
19:04 Merisotaopin opettaja pitää pitkiä raahautumisjälkiä kaasuputken lähistöllä outona: ”Alus käytännössä huomaa tällaisen”
18:59 Podcast: Tämän takia Sanna Marin jäi Annika Saarikolle etäiseksi
18:59 Antti Pennanen ”tukisti” joukkuettaan – tästä Ilves-käskijä ei pitänyt
18:59 Media | Demokraatti: Yksi Aaltolalle ilmoitus­tilan ja jutun­teon yhdistämistä tarjonnut lehti löytyi
18:58 Demokraatti: Tässä on Mika Aaltolalle ”yhteis­työdiiliä” ehdottanut suomalais­media
18:55 Turkin suurlähetystön edusta sotkettiin maaliheitteellä – kuvat: punaista maalia seinillä ja ikkunoissa
18:47 Demokraatti: Nyt löytyi lehti, josta Mika Aaltola esitti kovan väitteen – Näin päätoimittaja selittää
18:47 Tässä on USA:n edustajain­huoneen uusi puhe­mies
18:46 Sää | Helsingissä satoi lunta
18:40 Gigantissa asioivat kertovat kokemuksistaan: Huollon hintaa ei kerrottu, sopimusta ei peruttu pyynnöstä huolimatta
18:39 Jääkiekko | HIFK:n pyörittely sai katsojat turhautumaan – ottelun alla koettiin koskettavia hetkiä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä
18:37 Näyttelijä Lauri Tanskasen syöpä paljastui täysin yllättäen tavallisella lääkäri­käynnillä – oireili sala­kavalasti
18:36 Norpat | Tutkijat löysivät Grönlannista uuden­laisen norpan
18:35 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka osui harvinaisen tarkasti
18:31 Uutuuskirja: Vladimir Putin tapasi Sauli Niinistön äidin – Tällainen kohtaaminen oli
18:28 Kalle Rovanperä hurjaan MM-taistoon tallitoveria vastaan – kommentoi kaksikon välejä: ”Ei me olla hirveän läheisiä”
18:28 Kalle Rovanperältä paljastus väleistään talli­toverinsa kanssa
18:22 ”Kävin läpi helvetin” – Hamasin pantti­vankina ollut nainen kertoi koettelemuksestaan
18:18 Vihreiden Harjanne määritteli hyvätuloisen eläkeläisen, 1 125 euroa kuukaudessa: ”En sanoisi, että se on lapsus”
18:15 Ex-myyjiltä rajuja väitteitä Gigantin toiminnasta – Nyt ilmoille tärähti viesti, joka lupaa täydellistä muutosta
18:15 Huippukyky palasi ryminällä tasolleen – ”Kivi putosi sydämeltä”
18:15 Annika Saarikko kertoo kollegalleen, miksi Sanna Marin jäi hallituksessa etäiseksi
18:07 Europaikat ratkaistiin pilkuilla
18:05 Ruotsi | Ruotsin Nato-ratifiointi eteni Turkin ulko­asiain­valio­kuntaan
18:00 Sain New Yorkin yössä naamalleni tutun kuittauksen, joka paljasti syvän totuuden
18:00 Jalkapallo | FC Honka jatkaa kamppailua europaikasta – ratkaisu syntyi rangaistuspotkuilla
17:59 Ohjaaja kiskoi terrieriä kaulapannasta ja nosteli takapäästä näyttelyssä – tutkinnan käynnisti video, jota kaikki eivät pidä asiallisena
17:47 Uutuuskirja vahvistaa: Nyrkkiselkkaus tulehdutti Marinin ja Niinistön välejä
17:45 Venäläistoimittajalta katkera kirjoitus Valko-Venäjästä
17:45 Ota talteen kaksi peliä ilmaiseksi pc:lle
17:45 Tapahtumat | Puotilan kartanon pihamaalle avautui suuri halloween-puisto, jossa on käynyt jo tuhansia ihmisiä
17:38 Anoran toimitusjohtaja vaihtuu – uusi nokkamies tulee Puolasta
17:33 Norjan Kirkkoniemessä puhkesi riita seppeleenlaskusta neuvostosotilaan muistomerkille – Venäjän konsuli peitti Kirkkoniemen pormestarin seppeleen
17:29 Ida Lindroos kuuli jo 20-vuotiaana, että hän saattaa olla vanhana hampaaton – purentakivut piinaavat erityisesti naisia
17:29 ”Ensimmäinen ajatus oli kauhu” – lääkäri sanoi 20-vuotiaalle Ida Lindroosille, että hän olisi vanhana hampaaton
17:27 Tv-urheilu | ”Missä Tero on?” – Mestarien liigan otteluissa alkoi erikoinen selostajien vaihtoruletti
17:25 Gnistan piti pintansa suur­ottelussa – uusi yleisöennätys
17:21 Harri Moisio rakastui varattuun naiseen – paljastaa nyt kirjassaan salasuhteen dramaattiset vaiheet
17:21 Kirja: Harri Moisio rakastui naimisissa olevaan naiseen – paljastaa ensimmäistä kertaa salasuhteen kiihkeät yksityiskohdat
17:20 Stubbin kommentti Ahvenanmaasta hämmästytti – Näin hän selittää
17:20 IL:n uusi podcast: Näissä asioissa Soini joutui ulko­ministerinä tiukille suljettujen ovien takana
17:20 Jalkapallo | Gnistan piti pintansa ja unelman liiganoususta elossa – ”Iso kiitos kaikille”
17:19 Ensin kuului suhahdus, sitten seitsemän varus­miestä vajosi Saimaan pohjaan – nämä kuolin­tapaukset ovat koetelleet Puolustus­voimia
17:17 Tukikoti Pauliinan yrittäjä: Toiminta on lopullisesti ohi – entinen työntekijä kertoo väkivallasta ja levottomuudesta
17:15 Uutuuskirja: Niinistö panttasi Nato-kantaansa jopa sisä­piiriltään
17:15 Uutuuskirja: Bidenin pyyntö ennen Venäjän hyökkäystä imarteli Niinistöä: ”Jostakin syystä kuviteltiin”
17:14 Onnettomuudet | Onko varus­miespalveluksen suorittaminen Suomessa hengen­vaarallista? Näin Varus­miesliitto vastaa
17:12 IL selvitti: Näin Rosatom ja venäläinen liikemies kytkeytyvät Suomen satamiin ja Newnew Polar Bear -alukseen
17:06 Urheilijoiden hyllytykset | Venäjällä kadehditaan Valko-Venäjää, jonka urheilijoita kisaa ilman maa­tunnuksia – ”He alle­kirjoittivat kaiken”